Признаха вегетарианството за психично заболяване

• 82 731
  • 2 544
  •   1
Отговори
# 795
Просто казах, че и много 'листа' не са лесно смилаеми, когато се прекалява с тях. Иска се и повече дъвчене, виж това аз не го умея все още да дъвча бавно мога да се 'наям' за едни реклами време  Rolling Eyes

Да, трудносмилаеми са заради високото съдържание на целулоза. Термично обработените листа се смилат по-лесно, но пък не можем да варим марулите  Laughing
Иначе си права за продължителното дъвчене - много е важно. То и затова животните, които се хранят с растения, преживят дълго време.

А човек за целта си има кътници, с които следва също да дъвче дълго и добре.

Сега се сещам за гадния навик, който се създава в градината- "Кой по- бързо ще си изяде...".

Според мен това е много голям проблем ( дъвченето) за много хора, дъвченето е част от процеса на храносмилане и това е по-вероятната причина аз например да имам проблем със смилането на повече зеленолистни, не толкова, че те ми 'вредят' с нещо, защото не съм им ги виждала често:) Въпреки, че аз не се кълна в това, което купувам от супера. При нас до 'източник' се уточнява само държавата, внимавам да купувам италиански неща, разчитам на контрол, но в крайна сметка гаранции няма.

Лекар диетолог ми е препоръчвал, че едно хранене трябва да продължава 20-30 минути с бавно дъвчене. Аз не мога и до 10 да стигна. Това е цяла вечност особено при по-малки количества. Пробвам различни 'трикове' например оставяне на вилицата , пак я вдигам, почивам между хапките и тн много изнервящи неща и в крайна сметка 2 на 100 успявам да увелича времето достатъчно

# 796
  • гр. София
Крис, храната на човека се е променяла през годините. Особено с напредване на научнотехническия прогрес, когато са измислени доста удобства, свързани и с храненето и обработването на храната. Не можем да очакваме, че сега ще се храним като първобитните хора, които са убивали мамути с елементарни оръжия и са яли месото им, първоначално дори сурово. При преминаването от живот на ловци-събирачи към живот на уседналост започва да се развива и земеделието. Тогава доста храна от растителен произход влиза в менюто на човека и измества до голяма степен месото. Започва се и с одомашняването на животните. Още преди повече от 6 хиляди години в Месопотамия са имали ниви с канали за напояване и селскостопански животни, които са ползвали за мляко, месо, вълна, мазнина.
Искам да кажа, че естествената храна на човека зависи от периода и мястото, в които съответният човек живее.

# 797
те първобитните хора не са обработвали земя изобщо Simple Smile
събирали са каквото са могли от това дето им расте под краката , но предимно лов  кожите на гърба ако хване нещо във водата и тн
в един момент пра-човека се усеща, че там където изхвърля семена на следващата година никне обилно нещо и така за почва да употребява природата за свои цели
Ако трябваше да се храним, като кроманьонци ,  че са по-близко исторически щяхме да ръфаме мръвки, а когато няма, да пробваме различни визуално близки до месо неща, като корени, грудки гъби , плодове, злакови треви макс и това е. Земеделието и култивирането на растения предполага и да се сетиш, че има сезони, че има цикличност  и тн трудни и бавни до хилядолетия за схващане неща.

# 798
Крис, храната на човека се е променяла през годините. Особено с напредване на научнотехническия прогрес, когато са измислени доста удобства, свързани и с храненето и обработването на храната. Не можем да очакваме, че сега ще се храним като първобитните хора, които са убивали мамути с елементарни оръжия и са яли месото им, първоначално дори сурово. При преминаването от живот на ловци-събирачи към живот на уседналост започва да се развива и земеделието. Тогава доста храна от растителен произход влиза в менюто на човека и измества до голяма степен месото. Започва се и с одомашняването на животните. Още преди повече от 6 хиляди години в Месопотамия са имали ниви с канали за напояване и селскостопански животни, които са ползвали за мляко, месо, вълна, мазнина.
Искам да кажа, че естествената храна на човека зависи от периода и мястото, в които съответният човек живее.
Розичке,
Това,което си написала не го оспорвам изобщо.Точно така е.
Но природата не е имала знанието или намерението за такова развитие.
Това,че човек се е променил в последствие не е неговата биологична природа.
По подобен начин могат да се оправдаят всякакви вредни навици и дори убйиствата.

