Признаха вегетарианството за психично заболяване

• 82 981
  • 2 544
  •   1
Отговори
# 1 020
Организмьт сам си произвежда нужните аминокиселини,а останалите се набавят лесно И с растителна храна.
Ако се сравнят някои таблици,доста от растителните продукти дават повече от есенциалните киселини отколкото месните и млечните продукти.
Аз не сьм привьрженик на готови протеини защото ме мьрзи да ги разграждам на аминокиселини и да си правя свои (хуманни) протеини.Предпочитам да си спестя тази енергия.

# 1 021
  • София
Млечни, яйца, бобови и зърнени съвсем пълноценно ти дават протеините, от които се нуждаеш. Ако вземеш да посмяташ, всъщност ще установиш, че човек по-скоро яде много повече протеини от нужното, без изобщо да подозира. Имах неприятен повод да си правя такива сметки, това са ми личните впечатления по въпроса. Наистина нищо не трябва да ядеш, за да не ти стигат протеините, това е най-смешният аргумент. Но то едни протеини не правят диетата добра.
пп: какъв е този мит за соята - вегетарианците усърдно я избягват, по същата причина, поради която и всеядните я избягват.

Точно обратното е! Съвременният човек тип западняк не успява да си набави необходимите количества белтичини, но за сметка на това прекалява здраво с въглехидратите и мазнините.

Кристияне, няма как "да те мързи" да ги разграждаш, защото ти не контролираш волево тези процеси. В най-добрия случай не ядеш определени храни, и така вторично да не разграждаш, защото няма какво да се разгради. А така или иначе си синтезираш необходимите протеини, защото си живо същество, но в какво количество е друг въпрос.

# 1 022
  • SA
Абе, някой ако чака от краставици и домати да си набави протеин... по цели ниви трябва да изяжда.
Цитат
спанак-49 %
Това значи ли, че в 100 г спанак има 49 г протеини?  Shocked   Joy

# 1 023
Зависи кой в какви таблици гледа и на какво вярва.
Някой неща не се намират в растителните източници,а техни аналози,поради което организма извършва двойна работа.Друго си е животното да е обработило нещо преди човека.

# 1 024
  • София
За каква радиация говорите?Слънчевата си я има винаги,а фоновите полета в момента са нормални.Който пуши,лети в самолет,седи на компа...пак се облъчва. Simple Smile
В момента не знам как е, ама не сме тук от вчера.

# 1 025
  • София
и аз това се запитах.

не че уикито е много надежден източник, но твърди, че на 100 грама спанак се падат Protein   2.2 g

Баси, тоя спанак ще излезе по-сериозен източник на протеини от месото!
Typical nutritional content of
110 grams (4 oz or .25 lb) of meat
Source   calories   protein   carbs   fat
fish          110–140   20–25 g   0 g   1–5 g
chicken breast   160   28 g             0 g   7 g
lamb            250           30 g             0 g   14 g
steak (beef top round)   210   36 g   0 g   7 g
steak (beef T-bone)   450   25 g   0 g   35 g

# 1 026
За каква радиация говорите?Слънчевата си я има винаги,а фоновите полета в момента са нормални.Който пуши,лети в самолет,седи на компа...пак се облъчва. Simple Smile
В момента не знам как е, ама не сме тук от вчера.

Ако говориш за Чернобил-нещата не са били чак толкова зле за БГ-по-засегната е южната част на страната,отколкото северната.
Какво са поели почвите-зависи от физико-химичен,механичен състав им т.н.-т.е. едни поемат повече,други по-малко.Същото е и с натрупването им в растенията.Като цяло опасно е непосредствено след авария.
В горите все още има някъде остатъци,понеже горите  са вид естествен "очистител".
Има голямо значение дали се вдишва радиоактивен прах,или се изяжда нещо-първият случай определено е по-тежък,най-вече за хората в епицентъра на авария.

# 1 027
Точно обратното е! Съвременният човек тип западняк не успява да си набави необходимите количества белтичини, но за сметка на това прекалява здраво с въглехидратите и мазнините.

Коментирам само и единствено приема на белтъчини, защото тях стриктно съм ги пресмятала и твърдя, че дневната доза протеин много лесно се превишава. Няма да си вадя списъка колко протеини има във филия пълнозърнест хляб, овесени ядки с кисело мляко и 200 грама постен гювеч.

# 1 028
  • София
Колко? Каква трябва да е дневната дажба протеини на възрастен човек от мъжки пол и с какви количества от какви продукти се задоволява?

# 1 029
А вегетарианците всъщност откъде си набавят протеини?
спанак-49 %
лимони-16 %
ягоди-8 %

Изби рибата с тези проценти.

