Априлки 2013 - тема 19

• 29 254
  • 733
  •   1
Отговори
# 135
Ох и аз все повече мисля за това раждане и понеже си ме е страх, а и се притеснявам, нали ми е за първи път, утре съм на среща с моята съученичка - акушерката. Направила съм си списък с нещата които искам да я питам. Ще я накарам подробно да ми обясни всичко относно нормалното раждане и секциото, упойките и всички процедури... Смятам да питам и какви са документите които се оформят относно даряването на стволовите клетки на държавната банка. Нямам финансовата възможност да ги съхранявам в частна такава, но поне така ще направя нещо добро за някой др. който има нужда. По-добре така, отколкото да ги оставя да експериментират с пъпната ми връв...  Flutter
Ако искаш бих могла да ти обясня някои неща за тази държавна банка. Аз имам документите, ходих в болницата и надълго нашироко разпитах. Аз ще стволови клетки. За мен е по-добре да отидат за нещо добро, отколкото в кофата за боклук, а и даряването не изключва частна банка.

# 136
KayRenn, снощи те сънувах, че си родила преди мен, момче, казва се Мишо/Михаил. Аз влизах да раждам след теб Crazy подлудях с това раждане.

# 137
Ох и аз все повече мисля за това раждане и понеже си ме е страх, а и се притеснявам, нали ми е за първи път, утре съм на среща с моята съученичка - акушерката. Направила съм си списък с нещата които искам да я питам. Ще я накарам подробно да ми обясни всичко относно нормалното раждане и секциото, упойките и всички процедури... Смятам да питам и какви са документите които се оформят относно даряването на стволовите клетки на държавната банка. Нямам финансовата възможност да ги съхранявам в частна такава, но поне така ще направя нещо добро за някой др. който има нужда. По-добре така, отколкото да ги оставя да експериментират с пъпната ми връв...  Flutter
Ако искаш бих могла да ти обясня някои неща за тази държавна банка. Аз имам документите, ходих в болницата и надълго нашироко разпитах. Аз ще стволови клетки. За мен е по-добре да отидат за нещо добро, отколкото в кофата за боклук, а и даряването не изключва частна банка.
Ако имаш възможност, разкажи направо в темата. На мен също би ми било интересно да науча повече.

Иначе и аз съм се ориентирала за момента към Свети Лазар за раждането. Искам да присъства таткото, таткото би бил по-спокоен, ако присъства и дула (а и аз), та тази конфигурация не оставя голямо поле за избор Simple Smile До скоро се колебаех между ТК и Свети Лазар, но откакто Тина Киркова забраниха дулите, по-скоро се отказах от този вариант. Не ми допада новият им шеф, нито начина на управление... А и фактът, че хем са държавна болница, хем раждането излиза почти колкото в частна болница при конфигурацията, която аз искам, определено не ми се нрави. Не толкова самото плащане, а фактът че уж е според пазарната икономика, само че само частта с плащаш. Като става въпрос какво ще получиш, излиза, че те си имат техни виждания и това е... Отделно, че е незаконно да искат пари за присъствие на бащата, но това не им пречи да си го сложат в ценоразписа.
А и Свети Лазар най-после се ориентираха да предложат и водно раждане... Така че през следващите 1-2 седмици мисля да поговоря с лекарката и дулата, към които съм се насочила и да се разберем Simple Smile

# 138
За дулата - познаваме се с нея от обучението за консултанти по кърмене през 2008. Избрах я, защото самата тя има вагинално раждане след 2 цезарови сечения, а и е била дула на няколко такива успешни.
Ще раждам в Св. Лазар, защото до сега само там лекарите имат достатъчно опит и желание да се занимават с такива като мен Wink. А и от опита ми с 2 раждания (в частна и държавна болница), се оказа, че плащаш почти еднакви суми, но това, което получаваш, е много различно.

KayRenn Simple Smile Много смешно ми стана:) И аз ще съм в Св. Лазар и аз с дула и поради описаните от теб причини:) Само моята дула има само едно вагинално раждане след секцио, а ти явно ще си с Олга:) А с коя докторка ще си или няма да избираш? А акушер? Емилия?

