Признаха вегетарианството за психично заболяване

• 82 472
  • 2 544
  •   1
Отговори
# 1 440
Вегетарианци : 

Последна редакция: пн, 01 апр 2013, 00:50 от adelinda

# 1 441
е, да, щото в кутията Уискас всичко е баш еко-био-натюр!  Laughing

Вкусна гранулирана храна за котки от Уискас - хрупкави отвън, с месест пълнеж отвътре.

СЪСТАВ :

Зърно (4%), месо и месни субпродукти (4%), екстракт от зеленчукови протеини, мазнини, зеленчуци (4% моркови в оранжевите гранули, 4% грах в зелените гранули)

Анализ :

Протеин - 32 % ; мазнини - 12.5 % ; калций - 1.1 % ; фосфор - 0.9 %

Спор няма за качеството на Уискас, но будалата него харесва, а мъжът ми беше решил че е някакъв капацитет по качеството на луканката.  Laughing

# 1 442

не са вегетарианци , и Далай Лама не е вегетарианец .

# 1 443
Честно да ви кажа, като чета толкова неграмотни, но надъхани мнения направо започвам да се плаша.
Освен това, дърпайки чергата към грижата за природата, отговорното и етично поведение и т.н., искам да ви напомня когато си купувате растителни храни да мислите и за carbon footprint-а им, както и за това, че вашата суперхрана, за която плащате щедро със западните си банкноти, е вече недостъпна за местното население някъде в Азия или Южна Америка, като по този начин го подбутвате бавно и сигурно към още по голяма мизерия. Изобщо чрез консумацията на нетипични за пазара ви храни изменяте картата много повече отколкото ако ядете агнешко на Великден.

# 1 444
С това съм напълно съгласна. Отговорното поведение включва и човек да яде главно локални, местни и сезонни храни. А природата го е измислила - навсякъде има някоя "супер" храна. В България има чесън, домати, лук, кисело мляко, купища плодове и зеленчуци, които пречистват и енергизират, така че не виждам смисъла от годжи бери и т.н. Освен това много зависи как се хапват и в какво количество тези супер храни, за да имат ефект, а ние със сигурност не ги ядем като хората, за които са традиционни.

# 1 445
Едната ни котка не яде луканка, а от риба направо бяга.  Laughing Сериозно, пази се, като че ли ще я ухапе, но като види само кутията на Уискас или Фрискис се разтреперва от радост. Котешка работа.

Има една теория (не знам колко е вярна), че в Уискас и подобни има апетайзъри и пристрастяващи неща. Познавам една котка, която гладува дни наред и отказваше всякаква храна (а преди да мине на Уискас си я ядеше),  понеже стопаните не искаха повече да и купуват Уискас. Животното отслабна много и след няколко дни стопаните се предадоха. Не ми се струва нормално поведение на животно с инстинкти за оцеляване.

# 1 446
Това за кучетата и децата какво трябва да ни говори?
 Сравняваш два тотално различни вида, които дори анатомично са различни!
Общото е, че са живи същества.И имат същото право на живот, като човека.И кучето, и заека, и маймуната, и ........ВСИЧКИ!
А разликата?
Разликата е, че ако тигърът , виждайки антилопата, не може да си каже "Ох, жал ми е за нея, я да си попаса малко трева, да се наям!", защото се води от инстинкта си за оцеляване, то човекът отдавна е излязъл от пещерите, когато е реагирал по тигърски, виждайки животно, което ще го спаси от глад.Т.е., вече виждайки месо, не ни се налага да тичаме със сатъра да го убиваме, защото не ни запалшва гладна смърт.
Предполага се, че еволюирайки, човекът би трябвало да еволюира и мозъчно, и що се отнася до храненето, да реагира мислейки, а не по инстинкт.

Писала съм неведнъж, че лично аз спрях да ям месо след онзи ужасяващ филм за кланиците.
До този момент дори не можех да си представя колко жестокост може да притежава човек.И то абсолютно без да се налага.....няма да описвам пак какво гледах.Който има психиката да го изтърпи, моля.
Избягвам вече да изтъквам този ми мотив, а наблягам на здравословния, защото, казвайки, че ми е жал за животните, виждам как ме поглеждат повечето....като че ли искат да кажат:"И какво, ние , които ядем месо, значи сме безчувствени, жестоки убийци?!" 
А не е моя работа да определям кой как се чувства, или да насаждам вина.
Затова е по-лесно да кажа, че за мен месото носи повече отрови, отколкото ползи.И затова не го предпочитам за храна.

# 1 447
Аз не разбирам защо са тия обяснения. Казваш не ям месо и толкова.

# 1 448
Ние не сме кой знае колко по различни от тях , ние сме различен животински вид, колкото и да е разочароващо за егото на някои този факт си е факт.

