Признаха вегетарианството за психично заболяване

  • 82 676
  • 2 544
  •   1
Отговори
# 975
  • Мнения: X
Цитат
Природата ни е дарила освен с всички атрибути за усвояване на огромен спектър храни от всички възможни групи, и с мозък да разсъждаваме и взимаме оцеляващите решения.

След като природата ни е дала възможност за усвояване на Огромен спектър храни, откъде всички тези симптоми/болести, които се разрастват като лавина?
И най-малкото, ако организмът може да усвоява много видове храни, защо реагира с колити, гастрити, язви и т.н.?   Laughing
Ако наистина всякаква храна се усвояваше, то не би трябвало да ги има горепосочените болести, че и много други, дължащи се на вредния начин на хранене.

"Няма заболяване, което да не се дължи на грешки в храненето!" - реплика на лекар-професор, казана в предаването "Духът на здравето", в неделя-24.03.2013,  по BTV, от 08.00 ч сутринта.

# 976
  • Мнения: 14 651
Добре че е лекарят по БТВ, иначе така щяхме и да си останем - невежи. Каза ли поне този лекар кое не е грешно или този въпрос го остави на зрителите, да си напаснат отговора според собствената диета?

# 977
  • SA
  • Мнения: 3 350


"Няма заболяване, което да не се дължи на грешки в храненето!" - реплика на лекар-професор, казана в предаването "Духът на здравето", в неделя-24.03.2013,  по BTV, от 08.00 ч сутринта.


Изглежда, че този професор не е чувал за огромния брой генетични и вродени заболявания, които нямат никаква врьзка с храненето.  newsm78 Хич да не споменавам травми, инфекции, изгарания, отравяния...

Последна редакция: вт, 26 мар 2013, 09:44 от kameloth

# 978
  • Мнения: X
Добре че е лекарят по БТВ, иначе така щяхме и да си останем - невежи. Каза ли поне този лекар кое не е грешно или този въпрос го остави на зрителите, да си напаснат отговора според собствената диета?
Каза много неща.Предполагам, предаването го има качено в сайта им, затова написах ден и час на излъчване.Ако някой прояви интерес, да си го гледа, няма как да преразкажа 30-минутен разговор за храненето.



"Няма заболяване, което да не се дължи на грешки в храненето!" - реплика на лекар-професор, казана в предаването "Духът на здравето", в неделя-24.03.2013,  по BTV, от 08.00 ч сутринта.

Изглежда, че този професор не е чувал за огромния брой генетични и вродени заболявания, които нямат никаква врьзка с храненето.  newsm78
Ами, в интерес на истината, е чувал.    Laughing И то доста.
Защото, според него и колегите му, занимаващи се с това, дори начинът на хранене на пра-пра-пра баба ти, кога е била бременна с пра-пра баба ти , е фактор дали ТИ ще развиеш някакво генетично заболяване.
Т.е., лошата храна има способността, натрупвайки се , да променя дори ДНК-то в клетките.
Та така, ти се раждаш с тъй нареченото вродено заболяване, което "ти е осигурила" твоята пра-пра баба, или пра-пра дядо, с погрешния си начин на хранене.

Всеки човек има закодирани някакви генетични дефекти, увреждания, промени.
За да се развият като заболяване обаче, им трябва "благодатна почва".
А тя се създава и подхранва от начина на живот и хранене на индивида.

# 979
  • Мнения: 2 761
Ами картофите може да се заразят със салмонела, ако се готви пиле с картофи. Това го казват и световно известни готвачи. Интересното е, че баба ми - явно някакви готварски мъдрости, предавани от стринка на тетка - първо запича месото и после прибавя картофите.

Заразите стават основно от сурови продукти-месо,яйца и сурови млечни.Както и от готвени такива, ако след обработката не са прибрани в хладилника,а стоят на високи Т-проблем е особено лятото,както и ако се консумират храни от заведения,или готови манджи от магазини.
Който си готви в къщи,все пак си има нужните познания по готвене и едва ли ще яде полусурово,а за децата е още по-голям проблем.
Подправките също  имат  голяма роля при предотвратяване на някои хранителни отравяния.

