Признаха вегетарианството за психично заболяване

• 86 460
  • 2 544
  •   1
Отговори
# 90
Не се сърди, човече , не е точно така. Поканили са те на сватба все пак и са поръчали предварително храна. Не е като да ти предложат от собствената си пържола да си боцнеш.

Т.е. трябва да питам всеки един от гостите - 100-300 или повече, какво яде, за да му направя индивидуална порция?
Е, болшинството хора се хранят стандартно.
Едва ли е проблем да се съобрази менюто на някой със специфични нужди.
Ако има алергични към дадена храна?А алергена не се вижда , а е сготвен?

# 91
Колкото и цинично да звучи, има някаква логика да обявят вегетарианството за психично заболяване.
Много големи вреди са нанесени на хората чрез внушавани валидни за всички правила.
Ако вегетарианството ви кара да се чувствате перфектно – ОК, но не порицавайте и не съдете тези, които не мислят като вас.
Правилен начин на хранене за всички хора не съществува.

# 92
http://en.wikipedia.org/wiki/Orthorexia_nervosa

За това става въпрос, бг-мами...
Въобще не иде реч, че някоя леля решила, че месото и е гнусно, а друга полудява от мисълта да не яде картофеното пюре без пържола.

И нещо по повод хомосексуализма, което много ми хареса:

# 93
  • вятър в маслините, вятър над хребета
Blacks still can't marry whites
 Joy Joy Joy

# 94
Не се сърди, човече , не е точно така. Поканили са те на сватба все пак и са поръчали предварително храна. Не е като да ти предложат от собствената си пържола да си боцнеш.

Т.е. трябва да питам всеки един от гостите - 100-300 или повече, какво яде, за да му направя индивидуална порция?

Имам приятели, които получават неприятни киселини, когато ядат ястия с лук и чесън. Наистина не е винаги въпрос до харесване на определени храни. Хора със заболявания (подагра, жлъчка, прекарали хепатит) са на стриктна диета. Затова и по полети предлагат 10 - 15 вида меню. И съм забелязала, че по време на полет болшинството от хората са на стандартно меню, като няколко души са си поръчали други разновидности. Дали по религиозни причини (някак не е редно да сервираш свинско на мюсюлманин), дали здравословни или по убеждение, добре е да има избор, когато е възможно. Особено по здравословни.

# 95
  • Linz
Ако вегетарианството ви кара да се чувствате перфектно – ОК, но не порицавайте и не съдете тези, които не мислят като вас.
Бих апелирала към същото месоядните.

# 96
  • в рока
Цитат
Ако някакси случайно ви е възможно, бихте ли се постарали да не прехвърляте от болната глава на здравата (това е отправено към пуркашите).  Нито мърлящината на списвачите, нито интелектуалната заленялост, причинала безмисленото копиране на тази измишлъотинка тука, са моя вина. И сто виртуални прегръдчици да си пуснете, все тая.

Болни глави много тука.Здрави-също.Празната,обаче е само една-твоята.Тя не ражда нищо освен  злобни бълвочи.Думата"пуркаши"пък не знам кво означава.

Ако някак си ти е възможно да си погледнеш простотията ,неумело прикрита под арогантния тон,то би се гръмнала

# 97

Това че един човек да яде всичко, не значи, че го яде всякак, може да не хареса начина, по който е сготвено. Ако яде пилето само пържено, пък те да му сложат на фурна. Така че ако ще се вземат предвид нуждите на вегани и т.н., не трябва да се пропуска никой гост, неуважително е.

Това пак значи, че на всички гости трябва да се направи списък с болестите и алергиите.

Хората с алергии хапват предварително, каквото трябва, а там ядат само това, което могат. Отиват да се забавляват и да поздравят приятелите си, не да се наядат. Други пък, които са на диета, не пипват десерта, който не обича супа я пропуска и т.н. Не виждам проблем. Аз лично не ядях свинско дълги години, над 25, а на сватби редовно това беше менюто, не съм се чувствала ощетена, просто не съм го яла, явно затова разсъждавам, че човек може да избира какво да яде, но не бива да очаква всички да се съобразяват с него...

# 98
  • в рока
На нашата сватба имаше 2 специални менюто за наши приятели диабетици.Съобразих просто защото малко преди сватбата им го откриха заболяването.Иначе не съм сигурна дали щях да се съобразя,в суматохата можеше и да забравя

# 99

Това пак значи, че на всички гости трябва да се направи списък с болестите и алергиите.

Хората с алергии хапват предварително, каквото трябва, а там ядат само това, което могат. Отиват да се забавляват и да поздравят приятелите си, не да се наядат. Други пък, които са на диета, не пипват десерта, който не обича супа я пропуска и т.н. Не виждам проблем. Аз лично не ядях свинско дълги години, над 25, а на сватби редовно това беше менюто, не съм се чувствала ощетена, просто не съм го яла, явно затова разсъждавам, че човек може да избира какво да яде, но не бива да очаква всички да се съобразяват с него...

Не виждам проблем да бъдат попитани хората дали са на специален хранителен режим. В повечето случаи те няма да са мнозинство. И не става въпрос да се съобрази менюто с това дали някой иска трюфели, друг супа от манатарки, а трети пиле с кедрови ядки и сос от сирена. Може да има няколко вида хляб за хора с диабет и глутеинови алергии. Или пет безмесни порции. Два вида десерт. Не е голямо усилие.

Нямам претенции за храна като ходя по сватби и гостита, все пак това е почерпка и не е целта на мероприятието. Но пък по заведения (отишла съм, за да се наям, плащам си) няма голям избор от безмесни ястия.

# 100
  • Варна
Възпитаният човек, когато кани друг на гости, го пита за алергии/специален режим на хранене. Ако си човек с алергии/специален режим на хранене и  пропуснат да те попитат и си възпитан човек, то е редно да предупредиш. Peace

Не ми се струва за редно да се приравнява неяденето на месо към извращенията. Това все пак не е секс със животни.

# 101
Нямам претенции за храна като ходя по сватби и гостита, все пак това е почерпка и не е целта на мероприятието. Но пък по заведения (отишла съм, за да се наям, плащам си) няма голям избор от безмесни ястия.

Не губиш нищо, и без това всичко е наблъскано с "подобрители"  Mr. Green

# 102
  Всеки има право да се храни както намери за добре, но никой няма право да пречи на другите да ядат каквото искат.Най ми е жал за децата,които нямат избор ,а им се налагат чужди възгледи.

На децата винаги им се налагат "чужди възгледи" - тези на родителите им. Дали тези възгледи са в посока да се ядат кюфтета или да не се ядат, все са чужди.

# 103
На децата винаги им се налагат "чужди възгледи" - тези на родителите им. Дали тези възгледи са в посока да се ядат кюфтета или да не се ядат, все са чужди.

Не съм съгласна. Ако им се сложи на масата всичко, от всички хранителни групи още при захранването, и ядат, каквото си изберат, това не е налагане  Peace налагане е, ако детето умишлено е лишено от някоя, заради убеждения на родителите.

Уточнявам, че не става дума за неща като торти, кола и т.н., а за основните хранителни групи.

# 104
А когато месото се пасира в манждата, само и само да хапне мръвка детето, което иначе отказва месо- това не е ли принуда  Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт