Екскурзиите - втора заплата?

• 21 247
  • 497
  •   1
Отговори
# 105
След като  изясних, че с колегите ми не получаваме нищо повече от 15 лв. командировъчни на ден / по 0.63ст. на час /, нека поясня още някои неща. Ходенето на екскурзия става, ако го има залегнало в плана за работа на класния ръководител или годишното разпределение.
Трябва да ти бъде дадено разрешение и от директора. Такова разрешение за учебни дни не се дава. Ако прежалиш почивните дни, за които няма да ти бъде платено нищо, може да започнеш да събираш деца. При мен проблемът е как да откажа на някои, не да задължавам, но с годините се научих и съм директна - отговорност за вашето дете не мога да поема заради безобразната му дисциплина. В затвор не ми се лежи. Peace
Следва камара документи, чиято цел е да те откажат от мероприятието. Ако устискаш и на това, носиш документите в РИО и чакаш. Обикновено резултат имаш ден преди тръгването, когато всичко е платено. Зареждаш се с куп лекарства, риваноли, бинтове, торбички за повръщане, кърпички , т. хартия..... Следва настаняванто в автобуса и безкрайните претенции на майките къде да седне тяхното дете и кой да не е близо до него, като непрекъснато се качват в автобуса и създават хаос. Повярвайте, тук "романтиката" е голяма. Обикновено помагат шофьорите, които затварят вратите и прекратяват шоуто.
Всъщност, за учителите, то тепърва започва. За цели 15 лв. Защото ако сте чели добре, сте хванали веригата - директор, фирма, РИО............  Учителят е последната дупка на ............
И да не забравя - напролет пак ще водя деца на екскурзия. Не за 15 лв., а заради самите деца. Защото ако забравим всички гадости на ежедневието, преживяването с децата си заслужава. И защото не съм попаднала случайно, неприета другаде, в тази професия.
Към авторката - сбъркала си училището / учителката. Май вече ти го писах по-напред.

# 106
Дъждовно време, поздравления за усилията!  bouquet

Преди  време в ДГ правеха по 6 пътувания в годината. За неходещите групи имаше специални наказания. Нашата група беше такава, но имахме пълно единомислие. Това също е вариант за отказ.

Преди няколко години една приятелка предлагаше лагери на училищата и "рестото" на дете, поисквано от събеседника отсреща беше 30 лв. Тя почти веднага се отказа от този тип на работа, защото оскъпява екскурзията. Знаем къде не отиват тези комисионни, къде отиват ... който иска да рови. Според мен не са при учителите.
Знам, че всеки има някакви принципи и ако нещо не се вписва в тях не го прави.
Поискайте да ви посочат дежурна паралелка, която детето ви да посещава, докато другите отсъстват и край точка.

# 107
  • Пловдив
Дунди, това е една от разликите между мен и теб - твоето безразличие.

Не е безразличие, просто отдавна се научих да не гледам в купичката на другия. Все едно аз да дойда и да ти искам сметка какви пари получаваш и откъде. Само преценям кое ми отърва и кое не.
Пак ти казвам, за мен важното е да имам право на избор. И когато ми отнемат това право, си го търся и си отстоявам позицията.
Което би трябвало да направиш и ти. Не да се ровиш в това кой какво получава, а да си защитиш правото да изпратиш детето си на екскурзия или не. И ако семейството реши, че това мероприятие е скъпо, нецелесъобразно и т.н., никой не може да притиска теб и още по-малко детето ти.
Ако трябва и писмо до Министерството на Образованието ще изпратя, ако ме притискат, и пак ще се защитя. И ще покажа на детето си, че всеки трябва да има право на избор.  

Последна редакция: нд, 24 фев 2013, 13:56 от dundi73

# 108
Жалко,че толкова хора не вникнаха в това,което сподели Пепеляши. Точно родителското безхаберие дава възможност да се случват такива неща.

# 109
  • волно калдъръмче
Аз вникнах. Жената иска тези неща да се изкарат на светло. Това може да стане чрез сключване на граждански договори между туроператорите и ръководителите. Учителките няма да си губят времето да висят в НАП, за да декларират доход по граждански договор, особено за сумата от 15-20-30 лв. на ден.
Скрит текст:
Но много преди да има екскурзии с туроператорски фирми, имаше частни уроци. Там също се плаща и доходите не се декларират. По този въпрос обаче никой не роптае, а кротичко си плаща.

# 110
Саморая,интересно предложение за нова тема.  И не става въпрос за 15-20 лв на ден,а за доста повече,но дадени под масата.

# 111
  • София
Като се замисля, за седем години, нито веднъж не съм получила какъвто и да е разплащателен документ. Ако трябва да бъда съвсем искрена, дори хвъърчащите листа, наречени декларации, нямат никаква, ама никаква тежест, те дори са неграмотно съставени от правно-административна гледна точка.

# 112
Саморая,интересно предложение за нова тема.  И не става въпрос за 15-20 лв на ден,а за доста повече,но дадени под масата.

Явно е трябвало учител да стана Thinking
Много пари въртяли тези учители, то явно си е цял бизнес според вас Whistling Whistling Whistling

# 113
  • волно калдъръмче
не става въпрос за 15-20 лв на ден,а за доста повече,но дадени под масата.
За колко? Учител с повече от 15 деца не може да пътува. Колко е ставката за едно дете на ден?

