ОКТОМВРИйче иска да играе, а майка му за сън мечтае!

• 24 467
  • 730
  •   1
Отговори
# 300
  • USA
Привет!  bouquet
Гласувах, че ще захранвам Ема след 5м, но май след 6 ще е, защото и тя има АД. Беше само на лицето, но сега има и по тялото сухи петна. Вече се чудя с какво да я мажа. Имаме Еуцерин Омега, много добре се  повлиява от него, но не е като да се махне изцяло. Много ми препоръчаха козметика А-дерма. Някой има ли опит с нея да препоръча нещо конкретно?

Милинка (и всички, които се борят с АД), на вас каква точно козметика ви предписаха (крем, лосион етц.)?

Ема също си лапа пръста на крака, но не може да се обръща. От гръб към корем стига до половина и не може да се преметне дупето  Wink. От корем към гръб изобщо няма идея какво да прави. Тя по принцип е доста по мързеливичка от брат си на тази възраст. Той не спираше да рита и да маха с ръце и винаги е бил много активен. Тя предимно гледа да си натъпче нещо в устата. Много са различни децата и различно се развиват. Моя приятелка все иска да учи Ема да прави Боц, аз не съм се сетила. Тя наскоро си откри пръстите, по принцип. Седи и ги гледа и си отваря и затваря ръката.

За захранването, четох по-напред, че някои момичета ще си правят сами оризова каша. По американската система, идеята да се започне с оризова каша е, че кашите (готовите) са обогатени с желязо. На тази възраст желязото е проблемът и тъй като не може да се дава месо толкова рано, се дава каша обогатена с желязо. Другата причина е, че кашата е с много неутрален вкус и се дава по-скоро за свикване с по-твърда консистенция, като вкусът е на млякото. Ако сами си правите каша, може би е по-добре да не е за дълго, защото оризът сам по себе си няма никаква хранителна стойност за едно бебе, само за консистенция става. Виж, елдата например е идеална за самоприготвяне, защото тя си има желязо, но не знам дали става за първа храна. Аз по-късно я давах на сина ми.

# 301
  • София
Ето какво става, когато някой си прави сметките без кръчмаря  Crossing Arms В сряда трябваше да сме на ваксина и да започнем захранването на 11 март. Педиатърката обаче е болна от грип, така че всичко се отлага за неопределено време. Горкото Зарче май ще го захраня на 6 месеца  Mr. Green

За "Боц": изобщо не знаех какво представлява тази игра, докато не прочетох какво написа Поли  Peace А дотогава играехме с носа и с прозореца в кухнята - само че той удряше с цял юмрук, а не с едно пръстче.

А сега някой да ми каже какво е "Дзак-Дзак" и "Пуф-паф" - има ги споменати в "Моят първи албум"  newsm78

Момичета, в такова влажно време се извеждат децата, нали?  newsm78

# 302
Poli BK Така е! Разбунваш духовете само! Simple Smile Какаво е това "Боц!", веднага да спре да го прави Мина  Heart Eyes .    Дани пък пее с мен на припева на "Оранжева песен" ,има едно дълго ооооооооооооооранжево. Simple Smile

Има ли някое бебче, което си е възстановило нарушения нощен режим?  Т.Е. Имало е по-голяма пауза м/у храненията, след това е махнало паузата, и след това пак я е възвърнало. Интересувам се от скорошни случаи, не преди 2 месеца например. Simple Smile  

Just a Dreamer  Елина колко зачести храненето? Само през деня ли или и вечер?

-=Деси=-  Дзак-дзак е когато закриеш лицето си с ръце за малко, после рязко ги махаш и казваш " Дзак!". Нешо от рода на  "няма я мама -  ето я мама". В англоговорящите страни е " Peek-A-Boo Game" http://www.youtube.com/watch?v=2AuCnw_VQqo

# 303
Това "Дзак-дзак" при нас е "Куку-бау"  Joy
А "Пуф-паф" е с краченцата  newsm78 като каране на колело, така мисля  Laughing

# 304
късметче Хах ха ха. Ето така не го бях чувала!  hahaha

# 305
ShySun, ами тя думата "дзак" е нова и модерна,  Laughing като гледах каката беше куку  hahaha

# 306
Да, хубаво си правих сметките ама какво стана  Mr. Green С дете не може да се планува!
Важното е, че приема кашичката много добре. Малко ми е шашнато, зашото това е нещо ново за мен, но дано се справя. Водя и подробни записки.
За елдата четох, че наистина е много полезна, но се въвеждала малко по-късно. Някои мами са писали, че е алерген, но не съм съгласна. За всичко си има време, аз не бързам да въвеждам новите храни. Само се надявам дано детето ми спре да плаче, че е гладно, че снощи ме буди с рев на около 2 часа  Confused

ShySun беше само денем, а сега стана и нощем.. А и на мен явно кърмата ми постепенно намаля.

