Признаха вегетарианството за психично заболяване

• 82 431
  • 2 544
  •   1
Отговори
# 885
ОМ, много си зле, честна дума....

# 886
Вече го писах и преди ,но във връзка с децата ще го повторя.
На 11  години присъствах на заколването на прасе и теле. От тогава до забременяването ми 17 години по късно не хапнах месо,а съм обичала печено пиле, печена риба, луканка, кайма и т.н. като дете преди това. Станах веган за един миг,а вегетарианец за 16 години.
До ден днешен ,вече всеядна , пак си харесвам същите меса, но никога не съм опитвала агнешко, ярешко, овче, заешко и свинско (освен на кайма смес с пуешка такава ).Мъжът ми е месояден ,децата са всеядни ,станах всеядна ,защото не исках да се лишавам от нищо важно по време на първата ми  бременност и продължих, като реално вкусовете ми не са мръднали кой знае колко. 
Не смятам,че бременната жена и подрастващото дете трябва да са вегетарианци,въпреки ,че аз бях с години такава ,но спрях когато забременях .
Едно от децата ни в хола с нас, докато сестрите й играят в стаите си , днес гледа едно предаване за вегетарианци /вегани и каза,че вече е такава. Аз не реагирам никак освен с отговори на въпросите какво се яде и когато идва обяда си повтаря същото.Аз обяснявам, че това означава да не яде пиле, риба , мляко,йогурти и сирене ,тя си казва добре ( а са и любими млечните )  и след обяда от сладки картофи, домати,авокадо, сирене ,лук и маслини на салата се оттеглят да играят.След два часа убедената веганка си поисква снак плодово мляко и казва,че вече не е веган.На 5 е. Скъсахме се от смях с нея:)

Искам изборите да с техни,а не мои или наши ..

# 887
Назад писах, че никога не пробутвам нищо на децата - нито на моите, нито на чуждите. Какво беше редно - да дам на моите деца да вечерят, а на гостенчето - не, защото то не обича? Да не говорим, че то само си навря ръчиците в купата с кюфтета, че и се презапазяваше, точно като невидяло, каквото всъщност е.
А родителите са нормални хора, не беше проблем, че детето се е наяло с кюфтета, само че най-вероятно няма да започнат да му правят.

Ние имаме близки приятели вегани и когато идват просто няма месо, а вече и млечни. (е, имаше един неволен гаф в началото). Детето ни е гостувало и за седмица. Никой не е умрял от някоя безмесна вечеря. Гостенчето не просто не обича, то не яде тази храна. Все едно на теб да ти сервират куче, например. Говоря за някакво уважение към избора на другите. 

# 888
T.e. когато имате за гост веган или вегетарианец не само осигурявате съответната храна на него, но и самите вие не ядете нормалната си храна?
За мен честно казано това е малко прекалено, но всеки си знае. Аз поне нямам чак толкова радикални приятели, че да не можем да седнем на една маса и всеки да си яде от чинията.

# 889
  • Linz
Вегетарианецът не е проблем, все пак месоядните не се изхранват само с месо. При вегана е по-сложно, с такъв и аз се затруднявам.
Въобще вегетарианец и веган не могат да се слагат под един знаменател.

# 890
ОМ, много си зле, честна дума....

Припомням ти правилата на форума:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=23714.0

При още едно твое,на Кривошапкова или на някой друг др.мнение относно мен,нещата ще стават зле за теб и останалите,които не се придържат към разговора на темата.

# 891
T.e. когато имате за гост веган или вегетарианец не само осигурявате съответната храна на него, но и самите вие не ядете нормалната си храна?
За мен честно казано това е малко прекалено, но всеки си знае. Аз поне нямам чак толкова радикални приятели, че да не можем да седнем на една маса и всеки да си яде от чинията.

ако ми дойде такъв гост, е добре дошъл да си пазарува и готви
аз нямам намерение да убивам часове на ден за да му кисна и глася фуража
единствено ще му осигуря бобовите и салатите
и как ли пък не аз да ям от неговия фураж
защо да не е наобратно, той/тя да яде от моята храна
ми прекалено ми идва такава едностранна толерантност
ако сме толерантни, то нека е двупосочно все пак

# 892
Това,дето го пишете ...да оставим децата да избират дали да ядат месо сьщо е предварителен избор на родителите.
Ако родителите не предлагат месо на децата си,децата няма как да изберат месото.
Пуснато дете в природата няма как да избере да яде месо.

А примерьт за детето(веган или вегетарианец) ,което е "прояло" месо на чуждо място може да има колективна причина от поведенчески характер.Типично за децата-подражание-копиране.
Моите ядат месо в училище.В кьщи и на гости не ядат.

За да разберем какво става в главите на децата трябва ние да станем деца.

Никога не бих дал "тайно" заради вьзгледите си нещо (не само месо) на чуждо дете (за което знам,че родителите му са против или пьк не зная дали са дали сьгласието си).
Детето може да е алергично,може да не понася определени продукти или пьк да получи емоционално разстройство.

