(Био)зеленчукова градина - тема 21

• 75 225
  • 739
  •   1
Отговори
# 360
Здравейте!
В тази тема само аз останах - един Петко с жените  Laughing!

Мананди - пиши как сте, че тук по новините не казват много хубави неща Simple Smile

Добре сме, Благодарря!
Журналята само наливат масло в огъня и "превеждат грешно". Много ТВ гледате. Аз рядко гледам и затова явно спя спокойно.
В Събота открихме сезона със сеитбата на картофите. Вчера сях и садих моркови, лук и чесън за зелено, марули, репички, спанак, зеле(май се казва Пак Чой), сусам, тученица и други разни треви.
Чудя се сега ли да сея царевицата и слънчогледа, дневните температури са около 15 градуса, а нощем падат по 1-2. newsm78
Тази година нещо се издъних с разсадите(абе чесно казано всяка е така  Wink ). Имам над 100 корена марули, а краставици и тиквички - 0! Семената не поникнаха. Сложих нови, но е вече късно. Ще се купува разсат явно.
Имам към 60-70 корена домати чери и още 30-40 пипер. Малки са още, но до месец трябва да станат. Ще раздавам и от тях. Имам и снимки, но другият път, че съм един "канап" със свалянето им

Семейството на шуреят ми си наеха парцел за градина тази година. По негова идея. Само, че той има дископатия и го раздава само началник, а синовете и жена му копаят  Laughing

Съветите на Рорик слагаш една мухоловка на лампа близо до разсада,а на Вили слагаш един зелен лист близо до разсада и го мажеш с лепило за мишки.

Преди 2 години имах много такива мушички по разсада си на терасата. Не взех никакви специални мерки за намаляване на броят им. Но те от терасата влизаха във всекидневната и се пъхаха в абажура на лампата. От там изхвърлих поне една шепа мушички  Simple Smile

Последна редакция: пн, 01 апр 2013, 04:53 от manandy

# 361
Един въпрос: разкопах си едно местенце около 1 м/кв и мисля да го направя като билкова градинка, приготвила съм див лук , мащерка , босилек, риган и мента (тя ще е в саксийка за да не ми плъзне навсякъде). От миналата година имам семена за аспержи и понеже много ги обсъждате реших да засадя и мойте, но дали ще стане при подправките да ги засадя, като е оградено ще помня, че са там за да чакам реколтата след 2-3 години Laughing .  Да накисна семената за една нощ и направо в градинката ли ???
Засадих около 80 коренчета айсберг и чакам да се свестят да видя колко са се хванали, нещо много са полегнали.

# 362
За аспержите първо се прави разсад, после като пораснат малко, засаждаш в градината.
Като се разговорихме за аспержи и сега съм се зачудила на коренищата, които продават тук...

Ох, искам вече и аз да съм си в градината. Час по час гледам прогнозата за времето и все не ми харесва, да се стопля вече...
Сега последно гледах снимки на мускарита и ми прищракна, че като ми ораха мястото на есен, може и през тях да е минал коня... Дано не, че много си ги харесвам. И на снимки като гледах кое е изорано, сигурно бая луковици са заминали. Ама така като са тип тук да бодна няколко, а тука също, без да има някаква особена логика в разположението освен "тук е празно в момента"...
По скайп с баща ми водим разгорещени разговори, чак аз две нощи сънувах как ми скубе цвеклото и реди на негово място пътека от камъни  Laughing /разбирайте, че той иска да слага пътеки, аз нямам нищо против пътеките, стига да са където и с каквито материали аз искам ;р/.

Дано да е плодородна година за всички ни Simple Smile!

