Идеи за стартиране и развитие на бизнес 20

• 140 373
  • 748
  •   1
Отговори
# 180
  • София
Здравейте, дали някой има информация за спедиторския бизнес извън България?
Става дума за следното: зет ми кара в чужбина / Швеция, Дания / камион вече 2 години. Попадал е на калпави шефове, които не му плащат, има си проблеми с осигуровки и т.н. Та сега е решил да си купи сам / с наше съдружие  / камион и да работи за себе си.  Според него осигурени курсове ще има, но не е наясно с разходите / освен тези по поддръжката на камиона /
 Дали някой се е интересувал от подобен род бизнес? Има ли смисъл да се вложи една не малка сума ?
Всяко мнение ще ми е от полза. Благодаря предварително!

Първо това, което искаш не е спедиторски бизнес, а товарен превоз. Спедитор е само човек, които посредничи при превоза на стоки между клиента и превозвача.
Това, което ще е трудното в случая е, че зет ти най-вероятно няма да се справи сам и с превоза и с организирането на транспорта. За да има печалба трябва да вози пълен и в двете посоки. Ако примерно намери товар България-Германия трябва да има и товар за Германия-България веднага след или скоро след пристигането му. Не можеш да си позволиш да се върнеш празен, защото ще ти изяде печалбата от отиването, а ако тръгнеш без да имаш уреден наобратно курс няма как едновременно да караш и да търсиш обратен товар. Ако разчиташ след като разтовариш да търсиш обратен курс първо ще направиш разходи за престой и телефонни сметки и второ може и да си изпуснал подходящите курсове вече.
Така че при всички положения си трябват 2 души- 1 на път и 1 в БГ да търси товари.
Явно аз не съм се изразила правилно: курсовете са му само и единствено в тези страни, няма да има Бг. - Швеция, или обратно... има фирма под която шапка ще бъде и ще му осигурява работата. Другите питанки си остават  newsm78

# 181
Ако ще прави отделна фирма му трябва лиценз за международен транспорт и съответно да има назначено на трудов договор компетентно лице с лиценз от ДАИ (щом досега е бил смо шофьор предполагам, че той самият не е такъв). Освен това ще има разход за осигуровки, счетоводител (най-вероятно ще трябва да се регистрира по ДДС).
Ако ще влиза в лиценза на някой друг всички разходи са си по договорка с фирмата, притежаваща лиценза

# 182
Доколкото разбрах
Цитат
курсовете са му само и единствено в тези страни, няма да има Бг
затова нещо не разбирам връзката с
Цитат
лиценз за международен транспорт и съответно да има назначено на трудов договор компетентно лице с лиценз от ДАИ ....(най-вероятно ще трябва да се регистрира по ДДС).
Ако ще работи извън Бг, тук ли ще регистрирате фирмата?

# 183
Доколкото разбрах
Цитат
курсовете са му само и единствено в тези страни, няма да има Бг
затова нещо не разбирам връзката с
Цитат
лиценз за международен транспорт и съответно да има назначено на трудов договор компетентно лице с лиценз от ДАИ ....(най-вероятно ще трябва да се регистрира по ДДС).
Ако ще работи извън Бг, тук ли ще регистрирате фирмата?

Elirost ти счетоводител ли си? Ако да  обяснението е в чл. 21, ал. 3 във връзка с чл.  22, ал. 3 от ЗДДС. Не е уточнено фирмата, която дава поръчките дали е Бг фирма или от ЕС и какъв ще е оборотът, затова съм написала, че най-вероятно ще трябва да се регистрира по ДДС (това зависи от липсващата информация). А защо му е да регистрира фирма в БГ- ами пробвай ти да се осигуряваш по нечие чуждо законодателство и ще разбереш колко е сложно това при положение, че не познаваш местните закони. То за българин я Бг е сложно, какво останало за българин в чужда страна.
Ако не си счетоводител е много дълго и сложно за обяснение само за общо инфо при положение, че не те интересува лично.

# 184
...
Явно аз не съм се изразила правилно: курсовете са му само и единствено в тези страни, няма да има Бг. - Швеция, или обратно... има фирма под която шапка ще бъде и ще му осигурява работата. Другите питанки си остават  newsm78
Ами да попита във фирмата, дето ще му е шапка, кой вариант ще е най-удачен. Няма да е първият превозвач със собствен камион, който ще работи изцяло в чужбина, просто трябва да му отворят очите и за тамошните правила и възможности (като нищо може да имат разни допълнителни изгоди: по-ниски такси за местните, по-малко документация, по-удобни условия...), а после ще си изберете (и Вие имате думата като инвеститори в камиона) кой вариант ще е най-подходящ и до кога ще е подходящ. В този форум, евентуално може  да ти се помогне със съвети, ако решите да се работи през българска фирма.
Абе, я поровете в шофьорските форуми — все ще има такива, дето да се хвалят и оплакват от работата под чуждестранна шапка, а инфото ще е от първа ръка. То, не че българите обичаме да помагаме, ама поне ще видите от какво да се пазите, какво да проверявате и какви капани се залагат в бранша.

# 185
гост22, не се обиждай, но понякога съветите ти са много ... глупави.  Peace

Аз нито разбрах какъв камион ще се купува, нито какви товари ще се превозват. Разрешителни, спедитори, товари, неустойки, такси, глоби... Щом за 2 години човекът е изучил толкова, евала!

Shamsina, къде е това помещение, колко е голямо, какви разрешителни има? Ние няма как да ти дадем идея, по-скоро ти питай какво да е. С твоята продукция можеп да се обвържеш с почти всичко в храните, но зависи какви са твоите възможности.

