Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 21

• 61 150
  • 745
  •   1
Отговори
# 225

Това важи за много и за все повече деца и според мен се дължи на извънредно широкото разпространение на някои отделни аутистични черти сред населението и особено сред по-новите генерации. Според мен, това са генетични промени. Със сигурност има и много СИД сред общото население, който просто променя усещанията за храните. Може пък и да има еволюционен смисъл като например повече вегетарианство, подобно на това, което се твърди от някои специалисти, че е възможно по-малката плодовитост при хората от спектъра да има еволюционен смисъл - намаляване на пренаселеността на земята и т.н.

Mного ми хареса в философски смилъл- без да се взирам в запетайките и точките.
болести ,лекарства, храни и тук списъкъм може да е доста дълъг, човешкият организъм прави единственото възможно за да оцелее  - мутира. Дори доразвивайки мисълта на констанца смея да твърдя че човечеството вече има проблеми с плодовитостта независимо от това дали говорим за индивидите в норма или не. Който не е съгласен нека попрочете и веднага ще се откаже да ме оборва. Вегетарианство, Веганство ? ами наистина могат да се окажат ключ към оцеляването, макар че био или не всички растителни храни са си също толкова "увредени" . Наистина според мен тук вървим към ускорен естествен отбор.

Като се замислям все повече се сещам за Тотал Рекал ( Зов за Завръщане) и хората мутанти. Натам се движим с бързи крачки, за жалост.

# 226
Селма,
виж това http://www.ted.com/talks/juan_enriquez_will_our_kids_be_a_different_species.html Има субтитри на български. български
По-късно ще пусна нещо, преведено и линкове към материали от автори, работещи в областта на новата интердисциплинарна наука "еволюционна психология"

Бих препоръчала и на други майки, които имат търпение/време да изгледат това. Ето още нещо съвсем практически насочено, без никаква нотка на фантазия. http://www.ted.com/talks/ami_klin_a_new_way_to_diagnose_autism.html

# 227
Изобщо нямам намерение да опровергавам, че има мутации, генетичечни дрейфове, адаптации и т.н  с всички нас. Чак сега разбирам логиката на всички вас. Значи аутистите , както и хората с други увреждания , на които им е трудно да се възпроизвеждат и са с "намалена плодовитост" е един вид естествен подбор т.е не трябва да се размножават ....  Sad  ми, мноооого е тъжно това . Аз явно за това чак сега загрявам... Нали уж били с различно мислене, "гениални", специални, индигови деца, висш интелект и т.н... що да не се увеличава точно това население с такива нови еволюционни черти? Как точно с намалена плодовитост това ще се постигне?
Всъщност за съжаление явно всички сте много прави. Целта на еволюцията е да се намали бройката.., а не качеството. В този смисъл за съжаление ще се размножават китайците и малцинствата ...

Последна редакция: чт, 28 мар 2013, 11:34 от nadejda.v.l

# 228
  • София
Моят син също е вегетарианец, ако мога така да го нарека. Месо не е кусвал вече 2г...за скоромните му 4. Оказа се, че е много консервативен откъм хляб и тн - засега вече месец без всякакъв успех се опитвам да го подложа на диета. Казеин не яде или ако яде то е под формата на сирене изключително рядко. максимум 1 в месеца. Безглутенов хляб правя и го хвърлям. Не му изглежда като другия(яде пълнозърнест) То самата му консистенция е по-различна и иди го излъжи ooooh!
Знам, че повечето слабо ви вълнува, но другата седмица има тържество в градината и съм кълбо от нерви. При разговор с мен очакваха да кажа, че няма да присъства, но...май ги разочаровах - ще го заведа и ако стане "страшно" ще си излезем. Не че и той им оказва някакво съдействие, но се убедих, че той в градината е оставен на самотек. Като прибавим и некадърна ресурсна...и се чудя какво да правя вече?!? Да го местя в друга градина ли?То и къде...

# 229
Нали уж били с различно мислене, "гениални", специални, индигови деца, висш интелект и т.н... що да не се увеличава точно това население с такива нови еволюционни черти? Как точно с намалена плодовитост това ще се постигне?

