(Био)зеленчукова градина - тема 21

• 75 252
  • 739
  •   1
Отговори
# 345
Разсадник Елит свършиха годжи беритата.
http://www.facebook.com/razsadnik?fref=ts

Има и още едни агенти около София - Зелена пролет, сега видях че и те са го свършили. Голямо бум на това годжи бери.
http://zelena-prolet.com/Razsad_ot_godzhi_beri_Lycium_chinense_k … tsium_i_Lbarbarum

Гелика, страхотно изглеждат всичките ти неща, успех! Simple Smile

Последна редакция: сб, 30 мар 2013, 16:18 от peppia

# 346
Е, жалко, ще остане за наесен, ако не намеря сега.

# 347
Онзи ден купих годжи бери от Баухаус до кръговото за Надежда. Имаше много. Peace

Поразтърсих из интернет за годжи бери и намерих мнения, че това растение се отглежда отдавна по нашите места с името вълчо грозде и не трябва да се прекалява с консумацията му.

Последна редакция: сб, 30 мар 2013, 17:23 от online

# 348
  • При розите и топлата вода ......!
peppia , благодаря! Hug Дано годината е благодатна и запазим градинките си. Praynig
Lady Marchell@ , моето Годжи Бери и едно тригодишно храстче.Изпратиха ми го от Елит- Петрич срещу 10 лв. Когато го получих се учудих, че е толкова мъничко. Аз също от Фейсбук разбрах че са свършили. Есен ще си купя още едно.
online на каква цена го купи? Питам защото мой познат ми каза, че от София са му изпратили за 30 лв бройката. Сега ще се разровя да видя за вълчо грозде.

# 349
Ето това са краставиците ми http://akskb.snimka.bg/hobby/gradina-2013.737450.30045176
Докато аз бях тръшната от един грип,те хукнали.
Сега се чудя да ги местя ли в оранжерията или направо да си посея нови.Притеснявам се ,че тези ,ще хвърлят първия цвят.
И въобще какъв е по бързия вариант според вас да стигнем до хапването им?

# 350
Гелика, цената беше 8.40 или 8.70, не помня точно, но със сигурност беше под 9 лв. Растението е малко още, ако искате мога да го снимам и покажа утре? Около 20-30 см е на височина.

# 351
Ох, аз вече откачам, уж искам сега да уча, че да имам повече свободно време в България, пък вече 4-ти ден само снимки на градини гледам и от мерак се върнах назад и препрочетох старите теми  Laughing .

Да попитам по-вещите лозари, най-рано мога да съм на село на 8-ми април, асмите и двата реда лозе не са подрязвани. Миналата година съм подрязвала колкото мога и помня, че пак бях окъсняла, защото от отрязаното сълзеше сок, ама пак си имаше грозде. Сега като се прибера, да ги подрязвам ли или по това време ще нанесе повече вреда? Може би само измръзналите части да махна?
Оо, сега си разгледах снимките и датите, миналата година съм подрязвала на 12-ти април, че аз направо ще подраня тази  Laughing.

Последна редакция: нд, 31 мар 2013, 12:20 от avocett

# 352
И аз се присъединявам към въпроса на avocett, като включвам и подрязването на овошки. Надявам се сряда и четвъртък да стигна до градинката ако не другата седмица, та дали е късно да се реже каквото и да било?

И още еди въпрос специално към avocett  и други отглеждащи/ли аспержи: Имам пакетче семенца от миналата година и срока им е изтекъм 2.2013, дали да ги сея или не /ако не ще си купя нови/ Интересува ме най подобно отглеждането им. От това което четох, чак на 2-3 г дават реколта. На слънце или може и на сенчесто място? Торене, окопаване, разсаждане, бране ...... всичко.
Предварително благодаря!

# 353
Аз веднъж сях семе от аспержи и нищо не поникна, пък даже си беше съвсем в срок на годност. Аз бих сяла пакетчето, да не става зян, пък и знае ли се, но за всеки случай може да си купиш и ново и да сееш малко и от него. Във фейсбук скоро гледах снимки на току-що поникнали аспержи, така че е постижимо.

Моите аспержи са вече много големи туфи, не съм пробвала да ги разсаждам, но всяка есен си връзват семена и после напролет намирам по някой нов корен из градината. Вчера се чудех дали да си купя коренища за лилави аспержи, бяха 2 паунда за две, но в последствие си купих семе за картофи за същите пари. Някакъв сорт Син Дунав, ще видим какво ще излезе от тях.

