Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Кои са основните групи храни в диетата с високо съдържание на мазнини и ниско съдържание на въглехидрати (ВМ-НВХ)?
Какви са принципите на високомазнинното-нисковъглехидратната диета?
Кои плодове са разрешени и кои са забранени при високомазнинно-нисковъглехидратна диета?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Кои са основните групи храни в диетата с високо съдържание на мазнини и ниско съдържание на въглехидрати (ВМ-НВХ)?
Основните групи храни в диетата с високо съдържание на мазнини и ниско съдържание на въглехидрати включват месо, субпродукти, бекон, домашни колбаси, риба, пълномаслени млечни продукти, яйца, здравословни мазнини (краве масло, зехтин , свинска мас и кокосово масло), нисковъглехидратни зеленчуци и плодове като горски плодове и ябълки. Освен това ядките и полезните хранителни добавки като рибено масло и витамин D3 могат да бъдат включени в диетата.
-
Какви са принципите на високомазнинното-нисковъглехидратната диета?
Принципите на високомазнинно-нисковъглехидратната диета включват консумация предимно на месо, риба и яйца, съчетани със зеленчуци, умерен прием на здравословни мазнини, предпочитание към пълномаслени млечни продукти, умерена консумация на ядки и семена и избягване на преработени захари и зърнени храни.
-
Кои плодове са разрешени и кои са забранени при високомазнинно-нисковъглехидратна диета?
-
Какви са препоръките за консумация на ядки при високомазнинно-нисковъглехидратна диета?
-
Какви са основните констатации от мета-анализа на публикациите за отслабване?
Значи,започвам лекичко да се ориентирам с режима.
Тва пушеното само днес,иначе аз съм си фен на свинските пържолки. Но занапред, няма да купувам вече пушени меса.


Значи, става въпрос, че когато се закусва по-въглехидратно, както е навикът на повечето хора (напр. със сандвич, овесени ядки, мюсли, кифла или нещо подобно), това високо количество въглехидрати води до повишаване и на кръвната захар. Оттам се повишава инсулинът. А когато се повиши инсулинът, той въздейства върху ензима липопротеин липаза (това е ензим, отговорен за усвояването на мазнини в клетките). Инсулинът повишава количеството на този ензим в мастните клетки, като така се увеличава тяхната способност да "привличат" мазнини от кръвния поток, т.е. да натрупват/складират мазнини. От друга страна при повишен инсулин количеството на този ензим в мускулите намалява и така те губят способността си да усвояват мазнини и да ги изгарят като източник на енергия. А като нямат достъп до мазнини, мускулите трябва да ползват глюкоза от въглехидрати. С две думи, увеличава се складирането на телесни мазнини, а в същото време мускулите, на които им трябва енергия, искат въглехидрати и ни карат да огладняваме за въглехидрати, защото им е намалена способността да ползват мазнини за енергия. Оказва се, че това трае не само няколко часа след закуската, а явно в някаква степен трае целия ден.
