Признаха вегетарианството за психично заболяване

• 81 269
  • 2 544
  •   1
Отговори
# 1 800
  • София

То ако беше панацея за всички, щяха само с глад да лекуват туберкулоза и там каквото се е излекувала самата Лидия Ковачева.
 Това, че на мен, теб и още някого ни действа добре не значи, че става за всичко и за всички. Има такива, дето им е изчезнал и тумор, като са пили газ, например.
 Това са алтернативни методи които са не точно ненадеждни, но  с недоказана гаранция, така да се каже. Всеки си намира какво му действа лично на него, но за другите не се отнася, че ефекта ще е същия. Аз например прекратих с пълен глад жестока мигренозна криза, която не се повлия от медикаменти, обаче колежка  направи хипогликемия и падна на улицата от пости. Така че...

За всичко и за всички става. Гладът е универсално лекарство. Но лакомията е велика сила. И осланянето на "недоказаната гаранция" на традиционната медицина. Между пости и глад има голяма разлика. От значение и индивидуалното състояние на всеки. Ако някой е силно интоксикиран може не само да падне, но и да умре само от 2 дни глад.

# 1 801
  Не ако е интоксикиран.  Просто всеки жив организъм трябва да приема храна, за да живее. Поставен в условия на стрес, какъвто е гладът, реагира по начин, който е индивидуален, и за някого може да е благоприятен в определен аспект, а за друг - пагубен.

Наистина ли гледаш на глада като на универсален лек? 
 Струва ми се, че навлизаме в областта на някакви ирационални вярвания и философии.

И да, постът е пълен глад в определени дни.

# 1 802
При липса на желание да се пробва- няма да помогне със сигурност на никого.  Simple Smile

За нечелите, но желаещи да се запознаят- има си написано за кои проблеми не се препоръчва. Кога не се препоръчва. Как не се препоръчва.
Затова казвам- първо се чете и то задълбочено, после- който иска опитва.

Devorah, за първи път забелязвам ника ти. Даже не знам, че за твоя някаква далечна прародителка иде реч. Въпросът е за принципа на комуникацията и мотивиране на мненията.

Judy, аз прочетох това, което си дала, но не мога да дискутирам, защото имам принципно несъгласие с някои от концепциите, които се прокарват там. Просто става дума за различни "плоскости" и не виждам как може да се срещнем по средата.
Съгласие, писах няколко пъти, изобщо не е задължително, не са задължителни и срещите. Ти се обърна към мен да попиташ- аз ти отговорих, нищо повече. Отговори на въпросите съм дала. Дали се приемат или не- това е съвсем друга тема.

Последна редакция: пт, 05 апр 2013, 15:41 от Judy

# 1 803
Сега- пак да питам- какво разбирате точно под клинично изследване и кое е всепризнато за такова, кой начин на изследване се счита за празнита от световната научна общественост и кой- не? Има ли такъв изобщо?

Какви бременни се намесват, не разбирам- те не гладуват по принцип, ако редуцират храненето си, не го правят както това прави класическия гладуващ по системата, но това го пише при препоръките.

Теории има много и безкрайни, вкл. и тези, на доктриналната медицина /които често се и менят/. Изрично записах, че не смятам да губя време в излишни спорове кой модел е по- добър. Това е напълно безсмислено, особено като се вземе предвид как те се водят тук: Баба ми почина на 88 години от старост. Това е естествена смърт, не е като сърдечния удар /който каква по- различна смърт е- аз не се сещам/. Обаче не сме й причинявали това да установяват лекари причината за смъртта й.

В тази връзка който яде месо- яде, който не- не, но да се твърди, че първият избор е на психически здравите хора, а вторият- на нездравите е най- меко казано глупост. Защо вторите са сторили определен избор има причини разни и това добро подсещане го прочетох поне няколко пъти в тази тема. Дали причината за едного е основателна за другиго няма абсолютно никакво значение.

Аз отговорих, когато ме запитаха в тази връзка, но не смятам, че има смисъл да влизам в спорове от типа на “Ти даваш информация, но аз не й вярвам.”. Не спор, а нормална дискусия така не може да се води. Хубаво- кажи какво е твоето мнение по темата, с кое и защо точно не си съгласен, дай и ти информация, линкове, литература. Другото са селски надхващания. 

Пак за онези, които се интересуват от темата гладолечение:
Кратък исторически преглед:
http://bg.emilova.eu/index.php?option=com_content&view=artic … id=3&Itemid=3
Който се интересува може да открие материали за дейността на учените, които са провеждали проучвания и анализи по темата.

С гладолечението, както се писа и посочи, са се занимивали с години много хора, вкл. и учени, писани са дисертационни трудове, базирани, разбира се, на изследвания.
http://www.drdautov.ru/nikolaev/index.htm
http://golodanie-da.ru/books/gastro2007.doc
“Медицинский директор клиники Hoogland Health Hydro (Южная Африка) (www.hoogland.co.za) доктор Андре Крюгер практиковал голодание и вел тысячи больных с использованием лечебного голодания в течение почти 30 лет. Он провел обширные клинические, гематологические и биохимические исследования и наблюдения примерно у 6000 больных, прошедших РДТ.”