един от животинските видове сме ,
 но все пак имаме висш разум , за нас съществуват и морални категории , докато за животните - не .
=====
вегетарианството въобще не значи по-здравословно хранене , дори напротив - по-лошо е ,
всичкото това ядене на въглехидрати .............

Именно, защото имаме разум, предполага се поне, и морални категории, би трябвало точно те да НЕ НИ позволяват да убиваме други живи същества, когато това изобщо не е необходимо.

А глупостта за въглехидратите дори няма да я коментирам.    Laughing

Аз не разбирам защо са тия обяснения. Казваш не ям месо и толкова.

На въпроса :"Защо?" все пак трябва да отговоря нещо.Някак не върви да казвам "Ами, така ми скимна."    Laughing

# 1 449
А, според мен, повече върви, отколкото да изровиш 6 тона глупости.

# 1 450
  • София
Абе, Краси, по-различно ли щеше да ти бъде, ако  прасето беше заклано по старомодния начин, а не в кланица? На всичко отгоре аз съм виждала лично как се умъртвяват прасетата в кланица, при това нашенска, от времето на соца - с електрошок, толкова силен, че действа като удар с чук и животното моментално губи съзнание и всичко свършва. Ходила съм на бригада там и веднъж тайно се измъкнахме с няколко момчета и отидохме в тази част на завода да видим какво става, че всякакви ужасяващи легенди се разказваха, обаче всички ги беше страх да видят, а и ни беше забранено да щъкаме из завода.

Между другото, това за лъвовете, антилопите и хората е нонсенс. Хората сме кръвожадни - събираме се на групи и водим войни, съвсем кръвопролитни, на лов и пр. Шимпанзетата, с които имаме най-близко устройство на мозъка и социална организация, правят същото - мъжките от една семейна група съвсем съзнателно явно, се организират и ходят както на лов ма малки бозайници, така и на война с други групи. Драматизираш просто, всичко това ни е в природата.

# 1 451
Абе, Краси, по-различно ли щеше да ти бъде, ако  прасето беше заклано по старомодния начин, а не в кланица?

Анди, за мен има голяма разлика. В честна битка и с уважение към смъртта, която служи, за да продължи живота, е друго. Ако видиш как африканско (и не само) племе лови диво животно, например, това го уважавам. Първо - не се прави всеки ден, животното се използва цялото, нищо не се изхвърля. Има и ритуал при който кръвта изтича в земята почитайки духа на животното, необходимата смърт и кръговрата на живота. Има разбиране и благодарност към тази смърт, която поддържа живота в нас. Освен това се случва един-два пъти в месеца, дори и в традиционната българска кухня. Това е много по-различно от хапването на сандвич със шунка или яйца с бекон сутрин, пържола на обяд и пица с колбас на вечеря. Месо, добито от животни прекарващи живота си в клетка (на кравите им се инжектират неща, за да не им атрофират мускулите и да могат да си стоят прави в малката клетка) и т.н. Изобщо приемането на живи същества като пакетиран продукт без грам респект към живота и смъртта. В този смисъл, аз мисля, че бих могла са уловя, одера и сготвя заек, ако по някаква причина съм сама в гората и детето ми гладува. Като нищо ще го сготвя. Но в къщи и магазина, при толкова алтернативи ми се повдига при гледката и миризмата на сурово месо.

Не изнасям лекции на никой и уважавам изборите на хората, още повече че организмите ни са различни. Просто обяснявам защо за мен разликата е огромна.

# 1 452
Абе, Краси, по-различно ли щеше да ти бъде, ако  прасето беше заклано по старомодния начин, а не в кланица?

Има да. В тия кланници, в Америка например, колят по 32 000, трийсе и две хиляди, говеда на ден.
Значи, представи си мащабите. Едно животно да е заразено, месото му отива за кайма в общата мелачка и заразява другото месо. Контрол няма никакъв.

После, като си заколиш у вас едно агънце, ще го метнеш във фурната веднага, а няма да го натопиш да отлежава в няколко вида химикали, нали?

# 1 453
  • София - Рим и обратно
Ох, страшни философски отклонения, нямам думи просто докъде се е развил висшия разум у някои Crazy.
Аз, ако трябва да убия пилето, за да го изям, няма да мога. Ще ям само картофи и салата.

Възрастният организъм няма нужда и не бива да прекалява с месо. Но съм убедена, че ако неистово ми се дояде тлъста пържола, значи организмът ми има нужда точно от нея, а не от салата от спанак и нахут.

Както писах и на първа страница още - всякакви ентусиазирани изхвърляния, пристисквания и преувеличения са ми смешни и чужди.

# 1 454
  • Linz
А, според мен, повече върви, отколкото да изровиш 6 тона глупости.
На базата на какво категоризираш така чуждите изказвания? Толкова ли е трудно да се уважава чуждото мнение без да се обижда?!
И защо трябва да премълчава причините поради които се е отказала от консумацията на месо? Тук малко ли причини се изтъкнаха в полза на месото!

Общи условия

Активация на акаунт