ВМ-НВХ - част 56

• 36 161
  • 726
  •   1
Отговори
# 600
Благодаря ви , момичета и дано, ама надали за съжаление
 Hug

аз същ смятам млечните към 5те% удоволствия
освен сиренето лятно време в салатата на обяд и ев. КМ за таратор в жегите

...Може да се набавят 1000 мг калций и от 1300 гр. китайско зеле!...Освен това ще ви струва само 230 ккал и 0 холестерол!  ...

ooooh!
 Joy Joy Joy
и този калций как точно ще го усвоиш без вит. Д и наситени мазнини?  newsm78
разбрахме отдавна колко не си наясно
продължавай да пишеш, поне ни развеселяваш

а и да не говорим колко е "полезно" суровото зеле и как "добре" се отразява на стомаха

а ако искаш да те четат, натискай ENTER от време на време
иначе твориш едни чаршафи, дето човек директно ги прескача

# 601
W'A'S'P' - Сорри, че трябва да ти го кажа така направо, но on-line държането ти поне спрямо мен е недопустимо! Непрекъснато (всеки път!) ми хвърляш нападки от типа: "разбрахме отдавна колко не си наясно", "да не говорим колко е полезно" и "как добре се отразява на стомаха".....  #2gunfire Нямаш никакво основание за това! Четеш "чаршафите" на Cioccolata, a "моите" - ти е мъка! Не знаеш ВЪOБЩЕ какво знам и какво НЕ знам за да ми даваш оценки, освен това ВИНАГИ маркирам казаното от мен с изрази от вида "според мен..." и агрументирам всичко с ТОЧНИ и ПРОВЕРИМИ цифрови факти, а не с въздушни изрази като "смятам, че трябва да бъдете по-стратегически!"  ooooh! А китайското зеле, както и бялото зеле си е полезно и добре се отразява на корема! Ако (казвам АКО) за теб по някаква причина това НЕ Е така, то не прави генерални заключения от този факт и за другите в цялото БГ. Освен това НЕ СЪМ казал само зеле да се яде през деня! Не ми вкарвай такива реплики, гдето са ми НЕприсъщи!  Naughty Ако ти писва през 4-5 дена (не искаш да ти цитирам репликите за аргументация, нали?) и тичаш да докладваш на модераторките някой - давай - с това ли ще ти се решат проблемите с китайското зеле??? Нека преценят модераторките кой какво е правил в темата в последната седмица! А ако не искаш да ме четеш - недей! Има хора, които искат! Аз веднъж казах: в Англия, близо до границата с Шотландия, има един НЕ-охраняем железопътен прелез, пред който има табелка:
"Независимо дали вашата кола е на средата на линията или не - експресът минава оттук с 90 мили/ч"  Twisted Evil и няма да го повтарям повече!

Пропуснах доста други нападки в името на общия мир.... Много лесно мога и аз да стана истински зъл и гаден и вероятно тези, които са предизвикали това горко ще съжалят! Но убеден съм, че нямате нужда от това! Нали? Айде се поспрете вече малко! Става ли???

Да пусна все пак един цитат от тази тема:

Феичке,
единственото което бих те посъветвала е да прочетеш статиите за холестерола на Cioccolata .
Ще си отговориш на много въпроси .
И по - спокойно Simple Smile

Cioccolata , Herzen , милички....изобщо не визирам вас , нито някого конкретно .
просто ми се ще да си е хубаво тук...и да е приятно за всички . Толерантността е най - характерното за нашият форум .

Може би горното НЕ Е вярно и съм сбъркал като съм се предоверил!?  Rolling Eyes

# 602

може ли модератарът ни да премести мненията за броене на калории в темата за броене на калории,
защото напълно не разбирам какво прави великият брояч на калории в най-калоричната диета
аналитичен засега е само в собствените си очи Whistling

а и заплашва, освен досаден,
да стане зъл и гаден  Flutter  

Пропуснах доста други нападки в името на общия мир.... Много лесно мога и аз да стана истински зъл и гаден и вероятно тези, които са предизвикали това горко ще съжалят! Но убеден съм, че нямате нужда от това! Нали? Айде се поспрете вече малко! Става ли???

