СТРАСТИ - градините в София кампания 2013/2014

• 30 707
  • 754
  •   1
Отговори
# 360
  • СОФИЯ
Giada, не са се изразили точно.
Според мен тр. да се чете така - да, имате предимство по този критерий по принцип. Но за да ползвате предимство по този ДК - тр. градината да го е избрала. (обясних ли го по-ясно Simple Smile )

Според мен отговорът от обратната връзка е неправилен. ДК 4 следва да важи за общински училища - не включва ВУЗ.

# 361
Здравейте! Миналата година на 19 май ни приеха за първи път. Това означава ли, че тази година след 19 май  ще ни върнат трите точки за първо желание? Защото ако е така мисля, че ще изпуснем първите две класирания от тази година, защото са изтеглени като че ли по-рано.  newsm78

Вече трябва да са ви върнали 3т. за първо желание или да се случи съвсем скоро. Ако не стане, пишете в обратната връзка.

# 362
Добро утро, момичета,
бих искала да попитам дали някой има информация за допълнителната сграда на 65 ОДЗ Слънчево детство в Слатина за какво ще се използва. Минах от там и вядях, че е завършена, но не виждам обявени свободни места в това ОДЗ, освен 26бр за втора яслена група и 15 за първа. Намерих единствено коментар във форума, че "новата пристройка на 65-то ОДЗ ще е за 3 градински групи. В едната ще се разхвърлят деца от вече приетите, а другите места ще са за 2009 набор."

Това за групите в 65-то една майка, която е била на род. среща там го сподели. После една мама от РГ беше писала, че би трябвало всички места от новата сграда да се пуснат през системата.
Защо не се пуснат малко повече места - мога само да предположа. И предположението ми е, че понеже има адски много деца, приети по другия начин, съответно групите са препълнени и не остава нищо за пускане в системата от новата сграда.

Наясно съм с изпълненията в 65-то и как се маскират. От общината са правили проверка - само на яслена група и всички деца били с документи за ХЗ. Само дето почти една група не излиза като записана. Как точно са ги записали тези деца - не е ясно. Сега, след като установихме "разминаването" ще ги отразят като записани по т. 2.2.4 и ще оставят родителите, чакащи на опашка, да духат супата.

За новата сграда - тя е по проект на МТСП за интеграция на деца в неравностойно положение. Принцпно макс. 70% от групите трябва да са за деца без социални проблеми и от СО казаха, че ще пуснат всички свободни места през системата. Само дето директорката изказала друго мнение. Кво пък - дават и нова сграда, що да не понатъпче старата и като я пуснат новата за ползване, да си разтовари групите. Само дето на никой не му е ясно как точно и защо е натъпкала групите с повече деца, отколкото могат да гледат.

Изрично съм обяснила в РГ, че ако директорът получи правото да се разпорежда с приемът на деца и в тази сграда както с останалото, ще подам жалба за това, че проектът, финансиран със средства от ЕС не се изпълнява по договор.

Според Минчева щели да обявят всички нови групи в системата. Но си мисля, че на директор, който не му пука от СО, едва ли ще му пука от директор на дирекция.

# 363
  • София
Giada, не са се изразили точно.
Според мен тр. да се чете така - да, имате предимство по този критерий по принцип. Но за да ползвате предимство по този ДК - тр. градината да го е избрала. (обясних ли го по-ясно Simple Smile )

Според мен отговорът от обратната връзка е неправилен. ДК 4 следва да важи за общински училища - не включва ВУЗ.
Намерих протокола където това е решено - протокол 42.
Излиза тогава, че ВУЗ-овете не се броят за общински?

А в профила в системата все още има :
ДК4. Детето има поне един родител, който работи в системата на столичното образование (включва педагогически и директорски персонал на постоянен договор в основните, средни и висши училища на територията на Столична община)

Giada, пиши им пак - като цитираш инфото от този протокол и виж какво ще ти кажат.

ПС. Няма ли да е добре, за прегледност, да се качи на сайта списък на 'разрешените' т.е. общински училища?  newsm78 Тогава ще има по-малко такива чуденки. Евентуално.