Оххххххххх
засягаш болно място. Нека и спомним за нискофункциониращите аутисти и колко много са на фона на другите. Как навремето ги наричахме "бавноразвиващи" или това е "училището за бавноразвиващи" , а сега си имаме поне по един във семейство ( визирам род) и със зъби и нокти ги терапевтираме.
 Hug

Знам, че повечето слабо ви вълнува, но другата седмица има тържество в градината и съм кълбо от нерви. При разговор с мен очакваха да кажа, че няма да присъства, но...май ги разочаровах - ще го заведа и ако стане "страшно" ще си излезем. Не че и той им оказва някакво съдействие, но се убедих, че той в градината е оставен на самотек. Като прибавим и некадърна ресурсна...и се чудя какво да правя вече?!? Да го местя в друга градина ли?То и къде...

доника
какво участие ? На тази възраст моят син дори не говореше, просто си седеше на столчето и участваше в танца на бръмбарите с хаотично подскачане. Като почнахме ноотропила и проговри ( на 4 и 8 месеца ) , нещата се промениха - сега е всеки път със стихче от 6-8 реда и роля в постановка. Дори го тресе сценична треска.
Споко бе майче, всяко нещо с времето си. С нашите деца става бавно.

# 230
Evolutionary approaches to autism- an overview and integration
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3277413/

РЕЗЮМЕ: Аутизмът е високо унаследияемо разстройство на неврологичното развитие, което силно намалява успешното репродуциране.  Комбинацията от висока наследственост и ниска репродуктивност повдига еволюционния въпрос: защо не се елиминира аутизмът по пътя на естествения отбор? Ние разглеждаме различни перспективи на еволюцията на аутизма и предлагаме една интеграция, която акцентира върху епистатичните взаимодействия между въздействията на гените по време на тяхното развитие. Установено е, че аутизмът е полигенно разстройство и че гените, допринасящи за развитието му взаимодействат помежду си.  Полигенността на едно разстройство прави вероятно тези гени да участват  в черти, които са благоприятни за индивида, какъвто е случаят с аутизма и интелигентността.  Тъй като интелигентността корелира позитивно с  успешна репродуктивност, ние предполагаме, че при повечето индивиди, взаимодействието между гените води до нормална или висока интелигентност и липса на аутизъм. В някои злополучни ситуации обаче, често при комбиниране на спонтанни негативни мутации, взаимодействието между гените може да доведе до аутизъм или други патологични състояния.
Така от гледна точка на перспективите на еволюционното развитие комбинацията от изразена наследственост и нисък репродуктивен успех при аутизма може да се обясни с епистатичните  взаимоотношения  при полигенните нарушения.

Толкова от мен. Все пак, забележете, че казвам "може би", "възможно е" и т.н. и в други мои постове, когато споделям нестандартни идеи, повечето от които не са се родили в моята глава, а в много по-учени от нея. Който иска да получи отговори на въпроси, касаещи еволюцията на Хомо сапиенс във връзка с аутизма би могъл да изгледа на спокойствие това, което пуснах по-рано на Селма  http://www.ted.com/talks/juan_enriquez_will_our_kids_be_a_different_species.html  Simple Smile

# 231
  • София
 _re_ge , те не искат да присъства, защото можело - не се знае - да реши да тича, да вика..и щял да пречел. В същото време на тържеството за Дядо Коледа си е седял мирен и е бил много впечатлен. Аз като си го знам - види ли ме - ще дойде при мен и ще иска да си идем. Това съм го виждала обаче и в изпълнение на деца в норма и не ме притеснява. Просто искам той да знае, че това е тържество. Седи се на определено място и не се вика...В този ред на мисли  - мислех да го пробвам с един театър през уикенда.

# 232
_re_ge , те не искат да присъства, защото можело - не се знае - да реши да тича, да вика..и щял да пречел. В същото време на тържеството за Дядо Коледа си е седял мирен и е бил много впечатлен. Аз като си го знам - види ли ме - ще дойде при мен и ще иска да си идем. Това съм го виждала обаче и в изпълнение на деца в норма и не ме притеснява. Просто искам той да знае, че това е тържество. Седи се на определено място и не се вика...В този ред на мисли  - мислех да го пробвам с един театър през уикенда.

Обезателно проба с театър.
Но и да не стане гладко в театъра присъствието ви на тържеството е задължително - ти усмихната и красива - той спокоен.

