
Да, трудносмилаеми са заради високото съдържание на целулоза. Термично обработените листа се смилат по-лесно, но пък не можем да варим марулите

Иначе си права за продължителното дъвчене - много е важно. То и затова животните, които се хранят с растения, преживят дълго време.
А човек за целта си има кътници, с които следва също да дъвче дълго и добре.
Сега се сещам за гадния навик, който се създава в градината- "Кой по- бързо ще си изяде...".
Според мен това е много голям проблем ( дъвченето) за много хора, дъвченето е част от процеса на храносмилане и това е по-вероятната причина аз например да имам проблем със смилането на повече зеленолистни, не толкова, че те ми 'вредят' с нещо, защото не съм им ги виждала често:) Въпреки, че аз не се кълна в това, което купувам от супера. При нас до 'източник' се уточнява само държавата, внимавам да купувам италиански неща, разчитам на контрол, но в крайна сметка гаранции няма.
Лекар диетолог ми е препоръчвал, че едно хранене трябва да продължава 20-30 минути с бавно дъвчене. Аз не мога и до 10 да стигна. Това е цяла вечност особено при по-малки количества. Пробвам различни 'трикове' например оставяне на вилицата , пак я вдигам, почивам между хапките и тн много изнервящи неща и в крайна сметка 2 на 100 успявам да увелича времето достатъчно