Идеи за стартиране и развитие на бизнес 20

• 140 329
  • 748
  •   1
Отговори
# 420
Мила е със сладкарницата в Кюстендил.
Аз съм в района на Кр. село, ама не се занимавам с кафета Simple Smile А може би има и някой друг наоколо.

На мен и Октопод много ми се губи

# 421
  • Бургас
Изпуснала съм ви, запис, че ми е мн полезна темата Hug

# 422
Ето ме. Не мога да взема отношение по темите от последните страници. Напоследък ме влекат по-странни идеи за бизнес от "просто търговийка".

# 423
Върти ми се един въпрос, та да се допитам до вас.
Как стои ситуацията с детските приказни герои и правата върху тях?
До сега не съм си позволявала да включвам в продуктите подобни, защото смятам, че са обект на авторски права.
Например ако искам да ползвам Хензел и Гретел - аз ще си ги прерисувам - дори не са ми необходими оригиналите. Но имам ли право?

ПП Мила 71, Октопод, къде се загубихте?

Аз доколкото знам, не са обект на авторско право единствено фолклорните герои. При всички останали случаи щом става дума за комерсиална употреба, тоест ще извличаш печалба, дължиш и авторски права. Имам някакъв смътен спомен от общ разговор с мои познати които произвеждаха детски комплекти , че за някой от героите носителите на правата не искат пари, но за съжаление не си спомням подробности вече.

# 424
  • София
Тук съм....но ме тръшна ужасна анемия и 2 седмици бях в болница. от преумора ли, от друго ли, сега съм с автоимунна хемолитична...диагноза Sad За три дни след вирус хемоглобинът ми падна на 47  Shocked

Моля се както дойде, така и да си отиде  Praynig

На конски дози Медрол съм у дома, лежа и се потя. Но истината е, че съм по-добре, скоро съм на контрола пак в Александровска.

Иначе сладкарницата движи половинката абсолютно сам...но се справя...борим се, много е трудно. Но сме се хванали вече и ще продължаваме. Много неща се оказаха не както сме ги планирали, но ги поправяме в движение. Например хладилната витрина, която взехем чисто нова се оказа много голяма за нас, съвсем не помислихме, че ние сме без производство и сме по-скоро за рождени дни, отколкото голяма сладкарница. Но я продадохме много добре и взехме по-малка втора употреба.

И още други такива неща. Трябва да инвестираме още и за отопляване през зимата.

Много искаме да наемем човек по някоя програма, но без да сме задължени след това да продължава при нас, защото на този етап не може да си го позволим.
Сега като излязох от строя усещам, че без жена в едно заведение е много трудно. А тук нямаме никого, всичките ни роднини са в София.
Чакаме и отговор по предприемчивите българи, първия път ни отрязоха, но бяха прави, много грешки си открихме. Сега оправихме каквото трябваше и ще е глътка въздух ако ни одобрят.

И така.....борба за оцеляване. Но по-добре така отколкото човек да чака само и да се обезсърчава постоянно.

# 425
  • Lost in a fairytale ...
Здравейте  Simple Smile

От едно известно време ми се върти идея за собствен бизнес и след доста размисли, реших, че като за начало едно магазинче за хубави и отбрани дрешки на нормални цени, би ми вървяло в града, в който живея.
Сега обмислям идеята, опитвам се да планирам разходите, които ще ми се наложат, като откриване на фирма и т.н., плюс наемите и комуналните плащания, за да сметна г/д колко ще ми останат за стока.

Може ли някоя да ми помогне ориентировъчно - горе-долу каква е инвестицията да си отвориш магазин за дрехи?

# 426
  • Sofia
Запис да ви чета.

# 427
Здравейте.Имам нужда от странично мнение относно гримьорството.Понеже съм художник по професия,а изкуството никак не върви напоследък,все по-често се замислям да изкарам курс по грим,хем е нещо практично,хем има общо по някакъв начин с изобразителното изкуството.И тук идват съмненията ми дали си струва,защото повечето жени,които познавам се гримират сами от една страна,а от друга качествените козметики са толкова достъпни,че човек стига да иска и с малко талант и сам може да се разкраси.Ще ми е интересно да прочета дали според вас това е перспективна идея за голям град,но не София.Другото,което ме вълнува е има ли изисквания за определен стаж след курса преди да имам правото да работя за себе си това в собствено ателие.

Последна редакция: сб, 03 авг 2013, 18:02 от Рапунцел...

# 428
  • София
Не само че се гримираме сами, а го правим перфектно! Simple Smile Има видео уроци за гримиране. Продуктите са достъпни в БГ-магазините или поръчка по интернет. Има сайтове, които информират клиентите си за нови серии и промоции...........Прецени дали е удачно да караш такъв курс.