# 980
  • Мнения: 5 710
Тя Краси обича да бомбардира с подобни цитати:)
Идеята й принципно винаги е  правилна -  как се храним има отношение към здравето ни, но обвито със съответната доза драматизъм за подсилвана на ефекта:)

Напоследък гледах и четох някои неща за една специфична област в генетиката, която се занимава с това дали и как един ген ще се активира/или не и тн. Оказва се, че биохимията, която отговаря за това да 'превлючва' гените е силно повлияна от външни фактори. В общи линии вечният спор дали генът или средата са решаващи засега се 'решава' до голяма степен в полза на средата. Генът е там, но дали и как ще се прояви е ?с на по-фини настройки ( не говоря само за хром. регулация). Изборите които правим съзнателно (или не) подтикнати от средата влияят в/у генома и то с последици, които се унаследяват. Това за съжаление е доста стряскащо. Естествено за сега 'карта' не може да се даде, но общо взето е ясно, че крайните девиации в храненето и лайфстайла са вредни, балансирания здравословен подход към живота е полезен. Стресът и психиката също много влияят.

Последна редакция: вт, 26 мар 2013, 09:45 от 10 c's

# 981
  • Мнения: 2 761
Катаринке,професора май ти е отговорил на въпросите.

След като природата ни е дала възможност за усвояване на Огромен спектър храни, откъде всички тези симптоми/болести, които се разрастват като лавина?
И най-малкото, ако организмът може да усвоява много видове храни, защо реагира с колити, гастрити, язви и т.н.?   Laughing
Ако наистина всякаква храна се усвояваше, то не би трябвало да ги има горепосочените болести, че и много други, дължащи се на вредния начин на хранене.

"Няма заболяване, което да не се дължи на грешки в храненето!"

Всеки човек има закодирани някакви генетични дефекти, увреждания, промени.
За да се развият като заболяване обаче, им трябва "благодатна почва".
А тя се създава и подхранва от начина на живот и хранене на индивида.

# 982
  • Мнения: 24 467
Тя Краси обича да бомбардира с подобни цитати:)
Идеята й принципно винаги е  правилна -  как се храним има отношение към здравето ни, но обвито със съответната доза драматизъм за подсилвана на ефекта:)

Напоследък гледах и четох някои неща за една специфична област в генетиката, която се занимава с това дали и как един ген ще се активира/или не и тн. Оказва се, че биохимията, която отговаря за това да 'превлючва' гените е силно повлияна от външни фактори. В общи линии вечният спор дали генът или средата са решаващи засега се 'решава' до голяма степен в полза на средата. Генът е там, но дали и как ще се прояви е ?с на по-фини настройки. Изборите които правим съзнателно (или не) подтикнати от средата влияят в/у генома и то с последици, които се унаследяват. Това за съжаление е доста стряскащо. Естествено за сега 'карта' не може да се даде, но общо взето е ясно, че крайните дивиации в храненето и лайфстайла са вредни, балансирания здравословен подход към живота е полезен. Стресът и психиката също много влияят.

За шизофренията, напр., също упорито се пише, че се дължи на химическа среда /влияние/, вкл. на такава, с която плодът по време на бременността на майката, е бил в досег. Храната е химия. Химия е това, което произвежда и собственото ни тяло под напора на различни външни влияния, вкл. стреса, негативните или позитивните емоции. Те водят до произвеждане на определи по вид и количество хормони- също химия.

# 983
  • Мнения: 47 352
Подобни обобщения от устата на лекар звучат несериозно, но дори да приемем, че е прав, като "грешка" може да тълкува пълното лишаване от месо  Simple Smile


Judy, тези болести не са се появили в последните години, те са си от времето на чистата храна.

