Признаха вегетарианството за психично заболяване

• 87 182
  • 2 544
  •   1
Отговори
# 1 050
Прекаляването И с протеини е също толкоз вредно, както прекаляването с каквото и да било друго, включая мазнини и въглехидрати, че и синтетични витамини и минерали.

Така е, но обикновено те са в недостиг. Продават се като хранителна добавка протеини, а не въглехидрати или мазнини.

Поредната мода, която на места вече отшумява, след като бяха посочени не много високи нужди на човешкия организъм от протеини. Набиват ги разни младоци по фитнес залите- те не са твърде проучвали въпроса. Влекат се по течението. Имам такива момчета пред себе си.
На сина поне съм говорила и чела, че допълнителните протеини нито ще направят мускули, нито има изобщо нужда от тях. Слава Богу не се повел по тази мания. Ходи си на тренировки без да се трови. Дано така си остане.
Аз съм спортувала като ученичка, никога не сме приемали такива добавки.

Няма такъв продукт, чието прекомерно натрупване в организма на човека да води само до положителни промени. Всъщност човечеството в Америка и Европа страда не от недостиг на храна и вещества, а от прекомерна консумация на такива и от некачествени продукти, както и недоброто им усвояване, което се дължи основно точно на претоварването, липсвата на време за изчистване на организма от подобри натрупвания.

Също така се продават шампоани против пърхут, а не лекарство срещу рак. Това какво се продава и купува днес няма нищо общо с това от какво наистина имат нужда хората. Има общо единствено с последния ред във финансовия отчет.
Мхм, така е.

# 1 051
Дневната 'дажба' е според човека и неговите параметри, начин на живот
Като цяло и от 70 страници повтарям, че ?са не е 'дали', а 'колко'.
 - за месото лично правило е, че не ям нещо което не мога да разпозная - миксове най-различни месни, като тези които назад бяха показани и тутакси скочих, защото това с малко информация се установява, като вредно ( както в момента с малко информация установявам, че е рисковано в момента да ям марули и зеленолистни у нас).
- за млечните продукти ( пак лично правило мое, което ме устройва) - само пресни сирена тип 'първи продукт' Нататък сирената много ги обичам, но не ги ям.

Придържам се към правилото за малката обработка - ако виждам че нещо е претърпяло невъобразими или дълги обработки ( например соята), за да стигне до мен под формата на 'нещо' - от тофу до олио не го ям. Важи за всичко останало, което се сетите.

Така че не само вегетарианците се информират, пък всички останали видиш ли бутаме бъргерите и месата, и сирената на корем в Макдоналдс, като някакви малоумни.
Не е точно така, и всички спорещи много добре го знаете, но огъня трябва да се поддържа, а и безсмислието също

# 1 052
Ама разбира се, че е според човека. Кой твърди обратното. Но си има общи правила за определянето на тази дажба и някакви граници все пак. Но това го пише в информацията.

Първият въпрос си остава "дали", чак след него е "колко". За всяко нещо. Дори и най- често на първия да си отговорим положително, то е добре да си го зададем точно него най- напред. 

Лично аз за "молоумни" не съм правила изобщо въпрос. Други хора го спрягат това понятие и синонимните му.  Simple Smile

# 1 053
Така че не само вегетарианците се информират, пък всички останали видиш ли бутаме бъргерите и месата, и сирената на корем в Макдоналдс, като някакви малоумни.
Не е точно така, и всички спорещи много добре го знаете, но огъня трябва да се поддържа, а и безсмислието също

Peace
Оформено е мнението, че де що е вегетарианец, е здраволсловен, а останалите ядем боклуци.
Като онзи, дето набивал хляб с хумус, ама бил здравословен.  

Американски офицер - нашите войници приемат 4000 кал дневно.
Български - Ба, никой не може да изяде 4 кила боб.