благодаря за вниманието на  Зла Вещица

# 603
Аз млечни консумирам, защото са ми приятни и никакви подобни статии не могат да ми повлияят. Прясното мляко ми е врагът на мен.
Шоки, благодаря за пирамидите. Интересна ми е всяка информация.
Хубав ден на всички  Hug

# 604
  • В Балкана
Статиите за вредите от млякото не ги чета.  Laughing

Смятам, че в нормални количества, домашно мляко и млечни продукти от домашно мляко, се отразяват добре на човешкия организъм. Не го тровят или разболяват. Освен когато има доказана непоносимост, алергии и т.н. Лошото е че трудно се набавя такова.. За това тук отново се прокрадват мечтите ми за живот някъде високо в балкана, с гори и поляни и собствена ферма, зеленчукова и овощна градина. Вече си мечтая и за микро язовир - 100-тина квадрата.. И разбира се за всичко това хора, които да се грижат.  hahaha
Онзи ден от любопитство погледнах състава на някаква детска храна. Въглените бяха 60 гр.!

Мои познати, преди няколко години, си захраниха децата с домашно овче мляко. Взимаха прясно и квасиха.. Имаше такива, които смятаха, че кравето е по-добре и даваха краве.. Децата на гореизброените са на по 5-6-7 год. Изглеждат добре и до колкото ми е известно не страдат от някоя модерна болест.

Истината е някъде там.. И в умеренето количество и "чистата" продукция.

Кам, всичко най-най-!   bouquet

# 605
Зла Вещица всъшност е много добра!

Но хайде, след като преча тук и след като толерантността към някакви други мнения, различни от общия хор тук са само на хартия - няма да "досаждам" на форумките тука.

Тези, които се държаха незаслужено арогантно и посрещаха всяка моя дума с нападки (те знаят кои са) - им пожелавам успех, защото ще им е нужен с оглед на това какво ще пожънат от посято лично от тях....

А онези, които имаха нужна от помощ в труден момент (те знаят кои са) - вярвам да са получили частица от мен и за с бъдеще могат да разчитат на същото!  Hug

# 606
Много са се разгорели страстите тук снощи Embarassed Аз нямам какво да кажа, т.е. имам, но не знам дали има смисъл. В тази тема се пише за ВМ-НВХ. Това си е специфичен подход към храненето и здравето, основан от една страна на ограничаване на общото количество (!) (не само на бързите) въглехидрати, от друга страна на сравнително повишена консумация на мазнини. Вече обясних какво означава "високомазнинно" - означава липса на страх от мазнините и конкретно от наситените и холестерола в храната - това на първо място. На второ място означава употреба на определени източници на мазнини и изключване на други. На трето място означава употреба на такова количество мазнини, колкото ни е необходимо, за да ни е вкусно и да сме сити, без непременно да прекаляваме. Процентно излиза, че мазнините от всякакви източници съставляват към 60% и нагоре от общите калории. И за начинаещите това е добър ориентир - да се стремят да докарат мазнините поне до 60%, а въглехидратите да смъкнат под 100 - 150 грама/ден или дори под 50, ако е необходимо. Т.е. ако битува представата, че за закуска се яде сланина, за обяд се изяжда едно пакетче масло, а за вечеря се изпива една чаша зехтин - ами, не е така. Храненето по ВМ-НВХ е доста разнообразно и богато, въпреки че по здравословни причини се ограничават определени храни.

Освен това ВМ-НВХ се основава на биологичните нужди на човешкия организъм и това е и причината да работи. Нито една диета не се основава на действителните биологични потребности на тялото.

С други думи, темата е тази и тук се разглеждат такива въпроси. Разбира се, всеки допринася със свои мнения и дава съвети на базата на своя опит и на своите познания. А информацията, която се споделя под формата на линкове, също е в духа на темата (много ясно) и е такава, каквато е привлякла вниманието ни. Или поне моят принцип е този - споделям статии, които са ми се сторили интересни и смятам, че може някой да извлече полза от тях.

Маями, ако ти конкретно си се почувствал засегнат, съжалявам, но виждаш, че разбиранията ти се разминават с тези на много от пишещите в тази тема. И това е съвсем в реда на нещата, защото пишещите тук сме стигнали до нашите разбирания на базата на собствения ни опит и на наблюденията ни над други хора, но също и на базата на различни източници, които намираме за достатъчно достоверни. За мен, по моите впечатления и разбирания, и Марк Сисън, и Питър Атия, и д-р Джон Брифа, и д-р Уилям Дейвис, и Том Нотън, и Зоуи Харкъм, и д-р Андреас Енфелт, и Пол Йобек, и куп други, които често чета и цитирам, са доста сериозни и достоверни източници, макар и всеки от тях на моменти да има залитания. Естествено, че всичките са застъпници на нисковъглехидратното и високомазнинно и/или на палео храненето, но мен лично това ме интересува и това ми се струва най-правилният подход към човешкото хранене.

