Идеи за стартиране и развитие на бизнес 20

  • 139 225
  • 748
  •   1
Отговори
# 585
  • Мнения: 206
Направих си труда да прочета сайта и ако правилно съм разбрала това е най-гнусното нещо което съм чела. Значи пускат кравите след три дни когато акитата на кравите са оакани и от мухи, и са се излюпили ларвите на мухите позиционират въпросните клетки с пилета за да ровят в акитата и да си похапват чист протеин. Ако не преместват клетките на половин час ще си останат с 5,6 ларви и 2,3 грама трева, а и да на храната която им се дава от хранилките поставени на клетката. Разчитат на слънцето за дезинфекция. Много яко. А това как хвърляли царевица по земята на обора за да ровели прасетата вече ме изуми. Едва ли в природата има подобно нещо. Да прасетата ровят но не и в силно концентрираните изпражнения на козите и овцете. Собственикът доколкото каза чичко гугъл е милионер и може да си позволи лукса да прави каквото си поиска. Подобна ферма според мен ще бъде затворена на мига. Вместо да давате гадни идеи и да рекламирате пилета изхранвани по подобен начин предложете на хората да произвеждат ларви. Чист и свеж протеин. Така на подобни фермери няма да им се налага да гледат крави за да затворят цикъла.
Да си призная мислех, че пилетата се разхождат свободно на няколко декъра заградена ливада и задължително се дохранват с житни фуражи а то какво било.

Последна редакция: пт, 06 сеп 2013, 23:20 от sisi73

# 586
  • Мнения: 79
Прекалено много се злоупотребява  с т.н чисти продукти, еко, био и както там искайте го наричайте. И то не става въпрос само за отглеждане, ами и за хигиенен контрол.
Някой направил ли си труда да провери колко не са гледани с антибиотици и други боклуци или се разчита само на честната дума?

# 587
  • В сбъднатите си мечти
  • Мнения: 162
Чета темата и имам какво да кажа по отношение на бройлерите Simple Smile)
4 поредни години гледах бройлери с цел да консумираме чиста храна ,до миналата година ,когато бяхме в едно близко село и ме почерпиха манджа от селско пиле ,е - разликата е от небето до земята .
Ще споделя опита си ,а вие си правете изводите .Бройлерите са хибрид - те не ядат и не наддават от нищо друго освен от смески ,които съдържат необходимите им антибиотици и елементи .Правих опити да им давам прясно смлени фуражи и резултата беше ,че спираха да наддават .За червейчета и буби ми звучи смешно ,защото в природата на този хибрид е само да яде ,спи и пак да яде .Толкова са тромави ,че не мога да си представя как рови за червей ...Структурата на пилето е ,като познатите ни по магазините - едри гърди ,едри бутчета .Костите са здрави ,благодарение на клация и витамин Д във фуража . Стигнах до извода ,че моите пилета не са по -различни от тези в магазините ,с разликата ,че моите не са надути със солена вода .А лъже вкуса идва от там ,че домашно гледаните са с мазнина ,защото са заклани на 2-3 кг живо тегло ,а птицепроизводителите ги предават на около кило и от там нататък са допълнени .А такова пиле няма как да направи маз .
Тази година си купих пилета от селски кокошки  - дори не опитаха от фураж за наддаване .Хранени са само с млени фуражи и трева .Взех ги април ,юли бяха готови .Разликата във вкуса е голяма ,не в полза на бройлерите . Изненадах се от дългата бедрена кост и почти липсата на бяло месо .Много са вкусни и се гледат много лесно ,без лампи и без проблеми .Очаквах да са жилави ,но не са .
Цената от 12 лева на кг е съвсем реална .Наистина излиза толкова и то без да сложиш труда .

Това са селските пилета .
http://karinavan.snimka.bg/nature/gradinata-2013.736902.30145241
http://karinavan.snimka.bg/nature/gradinata-2013.736902.30184726
http://karinavan.snimka.bg/nature/gradinata-2013.736902.30459205
http://karinavan.snimka.bg/nature/gradinata-2013.736902.30939692

Съжалявам ,че нямам снимки на бройлерите за да видите сами разликата .

# 588
  • Мнения: 1 273
Тези пилета са на 3 месеца и се продават 2 кг. -2,5 кг. Много са мазни! Така или иначе нямам представа от селско стопанство (занимавам се с умствен труд както и цялата ми рода). Въпреки това купувам такива пилета и, например, млякото на Хармоника.

