В момента чета...17

• 38 405
  • 742
  •   1
Отговори
# 105
Свет, и да съм имала някакви съмнения за тази книга, след цитатите които си сложила задължително ще я търся да си я купя  Hug
Аз сега продължавам със Стивън Кинг и 'Сейлъмс Лот'  Peace

# 106
Рей Бредбъри "Смъртта е занимание самотно" - много е странна, но въпреки това не ми се иска да я оставям! Харесва ми!

# 107
Защо на „Забравените от небето“ пише „документални“ разкази?! Това си си е чисто автентично творчество на авторката според мен, дори и да е вземала "интервюта". Може би „документални“ доколкото всеки автор черпи от живота и го претворява в книгите…?

„Магдалина“ направо трябва да се препише целия… Като едно дихание е, не като сбор от думи... След него спрях да чета. Този уикенд имам време за четене, но не искам да се загуби магията на този разказ и се заех с други неща за известно време.

От „Яловата вдовица“ и някои разкази от „Мъжко можене“ на Бойка Асиова не съм чела толкова увлекателна и силна българска книга.

В "Яловата вдовица" нямаше ли нещо подобно като в Магдалина – „с две жени“? И за още един български разказ с две жени се опитвам да си спомня кой беше, но не мога. Или с двама мъже ли беше – цял живот живя по принуда с единия и като си отиде той, чак тогава заживя с любимия от младостта… Сещате ли се нещо…  Thinking

# 108
  • на североизток от Рая
 svet65 , няма ли такъв разказ Хайтов? И аз сега не мога да се сетя, но съм чела за мъж, който обичаше две жени. Караш ме да мисля сега.  newsm78

А аз от снощи чета Искрено ваш Шурик. Започнах я отначало. Бях стигнала до трета глава, прекъснах, сега пак я започнах. Много увлича, харесва ми.

Hug

# 109
svet65 , няма ли такъв разказ Хайтов? И аз сега не мога да се сетя, но съм чела за мъж, който обичаше две жени. Караш ме да мисля сега.  newsm78

Аз пък се сещам за "Дервишово семе".

svet65,  за "Забравените от небето" аз си мисля, че основната идея на разказите наистина е от възрастните хора, а авторката ги е оформила художествено. Даже май имаше в предисловието, че някои са спомени от нейни близки. Не ми припомняй "Магдалина". Cry

# 110
Прочетох "На изток от Рая"-Стайнбек. Не знам какво очаквах, но не ми хареса. Единственото нещо, което май ме впечатли беше моментът, в който разискваха един пасаж от Библията (разговорът между Бог и Каин) и стигнаха до израза "Ти можеш". Сигурно книгата има много качества, просто не се оказа моята книга.  

# 111
svet65 , няма ли такъв разказ Хайтов? И аз сега не мога да се сетя, но съм чела за мъж, който обичаше две жени. Караш ме да мисля сега.  newsm78
Ох, не знам кой е разказът, ще се опитвам още да си спомня...
Благодаря ти за книгата, neli mar4!    bouquet

svet65,  за "Забравените от небето" аз си мисля, че основната идея на разказите наистина е от възрастните хора, а авторката ги е оформила художествено. Даже май имаше в предисловието, че някои са спомени от нейни близки. Не ми припомняй "Магдалина". Cry

Тъжно ли ти е, Нина*?
Аз досега два разказа съм прочела, но не ми е плачливо, само се наслаждавам на речта (дори членуването по други правила допринася за напевността) и на мъдростта в тези старци. Сякаш с възрастта са достигнали до това – да приемат спокойно нещата, „надживели“ са някак тревогите… Не усещам точно болка в тях, сякаш вече са просто наблюдатели - дълъг път назад имат. По-скоро имам чувството, че са си изживели живота сърцато и богато (в преносния смисъл на богато). Ще видя как ще е по-нататък.

За да мога да продължа след „Магдалина“, го прочетох още веднъж, попреписах и вече мога да мина на следващия разказ.
Извинявай, Нина*, не отваряй следващия откъс тогава (а и който не ги е чел може би...). Какво четеш сега, дано е нещо по-ведро?  Hug
Скрит текст:
* каквото = като

„Лицето й каквото капина непрезеряла.  Ръките й, каквото чучури и само бистра и хладка вода тече от тях. Пък очите й, очите й кехлибарени, живи броеници от чист кехлибар, изведени от най-дълбокото на земята. Блеснат ли насреща ми, каквото злато ме ослепяват…
          Ти си била, Магдалино, ти си била! От другите нищо съм не заповнил. Сила имаше в тебе, сила за сто жени! Гледах насетне, гледах да видя друга каквато тебе, ама не видях. Заръчал съм на децата при тебе да ми заровят костите.“

„Почне ли сенката на орехът да расте, отривам си очите, та се втренчвам право на запад. Застане ли окото на слънцето ей там, над лещаците, излиза от него Магдаина и иде насам по нишките му. Иде, иде… Тя ще ме отведе. Повечето го изчаках.
          Знам, че когат наближи да ме отвежда, ще си разтресе косата, и заникът ще се разтресе, и тя ще ме повика!
          Нататък е лесно, ще тръгна нагоре по гласът й, по гласът й…“

Прочетох "На изток от Рая"-Стайнбек. Не знам какво очаквах, но не ми хареса. 

