Признаха вегетарианството за психично заболяване

• 81 415
  • 2 544
  •   1
Отговори
# 2 160
Това пък как го измислихте? Амазонските дъждовни гори пострадаха най-вече заради огромните стада (част от тях пряко свързани с Макдоналдс и подобни). Да, Бразилия е и най-големия износител на соя за щатите, но соята е основна фуражна храна, да не нападнете сега тофуто на вегетарианците, неговия дял е смешно малък. То си е екокатастрофа, пряко свързана с глобалното затопляне и почти невъзможна за възстановяване. Може ли подобен пример за замеделие нанесло подобни щети?

Може разбира се.
Унищожаването на горите в Мексико от маите за отглеждане на царевица. Отклоняването на Амударя и Сърдаря за напояване и пресъхването на Аралско море в последствие. Разораването на прерията и последвалите прашни бури в САЩ през 30-години. Унищожаването на хумусния слой на целия така наречен световен зърнен пояс, който между другото е бил пасища стотици хиляди години. С случая с джунглата на Амазонка се случва нещо много лошо, но причина за това е цивилизацията и глобализацията, а не животновъдството. Ако не се отглеждаха животни и соя щеше да е нещо друго.

# 2 161
  • София
Не е вярно, но както и да е. Не ми се губи време да обяснявам неща, които повечето хора знаят, а тези, които не ги знаят, могат да ги прочетат, ако имат желание. Именно заради пасища се изсичат горите - защото това са места, които изключително бързо се изтощават дори от не много продължителна експлоатация. Проблем е от една страна това, че животните силно утъпкват земята, а от друга - непрекъснатото опасване на тревните видове им пречи да се размножат и в един момент няма нищо за паша.
Земя, засята с растения, може да се ползва мнооого години, ако културите се сеят на ротационен принцип. Така земята не се изтощава.
Според мен,ако човек не е така ненаситен,ще може достатьчно месо да се произведе без да има такива негативни последствия.
Само от магазина до нас всеки ден се изхвьрлят около 20кг месо поради липса на потребление.
Няма нужда от толкова видове салами с горчица,с фьстьци,сьс сирене,с незнам какьв вкус...
Безброй кренвирши- малки,големи,средни,завити,на парченца,за деца,специални...
Пьржоли,полупьржоли,само кост от пьржола,половин кост от пьржола,без костен мозьк,с костен мозьк....
 ooooh!

Кристиян за първи път съм съгласна с теб Simple Smile
големи консуматори сме вярно е Sad

# 2 162
Янечек, заповядай. Не е научен доклад, но е обосновано.  Grinning

И аз благодаря.
Ям съвсем в духа на призива  Grinning :
Цитат
Учени отново отправиха призив : „Яжте по-малко месо и ще се справим с изсичането на горите”.
Ето защо учените призовават да се консумира предимно свинско или пилешко или да се купува говеждо от вече обезлесени райони.

# 2 163

С случая с джунглата на Амазонка се случва нещо много лошо, но причина за това е цивилизацията и глобализацията, а не животновъдството. Ако не се отглеждаха животни и соя щеше да е нещо друго.

Например добив на желязо и боксит.

# 2 164
В България повече се набляга на свинското ако говорим за прясно месо, а не на говеждото. Когато ми се прииска да сготвя телешко варено, имам голям проблем с намирането на телешко - то просто не се купува и престоява много време на витрините. Сигурно в колбасите има от него и от това, дето го изхвърлят от магзанина до Кристиян.
Веднъж в един супермаркет видях парче телешко на стойност 39 лв. и някакви стотинки, нямаше и кило. Първо помислих, че недовиждам, но не - толкова беше - произход Франция, био  Laughing Не знам дали някой  си го е купил.

# 2 165
Янечек, заповядай. Не е научен доклад, но е обосновано.  Grinning

Освен това големи земеделски площи служат за отглеждане точно на храна за добитък. Дори не става въпрос за тропическите гори, е за у нас- ищец е арендатор и наемател на големи площи с царевица- сорт, предназначен за животни. Гледа се цвекло, люцерна, соя, рапица, просо и т.н. за фуражи.
Но не това е причината за избора при всеки, който е решил да не яде месо.

И аз не коментирам, преките данни от проучванията не чета, чета обобщени резултати. Тъй както хората си вземат АБ или аналгин, без да се запознават  с клиничните проучвания, най- много да си прочетат листовката, просто знаят, че като изпият аналгина им минава главоболието, а с АБ- пневмонията. Така и аз се запознах с доста литература, избрах си метод, опитах и получих изключително бърз, ефективен резултат, който допреди това със стандартна медицина нямах с години.
Втората причина, поради която не коментирам е именно това, което обсъждаме- зависи от кого е платено и от кого- направено едно проучване, то може да даде различни резултати. Зависи как са формулирани самите въпроси и отговорите по тях. Зависи какво се целИ.
Третата причина е твърде тривиална- не съм биохимик и не участвам в научен симпозиум, както и 99% от останалите, които пишат из такива теми тук. Тук, анпр., една жена реши, че естествената смърт и сърдечният удар са взаимноизключващи се неща.

