Признаха вегетарианството за психично заболяване

• 86 608
  • 2 544
  •   1
Отговори
# 120
Аз пък да поздравя Катеринка, коята от цял месец е вегетарианка, но както се вижда , вече е изключително компетентна.  Явно при нея заболяването се е явило в акутна форма.

# 121
Не намирам, че е редно режим на хранене да се включва в списък със заболявания.
Понякога в някои крайни случаи режима на хранене може да се окаже симптом на заболяване, но не и самото заболяване(изключвам видовете хранителни разстройства като анорексия, булимия и т.н. , като те пак са вид болест на психиката и са по скоро симптом на заболяване, а не самото заболяване), затова трябва да се търсят причините довели до това, а не да се обявява симптома за болест. Всеки има право на избор - да яде или не яде това или онова или да се храни така, както намира за добре. Осъзнатия избор и собствената воля не следва да се приравняват на заболяване. Както се спомена и по горе в дискусията няма еднакво добър и правилен режим на хранене за всички, защото всеки организъм е различен и трябва да слушаме тялото си и да разчитаме правилно сигналите, които то ни дава. За едни един режим на хранене е ок, за други е направо вреден. Винаги съм казвала, че, ако се чувстваш добре, изглеждаш добре, жизнен си, свеж, със свежа кожа и в настроение значи това, което хапваш и така, както се храниш е твоя начин на хранене, ако обаче режима ти на хранене те кара да се чувстваш уморен, изнервен, посърнал, кожата посивява и губи свежест и блясък значи трябва сериозно да се замислиш за възгледите си относно храненето и веднага да смениш режима си на хранене.
По ме притеснява налагането на собствените възгледи от родителите на децата. Говоря за крайностите, разбира се. Имам позната, която е вегетарианка и полага всички усилия и използва всякакви методи малкото и детенце на 4г. да не вкусва месо, а детето обича месцето. Приятеля и започна също да споделя нейните възгледи относно храненето и също стана вегетарианец, а наскоро детето сподели на всички ни с гордост, цитирам: "Аз отказах месото!". За осъзнатия избор нямам никакви възражения, всеки знае себе си най добре, но за подрастващия организъм и налагането на чужда воля не съм много съгласна, а и лишаването на подрастващия организъм от важни и ценни хранителни вещества като тези, които се съдържат в месото - белтъчини, мазнини, минерали и витамини не намирам за много редно и много полезно.

# 122
............. ако се чувстваш добре, изглеждаш добре, жизнен си, свеж, със свежа кожа и в настроение значи това, което хапваш и така, както се храниш е твоя начин на хранене, ако обаче режима ти на хранене те кара да се чувстваш уморен, изнервен, посърнал, кожата посивява и губи свежест и блясък значи трябва сериозно да се замислиш за възгледите си относно храненето и веднага да смениш режима си на хранене.

smile3501

Германия - 7.3 милиона вегетарианци -9%
Италия - 5.7 милиона вегетарианци- 10%
Великобритания - 3.6 милиона-6%
Ирландия - 6%
Холандия - 4.3 %
Испания - 4%
Индия - 400 000 000 вегетарианци - около 40 %

Много психясали, много нещо....     Joy

# 123
Катенце, на това и аз бих попляскала, защото ако не ям месо, се чувствам точно уморена, изнервена...

Един друг въпрос - аз трябва да се съобразя с гостите вегетарианци - да им поднеса постно. А те трябва ли да се съобразят с мен и да ми метнат 2-3 пържоли на скарата?

# 124
И аз не намирам това за СЗО, но гледах по TLC едно предаване за хранителни проблеми, ставаше дума за това, че хората ядат само определени неща, например пица, пържени картофи и т.н.
Останах с впечатление, че го имат за проблем и трябва да с лекува.
В този смисъл ми стана интересно защо само тези крайности се считат за проблем, а не други, в които също са изключени цели хранителни групи  newsm78

Защото нещата са несравними.
Едно е да се храниш само с пица и картофи, като ти липсват куп необходими вещества /групите храни са без значение, организмът се интересува от нужните му вещества/, друго е просто да не ядеш мръвки, но поемаш от други храни нужното, което далеч не се съдържа само в месото.

# 125
  • София
Катенце, на това и аз бих попляскала, защото ако не ям месо, се чувствам точно уморена, изнервена...

Един друг въпрос - аз трябва да се съобразя с гостите вегетарианци - да им поднеса постно. А те трябва ли да се съобразят с мен и да ми метнат 2-3 пържоли на скарата?
Като гледам "Черешката на тортата", вегетарианците не правят пържоли на месоядните.Хора, животът е кратък, трябва да се хапва от всичко , без да се прекалява или набляга само на едно.Няма само вредни или само полезни храни.