# 363
И аз като avocett час по час гледам прогнозата с надежда ама няма да се работи и тази седмица. За сряда го дават яко дъжд, а агентите ми от селото, казаха че при тях си валяло всеки ден и е много кал. Много ме е яд.
Та като стана дума за сънища и аз напоследък все градинката си сънувам. Снощи си беше направо кошмар. Сънувах, че сме отишли най на края да садим. Нарамили сме се с разсади и изведнъж гледам цялата градина засадена с лук, марули и някакви други зелении, та даже разкопани и засадени и тревните площи. Направо обезумях от яд, че дядо му ми е извъртял тоя номер и сега целият ми труд по копаене, чистене, заравняване, схеми и отглеждане на разсади отива на вятъра. Чак си поревах на сън. Цял ден ми е терсене дали няма да ме прецака наистина. Защото хем казва, че няма и неможел повече да сади и да се занимава, хем в следващия момент дава нареждания кога, къде и какво да се сади и че даже щял той да сади. Ако ми скрои този номер няма да стъпя там повече.

И нещо весело - преди няколко дни ви се похвалих с висящата си градина и вече имам доста покълнала рукол, чесън и лук. Очакват се босилек, розмарин, марулки, люти чушлета, копър и шивес.

И единвъпрос - приблизително колко дни след посяване покълва патладжана /бял ако е от значение/?

# 364
Здравейте и от мен  Hug  Вече и аз се записвам като градинарка  hahaha макар и на много малка по размери градинка   Simple Smile  Вече имам 6 корена домати–единият от които е чери  Naughty  боднах го ей така за разнообразие   Laughing  Имам си копър,магданоз,целина,боднах и в 2 гнезда краставици  Praynig дано станат  Thinking мисля си да бодна и още нещичко ама вече нямям място  Rolling Eyes

# 365
Оо, и аз ще се плесна в тази темичка  bouquet
През уикенда посях тревичка в единия край на градината, нощеска дъждът ми я поля Laughing следващите събота и неделя ще разчистя място за няколко коренчета краставички и домати. Много хубава идея от kremenu6a относно чери доматчетата. Да видим само дали по нашите географски ширини ще се намери такъв разсад. Никога не съм гледала зеленчуци... какво ми стана тази година Rolling Eyes Ще ви навестявам често с въпросчета Hug

# 366
Здравей,Кремену6а! Laughing
Добре дошла във виртуалната общност на Зарзаватчиите!
Няма малки градини-виж,занемарени съм виждала.Или без мерак.
Да те попитам,на доматите остави ли по 50 см от корен до корен?Питам доброжелателно понеже съм била с единични бройки и ограничена площ и хитростта идва в простор за растенията,които с добро култучене,светлоогряване и шербет биха те радвали като за 10.
Вчера си мислех,че 3-4 корена тиквички и 10-тина краставици с различна дължина,височина и размер биха задоволили 4-ри членно семейство.Винаги практикувам стъпаловидно засаждане при листните зеленчуци например.През 3-4 дни спанак,романски марулки,къдрави,мизуза,рукола и салатен синап.
Аз закопах грудките на аспержите през есента на 30-40 см,подложих пясък,завих с компост и в края на април щръкнаха първите змийчета.Тънки като моливчета и ми дожаля да ги отрежа,оставих ги да се разперят.Грешка допуснах,че не записах колко годишни са корените при посаждането.
Запалих се по артишока.Многогодишен бил.Ще проверя издържа ли на студ и вятър.
Потегнах си оградите,прежалих карамфилите и се радвам на ягодите преживяли 5 месеца зима.
Мананди,Вили и Амика да пишат по-често, да НЕ се налага да вдигаме стелтовете под тревога! Hug

Последна редакция: вт, 02 апр 2013, 15:01 от Веселчето

# 367
  • Варна-София
Чета ви, чета. И ви се радвам.
Разсадите от доматки вървят нормално.
Грахът подаде главичка и му набодох клонки от ябълки и праскови, за да се хваща.
Добре, че смениха времето - сега ще имаме повече време за градината след работа.
Довечера ще опрашвам ръчно кайсии. Много хубави се оказаха нашите през миналата година, че пак ще си направя този труд. Заслужава си.
Вече няма да правя компоти от кайсии без намачкано индрише във водата за заливане. Само такива компоти ми се услаждат. Външно обаче няма как да разбера кои - кои са.
Индришето се оказа голяма работа. Сложих в коридора на сградата, където работя, една голяма саксия + табелка за какво се използва - там кръвно налягане, диабет и т.н. по интернет. Опоскаха го бре. Който мине и си къса. Ама на мене ми е кеф и ми е забавно.