Не знам за твърдения, че даден метод на гладуване решава проблема с всички болести. Може и да ги има из темата. Лично аз изразих обратното мнение- с линкове и литература, в които пише за какво може да се ползват методите, като изрично предупредих, че са описани и противопоказанията.
http://www.vidal.ru/patsientam/entsiklopediya/Profilaktika-zabol … oe-golodanie.html
Ние, напр., се интересувахме от хранителни режими, облекчаващи артритни заболявания и дори решаващи проблема изцяло /открихме и литература, и хора с налични позитивни костни изменения, видни от рентгеновите им снимки, след провеждани години на определени методи на хранене точно/, опитахме и се получи. Аз съм длъжна да споделя с тези, които търсят варианти, т.к. лекарствената индустрия такива безвредни още не е открила- намерихме и сме доволни. Има си специални теми за хора, които проявяват наистина интерес, тази е лай- кучка. Не ни боли корем от обезболяващите, нямаме киселини, не получихме и други "красиви" странични ефекти, които сме придобивали от стандартни лекарства.

# 2 166
  • София
Ясно е, че не е научен доклад. Ако беше нямаше да съдържа подобни "обосновки":

"Друг сериозен минус е, че кравите, докато храносмилат произвеждат солидно количество метан, а той е газ, които при взаимодействие с въздуха изгаря до въглероден диоксид (основен парников газ)."
А това запалване на изхода на храносмилателната система ли се случва, защото с извинение не съм виждала крави със запалени за...ци?  Peace

# 2 167
В България повече се набляга на свинското ако говорим за прясно месо, а не на говеждото. Когато ми се прииска да сготвя телешко варено, имам голям проблем с намирането на телешко - то просто не се купува и престоява много време на витрините. Сигурно в колбасите има от него и от това, дето го изхвърлят от магзанина до Кристиян.

Не съм преглеждала статистики за България, но в САЩ са 300 милиона души. Това, което те консумират/произвеждат като количество се отразява в по-голяма степен на природата.

# 2 168
  • София
Спокойно, по нашенските статистики населението ни консумира все по-малко месо, мляко и млечни продукти, яйца и др. И не е защото са решили да спасяват света и да са припознали вегетарианството като разбиране за живота. Ядат се основно въглехидрати и колбаси с ниско качество.

# 2 169
  • гр. София
Ето още по въпроса за изсичането на горите

Cattle ranching is the leading cause of deforestation in the Brazilian Amazon. This has been the case since at least the 1970s: government figures attributed 38 percent of deforestation from 1966-1975 to large-scale cattle ranching. Today the figure is closer to 60 percent, according to research by Brazil's National Institute for Space Research (INPE) and its Agricultural Research Corporation (Embrapa). Most of the beef is destined for urban markets, whereas leather and other cattle products are primarily for export markets.

Brazil is today the world's largest exporter and producer of beef. Much of its expansion has taken place in the Amazon, which currently has more than 80 million head of cattle, up from 26.6 million in 1990 and equivalent to more than 85 percent of the total U.S. herd. The Brazilian Amazon has more than 214,000 square miles of pasture, an open space larger than France.

От тук

# 2 170
Спокойно, по нашенските статистики населението ни консумира все по-малко месо, мляко и млечни продукти, яйца и др.

Така е, безпаричието ще спаси планетата от хората.

# 2 171
Понеже съм от една и съща страна на границата с Кристиян държа да го допълня, че освен месо се изхвърлят и други хранителни стоки, като например хляб, кифли, понички, сладкиши и т.н. С две думи всичко бързоразвалящо се, ерго местно произведено, което пък от друга страна би трябвало да консумираме за да не променяме драстично околната среда( което някакси се превърна в запазена веге територия в темата, напълно неоснователно).
Та ето значи, че когато човек мъничко си вдигне главата и погледне общата картинка може да види, че проблемът не е в това дали Х яде свинско с картофи или био соево тофу с маслини, а в баланса.
Който явно е толкова трудно да бъде разбран, иначе нямаше да си пишем глупости как видиш ли било по добре да ти пренесат нещо от другия край на света с всичките му еко и социални последствия, та да спестиш огромните житейски мъки на някое пиле.

# 2 172
Хубаво допьлваш Рокси. Peace
Дори не се осмелих да напиша колко тонове храна (вкл. и растителна- кашони с всякакви плодове и зеленчуци) се изхвьрлят на един пазар вьв Виена само.
И в сьщото време да се пледира за даряване на храна...
Проблемьт е дьлбоко политически.Не е в месо или вегеядните. Peace

Може пьк ползата от тази тема е да си вземем всички поука и да консумираме толкова,колкото ни е необходимо.Не повече. bowuu

# 2 173
  • София
за хвърлянето на храна се обърнете към производителите! Ей, ама и на вас не може да ви се угоди - като ядат хората - що ядат, харчи се много земя; като не ядат - що не ядат, хвърля се много храна!  Crazy

# 2 174
за хвърлянето на храна се обърнете към производителите! Ей, ама и на вас не може да ви се угоди - като ядат хората - що ядат, харчи се много земя; като не ядат - що не ядат, хвърля се много храна!  Crazy

Конкуренция за пазарен цял, фирми много, продукти - хеле. Произвежда се излишък, с което се насърчава свръх-консумация. Но не всичко е така гениално обмислено, че след като милиони са напълнили кошниците си - останалото да се транспортира в Замбия. По-лесно и евтино е да се хвърли. В Англия (у нас и в Кауфланд видях) има щандове за преоценени храни.

Общи условия

Активация на акаунт