Кога става "ние"

• 8 816
  • 124
  •   1
Отговори
  • София
Към създаването на тази тема ме подтикна друга (http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=668280.0), както и една случка от изминалите дни.

Моя приятелка живее с приятеля си от доста време. Негласно доходите им са общи, въпреки че не ги разпределят, но харчат от където има за каквото трябва. Никой не е казал никога "аз пазарувах сега, дай ми еди си колко пари", единия плаща сметките, ако има пари, ако не - другия. И общо взето си живеят финансово щастливо и необременено. Даже събират пари - като им останат от някъде и не им трябват в момента. Само че наскоро мацката реши да си направи отелна сметка, в която да заделя като и остават повече пари. Като спестовна. Не обща, а нейна си. Обяснението й беше, че може да й се наложи за нещо, да иска да направи голяма покупка и т.н. Взе и част от спестяванията от останали пари. Това за мен е ок, ама иска само тя да си налива в сметката, от гледна точка на това, че ако един ден се разделят с нейния приятел (въпреки че правят планове за напред в бъдещето), да не спорят за пари.
И се замислих на тема "НИЕ". Ако това се случи на вас и вашата жена/мъж направи така, как ще се почувствате? Ще ви повлияе ли по някакъв начин или го смятате за нормално?
Кога си казахте, че сте "нас" а не "аз и ти".

Аз лично се почувствах така от момента, в който заживях с моя мъж и въпреки че също не делим стриктно парите, събираме и плащаме накуп сметките и пазаруването, никога никой не е бил ощетен и се чувстваме добре. Само дето още не сме тръгнали да спестяваме, а май трябва. Дори и поотделно. Даже се замислям дали това наистина не е по-добрия вариант. Просто се чудя не е ли наистина малко гадно да имаш винаги едно наум "по-лошото"... ?

Последна редакция: вт, 19 фев 2013, 14:53 от Po3u

# 1
"Ние" станахме доста по - късно, оженихме се,живеехме заедно, но пък заедно със свекър и свекърва. Тя пазаруваше, готвеше, аз се включвах като на чужда къща...ММ ми предлагаше пари, но аз си имах, пък и ми беше трудно да вземам от него. Е, сега вече хич не ми е трудно вземането  Grinning. Не отделям собствени пари, и той няма такива. Няма да ми бъде приятно, ако го направи, защото явно се чувства несигурен в мен. Но пък имот имам собствен, придобит преди брака.

Последна редакция: вт, 19 фев 2013, 14:41 от anedi

# 2
 Надявам се мъжът ми да отделя пари в своята сметка, тоест да му остават все пак, макар че е с доста широки пръсти. Аз самата винаги гледам да имам някакви резерви, в смисъл спестявам нещо. Смятам, че всеки трябва да има нещо настрани с пълен индивидуален достъп за екстрени случаи. Не е нужно да е раздяла, в живота има и доста по-тежки ситуации. Имаме и общ имот и отделни такива.
 Общо внасяме - не само ние, в детски влог на хлапето.

Общо взето, откакто сме се събрали разсъждаваме и действаме като "ние".

Последна редакция: вт, 19 фев 2013, 15:03 от Iris04

# 3
  • Пазарджик
Не е задължително "ние" да се базира на пари. Аз всички мои ги давам на него, да не би да е само "той". Всяко семейство е с различни разбирания и начин на живот, при нас "ние" дойде неусетно, може би след като се роди детето и заживяхме заедно, т.е. поживяхме малко заедно и след това. Свързва ни обичта, детето, съвместния живот, общите планове и мечти, аз тогава го чувствам като "ние". Ако той има отделна сметка и не ми е казал, значи пести за нас и пак за това "ние". Аз няма как да имам сметка, защото харча бързо.

# 4
  • София
И аз това си мислех, че е хубаво всеки да има отделна сметка и да си спестява, но тая мацка отказва да е обща не за друго, ами защото обича да мисли най-лошото и не иска един ден ако се скарат с мъжа й да се изпокарат и заради подялбата на общите пари... На всичкото отгоре май няма намерение да ги харчи за "общото", макар че каквато и стока да се купи, според мен тя си е придобивка и на двамата (откъм ползване), дори и да нямат брак.

# 5
   Приятелката ти е дама със здрав разум. Нали знаеш - да се надяваме на най-доброто и да се готвим за най-лошото. Хайде, да не се готвим чак, но да се предпазим, доколкото е възможно Laughing.

В интерес на истината при съвместните сметки има някои особености, които при определени обстоятелства могат да бъдат наистина неблагоприятни. Зависи от режима на достъп. Обаче пък може да е с по-висока лихва и т.н. Изобщо - добре е хората да подхождат прагматично към въпросите за семейните авоари .

