СТРАСТИ - градините в София кампания 2013/2014

• 30 695
  • 754
  •   1
Отговори
# 375
Ели Х, благодаря за изчерпателния отговор. Сега разбрах и предния ти пост. Мама Сання, къде мога да прочета този Протокол 42? Не го открих на началната страница, нито в сайта на кг, но може би съм пропуснала.

Така или иначе, ако СО не бяха направили тази промяна, детските градини масово щяха да махнат този ДК (ако беше останал предишния обхват), защото вече на всички им просветна, че са уязвими от завеждане на дела за дискриминация. И докато за основните критерии делата са към СО, не виждам причина, всеки родител да даде под съд конкретна детска градина заради избрани ДК, а този критерий с предишния обхват, няма как да обосноват като обективно необходим. С новия обхват и с добър адвокат все пак имат някакъв шанс да успеят да спечелят съдебно дело.

За информация - в нашето училище, за тазгодишния прием за първи клас, са обявили, че няма да има критерии, а вероятно томбола за класиране. Предупредили ги (не знам кой) че е рисковано, защото някой може да заведе дело срещу училището. А миналата година също имаха (с неясен обхват) критерий за предимство на деца на служители в столичното образование. Сега са го махнали изцяло. Или поне така твърдят.

К4 остава и ще се прилага до излизане на окончателно съдебно решение. Служители на СО твърдят че са се подготвили много добре и че е мобилизирана възможно най-добрата правна защита. Ще видим. Ако не се приемат нови доказателства за обективната необходимост на критерия, не виждам как и най-добрия адвокат може да спечели делото.

# 376
  • София
Имам въпрос за K5. Тази година само набор 2010 ли ще получи точка ако е посещавал ясла поне 6 м.?

# 377
Имам въпрос за K5. Тази година само набор 2010 ли ще получи точка, ако е посещавал ясла поне 6 м.?

Да!

# 378
  • София
Пишете в обратна връзка и за това противоречие.
Писах и тази сутрин вече е оправено - в профила на децата излиза новият текст  Peace

# 379
  • СОФИЯ
Пишете в обратна връзка и за това противоречие.
Писах и тази сутрин вече е оправено - в профила на децата излиза новият текст  Peace

Като човек без профил няма как да ги похваля  Grinning

# 380
А някой дали може да обясни каква е логиката близнаците например да имат предимство при кандидатстване в градина (получават точки за това, че са близнаци  newsm78), а братята и сестрите с разлика във възрастта да не се радват на подобно предимство.

Струва ми се, че е разумно, когато по-голямото дете посещава дадена градина, по-малкото да има някакво по-сериозно предимство (повече от 0,1 точка), ако кандидатства в СЪЩАТА градина (не и за другите, да кажем, но в същата - да!).

В нашия случай например голямото ни дете посещава една градина, в която малкото едва ли ще влезе по точки, но пък има шанс да влезе в друга, отдалечена на няколко спирки. Чудя се защо не е помислено за това и има ли шанс правилата в това отношение да бъдат променени според вас?

# 381
  • София
antena, предимството за близнаци е същото като вие да ползвате 0.1 т., за това, че другото дете вече посещава градината. В много случаи тези 0.1т са достатъчни за прием.  А и родителите с 1 дете ще са дискриминирани, ако се дава повече от 0.1т.

Идеята на тази точка е логистична: да се улеснят родителите при водене на 2 деца на градина. Тъй като няма места за всички, се оказва, че влизат близнаци и такива с каки и батковци.

Не вярвам да се променят правилата. А и проблемът не е в тях, е, изключвам бабешките 3 точки.

# 382
antena, предимството за близнаци е същото като вие да ползвате 0.1 т., за това, че другото дете вече посещава градината. В много случаи тези 0.1т са достатъчни за прием.  А и родителите с 1 дете ще са дискриминирани, ако се дава повече от 0.1т.

Идеята на тази точка е логистична: да се улеснят родителите при водене на 2 деца на градина. Тъй като няма места за всички, се оказва, че влизат близнаци и такива с каки и батковци.