# 364
ПС. Няма ли да е добре, за прегледност, да се качи на сайта списък на 'разрешените' т.е. общински училища?  newsm78 Тогава ще има по-малко такива чуденки. Евентуално.

Те са ясни. Всички, които се финансират от общината. Професионалните гимназии не са общински, ВУЗ-овете - също, БАН - съвсем не са и т.н. Те се финансират от бюджетите на своите принсипали. Всеки работещ в училище е наясно какво е училището - общинско, държавно или частно и не би следвало да се чуди дали му се полага под-точка.

Притеснителното е това, че от обратна връзка не са в час за последните (от преди месеци) решения. Не може да ми отговарят че Лесотехническия е допустим работодател, при условие че това изрично го уточнихме в Работна група. Работодателят се грижи за своите служители, а не за служителите на де що има институции в страната, независимо дали работят или не на територията на СО. Бяха тръгнали и разни образователни организации и т.н. да претендират да под-точки и стана страшно.

# 365
  • СОФИЯ
  ...
А в профила в системата все още има :
ДК4. Детето има поне един родител, който работи в системата на столичното образование (включва педагогически и директорски персонал на постоянен договор в основните, средни и висши училища на територията на Столична община)

...

Аз виждам това на страниците на самите ДЗ. Погледнах само няколко ДЗ.
Детето има поне един родител, който работи на трудов договор в общинските училища най-малко 6 месеца преди класиране и не е в период на предизвестие

# 366
Благодаря за идеите  v_spasova и Мама Саня:). Аз също се колебаех между тези две тълкувания. Направих допълнително запитване. Отговорите наистина са неточни и явно некомпетентни, както става ясно от поста на Ели Х.

Колкото до изказването на Ели Х, една част от него не разбрах добре:

"Работодателят се грижи за своите служители, а не за служителите на де що има институции в страната, независимо дали работят или не на територията на СО. Бяха тръгнали и разни образователни организации и т.н. да претендират да под-точки и стана страшно. "

Оставам с неприятното впечатление, че явно според нея  работещите в училищата са по-важни за една детска градина от тези, които преподават в университета, и едва ли не приравнява университетите с "разни образователни организации". В крайна сметка, никой от критериите не е справедлив, защото справедливото е всяко дете да ходи на държавна ясла.  Факт е също така, че има такива критерии и всеки се оправя както може. Не се заяждам по същество за критериите, защото търся истината и ще се съобразя с нея. Просто не ми хареса отношението на Ели Х. Извинявам се, ако не съм я разбрала правилно.

# 367
  • СОФИЯ
Giada , мисля че не си разбрала правилно Ели Х. Погледни Протокол № 42. Въпросът тръгна от там, че частните у-ща също искали да ползват ДК 4. Не може кръгът да се разширява. Просто виж обсъждането.

# 368
  • София
Детето има поне един родител, който работи на трудов договор в общинските училища най-малко 6 месеца преди класиране и не е в период на предизвестие
Това е така в критериите на градините.

А като влезеш в самия профил на детето, там където се заявява предимството за този ДК стои инфото с висшите училища  Peace И предполагам, че от тук Giada e тръгнала да пита за висшите у-ща...

# 369
v_spasova, всъщност питам, защото миналата година текста на ДК4 беше друг. Тогава имахме право на тази точка, но по ирония за яслите не важеше. Сега отново ни стоеше като начислена, но с променено съдържание. Аз трябваше да натисна бутон Откажи. Оттам дойде и объркването ми. А  кореспонденцията ми с организаторите  съвсем ме обърка  Wink.

Мама Сання, лошото за мен лично е, че кръгът се стеснява. Отнето ми е предимство, което миналата година имах. 

Между другото, още чакам отговор на второто запитване, май съм ги поошашкала  Mr. Green. След коментарите тук на мен поне ми се изясниха нещата, да видим какъв ще е новият отговор.