# 368
Здравей,Кремену6а! Laughing
Добре дошла във виртуалната общност на Зарзаватчиите!
Няма малки градини-виж,занемарени съм виждала.Или без мерак.
Да те попитам,на доматите остави ли по 50 см от корен до корен?Питам доброжелателно понеже съм била с единични бройки и ограничена площ и хитростта идва в простор за растенията,които с добро култучене,светлоогряване и шербет биха те радвали като за 10.
Вчера си мислех,че 3-4 корена тиквички и 10-тина краставици с различна дължина,височина и размер биха задоволили 4-ри членно семейство.Винаги практикувам стъпаловидно засаждане при листните зеленчуци например.През 3-4 дни спанак,романски марулки,къдрави,мизуза,рукола и салатен синап.
Аз закопах грудките на аспержите прес есента на 30-40 см,подложих пясък,завих с компост и в края на април щръкнаха първите змийчета.Тънки като моливчета и ми дожаля да ги отрежа,оставих ги да се разперят.Грешка допуснах,че не записах колко годишни са корените при посаждането.
Запалих се по артишока.Многогодишен бил.Ще проверя издържа ли на студ и вятър.
Потегнах си оградите,прежалих карамфилите и се радвам на ягодите преживяли 5 месеца зима.
Мананди,Вили и Амика да пишат по-често, да НЕ се налага да вдигаме стелтовете под тревога! Hug

Благодаря за гостоприемството   Hug  Еми мерак не ми липсва изобщо и се чудя как д разширявам   Mr. Green  А на доматките   newsm78 алчно сърце  Rolling Eyes  но около 40 см разтояние са.Това много ли е малко  newsm78

# 369
И моите са на 40 см-мърморах, мърморах, но никой не ме чува. Успокоявам се, че това са ранните домати, при другите ще се опитам да спазя разстоянието.Ако градината беше 2 дка, сигурно щяха да са през 1 м  Simple Smile .
Веселче, и аз се запалих по артишока. Даже преди няколко дена покълна. Още не съм му измислила място, но и това ще стане.

# 370
Ей аз за това тегля и записвам колко продукция съм изкарала. От 6 корена корнишони урожая беше над 30 кг.
Онзи ден изрязах цъфналата чубрица и я сложих да се суши, че нова има вече покарала. Това растение реши да се самонасее.
Снощи купих и чесън, днес с малчо ще сеем. Чесънът го сея направо в градината, бедната пясъчлива почва се оказа рай за него.
Нали вече имам домати, та почнах да сравнявам. Сорт бетър був ( местен мн плодовид сорт) ряпа да яде по вкусови качества като го сравнявам с домати от сватята ( тъщата на брат ми де). правя снимки, сравнявам консистенции, та чак и на гостите давам да дегустират.

# 371
К'ви стелтове ше дигате, бе!  Rolling Eyes

Сколасах да изкарам кофичките с домати в двора... Следобед пак валя, утре го дават още дъжд, но вече ми е спокойно, всичко е под тунела... Хартисаха ми няколко кофички, но то за да стигне трябва и да остане - така съм чувала...  Laughing

# 372
А за колко време трябваше да поникнат морковите, струва ми се, че ги изгубих и ще трябва да сея наново... Няма ги никакви, но пък и студено беше доста време. Според вас докога да чакам, преди да купя ново семе?

# 373
Не знам в кой район си, но при мен грахът е едва покълнал, а е сят преди месец, морковите още ги няма и при мен, дано само дъждовете не отнесат семенцата, че има наклон.

# 374
Есенно-саденият грах ми е 2-3 см. Този от сега е едвам покълнал и при мен (а е уж за сидерат..има още месец и половина живот ). Морковите (есенни) още ги няма Simple Smile
Близо до София съм.

Общи условия

Активация на акаунт