Май не само ние говорим "бебешки" на бебето си  Mr. Green А навсякъде пише, че трябвало да им се говори, като на големи хора. Ама аз лично съм решила все още да не се съобразявам Wink

# 307
  • София
Аааа, мерси много!  Hug Определено "Ку-ку" ми е по-познато  Peace Как пък са го измислили това "дзак"!  ooooh!

Елдата в никакъв случай не е алерген, при мен е втората, която ще въведа (след оризовата)  Peace

Да не урочасам нещата  Praynig, но Зарчето сам махна нощното хранене. Сега яде към 22.00-23.00 и после чак към 6.00-7.00 часа.

Ние пък изобщо не му говорим на "бебешки", общуваме си на нормален човешки език  Simple Smile Той сигурно затова така странно гледа свекърва ми  Mr. Green, аз изобщо не разбирам какво му казва  Simple Smile Особено ми харесва като му каже "Виж бау-бау", при положение, че имаме куче вкъщи и детето прекрасно знае, че това е "куче" или "Джесика".

Ааа, и като споменах кучето, да ви развеселя. Онзи ден излизаме с животното (напомням - мини-пинчер) и ни среща една жена с детенце на година и половина. Детето го е страх от кучета, затова си поигра с моето, за да посвикне малко, а на другия ден ги срещнахме пак. Пак си поиграха, обаче жената бързаше, грабна детето да си ходят, а то като ревна: "Нееее! Искам при маца! Искам при маца!". Щяхме да умрем от смях. Дотук с преодоляването на страха от куче  Mr. Green

# 308

Деси, подкрепям те за елдата  Peace Исках да те попитам, тя с какъв ефект е? Надявам се, че не е запичащ, като ориза или?
 А историята с кучето... не се засягай, аз обожавам мини-пинчери ама предвид скромните им размери, нищо чудно детето да се е объркало, че е коте  Laughing Като ги гледам котките пред блока, голяма мутация, голямо нещо  Laughing
Адмирации за хората, които имат бебе и домашен любимец. Нашата котка гледа бебето с голям интерес (особено откак Елина стана по-подвижна) хаха, ама и бебето я забелязва вече. Не искам да си мисля по-нататък какво ще става  Laughing

# 309
  • София
Just a Dreamer, ние затова се смяхме, защото майката 100 пъти повтори "Това е бау-бау" Grinning А за размерите... котката ми (тя е при нашите) е 3 пъти по-голяма и 5 пъти по-тежка  Peace

За елдата: някои я смятат за среден алерген, някои - за най-удачния вариант за първа каша. Не запича. За нея съм сравнително спокойна, защото вкъщи се яде много често, докато бях бременна изяждах тонове заради магнезия и желязото, които съдържа, така че за Зарчето няма да е нещо ново  Peace Но все пак се въвежда внимателно заради възможни алергии (както и всичко друго, де). Дори мисля тук да изневеря на инстантните каши и да я правя сама, защото в руските магазини продават истинска качествена елда  Peace

# 310
  • София

Има ли някое бебче, което си е възстановило нарушения нощен режим?  Т.Е. Имало е по-голяма пауза м/у храненията, след това е махнало паузата, и след това пак я е възвърнало. Интересувам се от скорошни случаи, не преди 2 месеца например. Simple Smile   

С уговорката, че не съм сигурна доколко "възстановяването" е трайно, но последните няколко нощи хапва  към 3-4 и после чак към 9:30-10:00, като се буди в седем с мрън, и рев понякога, но й сменям памперса и после успявам да я приспя. Днес дори не се събуди тогава, понеже си "премести" акането при яденето в 4, та съвсем добре се получи. Преди близо 2 месеца хапваше към 4-5 и после се будеше към 9:30-10:00, после започна да иска да хапва към 2 и после в 7...

късметче, затътрихме се чак към 15:20  Tired и затова не си ни видяла и наш'та Претенция пак се събуди след половин час.

svetla81, написала си какво мисля за пустия пащърнак - като го прочетох в табличката за захранване на една приятелка, бях убедена, че сигурно е алтернативно диалектно название на някой познат ми зеленчук  Mr. Green Ама то аз и за елдата не бях чувала и продължава да ми е пълна абстракция  ooooh! И в цитираната таблица си пишеше, че бебата изобщо не е харесала вкуса, което не пречи да пробваме... знам ли, може, кат се пенсионирам, да ме избие на готвене и да ни влезе в семейното меню   chef

Телеграфно: Беболина не се обръща в никоя посока. Също си умиргъ от кеф да си държи коленцата, като я преобувам. Нашто "дзак-дзак" е с партизанско име "тути"  Laughing ... обаче прави "боц"

офф-бебе-топик: Замислихте ме за мъдреците ся... Освен че от 2-3 години един неуспешно се опитва да се покаже и чат-пат ме тормози за по ден-два, друг опит с тях нямам, та с оглед на преклонната ми възраст, май ще е добре да попитам да не би и моите да са се "скрили" или просто шси остана безкрайно немъдра  Thinking

# 311
Деси, а би ли споделила рецепта за кашата от елда, защото аз я правя за себе си, не че ми харесва, само накисната от предния ден и така я ям с мед и орехи. Ама за беба не ми е ясно как да я приготвя