# 186
гост22, не се обиждай, но понякога съветите ти са много ... глупави.  Peace

Аз нито разбрах какъв камион ще се купува, нито какви товари ще се превозват. Разрешителни, спедитори, товари, неустойки, такси, глоби... Щом за 2 години човекът е изучил толкова, евала!
...
Не се обиждам.   bouquet Просто не е тук мястото, от където да се тръгне с въпросите "кое-как", щом смятат да работят под шапката на чуждестранна фирма в чужбина. Сега, ако се наложи да направят българска фирма — да, ела питай нещо конкретно. А "шофьорските сайтове" са за проучване и запознаване с реалността, защото да не стане "взе парите и каза да чакам"...

Гледам днес едни снимки от гугъла (онези с изгледите от улиците ни) на едно пазарче, и ми прави впечатление, че от 7 магазина на редицата, само един се беше възползвал от безплатната световна реклама. Отделно, че много рядко срещам координати за GPS навигация, в сайтове и визитки на обектите, както и името на сайта в рекламата на витрината (точно заради снимките от гугъла). Та ми стана странно — куцо и сакато се хвърли да си прави реклама с "висящи" кафета и хлябове (и да изтърпява съответната клиентела  ooooh!), но никой не се сети да си сложи свястна рекламна табела за безплатните снимки. Защо ни куца умението да се възползваме от безплатните, нови технологии? newsm78

# 187
Дори не искам да отварям дума за "висящото кафе"... най-новият спам, с който да раздвижим икономиката.

Защо ни куца умението да се възползваме от безплатните, нови технологии? newsm78

Некомпетентност и липса на информираност. Смарт-фоните са за снимки и чат, не за навигация.  Laughing

# 188
Аз нали съм некомпетентна или на други честоти, да попитам - какви висящи кафета и хлябове?  newsm78
Ако може със снимков материал.

# 189
Палмичка, ето за това става въпрос. Гледам, че и мои познати с магазинчета се включват, даже и една позната с мелница, дето има магазин за брашна.

http://www.dnes.bg/blogini/2013/03/25/quot-visiashti-quot-kafeta.183644

Този род благотворителност за първи път се появява в Неапол. Хората предварително плащали кафето на някой, който не може да си позволи чаша горещо кафе. Там оставяли в заведенията, по този начин не само кафета, но и храна.

# 190
 Ех, че яко! Дали всички знаят? Ако сега отида в най-близкото кафе и попитам за висящо кафе? Съмнява ме нещо да стане, защото е на добрата воля (на сервитьорката) все пак.

# 191
# 192
 Благодаря ти лейди!  Hug Харесва ми инициативата! Ще проверя, кои кафета и дай Боже скоро магазини предлагат това! Добра реклама си е, освен доброто дело!   bouquet

# 193
Ето Ви нещо за размисъл:
"Чл. 4, ал. 1 от ЗЗДискр. транспонира предвидената в общностното право и антидискриминационните конвенции на ООН забрана за всякаква дискриминация, като изрежда защитените признаци:
Забранена е всяка пряка или непряка дискриминация, основана на пол, раса, народност, етническа принадлежност, човешки геном, гражданство, произход, религия или вяра, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично или обществено положение, увреждане, възраст, сексуална ориентация, семейно положение, имуществено състояние или на всякакви други признаци, ..."

Обърнете внимание на подчертаното и си помислете, как ще оправдаете избора си, на кого ще дадете "висящите" кафета, хлябове... И в какъв филм може да попаднете, защото това е  от сега действащият  Закон за защита от дискриминация. Мошенниците като нищо ще се пробват да Ви изнудят. А ако сте клиенти, се попитайте:
— Искам ли да причиня това на заведението?
Интернет и форумите са едно, ама реалността и законите са си сериозно нещо. Който иска да е благодетел, да покани "висящите" клиенти на своята маса и да им плати кафето — няма как да го осъдят за дискриминация. Което не е лоша идея, защото ще имат стимул да се обличат прилично и да се държът културно, ако искат безплатно кафе. Един вид обучение в добри обноски, вместо опърпани индивиди да вървят след теб, и да те кълнът, ако не им пуснеш стотинка. Mr. Green

Последна редакция: вт, 26 мар 2013, 14:31 от гост22

# 194
  • Балчик
Ето Ви нещо за размисъл:
"Чл. 4, ал. 1 от ЗЗДискр. транспонира предвидената в общностното право и антидискриминационните конвенции на ООН забрана за всякаква дискриминация, като изрежда защитените признаци:
Забранена е всяка пряка или непряка дискриминация, основана на пол, раса, народност, етническа принадлежност, човешки геном, гражданство, произход, религия или вяра, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично или обществено положение, увреждане, възраст, сексуална ориентация, семейно положение, имуществено състояние или на всякакви други признаци, ..."

Обърнете внимание на подчертаното и си помислете, как ще оправдаете избора си, на кого ще дадете "висящите" кафета, хлябове... И в какъв филм може да попаднете, защото това е  от сега действащият  Закон за защита от дискриминация. Мошенниците като нищо ще се пробват да Ви изнудят. А ако сте клиенти, се попитайте:
— Искам ли да причиня това на заведението?
Интернет и форумите са едно, ама реалността и законите са си сериозно нещо. Който иска да е благодетел, да покани "висящите" клиенти на своята маса и да им плати кафето — няма как да го осъдят за дискриминация. Което не е лоша идея, защото ще имат стимул да се обличат прилично и да се държът културно, ако искат безплатно кафе. Един вид обучение в добри обноски, вместо опърпани индивиди да вървят след теб, и да те кълнът, ако не им пуснеш стотинка. Mr. Green
Когато някой се самоопределя , като беден или просяк не знам как може да бъде приложен закона , който си цитирал, самата инициатива е хубава , стига не се се опорочи от нашата си бг действителност.

Общи условия

Активация на акаунт