Признаха вегетарианството за психично заболяване

• 81 410
  • 2 544
  •   1
Отговори
# 1 755
Във връзка с болестите, препоръчвам BBC Autopsy Life and Death . Не е за хора със слаби нерви, психика, бременни и т.н.

Последна редакция: пт, 05 апр 2013, 00:32 от Katrine

# 1 756
Благодаря на Judy за споделянето на опита, точно за артрита . Мразя да седя гладна и гладните диети , останали са ми като кошмар в главата . Пазила съм като малка и изчетох някакви книги , дори и месна диета правех . Не ми е останало много в главата ,но това  което запомних е ,че човек не трябва да започне да се чувства по зле с глада, дори обратното . Първите 3 дена са трудни , после му става на човек едно лекичко , една еуфория . Дори в книгата пишеха в кой ден горе долу човек как трябва да се чувства . Гладуването пак беше лечебно и се правеше 40 дена . Също пише , че човек не бива да гладува , когато е натоварен физически , определено трябва да е в покой .
 Това за миризмите съм съгласна, че се появяват но са само в началото , после и потта спира да мирише и то трайно . Кръвта се изчиства. Но в книгата изрично пишеше , това добре го помня , че има хора се чувстват зле но продължавали на инат да гладуват , без да потърсят съвет на лекар и изхода бил фатален .

В хата йога се препоръчва да се седи един ден гладен в седмицата. Диети да не се пазели , повече от 2 седмици 2 пъти в годината

Само за протокола , аз познавам много повече мъже вегетарианци от жени .

Последна редакция: пт, 05 апр 2013, 01:18 от adelinda

# 1 757

От естествена смърт умряха моите баби-ей така просто от старост,без мъки,бeз болести и в пълно съзнание почти до края си.Че и месоядни бяха...

И моите - една от пра-пра бабите ми почина на 104, познавах я.  Всеки ден пийваше по 200 ракия и даже пушеше по 3 - 4 цигари. Но знам, че и пеш си е минавала границата България - Сърбия като млада и то през ден (и не говорим за няколко километра). Просто не виждам как дълголетието може да се дължи на един фактор - ядене или не на месо. Гени има, стрес, прекарани заболявания, които  може да повлияят негативно и др. А и нито съм живяла на чистия въздух на пра-баба си, нито в планината на спокойствие като нея. Несъизмеримо е просто.

# 1 758

В хата йога се препоръчва да се седи един ден гладен в седмицата.

Няма нищо задължително или строго препоръчително (че и препоръчително) в йогата. Цели се хармония и баланс и ако дадено упражнение (асана) те натоварва, то то трябва да се прави с различна честота, която е по-подходяща.

# 1 759

Няма нищо задължително или строго препоръчително (че и препоръчително) в йогата. Цели се хармония и баланс и ако дадено упражнение (асана) те натоварва, то то трябва да се прави с различна честота, която е по-подходяща.

Айде сега пак безсмислена полемика. Хата йога е йога за тялото . Препоръчано  значи /поне в този контекст го сложих/ ,че според хата йога това е начина , а вече никой не те задължава да го правиш или строго да го препоръчва. Как може да сравняваш асана с начина на хранене не мога да разбера. Повярвай ми някой асани така и не можах и все още не мога да ги направя пък ако ще да ме задължават хахахаха

# 1 760
  Всеки ден пийваше по 200 ракия

Множко ми се вижда Rolling Eyes

# 1 761
Тя и моята баба почина от "старост", но в медицинската документация има диагноза, все пак, конкретна причина, която не е "старост". Все нещо спира да работи както трябва, износило се е, дало е на късо, за да почине човек.   Sunglasses
И автомобилът не се изхвърля просто така, щото спира да работи "от старост".
Ракии не обсъждам. Има си изследвания. Аз, напр., препоръчах книга, съвсем съвременна, за направени такива в четирите региона на планетата, които се характеризират с най- дълголетно население - има редица общи черти между хората, живеещи в тях, постигнали столетна възраст. Изследвания са, със статистики, не от вида "един познат каза" и "баба ми поркаше като моряк и миришеше на бъчва, но доживя до сто". В екипа има лекари, статистици, баба ми не е участвала.

Трой, има доста по въпроса, вкл. подробни таблици на храните, създаващи киселинна и алкална среда. Месо в горепосочените региони или не се яде изобщо, или се хапва по малко и основно на празник, то създава именно киселинна среда, както и млечните продукти, поради което не е добре те да са преобладаващи в храненето. По- долу давам линк с таблица на храните.
В друга подобна тема дадох новите виждания на СЗО за разпределението на храната през деня, като старата пирамида, в чиято основа бяха едни въглехидрати от хляб и др. тестени и зърнени, е заменена с най- голям процент плодове и зеленчуци- необработена растителна храна.

http://daoin.com/feeding.php

В статията има и за ацидозата.