# 370
  • СОФИЯ
Това е така в критериите на градините.

А като влезеш в самия профил на детето, там където се заявява предимството за този ДК стои инфото с висшите училища  Peace И предполагам, че от тук Giada e тръгнала да пита за висшите у-ща...

Пишете в обратна връзка и за това противоречие.

# 371
Благодаря за идеите  v_spasova и Мама Саня:). Аз също се колебаех между тези две тълкувания. Направих допълнително запитване. Отговорите наистина са неточни и явно некомпетентни, както става ясно от поста на Ели Х.

Колкото до изказването на Ели Х, една част от него не разбрах добре:

"Работодателят се грижи за своите служители, а не за служителите на де що има институции в страната, независимо дали работят или не на територията на СО. Бяха тръгнали и разни образователни организации и т.н. да претендират да под-точки и стана страшно. "

Оставам с неприятното впечатление, че явно според нея  работещите в училищата са по-важни за една детска градина от тези, които преподават в университета, и едва ли не приравнява университетите с "разни образователни организации". В крайна сметка, никой от критериите не е справедлив, защото справедливото е всяко дете да ходи на държавна ясла.  Факт е също така, че има такива критерии и всеки се оправя както може. Не се заяждам по същество за критериите, защото търся истината и ще се съобразя с нея. Просто не ми хареса отношението на Ели Х. Извинявам се, ако не съм я разбрала правилно.

Нещата си имат предистория. След всички училища (независимо към чий бюджет са) към "столичното образование" сложиха и ВУЗовете. Въпреки че те имат самостоятелни бюджети и могат да провеждат политика за задържане на своите служители, проведена със средства от своите си бюджети. После с претенции за под-точка се появиха БАН, които също настояха, че са част от "столичното образование". Накрая се появиха частните училища (ако не бъркам точно ЕСПА) с искания и т.н. Та ако си регистрирам една Фондация с образователни цели сигурно и аз ще имам право на претенции да бъда част от столичното образование.

Между другото, точно Лесотехническия (не по вина на преподавателите в него, разбира се) държи сграда, построена за детска градина, която обаче е държавна, а не общинска собственост. Строена е преди доста години, когато не е имало недостиг. Въпросната сграда така и не е станала ДГ (въпреки, че е отговаряла на всички изисквания за такава), а е била предоставена на Лесотехническия, за да настанят там ветеринарния факултет. Преди години, родители от Студентски град много се възмущаваха за това, че в сграда, предназначена за ДГ има по техни думи - кучкарник. Не съм чула собственикът на тази сграда да е е променил предназначението и да е открил детска градина. Що да го прави?

Не можахме да убедим СО да махнат изцяло въпросния ДК, но на фона на все по-наглите искания за привилегии, се наложи да се сложи чертата някъде.

# 372
  • София
По повод децата с много точки:
Наблюдавам опашките в яслите и ОДЗ в нашия район и с голямо учудване забелязвам същите деца от миналата година с многото точки на опашките. Кандидатстваме за втора година, миналата година броих, пресмятах, без да искам запомних имената и сега какво да видя - същите деца. А миналата година бяха приети по първо желание на няколото свободни места. Какво става - записали се, после се отписали... Може и тази година така да направят.
А на текущите класирания дълго време стоя едно място, класира се дете и не се записва и пак се нарежда на опашката.
Мисля, че родителите на децата с много точки трябва да проявяват по-голяма отговорност, ако нямат намерение да записват детето да не стоят на опашката. Или трябва да се принудят да бъдат по-отговорни.
Разбирам, че се променят обстоятелствата, може да се наложи да се отпише дете, да се премести, да кандидатства отново, да се запише.. Но не може да класира, записва и отписва безброй пъти. Според мен трябва да се наложат някакви ограничения, например за една учебна година - това да може да става два или три пъти и след това да има санкции, да намаляват точките.

# 373
Ели Х, благодаря за изчерпателния отговор. Сега разбрах и предния ти пост. Мама Сання, къде мога да прочета този Протокол 42? Не го открих на началната страница, нито в сайта на кг, но може би съм пропуснала.

# 374

Общи условия

Активация на акаунт