# 1 054
Няма такъв продукт, чието прекомерно натрупване в организма на човека да води само до положителни промени. Всъщност човечеството в Америка и Европа страда не от недостиг на храна и вещества, а от прекомерна консумация на такива и от некачествени продукти, както и недоброто им усвояване, което се дължи основно точно на претоварването, липсвата на време за изчистване на организма от подобри натрупвания.

Всяко прекомерно натрупване нa нещо създава недостиг на друго нещо.
Така че е съвсем в реда на нещата да има недостици и при хора,които се хранят "добре".А няма как да няма недобро усвояване,след като хората не ядат от глад,а по навик,или от прекалено дълго неприемане на храна се нахвърлят неконтролируемо върху нея.

# 1 055
Колко? Каква трябва да е дневната дажба протеини на възрастен човек от мъжки пол и с какви количества от какви продукти се задоволява?
Ти просто искаш да се заяждаш, без изобщо да те интересува какво ще ти напишат. Джуди е дала достатъчно информация по въпроса с протеините, но да кажем, че 1,2 гр. на килограм телесно тегло няма да е много за здрав човек, който извършва достатъчно физически труд в ежедневието си. За всеки продукт може да намериш информация колко грамата протеин има на 100 грама. Оттам нататък е въпрос на сметки да изчислиш с каква храна докарваш 60 грама на ден или колкото там си изчислила, че са ти нужни.
Естествено, че няма нужда човек да пресмята ако няма проблем, но на мен ми се е налагало да пресмятам и просто споделих за любопитните, че сметките ми показват колко лесно се превишава, а ти подскачаш и викаш "точно обратното е!".
Една филия Добруджа съдържа 7 грама белтъчини ( а моите домашни хлябове съдържат повече). Изяж един кренвирш (100 грама) с нея и само от това получаваш 25 грама белтъчини. Но хората рядко се задоволяват с един кренвирш и една филия.

# 1 056

Първият въпрос си остава "дали", чак след него е "колко". За всяко нещо. Дори и най- често на първия да си отговорим положително, то е добре да си го зададем точно него най- напред. 

Да, на първият въпрос е отговорено с 'ДА" от науката. Още на 3 стр го обясних това нещо. Науката не се занимава с ?са дали човек може да яде месо, то е ясно за всеки който има базисни знания по анатомия и физиология. Биологични дисциплини от всякакъв сорт + сравнителни такива без всякакво съмнение са доказали, че а/ човек може да яде месо и б/ месото е изиграло огромна роля в развитието на вида ни - от развитието на мозъка до възможностите за големи миграции и общо оцеляване.

"Дали да яде месо" е в-с на 20ти век и то на нашата част от цивилизацията. То е въпрос следващ индустриализацията и технологиите. Да, може да живее без да яде месо. Може да си здрав, прав, и умен без да ядеш месо. Хората с по 300 калории дневно не искат да бъдат вегетарианци. Тоест за една мноого голяма част от човечеството 'дали да ям месо' не е изобщо въпрос - яде се, когато се намери.

Така че за нас , презадоволените хора идва втория въпрс "Колко", който е важния. "Дали"  е ?с на личен избор, докато го имаме.

# 1 057
  • София
Значи опираме до качеството на храната. В кренвирша едва ли има месо, а е по-вероятно да има внесен преработен животински протеин, което на практика да ти вдигне количеството и да те натрови, макар да се съмнявам дълбоко и в това. Но ако ядеш нормално парче месо, то като количество не можеш всеки ден да поглъщаш по толкова, защото ще ти омръзне и ще започнеш да търсиш зарзаватите. Затова и попитах колко възрастни пият мляко и ядат яйца? Колко мляко и яйца трябва да изядеш днес? Чче нали веднага ще ти реагира жлъчката!

# 1 058
  • гр. София
Затова и попитах колко възрастни пият мляко и ядат яйца? Колко мляко и яйца трябва да изядеш днес? Чче нали веднага ще ти реагира жлъчката!