# 233
Доника , няма да се съобразяваш с удобството на госпожите. Ако мислиш , че присъствието на сина ти на тържеството няма да го стресира и ще бъде полезно за социализацията му го завеждаш. Ако го предпазваш от всичко- лошо отношение, пренебрежение... няма шанс да се адаптира. Съобразяваш се само с нуждите на детето. Иначе можеш да си се попритесняваш една седмица  Hug Представи си , че най-вероятно няма да има проблеми.. искрено ти го пожелавам. Но всички страдат от предразсъдъци и предвиждат най-лошото.  Както казваш - в краен случай си тръгвате малко по-рано ако се наложи . Какво толкова?

# 234
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_people_with_autism_spectrum_disorders

Това е актуализиран списък на по-обикновени хора, вкл. наши съвременници от спектъра, разделен на три - такива със синдром на Аспергер, високо функциониращи и други от спектъра. Ако разгледате групите по-подробно, може би ще добиете някаква собствена представа за характеристиките на тези три групи. За всеки поотделно може да се прочете чрез кликване върху името. Това може би ще разшири представите ви за необятността на спектъра, който се губи сред останалите т.нар. невротипични хора точно поради това, че за да се определи един човек като такъв от спектъра е необходимо взаимодействие на някои мутирали гени, съществуващи при много от "нормалните".

А това е линк към т.нар BAPT - тест за принадлежност към по-широкия аутистичен фенотип. http://www.okcupid.com/tests/the-broad-autism-phenotype-test Ще си го направя през почивните дни може би.

Последна редакция: чт, 28 мар 2013, 12:55 от констанца

# 235
И ние сме така.
От 3 години,моето дете посещава детска.Вече свикнах да ми казват,че пречел.Тичал,викал и т.н.
Ето преди седмица имаше празник в детската и ние просто го взехме и не присъствахме.Нито детето,нито ние.
Отношението им към нас е лошо.Искат да го взимаме на обяд и т.н.Да така беше 2 месеца.Но сега пак стои до следобед.Те изобщо не искаха да разберат,че нямаме никой друг на този свят,който да ни помага и да го гледа.А ние РАБОТИМ.За да има какво да ядем и т.н.
Така,че остава още една година да е там и ще трябва да го търпят.Ако не,ще взема други медийни мерки...въпреки че изобщо не ми се занимава с това Tired

Тежко е,много тежко..... Confused

И при нас всички тържества са минавали така.Вижда ме и сяда при мен иначе плаче.
Иска да си ходим.....
И нашия обича театър в детската.
Водили сме го и в държавния веднъж,хареса му,но има някакъв страх.Повече не успяхме да го заведем.Въпреки,че често повтаря Куки татър Laughing

# 236
Хриси има нов вреден навик освен смученето на палеца- чекане на нокти.  Crazy

# 237
  • София
Хриси има нов вреден навик освен смученето на палеца- чекане на нокти.  Crazy
Е, та това го прави и моя Хриси...не помня от кога не съм рязала нокти Embarassed

# 238

Моля ви, дайте ми съвет към кого да се обърнат родители от София при съмнения за синдром на Аспергер.

Вероятно в "Св.Никола" могат да ти кажат, дали детето ти отговаря на това определение, но доколкото знам, те избягват да пишат такива диагнози в официални документи. Много скоро с промените в DSM (диагностично-статистическия наръчник на Американската психиатрична асоциация) , а вероятно и в ICD (международнота класификация на болестите), специалистите у нас ще имат законно основание да не правят това разделение. Така че, зависи за какво ти трябва тази диагноза - да натриеш носа на учителката или да работиш по-убедено върху силните страни на детето си, или и двете. Има много ръководства специално за работа с децата и подрастващите със синдром на Аспергер, но за съжаление не на български език. А този линк е на родители на деца със синдрома http://www.myaspergerschild.com/2012/04/coping-with-difficult-child-behavior.html

Предполагам, че Кезая може да ти бъде от полза, тъй като споделя, че синът й е с този синдром.