И мн. др. Съществуват много школи- немска, австрийска, скандинавска. Нашият вариант е един от най- омекотените и да се говори, че е “твърде краен” лично мен ме навежда на извода за незапознатост.

хххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххх
ОМ, така е, ако ти се занимава с обща хигиена или с баба ти- има специализиран подфорум за това.

# 1 804
Не знам за какво са ви клинични изследвания за гладолечението или за какъвто и да е друг алтернативен подход, при положение че щом искате клинични изследвания, значи си искате традиционната медицина. Там е ясно - с лекарства така, без лекарства иначе. Има данни всякакви, статистика, прогнози.
Аз вече престанах да споделям информация, засягаща здравето, колкото и за полезна да я намирам. Който иска, ще си намери сам, каквото му трябва.

# 1 805
  • София
Да, винаги е по-добре нещата да са възможно най-ясни - с лекарство така, без лекарство онака, със статистики. Винаги остават и непредвидимите фактори, и индивидуалните особености, но ако знаеш, че в 70% от случаите лекарството Х или физиотерапията У имат определени лечебни ефекти, пак е по-добре от това "на Иван му помогна, на мен ми помогна 0 вземИ и опитай, може и на теб да помогне".

Джуди, хубаво е, че си дала линкове! На мен ллично клинични изследвания и научни статии по "нашенските" методи не са ми известни. Все става въпрос за някакви народни лечители, а лекарите, които работят по тези методи имат ли научни публикации по темата и тази си дейност?

# 1 806
Е, кой казва "вземи опитай и ти"? Ще опиташ ако искаш, ако не - просто си знай, че на Х му е помогнало и толкова, пък ти си избирай друг начин.

# 1 807
  По принцип здравните съвети от неквалифицирани лица, на база собствен опит, не са добра идея. А пък да вземе някой ей така да опита да гладува определен период само защото  помага "на всички  и за всичко" трябва да му хлопа дъската.
 В който случай резонно си носи и последиците.

# 1 808
  • В заешката дупка
Сега- пак да питам- какво разбирате точно под клинично изследване и кое е всепризнато за такова, кой начин на изследване се счита за празнита от световната научна общественост и кой- не? Има ли такъв изобщо?

Ами като начало уикипедия може да даде базисна информация, оттам насетне има и среиозна литература. Clinical trial е научно проучване и като такова има своите методи и методология, които не са някакви имагинерни неща, а съвсем конкретни. Така че ни най-малко няма съмнение в научните среди  дали едно проучване е клинично или не.

# 1 809

Ами като начало уикипедия може да даде базисна информация, оттам насетне има и среиозна литература. Clinical trial е научно проучване и като такова има своите методи и методология, които не са някакви имагинерни неща, а съвсем конкретни. Така че ни най-малко няма съмнение в научните среди  дали едно проучване е клинично или не.

Judy, Съжалявам, но не мога да ти кажа какво е клинично проучване. Не че не зная, а не искам, защото не е информация, която може да се разисква по форуми - прекалено обемна и комплицирана е темата.  Ако искаш да прочетеш, мога да те насоча къде да намериш информация.
Има clinical trial, има и clinical study  и не е задължително двете да се припокриват.  Peace

# 1 810
Аз също чета уикипедия, но не се базирам на нея.
Не че имам нещо против съдържащата се в нея информация.
Андариел пита "Защо книги?". То е по същата причина, по която аз мога да запитам "Защо по учебници решаваме, че определен вирус води до дадено заболяване? Защо ми цитирате учебници, там не се съдържа самото изследване с доказателствата, а се съдържа само информация за него.". Или откъде знаеш, че "ракът не боли", на какви изследвания е базирано това ти заключение. Или заключенията, които други писаха- че алкохолът е причина за подаграта, а захарта- за диабета.
Препоръчах книга по- назад на НГ, пише я журналист, но в екипа си има статистици, лекари. Там има и цифри, накратко разказ за проведените изследвания и резултатите от тях. Бих разчитала на съдържащата се в нея информация пред тази, която непознат във форум ми разказва за друг непознат /негов познат/.

sophiemmaspencer, ЧеКа, може и с clinical trial starvation /или производни/- поне ще е по въпроса.  Simple Smile Вие също можете да потърсите по тези термини, ако желаете.  Peace

Когато аз отговарям на въпроси отговарям и давам информация на какво се базирам. "Пробвай с ключовите термини" не е отговор на конкретен въпрос.

Прочетох "Псевдонауката" на Бен Голдейкър /нито е мой дядо, нито съсед, нито познат, лекар е, занимава се с клинични проувания и по- специално с методологията и отразяването на резултатите от такива/ и от нея разбах това, което от години ме съмнява- "клиничните изследвания" не се правят по един и същ начин непременно и в зависимост от конкретно използвания метод и изпълнение могат да бъдат постигнати най-  различни резултати, в зависимост от това какво целим. 
Затова ви питах за вашето виждане що е то това "клинично проучване". Понеже за гладуването има различни проучвания. Щом човек може да напише и дисертация по тях, то той вероятно ще да се е базирал на точни факти и цифри. Дала съм линк затова.