# 6
"Ние" става , когато изведнъж осъзнаваш, че не мислиш само "аз".
 Ако има човек заделя, въпрос на личен избор и мисъл. Има обаче една подробност, тя щом мисли за "аз"-спетяване, а не само за "ние", значи за нея това "ние" вид временна проформа/не чувства сигурност в създалото се "ние" и затова се влага в бъдещото "аз"/. Или казано иначе- няма вяра и не мисли, че въпросното "ние" ще е дълготрайно. Тя просто реагира инстиктвино и си пази гърба.

# 7
  • София
В смисъл кога ни стана семеен бюджета?
Ами наскоро - 2010 година като правихме ремонта, аз се ангажирах с бюджета, ММ ми повери парите си и така си остана и досега.
Преди това бяхме трима и даже четирима с парите и беше лека бъркотия - свеки, мъжът и, мъжът ми и аз.
Въобще, откакто сме си само ние двамата и децата, се чувстваме много повече "ние", много повече семейство.

# 8
Откакто заживяхме заедно, само двамата, което си беше доста бързо след запознанството ни. Каквото трябва се плаща/купува от каквито има налични пари. Не делим вещите на купени от него или мен, а имам такъв пример за 'семейство" пред мен - моите пари, твоите пари, пералнята си е моя, дръж си телевизора. Аз прибирам, когато има какво Laughing, защото по-обмислено харча, но те пак са си наши. Даже бих казала, че ми е неприятно да отделям парите на детето. Някой му дал 10лв и не може да ги слагам при останалите, защото видиш ли няма да ги дам всичките за него в магазина по-късно.

По конкретния въпрос - би ми станало меко казано неприятно, ако половинката започне да си дели парите. Направо спирам да му готвя и пера Laughing, ако може да си събира отделно парички, ще си се грижи сам за себе си. Ако ще се цепи от семейството - да се дели по всички параграфи Crossing Arms

# 9
  • София
"Ние" става , когато изведнъж осъзнаваш, че не мислиш само "аз".
 Ако има човек заделя, въпрос на личен избор и мисъл. Има обаче една подробност, тя щом мисли за "аз"-спетяване, а не само за "ние", значи за нея това "ние" вид временна проформа/не чувства сигурност в създалото се "ние" и затова се влага в бъдещото "аз"/. Или казано иначе- няма вяра и не мисли, че въпросното "ние" ще е дълготрайно. Тя просто реагира инстиктвино и си пази гърба.

И аз така си обясних нещата първосигнално, но после като си говорехме и се замислих, че тя е от тия хора, които си падат малко егоисти... и въпреки че казва ние, държи се така и прави всичко за семеството им, нали не е да мисли само за себе си и да пренебрегва другите, пак има една нотка на по-голямо внимание върху себе си. Не се отделя по никакъв начин и повод, но понеже й остават пари решила да ги заделя и да "спестява за мои си по-големи покупки" от рода на компютър, кола... Пък ако били общи, ако някой ден нещо станело, щели да се изпокарат за пари. А те не са бракувани, между другото. Тоест има мое и твое, просто са избрали всичко да е "наше" с едно изключение. Тя хем е решила да СИ спестява пари за нейни си харчове, хем в същото време не й пречи да е част от "нието" по никакъв начин. Те си говорят "ще си купим, ще си направим, ще си отделим" и така се и държат и са страхотни.

Ама мен лично това "ако някой ден нещо стане" хич не ме кефи. То са си казали хората винаги да имаш едно наум и че наивници като мен понякога страдат, но аз открай време си се раздавам и ей сега ако аз си открия депозит, бих го направила общ. И въобще няма да се замисля "един ден ако нещо стане" какво би било...

Последна редакция: вт, 19 фев 2013, 16:35 от Po3u

# 10
  • София
В конкретния случай за мен това поведение на момичето е "червена лампичка" - т.е. че май наистина е замислила нещо да стане някой ден. Не е нормално това да им е почти общ бюджета и така изведнъж, да си реши, да си отделя за себе си.

# 11
Po3u, хората са различни. При твоята приятелка явно инстинкта за самосъхранение повече работи, което в никакъв случай не е лошо. Понякога прекалената пък отдаденост ни убива. Всеки сам си знае, но постигането на златната среда не винаги е лесно.

# 12
  • София
надявам се да се намери някоя добра душа, която да светне младежа  какво го чака - а то е мацката да изсмуче каквото може, да "си спести", и да го зареже.

# 13
надявам се да се намери някоя добра душа, която да светне младежа  какво го чака - а то е мацката да изсмуче каквото може, да "си спести", и да го зареже.
Хм, може пък тя да усеща какво ще я чака с младежа и да е решила да се застрахова.

# 14

Надявам се таз добра душа а да не е авторката, защото няма нищо лошо в това, приятелката да си събира пари за нещо, след като всички други общи нужди явно не страдат. Може и мъжът да си събира пари за въдица, откъде да знаем.

Общи условия

Активация на акаунт