По отношение на собственика, не ми беше хрумнало да се ровя в Гугъл, но ми попадна едно клипче с негова лекция: Земеделието е свобода
http://vbox7.com/play:m9101a2147

Що не вземе някой тук направо да продава селски пилета, бих купувала такива. Не е трудно да убедите хората. Пилето Дюк пък го водят кръстоска между бройлер и селска кокошка. Те също имат сайт. Всъщност леко завиждам на хората, които имат възможност да си гледат някакви животинки и растения за храна. При мен е само микрофермата за кълнове у дома Simple Smile

Последна редакция: сб, 07 сеп 2013, 11:22 от Серафима

# 589
  • В сбъднатите си мечти
  • Мнения: 162
Всъщност леко завиждам на хората, които имат възможност да си гледат някакви животинки и растения за храна.
Не завиждай   Peace правя го ,защото имам болен в къщи и съм убедена ,че състоянието му е такова от храната и трябва се храни само качествено .
Това е много мръсна и неблагодарна работа ,която върша с мерак ,не защото я разбирам ,не защото мога или я обичам ,или ми е наследствено ,а защото така трябва .
Ако не бях принудена да бъда в къщи и да го гледам ,наред с това и градините и животните - никога нямаше да се занимавам с това .
Имам прекрасна професия и хиляди пъти съм се ядосвала ,че с половин заплата мога да купя 3 пъти храната ,която произвеждам.
Хайде да не спамим повече   bouquet ,че темата заприлича на кокошарник Simple Smile


# 590
  • Мнения: 1 273
Последен спам от мен:
Скрит текст:
както Хипократ е казал - Храната да бъде лекарството ви, а лекарството ви храна...
Хората, които разсъждават като мен и теб затова дават пари за скъпоструваща храна. Разбира се, най-сигурно е човек сам да си я произвежда, но и най-трудно и трудоемко.

Може би земеделците, които честно се ориентират към този пазар, имат по-добри перспективи от конвенционалните.

# 591
  • Мнения: 140
Нали не мислите че хората, които професионално се занимават със земеделие и животновъдство са толкова глупави че  не са  се сетили че се търсят 'еко-био' продукти. Просто в момента в който опиташ да легализираш една такава дейност, тя става абсолютно нерентабилна. И всичко  на което се лепи този етикет в 95 процента от случаите е продукт на големи компании и се отглежда с помощта на много химикали, хормони и други стряскащи продукти на новото време. Другото е маркетинг и прицелване в подходяща целева група, а хора които не познават вкуса на истинската храна вече са всички които нямат връзка със селата.

# 592
  • Мнения: 1 273
Наблюденията ми за БГ пазара (поне в София, където живея) са че най-успешни са не еко-био храните, а достъпните алтернативни храни с добро съотношение цена/качество, био или не.

Какво имам предвид: например тези пасищни пилета, за 12 лв./кг., за разлика от 30 лв./кг за цяло еко пиле. Яйца от свободни кокошки, а не био яйца - разликата в цената е 100% ако не и повече. Друг пример са прясното и киселото мляко и бозата на Хармоника. 4 лв. за литър мляко се дават или 1,80 за кофичка. 2,50 за единствената истинска боза на пазара също е приемливо. От друга страна сиренето и кашкавала на Хармоника по 30-40 лв./кг. са друго нещо.

Пилето Дюк е друг добър пример - живее в малко по-големи клетки, храната му е по-различна, кръстосано с фермерска кокошка - и това е достатъчно, за да се купува.

Последна редакция: сб, 07 сеп 2013, 15:19 от Серафима

# 593
  • Мнения: 1 071
Серафима, прощавай, но малко повече ми идват препоръчванията на някакви марки пилета и млека Simple Smile Разбрахме предпочитанията ти, ама айде за бизнес да говорим в тази тема. Иначе и аз мога да хваля доматите и пилетата, които баща ми отглежда, но няма да го направя Simple Smile)) Че, ако реши и той бизнес да прави, вече няма да ядем еко и био домати.

# 594
  • Мнения: 140
Темата стана нещо като 'що е то пасищно пиле и има ли почва у нас'  Joy

# 595
  • Мнения: 206
Нали не мислите че хората, които професионално се занимават със земеделие и животновъдство са толкова глупави че  не са  се сетили че се търсят 'еко-био' продукти. Просто в момента в който опиташ да легализираш една такава дейност, тя става абсолютно нерентабилна. И всичко  на което се лепи този етикет в 95 процента от случаите е продукт на големи компании и се отглежда с помощта на много химикали, хормони и други стряскащи продукти на новото време. Другото е маркетинг и прицелване в подходяща целева група, а хора които не познават вкуса на истинската храна вече са всички които нямат връзка със селата.
Абсолютно съм съгласна. Peace Peace
 Винаги има облъчени хора които лесно се поддават на манипулация. Така, че една горе долу правдоподобна история, няколко платени репортажа, статии и положителни коментари в Интернет могат да накарат определена група хора да купят всяка една стока. Това се отнася за всичко. Последната щуротия за която си спомням бяха някакви гумени гривни, които се рекламираха от известни личности. Един познат ги внасяше от Китай. Тогава се чудех кой ще си купи подобна глупост, е имаше такива.

