Признаха вегетарианството за психично заболяване

  • 82 922
  • 2 544
  •   1
Отговори
# 630
  • Мнения: 5 710
Темата стигна до мястото,кьдето се вижда ясно,че храната се предпочита заради вкусовите рецептори,а не според необходимостта.
Човек става роб на угаждане на едни рецептори и затова му е трудно да прецени коя храна е пьлноценна,здравеносеща и необходима.

Започвам темата там, където я оставих сутринта.

С теб мога да стисна ръка за едно нещо  - важното е какво има в това, което ядем, а не какво няма.

страници и страници безмислено мерене на 'избора' - сам постави омърлушения емотикон зад "но ориз много обичам " ( не помня дали тук или в другата тема, която зачетох от началото), което предполага как се предаваш на ориза, защото ти е вкусен. 


И от тук насетне винаги се започва  или с веганската пропаганда, или влизат тези с мръвките.  Средният път = фаст фууд масата. Ние, неразбралите, недоучилите, недоинформиралите се.. досада.

# 631
  • Мнения: 14 651
Дюнерът е единственият начин големият ми син да яде пиле, така че му правя понякога. Ако имаше откъде да му купя хубави, нямаше да се занимавам, но около нас няма. Сещам се за кои дюнери говори baibibi, с ориз са много вкусни, да.
И въобще повечето храни са вкусни и полезни, стига да са с пресни продукти. Аз ям почти всичко.

# 632
  • Мнения: 5 710
аз исках да допълня нещо, което казвах назад, че спестявам от продукти ( което е така), хранейки се балансирано. Но днес си дадох сметка, че не е съвсем така. Всяко излизане от 'местната продукция' - неща които растат и се движат по тези ширини е лесно за бюджета ми.

Но ето, че не мога да направя веган десерти, на които посветих доста четене в последно време
Масовите рецепти включват кокосово олио и агаве. ( нещо трябва да слепи 'тестото', и да го подслади) Много полезни продукти и тн. И днес отидох за кокосово олио едно бурканче от макс 200 гр. струва 4,50 евро, агаве от най-евтиното ( 100ина мл.) - пак поне 3 евро. Като прибавам и нужните количества ядки, които изобилстват в рецептите ( защото все от нещо крост трябва да се направи), накрая този веган десерт излиза платинен, не златен.

Мога да направя един тон суши за цената на един 'вегански чийзкейк". Twisted Evil

зависи много. много много.

# 633
  • Мнения: X
Кое тогава, защото съставът им е много различен?
Кое натоварва щит.жлеза?

Да, това питам.

Водорасляците и морските продукти натоварват щитовидната.Така че яжте до 12 бройки тогава-йода е полезен за концентрацията, и не само за нея.


Ама то не всяко суши има водорасли, тези които най-много обичам даже хич нямат.

Скрит текст:

За морските продукти - тези които цял живот, че и родителите ни и прародителите ни сме яли много риба и морски продукти, да се страхуваме ли за щитовидната си жлеза? Колко риба има в 12 парченца суши?  
Японците сигурно до един са оперирани от щитовидна жлеза.  Crazy

# 634
  • Мнения: 14 651
На мен много ми допадат някои веган рецепти, стават интересни гарнитури. Но веган чийз кейк звучи толкова абсурно, колкото и веган сланина. Веган чийз, сигурно е от накиснато кашу.
пп: наскоро гледах рецепта за сурова пица - това нещо се пригитвяше около едно денонощие, защото се сушеше горе-долу 12 часа, а плънката, понеже и тя е сурова, се мариноваше пак толкова. Е, ако искам да съм суровояд, защо ще ми е пица? То и това сушеното едва ли има вкус на пица.

# 635
  • Мнения: 5 710
На мен много ми допадат някои веган рецепти, стават интересни гарнитури. Но веган чийз кейк звучи толкова абсурно, колкото и веган сланина. Веган чийз, сигурно е от накиснато кашу.

разбира се, 'чийз' е равно на накиснато кашу , брава. Simple Smile Самата основа пак толкова орехи. Съединителната 'тъкан' е кокосово олио и нектар от агаве. отгоре ягоди, малини нещо такова.
количеството ядки в един подобен десерт е зашеметяващо.
проблемът , който виждам във веганското 'готвене' и по-специално десери е, че желаят да наподобят нещо познато - дали ще е бисквита, чийз кейк или .. палачинка винаги оптиват да есъздадат по-скоро алтернатива която да се казва 'веган палачинка', а не нещо ново, свое.
Затова на толкова хора не им е вкусно. Ти като знаеш какъв е вкуса на една бисквита трудно ще
оприличиш бисквита от овес и банан на 'революционна' Simple Smile
но това са си някакви мои драми де, самоопровергавам се, че да се храниш така е  евтино.
зависи какво ядеш. има продукти, които са адски скъпи, трудно достъпни и тн.
днес прекарах към час и нещо в един тукашен еко-био-нам си кво си-супермаркет и  кръстосах погледа пред много от цените

от морски дарове не страним,прясна риба ядем 2х седмично, щитовидната ми жлеза е наред.
?сът е не дали, а колко.

# 636
  • Мнения: 14 651
Ако не е кашу, ще е бадем. А ако не ядеш и млечни, и риба, и яйца, трябва да прибягваш до ядките и разнообразието на зърнените, доста от които са скъпи. Например киноа, амарант и коноп, които не са био, не съм виждала. Няма ли не био на половин цена?
пп: да, наподобяването на класически рецепти е леко смешно понякога и все се сещам за израза "от пръдня боя".