Аз как ще процедирам, като се прибера - вероятно аспержите вече ще са напъпили и дори може първите да са прекалено стари за консумация. Ще отчупя тук-таме по няколко, за да ги стимулирам да изкарат нови, и ще ги затрупам с 30-тина см пръст и малко тор, за да станат по-дълги и крехки и после леко задушени в зехтин, много си ходят със "забулени" пресни яйца  Laughing. Забелязала съм, че моите аспержи без проблем могат да се ядат и сурови, даже са си направо сладки. Купешки само веднъж сме купували вкъщи и изобщо не можеше да става въпрос за сурова консумация.
Наесен, като почнат да жълтеят, трябва да се изрежат на 3-4 см над земята, но нямаше кой да го направи това при мен. Зимата бяха затрупани от 20-30см сняг и малко трудно да ги изрежа, пък и те са едни грамадни, бая време отива, аз с една тъпа ножица, па ми замръзваха ръцете... накрая го ударих на алтернативен метод, реших просто да ги пречупя, понеже вече бяха много сухи, и за да стане това по-бързо, скочих два-три пъти отгоре, пък после направо легнах  Laughing. Ех, герои ще са ми те на мен Simple Smile.

# 354
online, ти направо на сметка си го взела. Снимай да го видим. моето е тригодишно, но ме изглежда мъничко.
Ето пак го показвам.
wafi и моята мечта е аспержи.  По миналата година сях две пакетчета, нищо не поникна. За съжаление по моя район никъде не съм срещала разсад.
avocett , wafi ще смогнете с резитбата, само по- внимателно че може да се увреждат пъпки. Аз съм рязала и януари и април. Hug
Сега имам молба Praynig. Вили и ако има и други компетентни момичета, моля да ми кажете какъв сорт зелен боб се сее за продажба?

# 355
Виждала съм по борсите този сорт, много добре изглежда и е вкусен. Но не съм сяла, така че не мога да ти кажа устойчив ли е на болести:

GOLDFIELD

Плосък фасул, увивен (вейков), жълт

Ран до средно ран сорт с много силен растеж, което гарантира висок добив.

Пловдовете са прави, месести и не избледняват. Дължина 26-28 см и 25мм ширина – много широки.
http://prekos.alle.bg/продукти/семена/фасул/

# 356
Ох, не доуточних. Да е пешак не вейков, че трябва много конструкция.
Polaana благодаря! Hug

# 357
Мананди - пиши как сте, че тук по новините не казват много хубави неща Simple Smile
Авосет, много ти се радвам... заинтригува ме с този Син Дунав, и покрай него видях това Simple Smile.  Аз си имам лилав отвътре, но е ужасно дребен - а тук май имат по- нормални картофи и въре оранжеви, лилави, розови Simple Smile
НЕ се кахърете за годжитата - аз си гледам от 3-4години - и още на 2-рата ми родиха (можеше и на първата , но ги сложих в земята чак средата на юли). Да много е разпространено в БГ , но за съжаление не им се раждат толкова плодове, колкото тези които си завъдих от Китайско Simple Smile
ако наистина има толкова много желаещи - да се напъна да ви произведа малко - на далеч по- сносна цена  - до юни и  с малко късмет - ще се радвате на плодчета септември ?!
Аз си имам дива аспержа (зайча сянка) и питома , но невидях жива ли ми е още , че е на едно сушаво място  ooooh! Сейте си семенцата , но по- добре ги накиснете за една нощ във вода - все нещо ще поникне.
За боба - определено трябва да е пешак - миналата година много се радваха на добивите на Старозагорски чер - тази година и аз се заредих с него, но за по- големи насаждения - незнам  Peace

# 358
За този ли става въпрос: http://sortovisemena-bg.com/units/фасул+Чер+старозагорски.html?u=201... че и аз се замислих дали да не копна малко...

# 359
ДА -такъв сорт си купих, но нека другите се включат да си кажат - да не ви подведа за него Simple Smile

Ето като порових http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=658813.msg22183570#msg22183570
"Старозагорски чер май е най-хваления зелен боб в темата, аз семена не намерих,, но го бях избрала него, много го препоръчваха." на mama_gali

Общи условия

Активация на акаунт