По принцип здравните съвети от неквалифицирани лица, на база собствен опит, не са добра идея. А пък да вземе някой ей така да опита да гладува определен период само защото  помага "на всички  и за всичко" трябва да му хлопа дъската.
 В който случай резонно си носи и последиците.
Не са принципно, но не винаги. Аз разчитах първоначално, че опитите са правени именно от лекари и те са наблюдавали и наблюдават години наред хора, прилагащи определени методи, като са достигнали до изводи за наличие на определени резултати, за които самите те говорят и пишат в последствие.
До тук повечето от линковете са във връзка с информация, получена от изследвания и лекарска практика точно. Самите лекари не са единни по много и съществени въпроси, обаче, и това следва да се вземе предвид, когато човек прави избор чий съвет да последва.

Споменах ли вече, че никой не е длъжен да опитва и да се интересува?  Simple SmileПрепоръчително е само това- когато се споделя мнение, то да се базира на конкретика и мотиви. Нищо повече.

# 1 811
  • София
Защото обикновено в учебниците има цял лист с източниците, които са обикновено научни статии, а също и често се цитират точни данни с числа! Петнайсет страници текст имаш обикновено страница и половина източници.
Да, зная за тази книга Псевдонаука. Но също така съм запозната с методологията и не съм обикновеният "драг читател", който търси сензация и охка и ахка. И който е прочел и учил тези неща е достатъчно наясно, че трябва да се задълбае в нещата, да се изчетат повече научни статии по определен въпрос. Така да се каже, човек се учи на критично мислене с времето и с количеството прочетени статии. А и познаването на статистическите методи също е от полза. Хубавото на статиите е, че описаното в тях може да се възпроизведе и да се види дали се постигат сходни резултати, как могат да варират факторите и т.н. Точно защото се правят фалшификации, винаги се намират хора,  които да гледат и четат внимателно.

Не  мога да посоча конкретно изследване за твърдението "ракът не боли", но се потвърждава от множество изследвания, според които много разновидности онкологични заболявания нямат определена клинична картина, и затова е трудно да се хванат в начален стадий. Затова и се прави профилактика. А стигне ли се до "болене", това вече е в краен стадий, когато пораженията върху органите и системите са регистрируеми. Как ще хванеш няколко видоизменени клетки? Или че едно образувание е злокачествено? Трябва или биобсия, или скенер, или хистологично изследнане след хирургията. И пак е вероятностен процес.

Последна редакция: пт, 05 апр 2013, 17:30 от Andariel

# 1 812

Devorah, за първи път забелязвам ника ти. Даже не знам, че за твоя някаква далечна прародителка иде реч. Въпросът е за принципа на комуникацията и мотивиране на мненията.

Аз и докторат съм защитила, знам кое как се комуникира. Във форум ще си мотивирам мненията както си преценя.

# 1 813
ОМ, така е, ако ти се занимава с обща хигиена или с баба ти- има специализиран подфорум за това.

Ако реша,че ми се занимава,ще се допитам до теб да ме насочиш към съответния форум.За сега смятам да остана да пиша тук и вече си направих съответния извод за негативното влияние на лечебното "гладуване"...Изчистването започва от съдържимото в главата ,оттам нататък е лесно да се мислиш за здрав...

# 1 814
  • В заешката дупка
Възможно е научно проучване да бъде манипулирано и фалшифицирано, ама докато те хванат.

Иначе, да, едни проучвания са с високо качество, други - не. В едни резултатите могат да имат по-голяма вероятност за валидност в сравнение с други. Възможно е дори в отделни проучвания за едно и също нещо да има противоречащи си резултати. Но има показатели, критерии, протоколи и т.н. които да ориентират кое изследване е качествено, кое не чак токова. (Възможно е, примерно, да се проведе проучване, което се знае, че не е с високо качество, което да даде насока за по-сериозни изследвания, които съответно изискват и повече средства, ресурси, време. Възможно е също някой псевдо лекар или псевдо лечител да използва проучвания от ниско качество - т.е. без реална доказателствена стойност - за да промотира терапии, лечение, хранителни добавки и прочие. )

Научните проучвания си имат своите недостатъци и ограничения, определено. Някои повече от други. Но от гледна точка на доказване на ефективност на метод, терапия, лечение и т.н. (и когато се използват правомерно) са по-информативни в сравнение с "а пък на мен ми се отрази добре",  "еди къде си хората гладуват и не боледуват от нещо си, следователно... ", "в античността хората са прибягвали до лечебният глад - следователно лекува" и прочее. А най-информативни и с най-голяма доказателствена стойност са най-висококачесвтените.

Последна редакция: нд, 07 апр 2013, 05:36 от ЧеКа

Общи условия

Активация на акаунт