Относно данъците, осигуровките и помощите - познайте колко е еднократната помощ за трето детеSimple Smile?
И кога са ви термините? Питам, ако се засечем.  За дулата още мисля, защото ме гони сериозен страх от раждането, този път.......не съм решила естествено ли да бъде или секцио.

ani27, моят термин е на 25 април.

ada_smiles - и моите колебания бяха между ТК  (Киров) и Св. Лазар, но след две ужасни раждания и условия в държавни болници, ще пробвам и държа на по-добри условия и най-вече отношение. Иначе успех, може и да се засечем  Hug

Еднократната помощ за трето дете е цели 200 лв:) Няма да коментирам, просто е трагико-комично...

# 139
Добро утро от мен. ))))
Нещо слабо присъствие днес....)

Нощно време вече става все по-кофти за спане, ама си викам още 3седмици да изкарам....и после пак ще е кофти де, след операцията и ставането пак по 3-4пъти заради бебето....))))

Сутринта си обух чорапите, за които писах, че ще купувам. Ще видим как ще се отразят на подуването на краката ми, дано да има ефект.

За еднократната помощ....то пък за първо понеже е много голяма - 250лв. Но пък в крайна сметка дават нещо....аз започвам вече да се дразня от тези постоянни оплаквания колко малко давала държавата и т.н. Ами в крайна сметка държавата не решава дали да забременява и ражда някоя жена...решението си е лично и всеки би трябвало да си е направил сметката. Защото това дете до 18г. все ще трябва да се гледа и издържа....

# 140
Относно данъците, осигуровките и помощите - познайте колко е еднократната помощ за трето детеSimple Smile?

ако не се лъжа за 3-то дете е колкото за 1-во -т.е/ 200-250лв? ...и това е поредният начин да "стимулират" раждаемостта....  bash
[/quote]
добро утро от мен. За трето дете е 150 лв Simple Smile

# 141
  • София
Добро утро и от мен,

Тази нощ успях да поспя малко по спокойно, но най интересното е че сутрин като стана дясната ми ръка е схваната и ме боли, а почти през цялата нощ съм спала на ляво. Направо незнам какво ще правя с тези болежки.
ММ пък ми каза, че като ме прегръщал усетил малката да се бунтува, а аз въобще не съм я усетила.  hahaha hahaha hahaha явно не е толкова силен бунта, че да ме събуди.  hahaha hahaha

След малко ще ходим малко на разходка докато не е заваляло, че вкъщи не ме свърта.

# 142
  • София/Варна
hrisi-pisi, да, Олга съм си избрала, само дето тя още не знае Wink. Иначе за лекар - нямам голям избор, само д-р Николова изражда такива луди глави като мен Simple Smile, вероятно и Емилия ще присъства.
Терминът ми е в началото на април, та до около 10-ти се надявам да съм приключила с раждането Wink.

За стволовите клетки да ви споделя - последната година се направиха много изследвания и се откри, че в кърмата се съдържат тези безценни клетки. Хубавото е, че една жена може да бъде стимулирана да произвежда кърма и доста години след като детеродната ѝ възраст е отминала.

# 143
KayRenn, не знам дали може да бъде стимулирана да произвежда кърма и преминала детеродна възраст.....ама мен повече ме интересува как да се стимулира, че да успява да си кърми бебето. )
Че с Калина беше пълно фиаско кърменето, сега не знам.....ще пробвам, пък каквото стане все пак....

# 144
За еднократната помощ....то пък за първо понеже е много голяма - 250лв. Но пък в крайна сметка дават нещо....аз започвам вече да се дразня от тези постоянни оплаквания колко малко давала държавата и т.н. Ами в крайна сметка държавата не решава дали да забременява и ражда някоя жена...решението си е лично и всеки би трябвало да си е направил сметката. Защото това дете до 18г. все ще трябва да се гледа и издържа....

Mirama, споменах помощта за трето дете просто като парадокс. Не разчитам на тези пари, предполагам не съм само аз. За мен е похвално, че все пак за второ е 600 лв. А след това за третото  и всяко следващо дете е по 200 лв., може би защото се случва най-често при едни други по-мургави братя и да не вземат тях много да стимулират Mr. Green  Иначе имам желанието да отгледам и трите си деца в България, ще видим до кога ще ми стигнат нервите и търпението:)