# 984
  • Мнения: 4 300
Подобни обобщения устата на лекар звучат несериозно, но дори да приемем, че е прав като "грешка" може да тълкува пълното лишаване от месо  Simple Smile


Judy, тези болести не са се появили в последните години, те са си от времето на чистата храна.
+ това, че 'бумът' се дължи на непрекъснатото увеличаване на продължителността на живота и качеството му. Вече почти никой не умира от мръсни ръце, така че съвсем спокойно може да доживее възрастта за рак.

# 985
  • София - Рим и обратно
  • Мнения: 11 229
А също и под влияние на стрес, страх и други негативни емоции, и най-здравословната био манджа може да се превърне в отрова в организма. Химия. Извод - и крекери с вкус на ребърца да хрупате, или пък да нагъвате киноа - правете го с положителна емоция Simple Smile.

# 986
  • Мнения: 5 710
По принцип Джуди това не бива да ни кара да изтерясваме. Тези неща са много сложни и много неоткрити.  Естествено ако имаш тризомия по 21ва хромозома няма как да избегнеш това с 'хранене' или  каквито да е външни влияния, предполагам, че има цял списък подобни състояния.
Но общо взето е ясно, че средата влияе. Влияят не само хранителните ни избори, или двигателните ни избори, емоционалните също.

# 987
  • Варна
  • Мнения: 1 744
... опитай само, ще ме обидиш. Ама поне хапни само картофките (врели с месото Sick)...
Класика... ooooh!

Какво им е толкова страшно на картофките, врели с месо?
Стига, де. Гадно е.
Попиват всички сокове от месото  Sick


Значи, просто не обичаш месо. Защото не вярвам миризмата на  месо да е толкова вредна.

Не само, че не го обичам, но не го и ям вече 9г.
Наистина зеленчуците, готвени с месо, не са точно вариант за вегетарианци  Mr. Green Все едно ядеш месо, но без месо Simple Smile, защото всичко, което е в месото е попило в зеленчука.

За салмонелата не знам. Тя май се унищожава при термична обработка.

# 988
  • Мнения: X
А също и под влияние на стрес, страх и други негативни емоции, и най-здравословната био манджа може да се превърне в отрова в организма. Химия. Извод - и крекери с вкус на ребърца да хрупате, или пък да нагъвате киноа - правете го с положителна емоция Simple Smile.
Това хем е така , хем не е .
Така е, зящото е вярно, че най-добре се усвоява храната изядена в добро настроение.
Не е така, защото, за да ти влияят стрес, страх и другите негативни емоции до степен да те разболяват, това означава, че имунната ти система не е достатъчно здрава, за да се справи с тях и да ги неутрализира.А здравата имунна система е продукт пак ....на добрата храна.

# 989
  • SA
  • Мнения: 3 350
Цитат
Защото, според него и колегите му, занимаващи се с това, дори начинът на хранене на пра-пра-пра баба ти, кога е била бременна с пра-пра баба ти , е фактор дали ТИ ще развиеш някакво генетично заболяване.
Т.е., лошата храна има способността, натрупвайки се , да променя дори ДНК-то в клетките.
Та така, ти се раждаш с тъй нареченото вродено заболяване, което "ти е осигурила" твоята пра-пра баба, или пра-пра дядо, с погрешния си начин на хранене.

Всеки човек има закодирани някакви генетични дефекти, увреждания, промени.
За да се развият като заболяване обаче, им трябва "благодатна почва".
А тя се създава и подхранва от начина на живот и хранене на индивида.

Вьрху генетичния материал могат да влияят огромен брой други фактори от околната среда, включително радиация, вещества, които попадат в тялото чрез вьздуха, който дишаме, през кожата...
Доста опростенческо е да се твьрди, че единствено храненето е отговорно за всички болести, макар то да има голяма роля в доста от хроничните заболявания на сьвременната цивилизация.
А и различните инфекциозни заболявания - ухапва те например комар, или кьрлеж. Еми както и да се храниш, пак може да се разболееш, било от някоя треска, било от Лаймска болест и много други. Заразяваш се с хепатит, HIV , сифилис... какво общо има храненето ти?

Последна редакция: вт, 26 мар 2013, 10:06 от kameloth

Общи условия

Активация на акаунт