# 799
  • гр. София

Биологичните видове се нагаждат, развиват и еволюират заради променящата се среда, в която им се налага да живеят. Т.е. те се нагаждат към средата, а не тя към тях. Който не съумее да се нагоди просто не оцелява. Много малко неща са се запазили в изначалната форма, в която са били сътворени от природата. Промяната и нагаждането са заложени в самия живот, те не са творение на човека, растението и животното само защото така им е скимнало.
На този принцип например са се развили сухоземните видове, които първоначално са живели само във водна среда. Ето - било им е заложено да са водни, но по ред причини са започнали да дишат кислород без хриле, изпълзели са на брега, пораснали са им крайници и пр.
Може би си писал по-напред, но сега не се сещам, съжалявам, та, моля те, кажи каква според теб е биологичната природа на човека, която смяташ, че се е променила.

# 800
Плодовете ги ядем,но не ядем семките,хвьрляме ги в почвата,за да се родят нови.
За вьлната е друг пример.Човекьт много неща е измислил ,за да оцелее там,кьдето не му е мястото.
Разсьжденията ми в никакьв случай не са срещу нещо или някой.Опитвам се да намеря смисьла в природната мьдрост.Не винаги разбираме природата.Това не означава,че сьздаденото от нея трябва да се снижи до елементарните ни представи за живот.
Ако животинското мляко е И за хората,би трябвало да лягаме под кравите и козите да пием.
Природата не познава и не е сьздала тенджери и канчета,в които да го варим или да го сьхраняваме-трябва да го цицаме директно.Както при жената и бебето. Grinning

И семки и кьлнове не се вписват в храната на човек по сьщата тази логика,която извадиха някои.

Аз пък ям семките на ябълката.Семки от други плодове се ползват в народната медицина.

Бебетата не лягат сами под майките си,а майките ги придърпват към себе си,иначе бебето няма да оцелee,така че приликата с животното не е съвсем издържана.
Природата сама по себе си не е създала тенджери,но е създала природни материали,с който човек,който е също част от природата, си е направил инструменти,за да си ги ползва.
Инак по земята до сега трябваше да има само диваци-съмнявам се да е бил такъв първоначалният замисъл.

# 801
Вчера пихме лешниково. Много ни хареса на мен и големия син.
А да обсъждам съставки мога, т.к. ги знам- вода, лешници, захарта е много малко, няма нито стабилизатори, нито оцветители, нито други овкусители, нищо друго, освен ванилия на прах.
Днес ще опитаме бадемово.

Джуди, има един подобрител, който се слага в био продуктите от този тип - carrageenan До скоро се смяташе за безвреден и полезен. По последни данни - причинява храносмилателни проблеми и може да е канцерогенен. В някои натурални и био продукти го има, в други не. Тук повечето ядкови млека го съдържат и трябва много да се четат етикети и избира. Подобни неща имах предвид, пишейки за ненужни съставки, както и че някои млека съдържат много захар (особено, ако е дадена като грамаж за 1 чаша, нищо че на вкус може да не е особено сладко) Ако имате избор между 5-6-7 вида от едно и също мляко, може да се види разликата.
Не казвам, че в млеката, които консумирате го има, но проверете, дали няма вратичка, да се спестява на етикета, само защото е "натурален".

Последна редакция: пт, 22 мар 2013, 13:17 от Кейси

# 802
# 803

Биологичните видове се нагаждат, развиват и еволюират заради променящата се среда, в която им се налага да живеят. Т.е. те се нагаждат към средата, а не тя към тях. Който не съумее да се нагоди просто не оцелява. Много малко неща са се запазили в изначалната форма, в която са били сътворени от природата. Промяната и нагаждането са заложени в самия живот, те не са творение на човека, растението и животното само защото така им е скимнало.
На този принцип например са се развили сухоземните видове, които първоначално са живели само във водна среда. Ето - било им е заложено да са водни, но по ред причини са започнали да дишат кислород без хриле, изпълзели са на брега, пораснали са им крайници и пр.
Може би си писал по-напред, но сега не се сещам, съжалявам, та, моля те, кажи каква според теб е биологичната природа на човека, която смяташ, че се е променила.
Разбира се!Не го оспорвам!
Промяната,която се е случила в последните хилядолетия не се дьлжи на еволюцията,а на човешкия избор.
Органите ни са хиляди години едни и сьщи с едни и сьщи потребности по натура.
Днес не дьлжим наркоманията,алкохолизмьт и масовото производство и консумиране на непотребни неща на човешката еволюция.Това исках да кажа.Предполагам го разбираш. Simple Smile
Това,че издьржаме дьлго на определени интоксикации и психични натоварвания не означава,че това е нашата природа и еволюция.