В същото време изискванията за превозвачите станаха безумни и на тях не отговарят дори и жълтите бусове на МОМН. Задължително е вратите да се отварят по определен начин, наличие на тоалетни, монтиране на допълнителни устройства за спиране и други подобни, които ще оскъпят /а вероятно вече и оскъпяват услугата/, едва ли безумните цени са точно заради учителския хонорар. http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=&article=441580

# 114
В по-преден пост бях писала-800лв.за четири дни зелено училище. Радвам се,че споделяте,че не е масово.

# 115
Аз не разбирам какво точно искате от учителите? Да спрат ходенето по екскурзии ли? Да не водят децата никъде ли? Дори и на театър? Ами тогава я си ги отглеждайте сами вкъщи, за да видите колко отговорно е всичко, защото сега повечето наготово критикуват без да знаят какво искат. Пепеляши, може и да казваш, че всички не са такива, да, но не назоваваш с имена, а казваш " учителите". И аз мога да плюя по лекарите, но знам, че има и такива, които не го заслужават, затова назовавам с конкретни примери и имена. Някак много тенденциозно ни надъхваш срещу " всички". Колкото до това, че било задължително ходенето някъде, изобщо не може и да се коментира. И бих посъветвала всички, които го казват да черпят информация от първоизточника- учителя или директора на училището, а не от децата, защото на тях им се иска навсякъде да бъдат. Много често ми се струва съдите за един учител повече по информация от децата, а не бива съвсем да им се доверявате. Е, мнението си не защитавам така агресивно като Пепеляши, но си заслужава да се помисли. Не е нужно тук един учител да отстоява правата си, та да го поучавате. Бъдете здравомислещи! Какво печели един директор от екскурзия? Главоболието после да му се оплакват ако недай си боже има проблеми. Ами ясно е, че " печалбата" му излиза солена. Това не е печалба. От децата няма как да забогатееш и това е добре Пепеляши да си го набие в главата! В нашето училище се работи например по проект " Успех". Участието в клубове и извънкласни дейности е абсолютно безплатно. Какво спечелиха учителите и училището? Класната им накупи консумативи на добра воля, защото още не превели парите от министерството за такива нужди. Нито го афишира, нито поиска стотинка от нас. Така че много е хубаво да хулиш, но поне навлезни малко в кухнята на нещата, пък тогава го прави.

# 116
  • волно калдъръмче
В по-преден пост бях писала-800лв.за четири дни зелено училище.
За да сме докрай обстоятелствени, в четирите дни зелено училище влизаха и почивните дни?  

# 117
С Пепеляши сме родители на деца от едно и също училище. Наистина, явно учителите на нашите деца са мазохисти, защото по отношението им към този въпрос човек може единствено да реши, че много държат да тръгнат с максимален брой деца на екскурзията. Агитацията е мощна, не е насочена само към децата, че да реша, че си измислят. "ЗАДЪЛЖИТЕЛНОТО" от предния ми пост е проверено - отначало и аз не хванах вяра, но на следващия ден се чухме с майка на друго дете, която каза, смеейки се - "ти чу ли новостите - екскурзията била задължителна!". Да не говорим, че тази фраза съм я чувала и по-рано на родителска среща, по повод на първото зелено училище - направо останах безмълвна (родител на първолаче - какво ли знам аз - после ходих до дирекцията да проверя). Не очаквах, обаче, че и пред децата ще бъде поставен така въпросът.
Аз лично искам от учителите да не агитират агресивно детето ми да ходи на екскурзия. Това е -  не мисля, че е толкова сложно.
Люлин, благодаря за отзива  Grinning

# 118
Саморая,не не влизат. И аз бях изумена от цифрата,но е факт.
narduca,проект УСПЕХ е съвсем различно нещо,по друг проект са осигурени парите и учителите са с регламентирано заплащане-при нас 12 лв на час. Заплаща се на директора и на техническия секретар  също така. Естествено,че никой не работи без пари. Така,че успокой страстите.Родителите протестират срещу агресивната агитация и вменяването на чувство за вина ако детето не желае да отиде на такова мероприятие. И е факт,че от бройката записани деца зависи допълнителното плащане за учителя,не официалното командировачно.

# 119
  • волно калдъръмче
Естествено,че никой не работи без пари. Така,че успокой страстите.
Не знам точно за какви пари става въпрос в твоя пост. Като ги погледнеш от една страна - цели 800. А като си направиш проста сметка:
- 200 лв. на ден
- 20 лв на дете на ден /ако децата са 10/
- 8 часа спи /или само ние така си мислим/, 8 часа работи на трудов договор с училището, а за останалите 8 часа извънреден труд ставката за дете е 20 лв.

На бавачките колко се плаща? Те имаха ли задължително педагогическа специалност? Тях с граждански договор ли ги наемате?

Да не забравим да споменем, че става въпрос за частен случай от типа "аз не съм вземала 800 лв., но така чух", а не за масова практика. Оскъпяването на услугата си има своето обяснение с безумните изисквания към фирмите превозвачи.

Общи условия

Активация на акаунт