Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 21

• 61 084
  • 745
  •   1
Отговори
# 360
  • София
_re_ge, не знам какво да те посъветвам за теста. Таня е доста права да се изчака максимално и февруари - май  е доста добро време за тестване. Проблема идва когато опиташ да запазиш час в св. Никола за февруари. Може би трябва още от септември предната година да се започне знънене и опити за записване там. Не ме разбирайте погрешно - хората там работят много и часовете им са запълнени до секунда.
Теста за училищна готовност е различен от типичните тестове, които знаеш. Не съм го видяла в детайли, но обхваща доста цялостно всякакъв тип обследване. Сумират се точките накрая и се оценява според резултата. Имам официален документ с подпис и печат на психолога в който са описани данните от теста. Спомням си най вече крайния резултат - беше 90 точки. Принципно до 89 точки детето не е готово за училище, а от 90 нагоре е готово. Но 90 точки си е долна граница и вариантите бяха или да не го отлагам и да лови тройки едва едва и ниско самочувствие и подигравки, или да го отложа и се надявам на по добро за следващата година. Същото, но с други думи ми казаха в св. Никола, но там му пуснаха друг тип тест Векслер, който е универсален тест за IQ. Не помня точно колко точки показа тогава, но мисля 92 при норма от 90 нагоре и си пишеше долна граница на норма. Което пак говори за едва едва ловене на тройки в училище. С две думи на две места го обследват и дава сходни резултати със сходни прогнози.

Искам да повторя нещо за пореден път, като се моля да не ми се сърдите, че го повтарям - тестове се правят само от психолози имащи лиценз за прилагане на съответен тест. Ако не се лъжа 250 лв. струваше на психолога да изкара обучение и съответно лиценз за да прилага Векслер. Мисля, че и други тестове също трябва да имат лиценз да ги прилагат. Не всички психолози имат право да пускат всеки тест, и си търсете психолог с необходимия лиценз. В св. Никола си имат всички лицензи за всички тестове и обследването е безплатно.
Още нещо ще обясня за тестовете - може би не всички са наясно. Самото IQ не означава колко е умен човек, защото точкуването става сумарно според различните области на изследване. Мишо от малък има много високи показатели на тестове тип Рейвън, който е невербален заради силната си механична памет и мноооооооооооого ниски показатели в други типове тестове. При Векслер специално се изследват различни области на познанието и специално за моето дете ще говоря имаше висок резултат при невербалните въпроси и нисък при вербалните. Затова и това, което показа теста не означава колко е умен. Борбата ми винаги е била да няма области на изоставане и затова винаги съм имала интерес към различни видове тестова, които показват областите, които се обследват и съответно области, които да го обучаваме с помощта на терапевтите.

Спирам да не ви досаждам и се извинавам, че пак се въудошевих да прекалявам с писането  Embarassed

# 361
На моят син никакви тестове не са му правили, дори и в "Св.Никола". Нито за училищна готовност, нито Векслер и т.н... Сега като се замисля май никак не беше готов като знания . Но сега съм доволна , че не е тестван, защото подозирам , че резултатите щяха да ме обезнадеждят и разколебаят. Нещата обаче се променят, децата напредват и сега съм доволна , че не го отложих . Той пък взе , че докара до четвърти клас  съвсем в темпото на останалите . newsm78

# 362
........Той пък взе , че докара до четвърти клас  съвсем в темпото на останалите . newsm78
   Това е страхотно !  Grinning

Катина, Таня, благодаря ви за инфото !

Имам да се почудя аз.....
Учителките в детска казват ,че няма смисъл да го отлагаме ,защото ще го дръпнем назад .
Дали наистина да не потърся някой психолог ,който да го тестира .... Thinking

# 363
  • София
Ама аз му правих тези обследвания защото това е моят поглед и моето виждане на нещата. Казвам какво направих аз според моят мироглед и моите си разбирания. В никакъв случай не означава, че всички трябва да взимат моите решения и да следват моите стъпки. Селма, ти ме попита, аз ти отговорих. Разширих отговорите на твоите въпроси с още нещо допълнително според моят характер и моите си разбирания.