Вегетарианецът не е проблем, все пак месоядните не се изхранват само с месо. При вегана е по-сложно, с такъв и аз се затруднявам.
Въобще вегетарианец и веган не могат да се слагат под един знаменател.
Зависи от веганьт.Като имаме вегани гости в кьщи е най лесно.Слагат се няколко цвята в чинията.Ако не им харесва,имат избора да си порьчат нещо друго от друго място (например кетьринг). Понеже аз лично никога не бих изисквал някой да се сьобразява с моите предпочитания,всеки положен труд и внимание от домакините в тази посока означава за мен много.И ще ям каквото са ми сложили.

ОМ,
Най несправедливото е човек да категоризира хората,да ги слага в Schubladen,а в сьщото време да подскача,когато с него се опитват да направят сьщото.
По напред си ползвала думата "асоциални" родители.
А още по назад нападаш както мен,така и други потребители с различно от твоето мнение.
Мога сьщо да ти напомня,че темата е за СЗО и вегетарианството.
Погледни си мненията и виж кьде точно пишеш по нея. Peace

# 893

ако ми дойде такъв гост, е добре дошъл да си пазарува и готви
аз нямам намерение да убивам часове на ден за да му кисна и глася фуража
единствено ще му осигуря бобовите и салатите
и как ли пък не аз да ям от неговия фураж
защо да не е наобратно, той/тя да яде от моята храна
ми прекалено ми идва такава едностранна толерантност
ако сме толерантни, то нека е двупосочно все пак

Аз не каня хора,които не мога да уважа.

# 894
а аз - хора, които не ме уважават
особено такива, имащи се нещо повече от обикновените хора
такива едни уж много извисени

# 895
  • гр. София
W'A'S'P', искаш да кажеш, че ако твой близък приятел е веган/вегетарианец, ще го караш да ти яде свинското, в противен случай няма да го каниш, щото не те уважава като си се трепала да правиш пържолите ли? Все пак ти го каниш, той не ти се натриса  сам. Като каниш някого си правиш сметка как ще трябва да го посрещнеш.  Rolling Eyes

# 896
Кристиян,аз обсъсждам мнения по темата.А някои си позволяват да обсъждат мен без да ме познават.И да използвала съм асоциални,без да го насоча конкретно към никой,защото не познавам никой лично от този форум-ако ти си се припознал е друг въпрос,не е било адресирано към теб.
A сега върни началото и виж кога аз "нападам"-каквото повикало,такова се обадило. Peace
Относно темата-твоите мнения всички ли са на тема СЗО и вегетарианство,че ми държиш сметка на мен?

# 897
  • София
Съгласна съм.  Peace
Аз съм вегетарианка, но когато започна да захранвам детето си, ще му предложа и месо. Ако трябва да съм честна - никак не ми се ще, но предпочитам то самО да се откаже от месото един ден, а не аз да направя този избор вместо него. Ако избере да не яде месо ще го подкрепя. Отделно, че ще съм му полезна със съвети за балансирано меню, тъй като и аз самата не ям месо.

Мога ли да те попитам нещо?Не е да се заяждам, но ми е любопитно.Като му предложиш месо, ще е само  храна ли или ще е придружено и с обяснения, колко е вредно,как хората не са създадени да ядат месо, и т.н.?

# 898
а аз - хора, които не ме уважават
особено такива, имащи се нещо повече от обикновените хора
такива едни уж много извисени
Тогава не разбирам защо имаш контакт с такива?
Аз не познавам извисени такива...сьвсем обикновени,скромни и добри познавам.
Може би попадаш на такива,за които писахме по рано,повлияни от модата.

Кристиян,аз обсъсждам мнения по темата.А някои си позволяват да обсъждат мен без да ме познават.И да използвала съм асоциални,без да го насоча конкретно към никой,защото не познавам никой лично от този форум-ако ти си се припознал е друг въпрос,не е било адресирано към теб.
A сега върни началото и виж кога аз "нападам"-каквото повикало,такова се обадило. Peace
Относно темата-твоите мнения всички ли са на тема СЗО и вегетарианство,че ми държиш сметка на мен?
Точно това очаквах да ми отговориш.
Разбира се,че и моите мнения не са сьвсем по темата.Но не бях аз този,който заплашва останалите,че не се придьржат кьм темата.
Останал сьм с впечатлението,че "каквото повикало-се обадило" не важи като оправдание пред бан.
Та полицаите летят сьс 100км ,за да хванат нарушителя в зона 30км,който кара с 40.

# 899
  • гр. София
Отговорността ми като родител е да се постарая да дам най-доброто, което е по силите ми, на детето си. Със сигурност ще обяснявам кои храни са вредни и кои полезни.
Както писах по-рано, не ям месо не поради това, че го смятам за вредно, а по хуманни съображения. Отделно, че работата ми в областта на храните ми дава огромна информация от кухнята на производството и знам кое как се произвежда. Купешкото месо е вредно не защото е месо, а заради Менделеевата таблица, натикана в него. Да, това се отнася и до останалите продукти, но поне един мога да си спестя, нали?
На детето си мнението си няма да натрапвам. Само ще обяснявам. То само ще реши с времето какво да яде. Със сигурност обаче ще настоявам да си изяжда зеленчуците и плодовете, от които ще предлагам колкото мога по-разнообразни. Под "настоявам" нямам предвид, че ще го държа на масата докато не опразни чинията или ще го заплашвам с изсипване във врата. Такива похвати не мога да ги понасям, защото навремето мен така насилваха да ям какво ли не  Sick

Общи условия

Активация на акаунт