# 429
  • Пловдив
Рапунцел. на моя позната, която също рисува, по време на баловете и предложиха да гримира няколко абитуриентки, но тя не се съгласи, тъй като няма набор от козметични продукти само за клинтки, и трябваше едва ли не да ги прави с личните си гримове, на което тя не се нави. Тоест мисля че за поводи - свадба, бал - би имало приложение, но едва ли през останалото време на годината ще има наплив. Дали не е по-добре да съчетаеш с някакъв друг курс, знам ли - маникюр и грим например - така и по-лесно ще си намираш клиентки, все пак напоследък модата на изрисуваните нокти набира много скорост. Поне аз така мисля.

# 430
Имам позната дама, която се занимава с грим. Справя се много добре, има клиенти целогодишно, но не е достатъчно просто да изкараш курс. А да убедиш дамите, че точно ти можеш да ги гриммираш по най-добрия начин. Ако ти е интересно, ще ти разкажа повече.

# 431
Здравейте.Имам нужда от странично мнение относно гримьорството.Понеже съм художник по професия,а изкуството никак не върви напоследък,все по-често се замислям да изкарам курс по грим,хем е нещо практично,хем има общо по някакъв начин с изобразителното изкуството.И тук идват съмненията ми дали си струва,защото повечето жени,които познавам се гримират сами от една страна,
...
Ако ще си обикновена гримьорка — ще ти се получи както на обикновените гримьорки, но ако успееш да си вложиш таланта може да ти потръгне яко. Само трябва да измислиш, кое ще е различното и интересното при теб, дето ще те отличава (и ще ти пази идеята от плагиатстване).
Гледам едни фаянсови плочки, рисувани машинно, че струват майка си и баща си, та що не пробваш да редиш мозайки (от стъклените или фаянсовите парчета — сигурно има начин да си поръчаш такива заоблени и в различни цветове от производител) върху леплива мрежа, а желаещите да си ги лепят в баните, кухните, басейните. Дори може да ги редиш от обикновени, разноцветни камъни (пак на някаква лепнеща основа, че да не се разбъркат при транспорта), за стени на къщи, балкони, дувари и цокъла на огради. Купувам си картинката, мажа стената с подходящо строително лепило и подреждам отделните плотове с готовата мозайка. Като стегне лепилото, отлепям основата, фугирам с препоръчаният от теб цвят и ... стената оживява.

# 432
  • София
Рапунцел..., според мене по-добре ще е да изучиш като начало маникюр, ноктопластика и педикюр.
Мисля, че в твоя град ще може да се намери ниша за още 1 маникюристка. Дори и по домовете на познати да ходиш без фирма пак ще си на печалба. За гримирането - в София добрите и  търсените се броят на пръстите на 1 ръка.  Оливера, Бони и .. да не изброявам.
Материалите за гримиране изобщо не са евтини. Истинските проф. материали ще ти струват мимимум 2000 - 2500 лв. Отделно се работи със утвърдени фризьори и салони. Ако те не те поканят да гримираш булка и шаферки/например/няма как да стане.
Другата възможност за работа е към киното - има и наши, и чужди филми и всеки екип ползва гримьори. Но и там местата са запълнени, в бранша се влиза трудно. Дъщерята прави грим и прически за 1 филм - Лора от сутрин до вечер. Но условието на продуцента беше да работи без пари, с нейни материали. Тя съответно постави условие името и да е ясно написано и кадъра да се забавя докато то минава. Просто и трябваше за портфолио.
Разни гримирания на булки и шаферки не ги броим, те са покрай фризьорството, което работи вече 4та год.

# 433
Извинете, но един човек с талант за изкуство да ходи да прави педикюр ми е нелепо като съвет. Наясно съм какво е застой и как всички имаме сметки за плащане, но не си представям художник изпитващ удовлетворение докато украсява нокти или гримира абитуриентки.

Но е вярно, че някои бизнеси могат да просъществуват само, ако са успешно обвързани с друг тип услуга и според мен там трябва да наблегне Рапунцел.

# 434
  • Пловдив
Ами октоподчето и е права и не е. Моя приятелка, много талантлив художник, сега рисува торти и индивидуални и неповторими бисквитки в изключително бутикова пекарна. Ми - прилага таланта си, прави неповторими неща, идейни и красиви. Защо да е нелепо - нагледала съм се на зле направени нокти - кич до кич. Та ако рисува добре, ако идеите и са свежи - ми наистина ще завърти клиентела. Ако знам, че маникюристката ми, която ми рисува красиви неща върху ръцете, е и гримьор, то именно на нея ще се доверя да ми нарисува и лицето, естествено ако има повод ( в ежедневието почти винаги ходя негримирана, не че не обичам и аз да рисувам - както себе си, така и околните  Embarassed)

Общи условия

Активация на акаунт