Уфф, аз съм учителката и с удоволствие бих приела да ми натрият носа.
Имам си проблемно дете в групата - всъщност аз нямам проблем с него самия - той ме приема за авторитет и ме слуша, проблемът е в това, че децата около него не понасят епизодите с тропането, поклащането и разговорите, които си води със себе си на глас, и не разбират това, че той не ги разбира, и го наричат луд, ненормален и прочие, което пък аз не толерирам, и се почва разговорът за различните и умните, които ценят различните. Но това не е продуктивно, защото виждам, че и родителите му се лутат - действат "на парче". Обяснявам - страхува се от шума на пукане на балони, държат го далеч от балони, изпитва паника да стои сам вкъщи - викат баба му от другия край на държавата, тормозят го в училище - сменят училището, не разговаря по телефона с други освен с баща си - майката се обажда на таткото, за да предаде съобщението...Те смятат, че не са добри родители и възпитатели и затова е всичко. Аз смятам, че детето им отговаря на профила на синдрома на Аспергер, но не знам как да им кажа по начин, който няма да ги провокира да ми натриват големия нос, а ще ги фокусира върху изследването на тази вероятност и потвържадаване (с което идва и целия предимно американски инструментариум за овладяване) или отхвърляне. Затова питах за възможно място за диагностициране - като ще хвърлям бомбата ( а мисля , че трябва да я хвърля), поне да кажа на хората къде е противогазът.

# 239
Доника, здравей!

Чета тук, защото синът ми е особен и има проблемно поведение, като в градината е само особен и кротък, проблемното поведение е веднага щом го взема от там. Нямаме диагноза в аутистичния спектър, но две лекарки /едната психолог, другата не/ го определиха като хиперактивен. Психоложката спомена за съмнения за отклонения в аутистичния спектър. Но ти пиша това, защото тя /психоложката/ предложи нещо което според госпожата в градината е дало тласък за промяна. Психоложката го попита обича ли да играе на не се сърди човече и предложи да занесем едно в градината. Понеже едната госпожа е много истинска в пълния смисъл на думите човек, жена и учител и призна че е забелязала как се отдръпва от децата и е особен и иска да помогне  прие да опитаме. В деня в който й дадох играта всички деца са се скупчили около него и малко е поиграл с тях. Вярно заболяла го главата, но няколко дена по-късно госпожата каза, че забелязва някаква положителна промяна. Като минал покрай едно дете което играело с пъзел му предложил вариант къде да сложи някакво парченце от пъзела и детето го поканило да играят заедно. Е, моя отказал и се отдръпнал, но според нея е напредък че заговорил детето. Сега играта седи в шкафчето и той не я вади /сигурно не иска децата да са около него, макар че аз точно това искам/, но все пак има някаква промяна. Преди отказваше да казва довиждане на децата като си тръгваме от детската градина, а снощи макар и по мое настояване каза довиждане на две деца. Пиша ти го защото си мисля, че ако успееш да намериш съюзник сред госпожите или пък ако с тях не става опитай да говориш с директорката нещата може да се променят в полза на детето. Откакто дойде нашата госпожа и разбрах, че детето я обожава и това прави престоя му в градината все по-приятен използвам всяка възможност да говоря с нея, обясних й някои неща свързани със здравето и поведението на сина ми и тя стана наш приятел. Даже й разказах че ходим при психолог и тя изрази желание да помага да следваме съветите на психолога. От дете което влачех към детската градина с ревове и истерии сега отиваме спокойни и в последните дни установих, че има и желание, защото по думите му там е забавно. Е това желание все още не е свързано с децата там, но се надявам с помощта на госпожата да започне да проявява към тях истински интерес, а не само да констатира че има и други деца. Знам че децата са различни и проблемите им също, но опитай да намериш човек там в градината който да е на ваша страна и вярвам че този човек веднъж ангажирал се ще се старае да помага на детето да се чувства по-добре. И да, задължително отидете на тържеството. Ако трябва говори с директорката. Освен това има учителски инспекторат и отдел образование в общината към които може да се обърнеш, а директорките много се плашат от жалби и са склонни да предлагат варианти стига да не се стига до пускането на жалби. Това го изпробвах когато трябваше да ни приемат в градината, а приеха други деца, които подадоха документи след нас при равни други условия.
Успех!Тържествата в градината са за всички деца и никой няма право да дели децата и да ги травмира. Заведи твоето и отстоявай правата му.

Общи условия

Активация на акаунт