Не знам какво повече да кажа по въпроса.

# 607
Искам да кажа нещо по въпроса за млечните, но, разбира се, не се подписвам с двете си ръце, че това е единствената истина Rolling Eyes Просто ще споделя какво съм чела, а сигурно и някои от вас са попадали на същата информация.

Млечните са обвинявани по 2 причини: от една страна лактозата (млечната захар) - към нея много хора проявяват непоносимост под формата обикновено на стомашночревни оплаквания. Аз съм имала такъв период също след един грип преди години. От друга страна много хора се смята (или те самите смятат), че проявяват непоносимост към казеина (един от белтъците в млякото). Обясненията са различни. Може да се дължи на пастьоризацията и/или хомогенизацията на млякото в днешно време. Наистина има хора, които казват, че пастьоризираното прясно мляко им е проблемно, но не и сурово, взето направо от кравата. От друга страна възможна причина е видът казеин. Има 2 вида казеин - А1 и А2. Смята се, че кравето мляко в повечето европейски страни (без Франция) и в САЩ е с казеин А1 и точно той се смята за проблематичен. Казеин А2 бил безопасен. Но различните източници се разминават много. В някои се твърди, че А1 има и в биволското мляко, а в други - че биволското съдържа А2 и затова е подходящо за хора с непоносимост към А1. Масово се застъпва мнението, че овчето и козето мляко съдържали А2, затова много хора, които не понасят краве и/или биволско мляко, понасят овче и козе.

С две думи - не е ясно каква е истината. Мисля, че всеки трябва за себе си да прецени.

Млечните са обвинявани, че спират отслабването. Наистина, особено при жени, често се явяват причина за задържане, но пак е индивидуално.

Отделно се смята, че млечните, заради естествените хормони, а и заради допълнителните, които явно се дават на животните в днешно време, могат да влияят отрицателно и на жените (особено при наличие на хормонални проблеми), и при мъжете. Затова например много източници препоръчват при поликистоза да се изключат млечните. Аз лично това все още не съм го направила, просто ми е доста трудно да ги изключа Embarassed

Още една възможна негативна страна при млечните е това, че са силно инсулиногенни, т.е. повишават значително инсулина. В това отношение ги сравняват с белия хляб. Но от друга страна има проучвания и при жени с поликистоза (т.е. вероятно с инсулинова резистентност), и при диабетици, че млечните се отразяват положително, а не отрицателно. Това може да се дължи и на мазнините в пълномаслените продукти.

Млечните повишават и един фактор на растежа - IGF-1, а това може да предполага повишаване на риска за развитие на ракови заболявания. Затова например Ян Хамарстен, който е шведски уролог и е известен с проучвания за връзката на метаболитния синдром с уголемяването на простатата и рака на простатата, съветва пациентите си да се хранят не просто нисковъглехидратно, а и да спрат млечните.

Но всичко по-горе трябва все пак да се приеме с едно наум, защото пък е вярно, че млечните все пак са сравнително стара, традиционна храна за повечето култури, макар и не толкова, колкото месото, рибата и растенията.

# 608
  • Пловдив

ЧРД, Камелот!  nbirthday newsm67
Здраве, усмивки и сбъднати мечти!

Виждали ли сте скоро кокосово мляко и кокосова сметана?
от пикадили и карфур изчезнаха
в била има лайт 
Аз ги купувам от Кауфланд,при нас пък в Лидъл ги няма.

# 609
  • София
Маями, аз съм с чувствителен стомах и всяка пролет и есен задължително спирам всякакви зелеви, както и повечето сурови зеленчуци, между другото, защото си знам последствията. Пък нека да е полезно за стомаха.

Между другото, щастлива съм да споделя, че една приятелка, с която заедно караме сноуборд и е вегетарианка от няколко години, вчера обяви, че започва да яде месо. Уикенда тя спомена, че напоследък се чувства анемична и отпаднала. И, честна дума, не съм се държала назидателно, само изрецитирах два три факта.

Приятелят и е изключително доволен. Simple Smile Той наистина беше много много притеснен за нея!