Всеки ден ям по 1-2 кофички киело мляко. Прясното ми е по минимум 300мл. с овесените ядки. Лятото по повече, защото обожавам студено прясно мляко. Яйца бих яла всеки ден, но понякога ме домързява да си сваря.
Нищо ми няма на жлъчката. И на мъжа ми също.

# 1 059
Значи опираме до качеството на храната. В кренвирша едва ли има месо, а е по-вероятно да има внесен преработен животински протеин,...

Да точно така.
Добре е да ядеш месо, което виждаш - крак, крило и тн. Или парче шунка от самия бут и тн да виждаш частта с месото , но не е добре да ядеш нещо , в което има месо. ( нъггетс, кренвирши, разни кайми с неясно съдържание, бъргери , салами , наденици и тн пълнежи с неясно съдържание и тн) Това е простото правило по което аз се водя. После идва ?са какво е това месо, което ядеш, как е отгледано третирано и тн и тн. Което обаче важи и за плодовете и зеленчуците.  Онзи ден например си купих ягоди, аромат от Рая - почти подкосих колената около тях. Вкъщи бяха обикновени пласмасови ягоди без вкус и аромат. Ето, че един ароматизатор да мирише на ягодки и си в капана.

В крайна сметка обаче не можем да бягаме от всичко, не мога да изолирам съвсем всички потенциални опасности, аз ще се побръкам ако се стремя към това.

# 1 060
Отговорът на въпроса "Колко?" също е субективен.
Но той винаги се предхожда от отговор на "Дали?". Дали нещото да го има изобщо, дали не ми е вредно, дали няма нещо по- щадящо, по- полезно, с което мога да заменя изцяло, дали нямам лични особености, които не ми позволяват да се ползвам въобще от него. Дори и в 90% от случаите да отговоря положително, аз първо ще се запитам точно това- Дали?.
И при двата въпроса отговорът е в зависимост от индивида, от наученото и преживяното от него, от личния му опит и познания, от убежденията му.

"А няма как да няма недобро усвояване,след като хората не ядат от глад,а по навик,или от прекалено дълго неприемане на храна се нахвърлят неконтролируемо върху нея."
Това нещо като обобщение ли е? Че неприемането на храна /?/ води до неконтролируемо нахвърляне върху нея. Защото това не касае повечето хора, които се хранят по определен начин. Не говоря за някакви временни диети, говоря за цялостен начин на хранене. Даже при очистителни режими, когато имаме срок на гладуване, точно такова нахвърляне не се прави, напротив, има си захранване. То си е цяла наука. И ако някой, незапознат с нея, след тридневно гладуване се натъпче докъдето поеме, то това не важи изобщо за хората, които спазват съответен режим и го практикуват на база на задълбочени познания и натрупан опит.

Така е, Янечек е права. Има предоставена тук достатъчно информация. И да, много бързо се превишават не само общите препоръчителни калории, а и максимално допустимия праг на протеините. Човек, който не е добре запознат, често смята, че плодовете, зеленчуците, ядките и семената почти или изобщо не съдържат такива и е готов да надхвърли многократно дневните дози. И го прави. Докато хора, които се хранят с достатъчни количества ядки и семена, напр., си влизат в нормите за деня и без да приемат изобщо месо.
Препоръчах една книга за сините региони с най- много на брой и най- голям процент дълголетници- на НГ, дадох и линк. Една от изследваните групи е на адвентисти от ЛА, повечето от които са вегетарианци /не говорим за вегани, да подчертая отново/. Те наблягат точно на ядки и семена. Не страдат нито от липса на протеини, нито от липса на витамин В 12. И няма седящи, всички те са активно работещи, вкл. и що се касае до надхвърлилите 100 години.

Опираме И до вида на храната, И до качеството й.
Кой ви кара да "бягате от всичко"? Тук си говорим само за едно- за месото и за избора на някои хора да не го приемат. Нищо "побъркващо" няма в това. Този избор бива окачествен като "психическо заболяване" без каквито и да било доказателства и мотиви дори.

