Орхидея - номер 10.

• 89 349
  • 737
  •   1
Отговори
# 345
  • На остров
Здравейте,

И аз съм почитател на орхидеите. Имаме доста, но онзи ден се сдобихме с роял блу много е красива Simple Smile.
Имам и още една интересна орхидея, която цъфти за втори път тази година има като джобче на цвета, но забравих как се казва.

Страхотна милтония ще се огледам да мога и аз да се сдобия с такава  bouquet!

# 346
  • Русе
Привет! Hug
Да си покажа посред нощите новата красавица или поне за мен е такава  Grinning

# 347
Честит празник на всички момичета
честита цветница! честити да са ви именниците ако имате такива.

Дааа, ама имам и нов проблем. Оказа се, че почвата от Баумакс е имала галици и сега пълзят едни мушици из пръстта.

Това често ми се случва на мен змата защото влажността се повишава и има застойни зони.
Купи си препарат за вредители по стайните цветя. Аз преди купувах на Лактофол обаче нещо не го намирам в последно време наоколо. Сега купих на друга фирма и от година пръскам с него - ако се спазва указанието и с епръска отново спрямо инкубационния период всички живности умират. Аз даже профилактично пръскам кашпите отвътре където се събира водата- галиците се изтрепват до крак. Съветвам те и то да направиш същото.

За власести щитоносни въшки и хоботници също има препарати -просто трябва да потърсиш такъв и да пръскаш.

Све много  е красива тази пентистка!.

one11
 Ройал блу да не са отцветените? Моята беше с етикет Роял фемили.

# 348
Благодаря, _re_ge , ще пръскам с препарат обезателно.
Честита Цветница на всички!  smile3525

# 349
  • София
Здравейте, момичета. Имам нужда от малко помощ. Лятото ми подариха орхидея (по снимките мисля, че е от най-разпространения вид), която беше нацъфтяла, но скоро след това цветовете, заедно с цветоноса (ако това е "стръка", който ги държи) изсъхнаха. Не мога и да разбера кое са корени, кое е субстрата....Давам няколко снимки, да кажете дали според вас има надежда за цветето:

http://addrianna.snimka.bg/nature/orhideya.748307.30289438

# 350
Здравейте, момичета. Имам нужда от малко помощ. Лятото ми подариха орхидея (по снимките мисля, че е от най-разпространения вид), която беше нацъфтяла, но скоро след това цветовете, заедно с цветоноса (ако това е "стръка", който ги държи) изсъхнаха. Не мога и да разбера кое са корени, кое е субстрата....Давам няколко снимки, да кажете дали според вас има надежда за цветето:

http://addrianna.snimka.bg/nature/orhideya.748307.30289438

здравей
цветето ти е екстра но това в което е засадено ( нарича се субстрат ) при теб е сфагнум- мъх дето много задържа влага. Подходящ е за отглеждане само на мини орхидеи. Затова си купи субстрат ( това В което се отглеждат/засаждат  орхидеите НО в никой случай торф или почвена смеска - прочети в началото на темата за субстратите )  и  я пресади. Листата й са супер, корените също, онова вдървеното нещо е цветоноса- той цъфва и после си изсъхва- временен е така да се каже.

# 351
Инфо за Варненската флора:

имаше по 15 лева:
дендробиуми
милтонии
онцидиуми
катлеи
камбрии
зигопеталуми

Фалчета на цена 11.99 на Баумакс щанда.
Ванди по 115 лева на едния от щандовете в стъклена ваза.
Дендробиуми нобиле с огромни цветове и ароматни - не бях виждала такива.

Общо взето нищо суперефтино по сравнение с Бургаската флора.

# 352
  • На остров
_re_ge  да изцяло синя е много е красива Simple Smile според мен! Много ми е интересно как се получава такъв син цвят.

# 353
_re_ge  да изцяло синя е много е красива Simple Smile според мен! Много ми е интересно как се получава такъв син цвят.

С  БОЯ!
Цветоносът с е пробива със спринцоФка и от там се подава постоянно безвредна боя през която протичат жизнените сокове на цветето и това оцветява цветовете. ако огледаш добре цветоноса ще видиш някъде дупка. Друг варинат е да ги пръскат с цветен спрей - тогава оцветяването става равномерно, ако е през цветоноса става като акварелно оцветяване.
Следващия път ще цъфне бяла , освен ако не искаш да рискуваш да си я оцветиш сама.

# 354
  • На остров
Със сигурност не е със спрей, ще видим как ще цъфне следващия път. Доста скъпа орхидея е за да синия цвят за еднократно, но вероятно си права!

п.с. Ще трябва явно да и се радваме бързо Simple Smile)))!

# 355
Със сигурност не е със спрей, ще видим как ще цъфне следващия път. Доста скъпа орхидея е за да синия цвят за еднократно, но вероятно си права!

п.с. Ще трябва явно да и се радваме бързо Simple Smile)))!

За съжаление ще трябва да ми повярваш. Обсъждали сме го многократно пък и аз имах такава преди 3-4 години може би,но моята беше в алено червено акварелна като цигарен дим - необичаен за орхидеи, както сините , имаше още оранжеви и зелени.Скъпи са и винаги са били и то излишно но това НЕ Е естествен цвят. Аз дълго време четох, интерсувах се, мислех дали да опитам да я оцветявам, обаче ако нещо недомисля просто ще съсипя цветоноса , а не знам дали си трува. Затова я гледам бяла.

# 356
  • София
_re_ge, благодаря за изчерпателния отговор   bouquet
Тя май е точно мини орхидея, но ще потърся субстрат и ще я пресадя. Дано помогне и цветето да цъфне пак.

# 357
_re_ge, благодаря за изчерпателния отговор   bouquet
Тя май е точно мини орхидея, но ще потърся субстрат и ще я пресадя. Дано помогне и цветето да цъфне пак.

Ако е мини не сменяй субстрата. Повечето минита загиват в кори.
Опитвам се да преценя по саксийката - изглежда ми непозната- вероятно си я пресаждала? Как я поливаш? къде я държиш ?
Като ми отговориш ще преценя какво да те посъветвам!

П.С видях в галерията ти кактус какъвто имам и аз от декември  и със същите проблеми. Струва ми се че успях да ги овладея но с цената на доста загуба от обема на кактуса. Как е при твоят кактус?

# 358
  • София
Не съм я пресаждала. На външен вид изглеждаше като Фаленопсис, но с доста по-малки размери. Първо стоеше на прозореца. След като изсъхна и реших, че няма да я бъде за зимата я преместих по-навътре в стаята (на по-тъмно). Сега пак я сложих на прозореца..... Зимата я поливах около веднъж на 2 седмици, понякога и по-рядко.

Кактуса за съжаление не оцеля. Рязах от тук, от там... но не стана.

# 359
  • На остров
 _re_ge вярвам ти  Simple Smile!

Общи условия

Активация на акаунт