Да се научим да работим с Excel - тема 2

• 79 003
  • 732
  •   1
Отговори
# 150
  • София
Привет и от мен!
Аз горе-долу се справям с excel, обаче имам един въпрос към по-напреднлите и разбиращи програмата.
Възможно ли е чрез някоя функция (от рода на IF или друга) или си трябва макрос за следното:
Имаме таблица, в която първата колона са ми имена. След това имаме няколко колони, в които са отбелязани различни данни - бр. детайли (напр.), секунди за изработка, наказателни секунди - около 6-7 колони с различни стойности.
Та въпросът ми е - Накрая в една колона да се ранжират места на хората според постижението. Например: Иванчо - 1 място с 25 детайла, за 15 сек, 6 от детайл В и т.н. Това обаче трябва да стане като се сравняват всички от таблицата, т.е. не е по някакъв норматив, а един вид състезание между тях. Може ли да стане без макрос това?
Ще съм благодарна на всяка помощ!!!  Praynig  bouquet

До всяка колона с негативни критерии добави скрита колона, която умножава стойността с (-1).

После добави колонки с фунцията RANK за всяка отделна колона с критерий, като за негативните критерии използвай резултатите с обратни стойности (от скритите колони).
Накрая събери в една колона числата от класациите на всеки критерии и полуения резултат сортирай от най-малко към най-голямо. Работникът с най-малко точки е на първо място  Wink

Последна редакция: нд, 06 окт 2013, 12:07 от Lara

# 151
Супер! Много благодаря! Май това ще ми свърши работа!  bouquet  bouquet  bouquet Hug

# 152
  • Варна
Здравейте !
Нахлувам забързана,но ще съм благодарна ако ми обърнете внимание.
Можете ли да ми кажете ,как се пишеше 2 на втора степен примерно,че съм го забравила ?  bouquet

# 153
Здравейте !
Можете ли да ми кажете ,как се пишеше 2 на втора степен примерно,че съм го забравила ?  bouquet

Формула или текст?

Ако е за текст - пишеш 22, казваш на полето да е текстов формат, маркираш втората 2ка, избираш от менюто font ъгълчето му, за да се покаже цялото... там имаш superscript

За формула - power

Последна редакция: нд, 06 окт 2013, 13:48 от Лазурит

# 154
  • София
Можете ли да препоръчате самоучител за Excel (Word) 2007? Електронен формат, на бг основни функции ми трябват за начало. Embarassed

# 155
Можете ли да препоръчате самоучител за Excel (Word) 2007? Електронен формат, на бг основни функции ми трябват за начало. Embarassed

Youtube - там показват Wink не ти трябва английски...

На БГ ако държиш - форума Wink Аз, лично не съм попадала на добър...

# 156
  • ES
Здравейте !
Можете ли да ми кажете ,как се пишеше 2 на втора степен примерно,че съм го забравила ?  bouquet
Ако е само за текст има начин за изписване на всички всевъзможни математически формули - Insert---> Equations

# 157
  • софия
Имам огромна таблица с 11 колони (текст и цифри) и n редове. Трябва от тази грамаданска таблица да извадя в отделна таблица само клетката и редовете към нея, в която има определен текст.
Коя формула се пишеше?

# 158
Имам огромна таблица с 11 колони (текст и цифри) и n редове. Трябва от тази грамаданска таблица да извадя в отделна таблица само клетката и редовете към нея, в която има определен текст.
Коя формула се пишеше?

Коя клетка? Имаш предвид една колона ли?

Иначе ако разбирам правилно Advanced Filter ти върши работа. Или обикновен филтър и Copy - Paste.
Или vlookup...

# 159
  • софия
Коя формула се пишеше?

Коя клетка? Имаш предвид една колона ли?

Иначе ако разбирам правилно Advanced Filter ти върши работа. Или обикновен филтър и Copy - Paste.
Или vlookup...
Имам предвид, че в някои от клетките в 4 колона имам един и същ текст и към него данни в съседните клетки от реда. Трябват ми редовете с клетката, в която имам търсеният текст.

# 160
Advanced Filter или vlookup
На мен ми е по-лесно и интуитивно с vlookup
Но по-бързото и интелигентно решение май е Advanced Filter

http://www.youtube.com/watch?v=C_2cjh5Pd8o&list=PLo1k6xzCeDc … p;feature=mh_lolz

# 161
  • софия
Има празни редове Confused
Отивам да гледам.  Hug

# 162
  • София
Здравейте !

Функцията е =POWER(2;2) - където първата двойка е основата, а втората - степенния показател.
За да не се объркаш с примера, давам и втори - =POWER(5;2),  което е 5 на втора степен и дава резултат 25

# 163
  • София
Има празни редове Confused
Отивам да гледам.  Hug

При поставянето на филтъра трябва да е селектирана цялата таблица - така празните редове няма да я прекъснат.

# 164
  • София
Темата не е за Word (2007), но някой може ли да ми каже следнното:

Kaкъв е начинаът - да видя реалния размер на листа и печатаемото поле, опитвам да използвам максимално листа, за направа на една бланка (А4) с 4 еднакви таблици.
 С плъзгачите мога ли да си помогна? Кой маркер/плъзгач за какво е и как да използвам максимално страницата - като го изпринтих, отдолу и отгоре имах 4-5см още мегдан, а ляво и дясно - на усет... на монитора изглежда че съм на ръба на листа, а на хартията излизат още няколко см фира (бели полета).

Искам да позиционирам в средната част четири таблици (в квадрат - с една черта на кръст (да се отделят визуално) ), като ако са слепени да се различават с дебела линия или пък да са на 2мм една от друга , с ръчно местене не се получава... как мога да ги местя прецизно?
 С кръстчето горе в дясно (на таблицата) - не става да го дропна където си искам, а се намества по негов си начин (когато е близо до друг обект - застъпват се една върху друга или пък стои на известно разтояние

Последна редакция: пн, 21 окт 2013, 22:50 от hakama

Общи условия

Активация на акаунт