ТУЕС - 3 тема През ТУЕС със страст минаваме и за супер работа се стягаме

• 43 521
  • 751
  •   1
Отговори
# 510
Има да се мисли преди записване. Но пък си струва да вземеш дипломата от ТУЕСа...  Grinning

# 511
  • София
Има да се мисли преди записване. Но пък си струва да вземеш дипломата от ТУЕСа...  Grinning

А ние, които сме "вътре" ще затягаме коланите  Mr. Green Mr. Green и ще залягаме над учебниците  Hug Hug Изводът е ясен - ученето си му е майката  Laughing Laughing

# 512
Успех на сериозните и отговорни деца и родители!  Wink
Другите да си правят сметката и да вземат правилните решения овреме.

# 513
Успех на сериозните и отговорни деца и родители!  Wink

smile3501

# 514
Надя...Кой е автора?
МОЯТА УЧИТЕЛКА

Контейнерите за боклук до блока -
тук всяка сутрин идваше жена
във вехти дрехи, слаба, не висока
с количка, а през зимата с шейна.

Преглеждаше в сместа добре нещата
отделяше полезните на вид.
Изглеждаше ми странно тя позната
в походка, маниер, гърба превит.

Бях все зает, началник в общината,
до службата ме караха с кола,
И само сутрин, точно до вратата
я виждах, беше с очила

Веднъж обаче тя ме заговори -
попита ме с усмивка за часа.
Невероятно близка ми се сторu
и я познах- познах я по гласа.

Бе моята учителка любима
в последния гимназиален клас.
Заместваше почти една година.
Бях влюбен в нея. Слушах я в захлас.

Цял ден на работа за нея мислих -
учителката моя станала клошар.
В бюрото нещо търсех, нещо чистех -
бях станал ученикът Божидар.

Не бе познала в мене ученика -
самият аз бях доста променен -
солиден, тежък, лика и прилика
с мастит, авторитетен бизнесмен.

На заранта я чаках много рано.
Прекрасно утро. Неработен ден.
В боклука ми на дъното прибрано
лежи кашонче, дар голям от мен.

Усетих зад гърба си, че пристига.
Изсипах кофата с боклук завчас.
И без дори главата да повдигна
прибрах се бързо на бегом у нас.

В кашончето бях сложил триста евро,
кафе, парфюм, кутия с шоколад.
Вълнувах се и бе ми малко нервно,
но в себе си се чувствах много млад.

Закусих и полегнах на дивана.
На входната врата се позвъни.
Излязох да отворя – никой няма.
Пред прага – плик, кашончето встрани.

„Не те ли учих, драги Божидаре,
че всяка работа краси човек!
Дори и бедността от Бога дар е,
дори и в двадесет и първи век!

Нима в очите ти съм просякиня?
Срамуваш се да поговориш с мен.
Обратно връщам твойта милостиня
и знай- ще легна гладна този ден.

Не прося милост, бедността не крия.
Клошар съм, няма как. Не върша грях.“
Това прочетох. Щях да се убия!
Учителката вече не видях.

Уби ме... Мамка му и сълзи...

# 515
  • София
Не знам, срещнах го в нета  Hug Наистина е силно

# 516
 Извинете за нахлуването в темата, но това стихотворение ....просто ме разплака! Невероятно въздействащо е....

Моята начална учителка беше стара мома и след пенсионирането си се прибра в някакво  село -съвсем сама....Ние не я забравихме, но тя се бореше сама...

# 517
  • София
Разкошно е Наде Simple Smile И много силно.

# 518
  • София
Здравейте, съжалявам много, че подхвърленото от сина ми изказване на госпожата в някой от часовете, произведе такова силно впечатление и чак е на път да промени мнението ви за това дали да кандидатствате там или не. Моля Ви, не бързайте с решенията и не правете заключения от това. Не искам точно мойто мнение да Ви влияе, защото ще ми тежите на съвестта. Както казах, ние имахме много проблеми, не знам дали сте обърнали внимание-болести, остъствия... Плюс това за разлика от синовете на други щастливи мами от форума, моя син е мързеливичък, недостатъчно организиран и сериозен, разсъждава детски почти и т.н.... Има и такива, да им отрежем главите ли? За това пък си има много други достойнства, коита са много важни, според моето разбиране... Както и да е. Това, което казва татко бг е 100 % сериозно и вярно, послушайте го! А ако някой има конкретни въпроси за прескачането на госпожата по математика, мога да Ви подскажа точно към кои мами да се обърнете  Grinning Mr. Green Не си заслужава, заради един човек, какъвто и да е той, да си променяте представите за бъдещето си, а пък щом има деца, които изкарват между 4 и 6, значи положението не е чак толкова страшно.