Скрит текст:
"Ацидоза е може би един от основните причинители на повечето съвременни болести, като рак, диабет, наднормено тегло, депресии, гастрит, язва и т.н. Причина за ацидозата (високо кисело ниво или ниско pH на кръвта) в нашето общество се дължи предимно на типичния начин на хранене, което е твърде висока на киселинно формиращи животински продукти храна, като месо, яйца и млечни продукти, и твърде ниско на алкално формиращи храни, като пресни зеленчуци. ...
Ако киселинността ни е много висока за продължително време, трябва да се храним само с зеленчуци, плодове, да пием минерална вода с високо pH и да се откажем от бял хляб, червено месо, газирани напитки, черен чай, кафе, алкохол и захар. Лекарсвените медикаменти създават силно киселинна среда. За да си възстановим здравето трябва да приемаме 80% алкално формираща среда храни и 20% киселинно формираща среда храни. Преминаването към алкални храни трябва да става постепенно, за да няма силна реакция на организма. Диетата може да продължи от две седмици до един месец. Веднъж възстановили нормалната среда на тялото можем да се върнем към по-балансирано хранене с разнообразна храна и от двете групи храни, алкални и киселинни....
Киселините от тялото се изхвърлят чрез урината. Кръвта трябва да бъде слабо алкална 7.35-7.45. Ако храната, която приемаме създава киселинна среда на тялото, това се отразява и на кръвта и тялото се опитва да балансира pH. Koгато това е проблем, различни минерали се вземат от много важни органи за да неутрализират киселините и те да се изхвърлят от тялото. От това организма започва да страда и това доста често не се забелязва с години и често довежда до сериозни болести. Ако pH на урината е между 6.0-6.5 рано сутрин и 6.5-7.0 вечер преди вечеря, нашето тяло се намира в сравнително добро състояние. pH теста на урината ни показва как нашето тяло се освобождава от киселините и как асимилира полезните минерали като калций, магнезий, калий и натрий. Тези минерали играят ролята на буфери, които подържат pH баланса на тялото...."
Има таблица, месото е с най- киселинна реакция.

Съвсем добронамерено давам информация и споделям личен опит. Трой пита за цифри- има ги в линка и цитата. От сега да заявя- не държа да се "съгласява" някой. Това е информация, не проект за договор.
Полемики не водя, особено от типа на "една баба видях", отговарям конкретно на конкретни въпроси, доколкото самата аз съм запозната и се позовавам на определени източници. Не ги разказвам нарочно, не смятам, че е редно, давам линк- който иска чете и търси допълнително. Нищо задължително няма.

Андариел, аз също смятам, че много хора прекаляват с какво ли не. Акцентирам, обаче, защото е важно, когато се взима отношение по даден въпрос и се изразява мнение за "крайност" /"прекаленост"/, то поне да се посочи за каква крайност става въпрос и защо да е крайност. Не те карам да се обосноваваш научно- просто да мотивираш мнението си, но ти не го направи. Вместо това си говорим как ракът не боли и как не се установява с "изследвания" /какви- де да знам/.
"Споделеното добро" не е отговорност за нечие чуждо решение. То е споделен опит и предоставена информация. От там- насетне големите хора си решават сами какво да сторят с живота си. Доброто не е поета чужда отговорност.
Клинични изследвания има при съответните университети. А популярната литература, която четем ние, хората, се базира и на тези изследвания. Примери за редица подобни съм дала и в тази тема. Ти пример за какво конкретно даде, като изключим "един познат"?
Дори и дадена система, която човек следва, да е описана в книга, то опитът на човека си остава "личен" негов, не на комшията.

Последна редакция: пт, 05 апр 2013, 09:25 от Judy

# 1 762
прави впечатление, че и тук, както е масово, се бърка кетоза с кетоацидоза
първото се получава винаги при сприране на въгл. или гладуване
и колкото повече си консумирал преди това въгл., толкова по-силно е неразположението
ацетоновият дъх се дължи именно на отделянето на кетоните, които в началото тялото изхвърля с урина, пот, дъх, докато си спомни отново как да ги използва за гориво
на същото се дължи и неразположението и главоболието, даже си имат име: "въгл. грип"

второто е силно опасно, характерно за диабетици тип 1

# 1 763
Именно, в последния ми линк от вчера има разлика между диабетната кетоацидоза и това, което се получава при гладуването- кетоните. Само че в БГ източниците второто състояние често се сочи като "кетоацидоза" без "диабетна" отпред или "ацидоза".

Това е от сайта на Фрамар: "Кетоацидоза: състояние, при което се повишава киселинността в кръвта (ацидоза) и се натрупват кетонни тела в организма (кетоза)."