# 1 030
Аз не разбрах спанака суров или готвен,защото ако е суров става Параграф 22.

# 1 031
  • София
Суров. Иначе, ако е готвен, може и да докара такъв процент белтъчини, ама ако добавим и на агнешкото!  Wink

# 1 032
  • SA
А вегетарианците всъщност откъде си набавят протеини?
спанак-49 %
лимони-16 %
ягоди-8 %

Изби рибата с тези проценти.

Като се има предвид, че в месата се сьдьржа средно по 20 г белтьк/  на 100г. , става ясно защо вегетарианците лесно надхвьрлят нормите за протеини в храната си.  Laughing

# 1 033
...
Катарина,само товариш темата с тези продукти и менюта...

Човекът я пита откъде си набавят вегетарианците белтъчини, тя му отговаря.
Аз не чета това, което не ме интересува и не го обсъждам. Като е с повечето неща и в настоящата тема.

Да  пише на един ред няколко,а не на всеки ред по едно.
Едни неща пишеш,а други правиш...

Виж, това, първото, е по- конструктивно предложение. Но "товаренето с продукти и менюта" си е най- често отговор на конкретен въпрос, зададен от участник.

Краси, пиши в един ред, да не стават големи чаршафи.

За второто изречение не разбрах какво имаш предвид, ОМ.
Голяма част от темата ми е наистина безинтересна, липсва информация, налице са някакви дребнотемски заяждания, без същите да са подкрепени дори с какъвто и да било линк или нещо друго. Още повече, че повечето нямат нищо общо със заглавието и не я чета. Ако се натъкна на нещо, което ми е интересно пиша. Не ограничавам, обаче, когото и да било да пише каквото му е на сърце. Че то едно 50% /сигурно и повече/ от тази тема всъщност не я касае.
Не съм и убеждавала някого да яде/не яде месо, да пуши или да не пуши цигари, да пие или не пие алкохол. Още повече съм си позволила да обвържа подобен извод с ментални проблеми.  Rolling Eyes

Интересно ми е от самото начало и това питах, но отговор не найдох и едва ли ще има такъв баш в този подраздел, имайки предвид спецификите му- какво общо има вегетарианството /и кой вид, по- точно/ с психично заболяване и като как се установява тази неразривна връзка. В частност- какво незаменимо има в месото ми бе интересно, т.к. съм чела доволно литература по въпроса, за да се убедя, че няма незаменим такъв хранителен продукт.
ххххххххххххх

Човечеството в редица географски области страда днес от прекомерна употреба на протеини точно. Дори си има и термин- "протеиново отравяне".

http://www.bb-team.org/articles/4180_proteinovo-otravyane

http://www.peak.bg/catalog/Peak-Enzyklopaedie/%D0%9F%D1%80%D0%BE … D%D0%B8-E-48.html

http://medical.bg/healthcooking/read40.html
"От какво количество протеини се нуждаете ежедневно?
Ще разберете единствено ако знаете колко тежите. Ежедневно, подрастващите се нуждаят от около 1 гр. протеини за всеки килограм от теглото си. В процеса на растеж, количеството необходими на тялото протеини също се увеличава. Възрастните се нуждаят от приблизително 60 гр. протеини всеки ден."

http://ecovege.org/zdrave/485-beltachinite-pri-veganskoto-hranene
"Дневна нужда- 0,8 гр./кг телесно тегло

Предозировка- от 2 гр./ кг телесно тегло. Отрицателен ефект върху калциевия баланс и костната маса, камъни в бъбреците.

Наличие- Бобови растения, житни растения, соеви продукти, сейтан, ядки, семена, зеленчуци."

http://www.sharecare.com/question/my-required-daily-protein-intake

http://www.liftingheavy.com/daily-protein-requirement.html
"Many people exceed the daily required protein. Plus the fact that many people believe protein diets are great for training. High protein diets give bodybuilding muscles quick refueling sources. At the same time, however, diets high in protein can harm your health."

Хич не е много. Често хората потребяват доста повече от нужните им количества.

Последна редакция: вт, 26 мар 2013, 14:36 от Judy

# 1 034
Суров има оксалова киселнина и тя намалява калция в организма...
Препочитам класиката на спаначени банички със сиренце...

Judy,инфо можеш да си търсиш и сама.Аkо почнем и да се замеряме тук с линкове,ще стане още по-голяма каша-все на някой няма да са му по вкуса.Примерно тези дето ти ги пускаш няма да са ми интересни,защото аз черпя инфо от друго място,като важи и обратното.

Последна редакция: вт, 26 мар 2013, 14:32 от ОМ

Общи условия

Активация на акаунт