KayRenn, както споменах и аз съм твоя случай - с две секцио. Да, Николова ще те поеме, но тя не работи по здравната каса, т.е. ще ти излезе над 3000 лв. По здравната каса за моя случай се съгласи да пробваме Марта Дончева - добри отзиви има за нея, отчасти я сравняват с Киров, а и честно казано ми е все тая вече. Спокойна съм, че ще стане това, което трябва да стане. За мен е най-важното да пробвам и да тръгне естествено, после незавивисмо от финала на раждането, да имам непосредствен близък контакт с бебето (а не да сме разделени повече от 24-36 ч. в държавните болници). Стискам ти палци и според мен действай с Олга, защото е доста заета според мен:)

# 145
  • Калифорния

alvelina, сигурна ли си, че могат клетки едновременно да се дарят и да се съхранят в частна банка? Изненадвам се, защото на всички рекламни лекции на различни стволови банки ни обясняваха, че по принцип в пъпната връв и плацентата не остава много кръв за взимане след раждането и дори можело да се случи да не е достатъчно и за еднократно замразяване.
 Thinking
Ние сключихме договор за съхраняване с частна банка, но аз също бих дарила ако има какво. Доколкото знам в момента държавната банка е почти празна, защото никой не се сеща да дарява, пък и докторите явно не си правят труда да препоръчват тази възможност, а не е редно такъв ценен материал да се изхвърля просто така. Все на някого може да потрябва.

# 146
Как се дарява? Пари за съхранение нямам, но бих дарила.  Simple Smile

# 147

alvelina, сигурна ли си, че могат клетки едновременно да се дарят и да се съхранят в частна банка? Изненадвам се, защото на всички рекламни лекции на различни стволови банки ни обясняваха, че по принцип в пъпната връв и плацентата не остава много кръв за взимане след раждането и дори можело да се случи да не е достатъчно и за еднократно замразяване.
 Thinking
Ние сключихме договор за съхраняване с частна банка, но аз също бих дарила ако има какво. Доколкото знам в момента държавната банка е почти празна, защото никой не се сеща да дарява, пък и докторите явно не си правят труда да препоръчват тази възможност, а не е редно такъв ценен материал да се изхвърля просто така. Все на някого може да потрябва.
Честно да ти кажа, не мога да бъда категорична, тъй като други бяха въпросите, които ме интересуваха, но аз няколко пъти повторих, че "даряването не изключва даването в частна банка" и никой не ме опроверга, но като се замисля, може да има известна логигка, тъй като, когато попитах дали замразените клетки от едно бебе са достатъчни за един пълен курс на лечение при нужда, отговорът бе - категорично не. newsm78 Предстоят ми още срещи с екипа ще попитам. За жалост държавата (поради не знам какви причини) изобщо не  е ангажирана с това да информира хората за съществуването и целта на тази банка  Sad Според мен във всяка болница с родилно отделение, трябва да има подробна лекция на тази тема, но..... Е, хайде, поне няколко брошурки да раздават. Иначе екипът заел се с това е много запален и си личи, че имат страхотен хъс.

ada_smiles, всъщност, не знам какво да разкажа, но мога да отговоря на някакви въпроси, ако съм се сетила да ги задам, а ако не съм, имам възможност да го направя Simple Smile

Еовин, на територията на Александровска болница има национална банка за съхранение на кръв от пъпна връв. Даряването е напълно безвъзмездно и момента в който дариш, клетките стават собственост на болницата и ти не знаеш какво се случва с тях. Преди да подпишеш информирано съгласие, подробно отговарят на всички въпроси, които имаш. 30 дни преди термин ти правят изследвания и общо-взето е това. В деня на раждането идва екип, който взема кръвта.

# 148
След като вече се повдигна този въпрос, искам да попитам бъдещите мамчета:

Решихте ли да съхранявате стволови клетки и къде?

Интересува ме този въпрос, защото съм все още колебаеща се, основно, предполагам, поради липса на точна информация по въпроса, като ми е ясно, че това все пак е бизнес и всяка една банка с разрешително от МЗ ще ме убеди, че трябва да го направя, а аз не съм убедена, че ако го направя ще има полза от това някъде в бъдещето.

За това и ще се радвам да получа повече информация от източника  Simple Smile

# 149
Добро утро!
И аз съм вече отпуск,впонеделник ще вземам болничния.А 5 годишния ми син ще е цяла седмица на бяло училище и ми е притеснено и развълнувано...
Тази нощ си будувах пак от 4 до 6..и добре,че е събота и поспах до 9.

Общи условия

Активация на акаунт