Елинка, винаги съм се чудела как ще възприема книгата след 20 години, не си я спомням в детайли, само общ хубав спомен ми е. Не знам някога дали ще намеря време пак за нея. Скоро гледах филма (от 50-те), но е ясно, че не може да се доближава до книгата. Но другите романи на Стайнбек съм чела (препрочитала) в по-близките години и си остава един от моите любимци! Simple Smile
Късмет със следващата книга!  Hug

# 112
  • на североизток от Рая
svet65Hug!

Прочетох отново откъса от любимия ми разказ "Магдалина". И името е прекрасно.
 Аз реших, че трябва да имам тази книга. Ще я търся. И мъжът ми много я хареса. Тя е една съкровищница на българското. Просълзих се отново. Какви думи, колко дълбоки чувства са имали тези хора. И то до дълбока старост.

"На изток от рая" е най-прекрасната за мен. Ама вие го знаете, де.  Laughing

svet65, намери време да я прочетеш. Важно ми е твоето мнение. Интересно ще ми е да знам как я възприемаш сега.

# 113
"На изток от рая" е най-прекрасната за мен. Ама вие го знаете, де.  Laughing

neli, много ще ми е интересно да коментирам с теб точно "На изток от Рая", защото знам колко много я харесваш. Искам да знам с какво те е грабнала така за цял живот, да видя дали пък аз не съм пропуснала нещо важно, да си кажа на мен какво не ми е харесало. Но не искам да претоварвам темата. Например на Стайнбек съм чела "Гроздовете на гнева", която много силно ми въздейства, много, много ми хареса. Но "Зимата на нашето недоволство" не успях да я разбера докрай.

# 114
svet65, мислиш, че се удържах да не прочета?  Simple Smile
Всъщност последния откъс и аз го пусках в предната тема. Разказът за мен е уникален. Първия и втория разказ ги препрочетох няколко пъти, те най-много ми харесаха. Говорът наистина е мелодичен и напевен и дори и да знаеш вече историята, ти доставят удоволствие самите думи, сякаш ги чуваш.
Опасявам се, че и в следващата тема ще се запиша с книгата "Души в окови" на Моъм. Laughing
Но си я чета бавно, с удоволствие.

# 115
  • на североизток от Рая
 Елинка, аз станах досадна с коментарите си по темата "На изток от рая".

Тази книга докосна душата ми при първия прочит още. А това беше много отдавна. При всяко следващо прочитане откривам нещо, което не съм забелязвала преди. Отново ме грабва. Знам цели цитати наизуст, но не скучая докато я чета. Всъщност, докато чета, виждам картини. Стайнбек пише прекрасно. Няма да правя повече коментари. Много момичета я харесват, не съм само аз.
 Приятно ще ми е и друг да я коментира.  Peace Но темата не е само за нея.

# 116
... Но не искам да претоварвам темата. Например на Стайнбек съм чела "Гроздовете на гнева", която много силно ми въздейства, много, много ми хареса. Но "Зимата на нашето недоволство" не успях да я разбера докрай.

Именно "Гроздовете на гнева" е най-любимата ми на Стайнбек, но и аз това съм писала тук 100 пъти...  Laughing (Вчера си намерих на лист от ученическа тетрадка началото на книгата, което са ни дали за превод в час по английски - сигурно и затова я обичам толкова... Само като си спомня за "... червената и част от сивата земя на Оклахома..."  Heart Eyes А иначе "в живота" много не си падам по земята...  Rolling Eyes)

А защо да се претоварва темата? Ако е лошо да се обсъжда в детайли някоя книга, трябваше да съм изгонена отдавна от тук... Laughing Аз така обичам, казвайте си и вие всичко!  Simple Smile Но съвсем сериозно питам, добре е да се въздържаме от дълги/чести писания ли? Не съм чела никакви правила във форума, може и да не съм наясно с всичко...?  Rolling Eyes (Може би става въпрос човек сам да се усеща "кога и колко", но засега на мен ми се иска "често и много".  ooooh!)

Първия и втория разказ ги препрочетох няколко пъти, те най-много ми харесаха.
Аз свърших третия и той също ми е "най" като първия и втория!  Laughing
А преди цитатите в темата не съм чела задълбочено, защото директно реших, че ще прочета "Забравените от небето" след препоръките на всички вас. И очакванията ми дори са надминати досега.

svet65, намери време да я прочетеш. Важно ми е твоето мнение. Интересно ще ми е да знам как я възприемаш сега.
Нел, в близките 10-20 години може би има шанс за "На изток от рая"! Wink

Елинка, ей на това му се вика "претоварване" на темата, днес се улях... (пак)  Joy

# 117
Започнах "Забравените от небето"

# 118
Пак съм аз Simple Smile

Ще се възползвам от форума, за да си кажа всичко, което ме вълнува, в сферата на книгите, де Simple Smile

Благодарение на форума, и на мненията, които всички ние пишем, съм забелязала, лично за себе си, че по-добре разбирам дадената книга и се задълбочавам в смисъла й и в това какво е искал да ни каже и да ни внуши автора.

Ето, нямах търпение да прочета "На изток от Рая", за да затворя последната страница, а сега пак съм с книга в ръка и търся нещо.

Книгата може и да не стане настолна за мен, но щом ме кара да се замислям, значи е оставила нещо от своята мъдрост в мен. Мисля, че поне едно от авторовите послания е за избора. За това, че всеки човек има избор, изБоро как да живее, как да постъпва, как да премине през този единствен живот, който ни е отреден. Както каза героят Ли в края на книгата - за всеки има по един живот и по една смърт. Колко вярно.

# 119
svet65, сакън, да не вземеш да се ограничаваш пък сега! Изключително ми е приятно да те чета, надявам се и на другите! Hug
А обсъждането на книги на мен лично ми харесва във всички теми, но понякога съм си мислела, че би било хубаво да има отделни теми за някои велики книги, или пък любими на много от нас и там да се пише на воля.

Общи условия

Активация на акаунт