Каквото и да решиш - ще е правилното нещо за твоето си дете, защото само ти го познаваш толкова добре, че да прецениш  Peace

# 364
  • София
Катина, а теста за училищна готовност в 48-мо има ли нещо общо с теста в клиниката. Утре ще ми се обадят кога да водя Хриси, но мисля че ще се справи.
Преди малко мина тържеството и вече дишам спокойно. Бях си поставила за цел да издържи поне 5 минути. Той издържа цялото- седнал в мен. Виеше=пееше с децата, но след първоначалното ми разтройване - не ми пукаше. Ядоса ме едната учителка, но мисля че тя се изложи не той. Просто в началото той искаше да танцува, тя го издърпа, взе да мърмори и аз отидох да го взема при мен. Стоя в мен 20 минути и показа на учителките, че не го е страх от музиката, от многото хора- напротив. Хареса му

# 365
  • София
Това ме изненадва. Не знаех, че в 48 правят такива тестове. Не знам дали е практика във всички училища. Ако е само там ме изненадва още повече. Мишо е там от втори клас и не му е правен тест в предишното училище. Я поразкажи малко повече - може и на лични. Кой ще го прави - училищната психоложка ли?
А детето ти ще се справи с теста разбира се. Щом Мишо аутиста го мина макар и на долна граница, какво остава за твоят мъник  Hug

# 366
  • София
Ами подробности ще знам като мине теста. В повечето училища няма тестове и 48мо е изключение. Провеждал се от психоложката май. Ще ти пиша след теста Simple Smile

# 367

Ще ти пиша какво е моето мнение но то с е мое и не е задължително да е верно. Разбира се оставяме настрани високофункциониращите аутисти. На мен сякаш в един момент диагнозата ГРР ми се стори доста по-оптимистична от това детето ми да е нискофункциониращ аутист, защото ми дадваше повече надежда че нещата търпят развитие. Не казвам че аутистите не се променя в слествие терапиите но едно ГРР за мен означава че психитъра всъщност не може точно да определи какво му е на детето, кое провокира това негово поведение и дефицитите. Малко като борба с вятърни мелници се получава- бориш се неизвестно с какво . Сякаш ми се струва че децата с ГРР могат да демострират неочкван потенциал на фона на един средо-ниско функционираш аутист.

С това не искам да обидя никого от темата, може би просто това е моят защитен механизъм за приемане на нашата диагноза. ако беше обратното сигурно сега щях да ви изпиша също толкова хубави неща в аутизма на фона на ГРР-тата. Laughing
И аз така мисля Реге,и с това също не искам да обиждам никого.

# 368
Дами,
искаше ми се да попитам за нещо и евентуално да направя някакъв коментар, но като се позачетох в написаното, откакто не съм влизал в темата, реших да изчакам да се уталожи атмосферата (много електричество, много хормони!) tantrum

# 369
(много електричество, много хормони!) tantrum

Сигурно , защото все пак сме лично ангажирани с децата си и говорим от личния си опит.   Добре , че се появяват и хора като Вас - добри и безпристрастни анализатори, че и учили... и нивото на хормоните да определи .... за да се "уталожат" нещата .  Wink

# 370
    Не мога да си обясня защо ,не ме докосват "хормоните " и емоциите в темата .....
    Взимам си тази информация ,която ми представлява интерес и толкоз ......

# 371
  • София
DoctorAl, не очаквайте да си бърборим за времето за да си питате каквото ще питате и да си коментирате. Темата криволичи по много начини и се обсъждат много въпроси и ако искате да тръгне в посоката, която ви харесва не чакайте ние да я намерим. Попитайте и коментирайте това, което ви интересува и може би някой от нас ще е на същата вълна на емоционално развитие за да ви отговори. Ако пък никой не прояви интерес към въпроса ви, значи си имаме други неща за мислене.

Стана ми смешно за хормоните - все пак не сме в пубертета или критическата. Поне болшинството от нас  Grinning

# 372
Благодаря, ще се опитам да намеря отговора на въпроса си сам.

# 373
  • София, Борово
нека опитаме заедно:)

# 374
  • София

Ами успех тогава  Wink

Общи условия

Активация на акаунт