# 126
A, ето и другия аспект на дискусията, вегетарианството е не само начин на хранене, а е цяла философия, която хората хранещи се по този начин споделят и изповядват. Затова е редно ядящите месо да се съобразят с това, а обратното не е задължително, особено, ако е в разрез с принципите на даден човек и с неговата философия и виждане за живота. Преди доста време бях развила тази теория в една друга тема и сега не ми се приповтаря всичко, но предполагам разбирате идеята ми и какво искам да кажа.

За хората избрали да са вегетарианци начина им на хранене е житейски възглед, а не просто вид хранене.

ПП За протокола не съм вегетарианка, нито веган, нито суровоядец.

# 127
Точно така - вегетарианството е като религия - единствената правилна за изповядващия я. И той се чувства като мисионер сред канибали - длъжен да им отвори очите и да ги приобщи.

# 128
Обратното е също налице.
Зависи от човека. Не всеки изповядва агресивно личните си убеждения.

# 129

А аз като ядях месо, бях все уморена, летаргична, апатична.
Сега е точно обратното.Писах вече многократно как се чувствам.
Относно гости:винаги има месо.Аз нямам познати/приятели вегетарианци, всички са месоядни.
Етърва ми не яде пилешко.Следователно, когато ми е на гости, няма никакви пилешки продукти на масата.
Синът ми яде месо, рядко,3-4 пъти в месеца, но го приготвям аз.
Иначе, знам, че има вегетарианци, които не допускат никакво месо в дома си.
Аз явно или съм много толерантна, или още не съм дорасла до това.

# 130
  • в рока
Цитат

Да,би трябвало.

# 131
 Според източните учения вегетарианството е въпрос на еволюция на душата. Ако нещо не е черно, то не е непременно бяло, нали? Споровете са излишни. И Христос е ял риба, ако е там работата, и е прощавал греховете на  блудници, което някои хора сега не правят. Wink И Буда е проповядвал средния път...Аз само се чудех дали СЗО може да сътвори такова безумие. Много страни приемат законодателство за кашерно убиване на животни-с възможно най-малко страдание за животното. Това  е полезно и за здравето на хората, а хората, които убиват животните мъчително, за мен са просто диваци, и не само за мен. Ще ви копна 1 статия, ако ви е интересно, цитирана е мисъл на Леонардо ,споменати  са други вегетарианци като Айнщайн, Сократ, Платон...http://web.uni-plovdiv.bg/victorivanov/books/filo_vege.pdf

# 132
  • София
Не се сърди, човече , не е точно така. Поканили са те на сватба все пак и са поръчали предварително храна. Не е като да ти предложат от собствената си пържола да си боцнеш.

Т.е. трябва да питам всеки един от гостите - 100-300 или повече, какво яде, за да му направя индивидуална порция?

Обикновено като каниш някой, знаеш дали яде месо. Е, предимно съм ходила на сватби на колеги, с които обядваме заедно и те знаят. Много ясно, че
ако някоя трета братовчедка се зажени и ме покани само за статист, няма да ме пита.

Кой не е толерантен?

Какво точно се яде в веге ресторант, че не ти стига? Да не е салата?
Агресивният ти тон никак не ми харесва Peace. И е доказателство за точно това, срещу което риташ.

Какво се яде и защо не ми стига нямам намерение да ти разяснявам Mr. Green

joy_r, не съм агресивна, наистина се чудя какво си яла, че да огладнееш бързо. Все пак има и въглехидратни вегетариански храни. Ми то един прост боб засища добре.
Повярвай ми, аз съм много толерантна, не насилвам никого да не яде месо, всеки ден го готвя у нас.
Не ме е жал за животните, не изповядвам някаква специална философия, просто здравословното ми състояние не позволява да консумирам месо.

# 133
Яжте каквото ви е вкусно и ви се яде, но с мярка. Не изпадайте в крайности. Не надничайте в другарската съдинка. Не канете приятели у дома си, а ходете с тях на заведения, така ще си спестите дилемата пържола или зеленчуков шницел.

# 134
  • вятър в маслините, вятър над хребета
но поемаш от други храни нужното, което далеч не се съдържа само в месото.
Хайде да не си говорим непроверени неща- има незаменими аминокиселини, които се приемат само и единствено с месото Peace

Грета, какво ли не съм пробвала, имаме вегетариански ресторант близо до работа, и ходим там поне веднъж седмично. И лазаня, и кус-кус, и разни панирани неща, от всичко съм яла. Вкусни са, засищат на момента, но после съм гладна. Явно без месо не мога Grinning

Последна редакция: пт, 15 мар 2013, 09:58 от joy_r

Общи условия

Активация на акаунт