Признаха вегетарианството за психично заболяване

• 87 600
  • 2 544
  •   1
Отговори
# 480
Мерси за информацията, вчера за първи път изобщо научих за липсата на този витамин във вегетарианската диета. Казвам вегетарианска, защото човекът, който разказваше историята си, не беше веган, минал бил и през това, но за кратко.
Питам, пинеже имам доста приятели и близки вегетарианци, които със сигурност го карат през просото и не проучват откъде да си набавят това, което го няма в месото и млечните.

# 481
Мерси за информацията, вчера за първи път изобщо научих за липсата на този витамин във вегетарианската диета. Казвам вегетарианска, защото човекът, който разказваше историята си, не беше веган, минал бил и през това, но за кратко.
Питам, пинеже имам доста приятели и близки вегетарианци, които със сигурност го карат през просото и не проучват откъде да си набавят това, което го няма в месото и млечните.

Не го знам този човек колко е бил запознат с нуждите от този витамин в организма и с източниците му, не мога да го обсъждам.
Кое е това, което го няма в месото и не може да се набави по друг начин? За този витамин се видя, че не е точно така.

# 482
Ето я статията, за която говоря: http://sun-bg.com/3051/polet-vav-vazduha/
Просто ми направи впечатление.

# 483
Judy ,допълних си постинга,на базата на един твой линк-виж какво пише в статията-в растителните източници има съвсем минимални количества,а в спирулината примерно-аналози...

Kравата ако пасе неизмита трева,може да си набавя това-онова,при човека обаче трудно ще стане от растения.

# 484
Този сайт на тази майка веганка виждали ли сте го? Примерно меню за кърмеща:
http://desilifestyle.net/2013/03/%D0%BF%D0%BE%D1%87%D1%82%D0%B8- … BA%D1%8A%D1%80-7/
Бременността беше изкарана със същото меню.

Нормално?

# 485
Така е Мирилайлиай, хранителните навици се формират спрямо местообитанието. В Тайланд нарпимер не забелязах никъде сирене и салам, май изобщо не познават такива продукти като част от националната им диета, за сметка на това газят до колене в морски дарове:)
Затова казах, че човекът е анатомично и физиологично устроен така, че да приема най-разнообразни храни с цел да оцелее в средата и това е нещо уникално.

В 20-21ви век хранителните навици се формират и спрямо стандарта и достъпа до различни храни ( това мисля, че не е нужно да го обясняваме какво значи за нашата част от цивилизацията).

# 486
Този сайт на тази майка веганка виждали ли сте го? Примерно меню за кърмеща:
http://desilifestyle.net/2013/03/%D0%BF%D0%BE%D1%87%D1%82%D0%B8- … BA%D1%8A%D1%80-7/
Бременността беше изкарана със същото меню.

Нормално?

Не съвсем-Деси пие разни добавки,освен това писа в друга тема,че е приемала и пробиотици по време на бремеността-добро храносмилане-добро усвояване на витамините.Това не и пречи да уверява останалите,че е изкарала нормална бременност благодарение само на суровата си храна.

# 487
Янечек, и тук всичко е в сферата на предположенията:

"Все пак лекарите не отдават парализирането на краката му на дефицита на витамин В12, но смятат, че това обуславя процеса, че е една от причините за обострянето му. За да възстановят нормалните нива на витамина в организма, лекарите за отрицателно време му били 20 инжекции с витамин В12.".-
Сиреч идея си нямат каква е причината, така разбирам аз.

Чета в момента много интересна книга- "Стината за дълголетието" на НГ:
http://egmontbulgaria.com/knigi-3/obrazovatelni-knigi-121/istina … oletieto-495.html
Чела съм преди това нещата на кратко в едно от списанията на НГ на английски. Обсъждат се четири световни региона с най- много столетници. Сега сме на дълголетниците на о.Сардиния. При тях е интересното, че броят на мъжете над 100 г. е малко по- голям от броя на жените, което се отдава основно на начина им на живот- хранене, движение /хората не живеят край морето, а в планинската част, овчари са основно и ходят на ден по минимум 8 км. на чист въздух/, не се занимават с бюджет и организация на сметки и други излишни неща. Месото им е веднъж на 1-2 седмици, в неделя или само по празници /собствено производство, разбира се, не киснато в отрови и допълвано с боклуци/, основно е червеното вино от един специален сорт тъпкан с флавоноиди, точно козе мляко и сирене и зехтин /мастиково масло/, паста, зеленчукова супа, плодове.
От значение е не само да се стигне до заветната възраст, но и човекът да е физиологически добре, да не е болен, да живее качествено, за възрастта си.