# 804
Плодовете ги ядем,но не ядем семките,хвьрляме ги в почвата,за да се родят нови.
За вьлната е друг пример.Човекьт много неща е измислил ,за да оцелее там,кьдето не му е мястото.
Разсьжденията ми в никакьв случай не са срещу нещо или някой.Опитвам се да намеря смисьла в природната мьдрост.Не винаги разбираме природата.Това не означава,че сьздаденото от нея трябва да се снижи до елементарните ни представи за живот.
Ако животинското мляко е И за хората,би трябвало да лягаме под кравите и козите да пием.
Природата не познава и не е сьздала тенджери и канчета,в които да го варим или да го сьхраняваме-трябва да го цицаме директно.Както при жената и бебето. Grinning

И семки и кьлнове не се вписват в храната на човек по сьщата тази логика,която извадиха някои.

Аз пък ям семките на ябълката.Семки от други плодове се ползват в народната медицина.

Бебетата не лягат сами под майките си,а майките ги придърпват към себе си,иначе бебето няма да оцелee,така че приликата с животното не е съвсем издържана.
Природата сама по себе си не е създала тенджери,но е създала природни материали,с който човек,който е също част от природата, си е направил инструменти,за да си ги ползва.
Инак по земята до сега трябваше да има само диваци-съмнявам се да е бил такъв първоначалният замисъл.
Аз мислех,че бебетата лягат под кравите и козите...
Харесват ми думичките,които ползваш,като тази,която потьмних...
Човешкото "новоизлюпено" е най слабото сьщество в природата.
(иначе после става "най силното"  Mr. Green  )
Така както го е мислила природата (именно,че е най слабото) при дадените условия не би се стигнало до това неравновесие,в каквото сме сега.

Последна редакция: пт, 22 мар 2013, 13:24 от Christian

# 805
Вчера пихме лешниково. Много ни хареса на мен и големия син.
А да обсъждам съставки мога, т.к. ги знам- вода, лешници, захарта е много малко, няма нито стабилизатори, нито оцветители, нито други овкусители, нищо друго, освен ванилия на прах.
Днес ще опитаме бадемово.

Джуди, има един подобрител, който се слага в био продуктите от този тип - carrageenan До скоро се смяташе за безвреден и полезен. По последни данни - причинява храносмилателни проблеми и може да е канцерогенен. В някои натурални и био продукти го има, в други не. Тук повечето ядкови млека го съдържат и трябва много да се четат етикети и избира. Подобни неща имах предвид, пишейки за ненужни съставки, както и че някои млека съдържат много захар (особено, ако е дадена като грамаж за 1 чаша, нищо че на вкус може да не е особено сладко) Ако имате избор между 5-6-7 вида от едно и също мляко, може да се види разликата.
Не казвам, че в млеката, които консумирате го има, но проверете, дали няма вратичка, да се спестява на етикета, само защото е "натурален".

Краси, мисля, бе тази, която в една тема лятото беше дала рецепта за бадемово мляко. Тогава не направих. Ние си направихме лешниково. Сега нали са пости. Аз прясно от много години не пия, не ми понася никак, но сега от любопитство чисто реших да опитам "постно мляко".
Наистина е вкусно, поне на мен. И на сина, който се вереше, че щял да повърне. Захар- на вкус. Аз харесвам и ванилия.
Ето една пак за бадемово, но аз повечме обичам лешници. И с бадеми ще опитам, обаче.

http://www.naturelita.com/bg/2012/04/home-made-nut-milk-and-cocoa-drink/

Марля имаме- правим си сирене понякога. Сега едно сирене ни зрее в една кутия докъм 10- ти април. Но него не мога да го опитам, че са пости до месец май.

Взимах и от Била, пак лешниково. Нямаше много захар да ти кажа, не беше почти никак сладко. Май го бяха докарали по- добре от мен. Но то пък и аз съм един пишман майстор- тепърва ще се уча да го правя. В биладжийското нямаше нищо записано като подобрител. Мога утре да напиша марката, обаче, че трябва да погледна в магазина каква беше. Само веднъж съм купувала. Не помня. Някакво вносно беше.
Не знам дали всичко, което съдържа го има на етикета. Няма как да проверя.

..............
Нещо става тоз следобед с влизането ми във форума. И като пиша нещо губя.

Последна редакция: пт, 22 мар 2013, 13:33 от Judy

# 806
  • гр. София
Промяната,която се е случила в последните хилядолетия не се дьлжи на еволюцията,а на човешкия избор.
Днес не дьлжим наркоманията,алкохолизмьт и масовото производство и консумиране на непотребни неща на човешката еволюция.Това исках да кажа.Предполагам го разбираш. Simple Smile
Това,че издьржаме дьлго на определени интоксикации и психични натоварвания не означава,че това е нашата природа и еволюция.

Благодаря за уточнението.  Peace
Разбира се, че промяната в последните хилядолетия не се дължи на еволюцията. Дължи се на развитието (добро или лошо) на човешкото общество. Личното ми мнение е, че най-големите проблеми, които тресат хората, те (т.е. ние) сами са си ги направили. Но пък и в известна степен тези проблеми са неизбежни именно поради развитието на човешкото общество. Много материални блага вече са достъпни за всички (или поне за масата хора), а човешкото око е лакомо - колкото повече имаш, толкова повече искаш. Имаш лада, събираш пари, минаваш на опел, печелиш още, минаваш на мерцедес. Грубо казано, разбира се, да не се хване някой за примера сега  Peace Просто обобщих как стоят нещата.
Другото, което мисля е, че многото имане глези.Човек почва да си угажда с неща, от които не се нуждае, за да живее и без които също би си живял добре. За задоволяване на все по-нарастващите такива желания за глезене, започваме и все повече да експлоатираме средата, в която живеем. Което не е хубаво, разбира се, но така върви животът. Кой е казал, че развитието на човечеството трябва да е във възходяща градация... Всяко едно развитие започва с подем, достига своя пик и след това следва спад.
Може би звуча малко хаотично. Разсъждавам си само.

# 807

Биологичните видове се нагаждат, развиват и еволюират заради променящата се среда, в която им се налага да живеят. Т.е. те се нагаждат към средата, а не тя към тях. Който не съумее да се нагоди просто не оцелява.
Принципно е така,да.
Но, при някаква липса на друго, човек и лайна ще се научи да яде.
Друг е въпроса обаче, дали, колко и как ще оцелее, ядейки това....
Т.е., човекът се е "приспособил,/научил" да яде месо/много обработвана храна, захар, брашно и т.н., но въпросът е каква цена плаща за това си "научаване/приспособяване"?!
И ако толкова се е развил, нагодил, защот тогава точно тази храна го разболява толкова жестоко?

# 808
Човешките избори определят еволюцията на отделният човек.Наркомания,алкохолизъм и пр. са проблем на хора неразбиращи живота,а не природата като цяло.

Така както го е мислила природата (именно,че е най слабото) при дадените условия не би се стигнало до това неравновесие,в каквото сме сега.

Най-добре ще е природата да се отърве от този биологичен вид тогава и да се надяваме,че ще си върне равновесието.

Не прочетох отговор на този въпрос:
Цитат

# 809

Благодаря за уточнението.  Peace
Разбира се, че промяната в последните хилядолетия не се дължи на еволюцията. Дължи се на развитието (добро или лошо) на човешкото общество. Личното ми мнение е, че най-големите проблеми, които тресат хората, те (т.е. ние) сами са си ги направили. Но пък и в известна степен тези проблеми са неизбежни именно поради развитието на човешкото общество. Много материални блага вече са достъпни за всички (или поне за масата хора), а човешкото око е лакомо - колкото повече имаш, толкова повече искаш. Имаш лада, събираш пари, минаваш на опел, печелиш още, минаваш на мерцедес. Грубо казано, разбира се, да не се хване някой за примера сега  Peace Просто обобщих как стоят нещата.
Другото, което мисля е, че многото имане глези.Човек почва да си угажда с неща, от които не се нуждае, за да живее и без които също би си живял добре. За задоволяване на все по-нарастващите такива желания за глезене, започваме и все повече да експлоатираме средата, в която живеем. Което не е хубаво, разбира се, но така върви животът. Кой е казал, че развитието на човечеството трябва да е във възходяща градация... Всяко едно развитие започва с подем, достига своя пик и след това следва спад.
Може би звуча малко хаотично. Разсъждавам си само.
Ами няма какво да добавя.Хванала си точните ми мисли,просто не можах да ги изразя в сьщите думи. Grinning

Човешките избори определят еволюцията на отделният човек.Наркомания,алкохолизъм и пр. са проблем на хора неразбиращи живота,а не природата като цяло.

Най-добре ще е природата да се отърве от този биологичен вид тогава и да се надяваме,че ще си върне равновесието.

Не прочетох отговор на този въпрос:
Цитат

Животьт е част от природата.Не мисля,че наркоманите или алкохолиците носят вина.Друга е причината.Знаем коя е.
Не знам кое е добре да изчезне и кое не.Не мога да искам такова нещо,такива решения ги прави сьздателят.Природата се саморегулира.Колкото по далече е дадено сьщество или явление от природните закони,толкова повече увеличава шанса си да бьде премахнато.
Ами чети,написал сьм. Peace

Общи условия

Активация на акаунт