# 637
  • Мнения: 5 710
Ами аз и назад казах, че не съм вегетарианка, и никога няма да бъда ,но се информирам какво има в храната ми и да увеличавам полезностите се старая. Та, естествено дофтасах и до киноата   Laughing  ?сът    при  мен всички зърнени ( елда, просо,... каквото се сетиш, жито и тн и тн) е, че не мога да ги възприема. Не са ми вкусни. Насилвам се, а насилието е знак за бързо предаване.
Камутът е интересен продукт ( аз четох и доста противоречиви неща за него, че е поредната маркетинг-бомба), понеже не ям ВХ , тази година 1х съм яла  половин малка пица от камут и беше много вкусна.

# 638
  • Мнения: X
Табуле с киноа става хубаво. Обаче киноата била псевдо житно растение. Не е от семейство житни, а от Щирови.  Laughing За веганите предполагам е полезна заради калция, който съдържа.

# 639
  • Мнения: 14 651
И е много богата на протеини, но понеже обвивката й дразни, е препоръчително да се смила на брашно. На мен пък са ми много вкусни всички зърнени, с изключение на елдата, която ненавиждам. Лимецът е модерен тук напоследък, а и е достъпен. Има и не био.

# 640
  • Мнения: 7 837

днес прекарах към час и нещо в един тукашен еко-био-нам си кво си-супермаркет и  кръстосах погледа пред много от цените


Навсякъде е така  Laughing
Аз например, вчера опитах сурови сладки от косови стърготини и масло, които за 6-7 парчета, струват $9. не съм запален фен на суровоядството, непосилно ми е да го купувам и днес ще купувам продукти и ще се опитам да ги направя вкъщи, защото на децата много им харесаха.
Между другато, преди няколко години, когато още не беше толкова на мода, киноата беше на половин цена. Същото се случи с много други продукти. Лимецът и тук започна да набира скорост откъм "модерност" в последните години.

# 641
  • Мнения: 12 722
Пробвахме ги всичките модерни фуражи. Една педиатърка точно така беше казала - това не е храна, това е фураж. Ама какво ли разбират те. Накрая се оказа, че обикновените неща най-добре понасят на внучката.

# 642
  • Мнения: 7 837
Трещерица, не мога да повярвам, че и ти си залитнала по модерностите, макар и временно. Не ти отива на имиджа.

# 643
  • Мнения: 4 150
аз исках да допълня нещо, което казвах назад, че спестявам от продукти ( което е така), хранейки се балансирано. Но днес си дадох сметка, че не е съвсем така. Всяко излизане от 'местната продукция' - неща които растат и се движат по тези ширини е лесно за бюджета ми.

Но ето, че не мога да направя веган десерти, на които посветих доста четене в последно време
Масовите рецепти включват кокосово олио и агаве. ( нещо трябва да слепи 'тестото', и да го подслади) Много полезни продукти и тн. И днес отидох за кокосово олио едно бурканче от макс 200 гр. струва 4,50 евро, агаве от най-евтиното ( 100ина мл.) - пак поне 3 евро. Като прибавам и нужните количества ядки, които изобилстват в рецептите ( защото все от нещо крост трябва да се направи), накрая този веган десерт излиза платинен, не златен.

Мога да направя един тон суши за цената на един 'вегански чийзкейк". Twisted Evil

зависи много. много много.
Вярно е,че цените на био продуктите (и на не местните такива) е много по завишена.(според мен незаслужено).
Производителите знаят много добре какво е нужно на човек,за да е здрав и зареден с нужните елементи и точно затова цените на тези стоки са високи.
За да не могат хората да си ги позволяват или поне да е рядко.

Има и хубава страна на тези цени-поне аз намирам такава за себе си.
Купуваме много по малко неща и не изхвьрляме нищо.При една равносметка за годината излиза,че сме дали 50% по  малко пари.
И не е нужно,ако нещо е скьпо да го купува човек.Минавам веднага на нещо по евтино.

# 644
  • Мнения: 2 761
За морските продукти - тези които цял живот, че и родителите ни и прародителите ни сме яли много риба и морски продукти, да се страхуваме ли за щитовидната си жлеза? Колко риба има в 12 парченца суши?  
Японците сигурно до един са оперирани от щитовидна жлеза.  Crazy


?сът е не дали, а колко.

За количеството в сушито не знам-аз суши съм яла веднъж в живота ми и не претендирам да съм наясно с подробностите,само знам че е пипкава работа приготвянето.А как и колко консумират японците и как са с жлезата също не знам,защото не съм изследвала начина им на живот като цяло-сигурно са се напаснали,както българина към пръжките. Simple Smile
Освен това натоварването с нещо си не означава автоматично,че човек ще се докара до болест и операция.По-проблематично е за тези,които вече имат заболяване и трябва да внимават.

Пробвахме ги всичките модерни фуражи.

Баш си е така-модерни фуражи за модерни двукраки животни. Laughing

Лимеца са го гледали по нашите земи,но е скъп понеже не понася подхранване и дава малко добиви,а и заради модната вълна е допълнително оскъпен.

Последна редакция: ср, 20 мар 2013, 23:17 от ОМ

Общи условия

Активация на акаунт