# 1 061
  • гр. София
В крайна сметка обаче не можем да бягаме от всичко, не мога да изолирам съвсем всички потенциални опасности

За жалост си много права. Confused
Затова аз лично се стремя от каквото мога да се предпазя и доколкото ми е възможно да огранича вредните неща. Бездруго тези, от които не мога да се спася, са в пъти повече, та поне каквото зависи от мен, правя го.

# 1 062
Затова ти давам пример с кофти храна, Андариел, защото твърдиш, че масово на хората не им достигат белтъчини, а то определено не е така.
Кисело мляко, лично аз, изяждам 1 кофичка на ден. Това са 12,8 гр. протеини. Сложи овесени ядски с орехи в половината и протеините скачат още.  
С месото е още по-лесно да прекалиш, защото съдържанието на протеин е в 100 грама сурово месо, като се изпече става по-малко, но с все същите протеини. Пържолата трябва да е не по-голяма от дланта ти, ама рядко съм виждала такива порции.

# 1 063
  • София
Ми, то, всяко натрапчиво контролиране на вида и качеството на храта вече си е психично отклонение! Не мога да извадя хормоните и антибиотиците от пилешката пържола, нито от свинската, също и не мога да извадя всичките остатъци от торове в зарзаватите, нито добавките от сиренето. Но пък и не мога да само да обикалям разни ферми, за които само да си мисля, че месото е истинско и зарзаватите без торове, защото и земеделците и животновъдите за личното си стопанство ползват същите смески и торове, и хич не ги щадят, да не говорим, ако продукцията им е за продан на такива като мен! Освен да се забия на село и да се върна на нивото да си произвеждам сама всичко, друг начин не виждам. Ама и така трудно ще контролирам качеството. Така че, на вегетарианците и на тях не им е лесно, защото месото им е най-малкият проблем. Откъде знаят този боб или ядки, които така възторжено нагъват с какъв произход и качество са? На етикета може да пише "био", ама колко е био сигурно и Господ не знае! Да не говорим колко ГМО-та гълтат без да знаят.

# 1 064
Според мен месо и/или яйца-2 пъти седмично са достатъчно количество,като не се приемат на вечерно хранене.
Прясно мляко може всеки ден-горещо и отделно от друга храна,останалите млечни(и с изкл. на маслото,което също може всеки ден)-също 2-3 пъти седмично.

Ядки пък не мога да си представя да ям всеки ден-тежки са и подкиселяват.

"А няма как да няма недобро усвояване,след като хората не ядат от глад,а по навик,или от прекалено дълго неприемане на храна се нахвърлят неконтролируемо върху нея."
Това нещо като обобщение ли е? Че неприемането на храна /?/ води до неконтролируемо нахвърляне върху нея. Защото това не касае повечето хора, които се хранят по определен начин. Не говоря за някакви временни диети, говоря за цялостен начин на хранене. Даже при очистителни режими, когато имаме срок на гладуване, точно такова нахвърляне не се прави, напротив, има си захранване. То си е цяла наука. И ако някой, незапознат с нея, след тридневно гладуване се натъпче докъдето поеме, то това не важи изобщо за хората, които спазват съответен режим и го практикуват на база на задълбочени познания и натрупан опит.

Джуди,касае повече отколкото си мислиш.Не говоря за диети,а и кой как се захранва не мога да знам-то едно е да има правило,друго е да се спазва.

За дълголетниците-от книжките няма как да узнаеш всичко,трябва да живeeш техният живот,за да си наясно с всичко,или да прочетеш доста информация и от други източници,както и да контактуваш с такива хора.Естествено,ако имат допир със земята,няма да имат недостиг на вит.Б12.
Те и китайците не пият мляко,ама не им пречи да пийват перлен прашец примерно
и после веганите да сочат с пръст вредните млечни и да уверяват,че всичко се набавяло с растения.

Общи условия

Активация на акаунт