Не вярвам да се променят правилата. А и проблемът не е в тях, е, изключвам бабешките 3 точки.

Не е вярно, че предимството за близнаци и за братя и сестри с разлика във възрастта е едно и също. Близнаците попадат в групата "Социални критерии", получавайки предимство именно (и единствено!) защото са близнаци: СК13. Деца-близнаци - 2 т.

Така че родителите с едно дете ВЕЧЕ са дискриминирани от близнаците, включени автоматично в група "Социални"!

А логистичната причина е именно тази, която ме кара да се възмущавам, че при братя и сестри от различни групи изглежда не е отчетена като фактор!

# 383
  • София
В повечето случаи 0.1т е достатъчна за прием, стига да ги има останалите 8 точки. Вярно е, че тази точка зависи от директорките, но пък преди да отворят системата всичко зависеше от тях и дори след мръзнене навръх Нова Година, можеше да не ви приемат.

Близнаците не се състезават на вашата опашка и не ви пререждат. Но пък вие пререждате деца, които нямат батя и сестри.

Близнаци и многодетни са с предимство, това е социална политика. Винаги е било така, дори преди кг.софия. Близнаците ги приемат и в училище заедно, и в университет.

# 384
Е, има разлика да гледам две деца на една и съща възраст и две деца по принцип.
Освен това, да си родя второ дете си е мое решение, преценявам си възможностите, както и каква разлика между двете ще ми е "най-изгодна" на мен, като родител.
Обаче, когато ми се родят близнаци? Не съм го избирала, просто така се случва. Мисля, че е редно да имат предимство.
Да не коментирам, че доколкото помня, майчинството за гледане на близнаци е в единичен размер, но никой не е дошъл да плаче, че взима същата сума за едно дете, както и майките на близнаци за две.
Изобщо - близнаците ли станаха сега трън в очите?
Места няма за всички, това е проблемът. А дали близнак или дете от еднодетно, двудетно или тридетно семейство ще остане отвън, все тая...по моя логика. Все едно дете ще е навън и родителите му ще плащат за частна градина, или единият ще остане вкъщи да си го гледа и пр. и пр.

# 385
  • София
Имам следното питане:
Така както дни преди класирането ще премахнат от системата набор 2006, за да няма начислени 0,1 т. за братя/сестри от този набор в ЦДГ и ОДЗ, премахва ли се по някакъв аналогичен начин и набор 2010 от СДЯ? Или там критерия брат/сестра се ползва, независимо дали на есен по-голямото дете остава в яслата или се отписва?

# 386
Имам следното питане:
Така както дни преди класирането ще премахнат от системата набор 2006, за да няма начислени 0,1 т. за братя/сестри от този набор в ЦДГ и ОДЗ, премахва ли се по някакъв аналогичен начин и набор 2010 от СДЯ? Или там критерия брат/сестра се ползва, независимо дали на есен по-голямото дете остава в яслата или се отписва?

Предимството, което дава в момента набор 2010 на своите братя/сестри за кандидатстване в същата ясла ще се премахне за първо класиарне.  Peace
По същия начин, по който набор 2006 няма да дава такова предимство.

# 387
  • София
Предимството, което дава в момента набор 2010 на своите братя/сестри за кандидатстване в същата ясла ще се премахне за първо класиарне.  Peace
По същия начин, по който набор 2006 няма да дава такова предимство.
Благодаря. Това ме интересуваше, а не го намерих из правилата - значи и там може да има леки размествания в точките.

# 388
  • София
Аз пак да измрънкам, какво се случва с децата, набор 2008, за които предучилищната група става задължителна наесен. Места в системата няма. Ако не броим тези в Кремиковци. То до там ако ходя, пресичайки цяла София, по-добре в Ботевград да го запиша  Crazy

# 389
Близнаци и многодетни са с предимство, това е социална политика.

Социална политика за насърчаване раждането на близнаци? Не мисля, че има логика в това! Нито пък че семействата с близнаци трябва да се третират като многодетни!

Общи условия

Активация на акаунт