Един лекар или вероятно биохимик би могъл да поясни подробно и отлично разликите, но не е добре да се смесват нещата и да говорим за случаи на диабетна кетоацидоза.  
На отделянето на токсините се дължи и миризмата, и главоболието. Но те са налице в първите дни на гладуването, след това отшумяват. В единични случаи то се понася зле и следва да се преустанови, като под "зле" нямам предвид просто лакомия от тип "Яде ми се, не издържам.".
.......................................................
Ето, напр., информация във вр. с промяна във вижданията по отношение разпределението на дневния порцион, като основата му вече се заема с плодове и зеленчуци:

http://jenskologia.com/2010/05/swissfood-pyramid/
http://ladyzone.bg/article/dieti/koi-sbori-hranitelnata-piramida.html
http://www.sbhb.org/%D0%B7%D0%B0%D1%82%D0%BB%D1%8A%D1%81%D1%82%D … D0%B0%D0%BD%D0%B5

"Възпитаващите трябва да купуват  пълноценни и здравословни храни, като се ръководят от правилото на хранителната пирамида: повечето продукти трябва да са плодове, зеленчуци, хляб и зърнени храни, по-малка част да са млечни продукти и меса и съвсем малка част продукти с високо съдържание на мазнини, обработени захарни изделия и въглехидрати."

Тези също:
http://www.med.umich.edu/umim/food-pyramid/fruits_and_vegetables.htm
http://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/what-should-you-eat/pyramid/
http://www.pbs.org/newshour/updates/health/jan-june11/foodpyramid_06-02.html

Последна редакция: пт, 05 апр 2013, 09:35 от Judy

# 1 764
Вече прекаляваш с това "оттук-оттам"! И с "на човек насила не се дава"! Много е примамлива идеята, че споделяш добро, но нали знаеш, пътят към Ада е постлан с добри намерения! Кое е това добро? Пет книги, в които няма нито едно клинично изследване, обаче хората трябва да ги иззобат и прилагат "правилно"! Моля ти се, не ги ядем доматите с колците! Твоят личен опит е позитивен за теб, но  не можеш да го наречеш "споделено добро", защото няма как да поемеш отговорността за Иван и Драган, ако се поведат по твоя опит. Щом набъркваш "правилно прилагане" на описаното в книгите, вече не е личен опит за легитимиране на някакви твърдения като рецепта, която изисква Иправилно изпълнеение", иначе какво, няма да има ефект?
До 20 годишна вьзраст живеех без да знам какво са клинични изследвания и животьт ми не се рьководеше от тях.
После какво стана...ужас... ooooh!
За любовта все още няма клинично-научни изследвания...дано все пак всеки й се отдава,защото от личен опит(без доказателства)  знаем,че е нещо добро.

# 1 765
  • София
Вече прекаляваш с това "оттук-оттам"! И с "на човек насила не се дава"! Много е примамлива идеята, че споделяш добро, но нали знаеш, пътят към Ада е постлан с добри намерения! Кое е това добро? Пет книги, в които няма нито едно клинично изследване, обаче хората трябва да ги иззобат и прилагат "правилно"! Моля ти се, не ги ядем доматите с колците! Твоят личен опит е позитивен за теб, но  не можеш да го наречеш "споделено добро", защото няма как да поемеш отговорността за Иван и Драган, ако се поведат по твоя опит. Щом набъркваш "правилно прилагане" на описаното в книгите, вече не е личен опит за легитимиране на някакви твърдения като рецепта, която изисква Иправилно изпълнеение", иначе какво, няма да има ефект?
До 20 годишна вьзраст живеех без да знам какво са клинични изследвания и животьт ми не се рьководеше от тях.
После какво стана...ужас... ooooh!
За любовта все още няма клинично-научни изследвания...дано все пак всеки й се отдава,защото от личен опит(без доказателства)  знаем,че е нещо добро.

Зависи, ако е взаимна е добре, но не всички случаи са такива.

# 1 766
Judy , направо ти се възхищавам на търпението и времето, което отделяш.     Grinning

И без всякакви линкове, таблици  и изследвания, и за слепия е ясно, че масово се прекалява с животинските продукти.Масово хората ги консумират всеки ден-под формата на месо, или луканки, или мляко, или сирена......Масово се прекалява и със солетки, вафлички, "диетични" бисквитки..........Понеже около нас са основно офиси и магазини, ежедневна и ежечасна гледка е служителка/продавачка със солети или Активия в ръце.
И  очаквания "ефект" си е налице-всеки втори ходи с хапчета в джоба:
за кръвно, за диабет, за киселини, за артрит, за сърце, за .........всичко.
Забелязвам, като че ли май и някаква мода стана да ходиш на прегледи при медицинско светило, да гълташ последните измислени хапове.....вече 2-3 души ми се хвалят какво им предписали.
Аз пък не ща да съм модерна.    Laughing   Храня се с проста храна, не гледам новини (не ме интересува кой умрял, кой кого застрелял, кой кого отвлякъл и т.н. черна хроника), игнорирам отрицателни хора, събития и емоции, наблягам на разходки и движение, пък каквото сабя покаже.
Колкото по-дълго изкарам без хапове и болести, добре дошло.