# 519
  • София
Jord, как какво да го правиш - късаш му ушите и после нета  Joy
Според мен най-големия проблем е интернета ooooh! Защото игрите без нет не са им вече интересни.
Ноо, споко - ще се оправи детето. Недей така да говориш.
Относно математиката - нещата са двустранни винаги - виновни са и младежите ни, и учителката. Но, както си говорихме с таткото ни онзи ден, ще го оставим сам да се бори, да се научи на отговорност. Защото ми се струва, че прекалено много го обгрижваме, и така освен безотговорен и безхаберен да го дооформим, друго няма да направим. Така че съм му казала, че трябва сам де се бори, да си изкара оценката по всеки един от предметите и да завърши годината, ако не отлично, поне успешно  hahaha

# 520
  • София
Jord    Hug Hug Децата ни са добри, каквото и да си приказваме. Просто са различно поколение, а ние ги сравняваме с това, което ние бяхме, без да отчитаме факта, че са минали много години  Rolling Eyes Rolling Eyes и нищо вече не е същото. Е това е голямата истина. Нашите деца са си добре, ако ги сравняваме със средното ниво на тяхното поколение. Друг е въпросът, че точно това средно поколение с страшно ниско в сравниние с нашето на времето. Е това мен лично ме тормози много, но го разбирам и започвам да свиквам  Cry Cry А и в момента навлизат в такава възраст (е то отдавна е това навлизане, а излизане не се задава  Mr. Green), в която всичко друго е по-интересно в сравнение с уроците. Единствената ни задача е да ги възпитаме да носят отговорност за действията си и че животът за съжаление не е да правиш само това, което ти харесва. Говоре, говорене и все нещо ще им влезе в главата надявам се. Нищо не може да ти тежи на съвестта, споделянето и информацията е важно нещо, за да може човек да вземе информирано решение.

Mimi и аз го мислих това за ушите и нета, макар и в обратната последователност  Joy Joy Нещата винаги са двустранни, затова трябва да се търси златната среда и баланса иначе  ooooh! Въпросът е друг. Ние наистина ги обгрижваме, интересуваме се какво става в училище, какви оценки имат. Но ако ги оставим абсолютно сами да се справят, въпросът е дали ще кажат - е това не мога, помагайте!!! Искам да ми го обясните или да ме пратите на учител, който да ми го обясни. Ако не го кажат и си карат така, нещата се натрупват и може да стане неспасяемо положението. Така че по-добро е да се информираме, да късаме уши и да имаме навременна обратна информация за движението на оценките.

А татко бг е прав, то във всяко училище като не учиш има опасност да изпаднеш. Учене, учене и пак учене, но трябва да намерим кое ще провокира желанието и амбицията в наште синковци.

# 521
  • София
 Hug Hug Hug Благодаря Ви много!! И за съветите благодаря - хммммм smile3508
Децата са ни добри, но дали някой ще има търпението да го открие.... И дали точно тази добрина ще им е полезна в бъдещата професия и в днешното време.... Все такива едни ведри мисли им идват  Mr. Green Важното е да са живи и здрави, наистина! А иначе паралела с нашето време е доста депресиращ. Аз имах една учителка в Техникума по електроника и ще й подчертая дебело името - Росица Борисова по КТРЕА, /въпреки, че имаше и много други свестни хора там/, та тя изпитваше зверски - на дъската до нея и направо ни подлагаше на кръстосан разпит, изискваше от нас да мислим и то технически, инженерно, ако мога да го обясня така. Не изчакваше отговора и задаваше нов въпрос. Нито един от въпросите не беше по диктуваното в тетрадката, защото учебници нямаше. Бяха много по- обобщени, обхващаха и други предмети... Разхождаше ни по целия материал всеки час и дори и не си помисляхме да не учим или да не внимаваме. Като изпитваше някого целия клас гледаше със зяпнала уста. След едно такова изпитване се чувствах все едно съм носила камъни цял ден, изцедена е думата. Освен всичко друго ни отвори очите и за истините от живота, някои от които няма да забравя никога, като например - Уважението не се изисква, а се заслужава. Спирам, защото стана много дълго пак. Мечтая някой ден синът ми да има такива учители!

# 522
Здравейте на всички майки.
Моят син в момента е 9ти клас и миналата година се сблъска с въпросната г-жа Босилка. В интерес на истината въобще не я харесва и завърши 8ми клас с 4ка, като се има предвид, че е много добър по математика/след 4 години ходене всяка събота на курс в СМГ/. Сега ще завърши 9 клас най-малко с 5ца. Аз лично съм доволна от обучението му от въпросната г-жа, защото го научи, че самият той не винаги е прав. С две думи не случайно са я сложили на входа на тяхното образование, да помислят дали са за там.

# 523
  • София
Добре дошла valioval Hug Hug Добре е да чуем още едно мнение на майка на пораснало дете  Mr. Green Осмокласните майки ще се радваме да ни "навигирате" и съветвате, защото вече сте гърмени зайци.
Спокойна вечер на всички   bouquet

# 524
Не за първи път се опитвам да обясня във форума какъв е духа на това училище и всеки път се изумявам на част от коментарите....Госпожа Босилка Динова има особености, но не е непреодолимо препятствие за децата, които учат математика, за да я разберат.Вярно е, че може да не изкарат 6-ца в осми клас - факт. Това не ми се струва особено важно на фона на нещата, които биха научили в това училище. Ще ви кажа и друг факт - синът ми завърши тази година, мина през Босилка и след това учи математика 4 години при Г-жа Абрамович . Решил е 3 теста вкъщи за проба преди матурите по математика, не е ходил на уроци и както се вижда не е особено трудолюбив, нито е някакъв гений. Оценката от матурата му е 5,75. Ще ви оставя да помислите всеки за себе си какво му е дало образованието специално по този предмет в ТУЕС...
Имам усещането, че много мами прекалено много се доверяват на преценката на децата си и са склонни да проявяват закрила повече от необходимото. В ТУЕС учат повече момчета.Оставете ги да порастнат големи и отговорни мъже,  а не мамини синчета. За всички ще е по-добре.

Общи условия

Активация на акаунт