# 312
  • София
Ама то аз и за елдата не бях чувала и продължава да ми е пълна абстракция  ooooh!

Елдата стана "модерна" покрай разни диети и известни личности, които я превъзнасяха през последните години  Peace Дотогава присъстваше в менюто предимно на диабетици или хора с други проблеми на стомашно-чревния тракт и спортистите, защото не натоварва стомаха, а съдържа изключително много полезни вещества и е много засищаща. В Русия тя е нещо като национално блюдо, готви се по 100 различни начина и е на голяма почит Peace

Късметче, ей сега ще споделя и за хора, и за бебета, само да оправя Зарчето  Hug

Това, което правиш ти, не съм чувала  Confused

Някъде по-напред в темите бях писала, но сега е изключено да си намеря поста  Peace
Ние вкъщи правим така: елдата се вари като ориза - 1:2 - на 1 чаша елда слагаш 2 чаши вода + мъничко сол. Сипваш всичко това в тенджерка (ние имаме специално чугунено гърненце, защото практически не загаря в него), изчакваш водата да заври, слагаш отгоре капак и чакаш водата да изври изцяло - в никакъв случай не бъркаш, само от време на време проверяваш докъде е стигнала (кашата трябва да стане 2 пъти повече като обем), ако трябва - опитваш дали е увряла. След това вариантите са няколко: аз лично просто заливам кашата със студено прясно мляко (не слагам захар, брат ми слага). Нашите я обичат запържена с масло. Другото, което също ядем: предварително запържваш лук, чушка, морков (до готовност), добавяш сварената елда и е готово. Има рецепти с месо и кайма, но вкъщи не ядем така.

За захранването предлагат два варианта:
1. 1:3 - на 1 чаша елда се сипват 3 чаши вода, за да стане по-кашкава. Намачква се с вилица или се прекарва през сито и след това според схемата на захранване. Този ми се струва по-удачен за по-големи деца, защото могат да останат люспи.
2. Елдата се смила в кафемелачка и след това по схемата (вари се 10-тина минути във вода (като кашата от грис), след това се взимат 5 грама и разреждат се със 100 мл АМ/кърма). Аз евентуално ще действам по този начин  Peace

Също е много важно каква елда ще се купи: в "Кауфланд" има една много хубава, в диабетичните магазини едната е добра (със зеления етикет, ако не се лъжа), в руските магазини от 6-7 вида вкусен е само един - трябва да ги снимам и да ви ги покажа  Simple Smile

Последна редакция: пн, 25 фев 2013, 11:51 от -=Деси=-

# 313
  • България/Германия
Деси, историята с кучето ми напомни за дъщеря ми, когато беше на годинка и малко. Та виждаме едно малко кученце, тип пинчерче, и тя супер щастливо се запътва към него и започва да вика "Мяууу мяуууу". Обаче собственичката нещо се обиди, че детето помисли кученцето за коте и бързо си го дръпна  Rolling Eyes

Браво на Зарчето за дългата нощна пауза, пу-пу! Моят младеж също си изгради някакъв режим: сутрин се храни към 6-7, после към 10:00, 13:30, 17:00 и 20:00. След това заспива и към 23:00 изпива още едно шише, без да се разбужда (размрънква се, но не го чакам да се събуди напълно, а директно го храня и обикновено след това продължава да си спи.) Та в този ред на мисли, по колко пъти се хранят бебчовците ви? Спомням си, че дъщеря ми на тази възраст вече беше на 5 хранения, а бебо още е на 6. Но той не изпива големи количества наведнъж, между 130 и 150 мл.

Каката пък прословутото "боц" го направи чак на 10 месеца и то след като ни дойде баба на гости от България и се ужаси как така не съм го научила детето на това важно умение  Mr. Green

Бебо се обръща от гръб по корем и обратно, държи играчки, но не ги прехвърля от една ръка в друга и още не си е открил крачетата. Кака му беше по-мързелива и се обърна от гръб по корем чак на 5.5 месеца. Сега е една малка лудетина, която се спира само когато спи Wink

Каката пък обожаваше пащърнак Shocked Това беше едно от малкото неща, които ядеше с апетит и дори си спомням, че слагах по няколко лъжички пюре от пащърнак в кашите и така си ги изяждаше  Blush Покрай нея и ние открихме пащърнака и вече редовно си присъства в менюто ни.

# 314
  • София
elfie, същата работа  Mr. Green

Мерси за Зарчето, дано остане така  Praynig Ние открай време имаме 5 хранения - в 6-7, 10-11, 14-15, 18-19, 22-23 часа. Преди това, като ядеше и през нощта, пропускаше едно от дневните (не на всеки 4 часа, а имаше две паузи по 6 часа). Но ако случайно се събуди и поиска да яде - винаги давам, не го държа гладен  Peace

Пащърнакът реално погледнато е морков, затова децата го харесват  Wink А сега прочетох, че в последните години е заменен от картофите, така че не е нещо странно като вкус  Peace

Общи условия

Активация на акаунт