# 1 767
  • София
прави впечатление, че и тук, както е масово, се бърка кетоза с кетоацидоза
първото се получава винаги при сприране на въгл. или гладуване
и колкото повече си консумирал преди това въгл., толкова по-силно е неразположението
ацетоновият дъх се дължи именно на отделянето на кетоните, които в началото тялото изхвърля с урина, пот, дъх, докато си спомни отново как да ги използва за гориво
на същото се дължи и неразположението и главоболието, даже си имат име: "въгл. грип"

второто е силно опасно, характерно за диабетици тип 1
Точно затова и аз казах, че не съм много сигурна как се казва това състояние,

Джуди, аз си казах мнението, и моят принос беше в това, че обясних как се пишат тези книги и какво (не)съдържат, също какви са идеите, и съм сметнала, че са твърде крайни за моя здрав разум. Който иска, нека чете популярна литература, негова си работа, това е въпрос на вяра! Прочела съм тези книги, просто беше доста отдавна и затова не помня подробности, дори зная кое от кого е преписано. Най-подробно и като Библия ги четат последователите им, защото вярват и искат да изпълнят рецептата едно към едно.
Ракът най-често се установява с биобсия, освен ако не е някакво остро състояние на левкемия, но за да направиш биобсия, първо трябва да имаш повод - или да има някакво образувание, или трябва нещо в кръвните изследвания да подскажат, а твърде често те нищо не подсказват, нито има оформен тумор. Скенерът евентуално, но никой не си прави скенер профилактично, а трябва да има някакви сериозни основания. Затова се  казва, че ракът не боли и може човек да е развивал рак години наред и нищо да не покаже. На всичко отгоре биобсията също е на случаен принцип и има вероятностен елемент, защото може някъде да има само пет клетки и да хване точно тях, а може и да има пет здрави клетки и да хване само тях. Но тук поне има статистики за фалшиви положителни и фалшиви отрицателни резултати, и въпреки че стават изненади, то в повечето случаи вероятностите си работят. В книгите на Лидия Ковачева и последователите какво има? Едно число поне има ли? Няма, ако не броим номерацията на страниците!

Кристияне, сори, ама това с любовта е несъстоятелно! Дай сега, всичко с любовта да обясняваме и само с нея да лекуваме! Любовта си е любов, нека нея не я намесваме тук! Когато човек е отчаян и няма на какво друго да се опре, за да се излекува, последната му надежда са любовта и Господ.

Краси, за да не си модерна, трябва да хванеш гората като Людмил и всичко да си кОпаш и обработваш! Няма как "малко бременна" - хем в цивилизацията, хем немодерно! Вече врътнахме въпроса за това що е то съвременно земеделие и животновъдство, торят ли бабите или не, какво е състоянието на почвата и тн. Няма спасение, драга! Рупаш същото, каквото и аз! Нито почвата ти е чиста, нито въздухът, нито водата, нито семената!

# 1 768

Laughing   Храня се с проста храна, не гледам новини (не ме интересува кой умрял, кой кого застрелял, кой кого отвлякъл и т.н. черна хроника), игнорирам отрицателни хора, събития и емоции, наблягам на разходки и движение, пък каквото сабя покаже.

Много добре правиш Laughing

За съжаление не е приложимо за човек с друг темперамент, но избягването на стреса е много добра тактика за поддържане на здравето.

# 1 769
  • В заешката дупка
Странно ми е, че не разбирате какво Андариел казва, при положение че го е написала много ясно: "Няма клинични изследвания", доказващи ефективността на метода на гладуването. За да бъде един метод приет като "scientific based" той преминава през определени етапи на доказване на ефективност. Последния етап са точно тези клинични изследвания, върху които се пишат научни статии и които се публикуват в научни списания. Ако един метод на лечение не е доказал своята ефективност по този начин  - в най-добрия случай е недоказан метод, в най-лошия - шарлатанство.

Ако някой споделя личен опит да направи добро, то и да споделиш горното - също е добро ако предпази човек да прилага върху себе си методи, които не биха му помогнали или в най-лошия случай - навредили.

Иначе аз не съм се интересувала от темата. Не знам дали има клинични изследвания или не върху методите на гладуване. Само казвам, че разбирам какво Андариел казва.

Вярно е разбира се, че много от решенията ни в живота, касаещи включително здравето ни, не се scientifically based, a се базират на вярвания, разбирания и подобни. Но е хубаво да не смесваме едните с другите.

Общи условия

Активация на акаунт