# 610
Не ми харесва, че в нашата тема се налага да прескачам цели страници, за да не чета глупави нападки и спорове. Много ми се иска да запазим дух на приемственост, разбирателство и уважение на чуждото мнение. За мен дори нещата, с които не съм съгласна за себе си са интересни и предизвикателни, особено на тема млечни. Уважавам изключително знанията на всички тук и всяко мнение за мен е образователно. В крайна сметка тук си помагаме, не си налагаме виждания. Ако някой смята, че този режим не е подходящ, не е здравословен и не е окей не виждам какво търси в темата и защо се опитва да наложи своите идеи. Аз, а и никой от тази тема не обикаля из темите за различните диети, за да кълне и спори. Ние тук виждаме нещата по този начин, толкова.
По отношение на млечните чета с интерес това, което споделяте, аз и преди съм казвала, че проблеми с тях нямам. Обичам прясно млекце, кисело много малко ям, обожавам няколко вида сирена. Но мога да не ги ям с дни, не са ми приоритетна храна, по-скоро имам периоди, в които ми се хапват повече и такива, в които не. Може би защото аз съм си месар и се хвърлям винаги на меса и дреболии, млечните са ми мезе или храна покрай другата:) Когато пазех режима по-стриктно и отслабвах доста ядях сиренца, защото търсех някакво разнообразие. Не ми спряха отслабването, напротив, помогнаха ми да откажа въглените.
Слънчев ден е навън, наближава първа пролет, някои сред нас имат доста по-сериозни грижи и последното от което имаме нужда в тази тема са караниците  Hug

# 611
  • SA
Благодаря на всички за милите пожелания!   bouquet
Радвам се, че в темата напоследьк пишат все повече момичета, които споделят успехите си с режима, както и нова информация , на която са попаднали!
Rain*, ние с брат ми сьщо сме били хранени с домашно квасено краве мляко, по онова време адаптираните млека са били трудно достьпни и родителите ми са успявали да намерят такива само в пьрвите 1-2 месеца. Нито сме боледували повече, нито някакви специфични дефицити сме имали.
Използването на козе мляко при бебета не е обаче удачно, тьй като е много бедно на фолиева киселина и води до много тежки анемии ( виждала сьм бебета с хемоглобин под 40 г/л , в резултат от хранене изключително с козе мляко).
Маями, сьжалявам, че се чувстваш обиден, но все пак влизаш да пишеш в тема за хранене, с чиято философия не си сьвсем запознат и още в пьрвите си постинги обясняваш на хората как ще сьсипят здравето си след година и ще си изненадан, ако са живи още дьлго. Е, не знам какви реакции очакваш? Както и да е, винаги би ми било интересно да чета различни мнения, особено на хора, които лично са изпитали този начин на хранене и са отчели някакви негативни ефекти вьрху здравето си с времето. Заплашителни и нравоучителни беседи на базата на теоретичните разсьждения на някого, обаче лично на мен не ми се слушат.  Peace

# 612
Млечните и на мен не са ми пречили за намаляването на теглото, на майка ми също не пречат. Но много жени забелязват раздвижване точно след като ги спрат. В това отношение опира до организъм Peace

А иначе аз съм склонна да се насочвам към биволско и овче мляко и млечни продукти, защото съм с впечатлението, че са по-чисти и истински. Козето сирене още ми намирисва и не съм му свикнала, но отначало същото важеше и за биволското, а с него свикнах и ми доставя огромно удоволствие заради високата масленост Peace По същата причина вече предпочитам биволско и овче кисело мляко, а кравето, дори и с 4,5% масленост, ми стои воднисто Embarassed

# 613
Още веднъж благодаря на всички, които с готовност коментираха въпроса ми за млечните, въпреки , че не споделям диетата ви и не пиша в темата.      bouquet

Аз прясно мляко не съм пила от месеци, поначало не го обичах....
Но киселото е друга работа.И понеже това в магазина хич не ми харесва, започнах да взимам направо от производител биволско кисело мляко, биволско или козе сирене.
Засега остават в менюто, доста разредено като прием на седмица/месец.
Нямам проблем с консумацията им, по-скоро ме притеснява възможната връзка с остеопорозата в негативен план.

# 614
Привет,
искам да попитам (понеже никога не съм купувала кокосово масло) дали сте пробвали това на Naturе's way. Пише, че е органично, но понеже не е много евтино ...
Скрит текст:
Ще бъда благодарна, ако ми помогнете в избора Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт