Италия, 136 пролетни усмивки

• 25 130
  • 739
  •   1
Отговори
# 690
Аз много харесвах латинският в университета, чувствах се като Индиана Джоунс. И точно ми харесваше да намирам значението на всяка една дума в изречението.

# 691
Аз много харесвах латинският в университета, чувствах се като Индиана Джоунс. И точно ми харесваше да намирам значението на всяка една дума в изречението.

И аз харесвах латинския, но много го подцених смятах, че понеже имам някаква основа в италианския ще ми е лесно. Нищо подобно, едва вързах 4ката:))

# 692
И аз като учих за сестра имаше латински ,но със силно наблягане в областта на медицината и трябва да кажа ,че има много общи неща с италианския.

МГ,и аз започнох третирането на моя херпес с паста ,точно когато се появяваше ,ама явно този е жесток.. Sad

Мирена,гледах клипчето на вашия оркестър ,ама камерата явно беше закована някъде,щото не премести кадър......ти не се виждаш.. Rolling Eyes
Синът ми учи по музика в у-ще флейта,и много му харесва.. Hug / и на мен,но не в негово изпълнение  Mr. Green Mr. Green/

# 693
  • Италия
Радвам се, че ви е харесал поздрава, момичета! Чайковски си е класика в жанра, от където и да го погледнеш.
Реджи, това е Разградска филхармония със солист един млад и многообещаващ сърбин. А за Софийски солисти няма какво да ги коментирам - изключителен състав на световно ниво, а Пламен Джуров - диригента им ми е преподавал в Музикалната академия - изключителен професионалист!

Десита, вярвам ти за Гарибалди  Simple Smile. Да видиш през август какво става при нас - цял Неапол се изнася в района на Формиа  Twisted Evil. Мен си ме кефи да щъкам там, ММ се превзема.

10 c's, на първо четене Гугъл ми спусна ето това:

http://bg.scorser.com/S/%D0%9D%D0%BE%D1%82%D0%B8/bulgarian/-1/1.html

Същевременно метнах един зов на профила ми във фейса. Вярвам, че ще излезе още нещо от колегите и по-точно тези, които се занимават с бг фолклор. В момента, в който имам новини, ще сигнализирам.

Фио, така е, някаква любителска камера е. Аз съм малко по а синистра  Grinning. Карай, важното е, че се чува нещичко. Имай търпение със сина ти, трябва си време, за да прозвучи нещо съществено от флейтата  Mr. Green

# 694
Много ти благодаря, не мога да ги отворя, че няма плъг ин, но ми се струва че Елено Моме е много подходяща:) / аз съм пяла мн години в хорове в бг , но нямам нищо тук иначе ноти бол в София../
( пяли сме с Пламен Джуров и солистите,  аз много си падах по него, давах всичко от себе си Flutter)

# 695
Гледам документален филм за шоколада... и ми се доядоха кисели краставички  Mr. Green.

# 696
Обаче Барбич, да ти обърна внимание, че според мен много ще ти допадне латинският. Като игра е, в която трябва да откриеш функцията и логическата връзка между думите. В съвременните езици го няма този елемент на разрешаване на логически ребус Simple Smile. Това в началото де, или при по-сложните текстове, после се научава и се губи този момент Simple Smile.

Мерси, Тралала, като отхвърля още малко от ботаниката, ще се доразвия в латинския. Joy
(Това като намигване към Реджи Wink Hug)

А ти, освен че си учила латински в университета, ползваш ли го? Например, като четеш разни средновековни текстове, направо на латински ли ги четеш?

И аз като учих за сестра имаше латински ,но със силно наблягане в областта на медицината и трябва да кажа ,че има много общи неща с италианския.