ххххххххххххххххххххххххх
Разбира се, Ом, че е по- малко количеството в растителната храна, но зависи какви са и нуждите на организма от този витамин, често се преекспонира с това, зависи и от поеманите количества храна.
Това са все още основно теории- недоказани. Писахме го дори днес.
Лично за себе си писах вече за козето и добавям сега овчето мляко и сирене, които ми набавят тези нужди доволно. Кравето не съм хвърлила също, но обичам козе и овче.
А за разлика от посочения в линка на Янечек йога аз си правя редовно изследвания на кръвта профилактични. Правих и на костна плътност. Не заради храненето, профилактики ежегодни си правя, смятам, че е редно. За костната плътност не се прави всяка година. Аз също имам режим от 20 години, имам база за анализ.

Последна редакция: вт, 19 мар 2013, 10:59 от Judy

# 488
  • София
Е, добре, нали В12 може да се набавя и от яйца, мляко и млечни?
Нали говорим за вегетарианци, а не за вегани?

Между другото, покрай последната бременност си полежах доста в болницата и засякох едно-две майчета вегетарианки. С ужасно нисък хемоглобин. Който, ако направят кръвоизлив при раждането, става направо фатален.

# 489
Аз пък си правя йога,без профилактични изследвания-смятам че едно тяло може да има добри лабораторни резултати и човек да не се чувства добре,както съм убедена и в обратното.

# 490
Е, добре, нали В12 може да се набавя и от яйца, мляко и млечни?
Нали говорим за вегетарианци, а не за вегани?

Именно, затова постнах горната информация.

Между другото, покрай последната бременност си полежах доста в болницата и засякох едно-две майчета вегетарианки. С ужасно нисък хемоглобин. Който, ако направят кръвоизлив при раждането, става направо фатален.

О, нисък хемоглобин имат и доволно ядящи месо всеки ден. Въпрос на обработка на веществата от организма е. А моят, напр., бива, макар и да е в долни граници, по- висок не ми трябва. Между впрочем в книгата, за която писах, се сочи, че тези дълголетници от о. Сардиния имат също нисък хемоглобин, което е плюс за тях /описано е подробно и защо- тази специфика на състава на кръвта има отношение към лечението на малария и предпазването от други заболявания, високият хемоглобин не е винаги нещо добро, понякога е индиция за заболявания дори/.

За йога- не знам, не практикувам, аз предпочитам да ходя и да плувам. Важното е да има движение. Че с този ни градски начин на живот лично за мен не е добре.

# 491
Аз от линка не разбрах този Люси колко време са му траяли увлеченията по веганство и суровоядство и какъв йога е,след като не е разбрал най-главното-че хората,занимаващи се с това трябва да ядат и млечни продукти, и готвена храна,коетоe  във връзка с ненавреждане заради практиките.

P.S.Йогата не е спорт,за спортуването си имам други активитети.

# 492
Не пишеше ли нещо за 1994 г. в статията?

Да, намерих го: "От 1994 година се занимава с йога и е вегетарианец."

# 493
E, на Люси не могат да му кажат защо е заболял, както и на много дръги тежко болни хора, от лекарите - толкова. Но е истина, че са му установили ниски нива на Б12 и че се среща при много вгетарианци. Това исках да обсъдим - именно витамина, а не болестта на човека.
За хемоглобина ми е смешно - поне за това отдавна се знае, че не заивиси от яденето на месо и дроб. Само за пример - аз и сестра ми се храним горе-долу еднакво, като даже тя яде повече месо, аз съм с висок, тя - с нисък хемоглобин, през брменността й падаше много под долната граница.

# 494
Не пишеше ли нещо за 1994 г. в статията?

Да, намерих го: "От 1994 година се занимава с йога и е вегетарианец."

Judy ,аз питах нещо друго:
Цитат
Аз от линка не разбрах този Люси колко време са му траяли увлеченията по веганство и суровоядство

Общи условия

Активация на акаунт