# 596
  • Мнения: 241
Темата стана нещо като 'що е то пасищно пиле и има ли почва у нас'  Joy
В последните една-две страници, е обяснено нагледно, защо "опаковката" и рекламата имат значение, и не са за подценяване. Човека с винпрома и пилешкото мезе, също е пример, за перфектна организация и разпределение на риска. Че той, дори само био-компост да продава, пак ще печели. Сега ако направя връзката между отпадъка от винарната и прасетата... нали не мислите, че ги гледат само за да аерират козята тор? Човека печели на няколко нива. Първо е от месо: телешко, свинско, пилешко и евентуално ярешко. Второ печели, от отпадъците: почти (95%) съм сигурен, че прасетата оползотворяват органичните остатъци от всичко, а отпадъците от тревопасните торят почвата безплатно. Отделно, че кръговрата е начин, да се включи естествено наторяване от външен източник (козите пасът другаде, но "преработеното" отива като компост в системата с пилетата), което да компенсира месото и млякото (иначе ще се изтощи ливадата, дето кравите и пилетата се редуват). Последно печели от козе и овче мляко.
Абе добре измислена система, която печели на всеки етап.
Отделно е идеален пример, как се създава легенда около скъпа стока. Дори в тази тема, е видно, че хората бъркат ГМО с хибридни сортове, бъркат био с еко, бъркат фураж, смески, зърно и протеин, но... всички имат своя си гледна точка, която "търпи обработка" в една посока.
Та темата си е за бизнес, защото еко и био са точно това — поредният стартиращ бизнес по нашите земи. Вижда се и навика, да се мисли с чувствата.

# 597
  • Мнения: 206
Добре, че има хора които се занимават с това за да внесат яснота, защото в  темата която разискваме явно сме се събрали само лаици.
Колкото до завършения цикъл чудесна идея. И аз мислех, че е точно така, защото по снимките клетките не са на пасища а на ожъната нива. И докато пилетата обират изпопадалото зърно наторяват. Да де но това с разхождането на пилетата си е супер нерентабилно. Далеч по лесно е да им оградиш няколко декара и да събираш птичата тор с която на наторяваш. Само вметка птичата тор е най-полезната но и много силна и изгаря всичко. Има си начин на използуване. Разрежда се с вода в кофи или варели, престоява известно време и след това пак се разрежда с много вода и с този разтвор се полива. Не знам какво прави veni-vidi със своята но ако и е излишна спокойно може да спретне едно производство.

# 598
  • Мнения: 206
Дори в тази тема, е видно, че хората бъркат ГМО с хибридни сортове, бъркат био с еко, бъркат фураж, смески, зърно и протеин, но... всички имат своя си гледна точка, която "търпи обработка" в една посока.
Та темата си е за бизнес, защото еко и био са точно това — поредният стартиращ бизнес по нашите земи. Вижда се и навика, да се мисли с чувствата.
Ето какво казва Уикипедия по темата фураж а и не само тя а и продавачите в складовете.
" Фураж в селското стопанство се нарича храната,
предназначена за хранене на добитък, като крави ,
овце , пилета и прасета . Основната част от фуража
се произвежда от растения, но има и фураж с
животински произход."
Всичко с което се хранят животните е фураж. Друг е въпроса какви видове фураж има. Навремето ние си купувахме жито, царевица и ечемик насипно, смесвахме си ги и ги мелехме с фуражомелка. Не сме купували готови и не сме давали такива с животински произход защото нашите кокошки си пасяха свободно(явно пак фураж - и тревата се оказа фураж). Ако аз съм в заблуда е добре да внесеш яснота, за да се изясни въпроса. Колкот до ГМО и  хибриди. Моите познания са от преди 20 години от разходките по разни генетични лаборатории произвеждащи борове и смърчове в епруветка за износ. Ако ти си по-запознат е добре да огрееш пространството.
Но да има хляб в земеделието стига да намериш най-печелившият начин да пласираш стоката си.

# 599
  • Мнения: 1 273
Та темата си е за бизнес, защото еко и био са точно това — поредният стартиращ бизнес по нашите земи. Вижда се и навика, да се мисли с чувствата.
Много съм съгласна.

Освен останалото, което си споменал, използва и каналите си за продажба на вино, защото продуктите му (животинските) се продават и чрез магазини Casavino, не съм влизала, но по името съдя че там се продава вино.

А видео-клипът, който пейстнах по-горе, е лекция на същия човек за симбиотично горско стопанство.

Последна редакция: сб, 07 сеп 2013, 23:04 от Серафима

Общи условия

Активация на акаунт