Ами как не! Нали латинският е бил лингуа уфичале, а италианският лингуа волгаре, тоест народен, разговорен език.
На една изложба на Тициан бяха изложени писма от неговата кореспонденция и много се впечатлих тогава как италианският на Тициан от началото на 16 век е 95% същият италиански, който говорим днес!
Ако само сравним с българския, който се е променил много повече за много по-кратко време. Старофренският (Франсоа Вийон съм чела) и някакви текстове на Шекспир, които съм мяркала, са ми много по-различни и неразбираеми от съвременните си варианти.

# 697
Гледам документален филм за шоколада... и ми се доядоха кисели краставички  Mr. Green.

Хахахаха Joy А сега да ти кажа защо е станало така:

Последна редакция: нд, 24 мар 2013, 22:07 от Barbabeau

# 698
Уф, ше ме карате сега да се ровя по Уикипедии  Laughing. Италианският се развива ОТ латинския, ЗАТОВА си приличат  Laughing. Латински се отнася към италиански както старобългарски към съвременен български.

Но иначе например не знам в подробности защо италианският остава най-близък до латинския в ставнение с другите романски езици, може би в Италия латинският е говорим най-дълго време, преди да се превърне в "мъртъв" език. Докато французи и испанци все пак са римляни втора категория  Mr. Green (в смисъл, че французите са гали, които усвояват римската култура, но не са римляни).

Аз съм учила латински в гимназията, оттогава обаче не съм го учила повече, но постоянно се занимавам - средновековните текстове са лесни а четене, не са като Цицерон. Имам дори публикувани едни преводи от лат. на бг.  Blush

# 699
Тия тримата са ужасни тризнаци.
Вчера пък гледах един друг филм на Нат. Джео., имаше какви ли не странни случаи на близнаци, само тез тримата ги нямаше  Mr. Green.

Льоли, много добре ми се получиха този път твоите кашкавалки, които този път правих с моцарела и направо се ожениха  Grinning.
Правих и тези печени ябълки, добра е рецептата! И по други рецепти съм правила, защото обичам, но тези особено ми харесаха.

# 700
# 701
  • Италия
Ама как ги въртите само, това езиците за нищо ги нямате, ей!  Shocked

Сега пък и печени ябълки, а к'во стана с киселите краставички? Ако няма наблизо, да пращаме  Twisted Evil

# 702
Сега пък и печени ябълки, а к'во стана с киселите краставички? Ако няма наблизо, да пращаме  Twisted Evil

Тц, молим ви се, имам си един буркан постоянно подръка.

А ябълките ги правих за гостенките си днес по-рано Simple Smile.

# 703
Но иначе например не знам в подробности защо италианският остава най-близък до латинския в ставнение с другите романски езици, може би в Италия латинският е говорим най-дълго време, преди да се превърне в "мъртъв" език.
Aми защото, освен останалите фактори, са се ползвали паралелно, по едно и също време от едни и същи хора. Това се опитах да кажа в предишния си постинг, но нещо не се доизказах. Simple Smile
Нали латинският е бил лингуа уфичале, а италианският лингуа волгаре, тоест народен, разговорен език.

Нали Якамоз е с ит. филология, най-добре тя да внесе историческа яснота. Simple Smile

# 704
Aми защото, освен останалите фактори, са се ползвали паралелно, по едно и също време от едни и същи хора. Това се опитах да кажа в предишния си постинг, но нещо не се доизказах. Simple Smile
Нали латинският е бил лингуа уфичале, а италианският лингуа волгаре, тоест народен, разговорен език.

Нали Якамоз е с ит. филология, най-добре тя да внесе историческа яснота. Simple Smile

Дали да не смаля и аз шрифта, навлязохме в един от онези спорове  Rolling Eyes. Въпросът е, че същото това горното важи и във Франция, че и в Германия докъм 15 век поне. Затова казах, че не знам как става в крайна сметка така, че италианският запазва в най-голяма степен близостта си до латинския.
Ще взема да питам утре един колега, който учи сравнителна лингвистика...
Якамоз, идеи?

Последна редакция: нд, 24 мар 2013, 22:50 от tralala81

Общи условия

Активация на акаунт