Признаха вегетарианството за психично заболяване

• 82 132
  • 2 544
  •   1
Отговори
# 2 280
Какво значи "мизерно живеене"?

Значи от зори,когато запee петела до здрач,докато слънцето се скрие да си навън с гумените ботуши независмо дали вали или е пек,с дикела,с Белчо и Cивушка,копане,плевене,разсад,сеитба,бране,резитба,колтучене,поливане,чистене на обора,доене на животните...ум да ти зайде ако трябва всичко да си произвеждаш сам-то затова хората на село на друга работа не са ходили,щото няма кога.И накрая колорадски бръмбар ти изяде картофа,попово праcе зеленчука...неблагодарна работа е земеделието,но който не се е занимавал,той не знаЙ.
Ако е само дребна занимавка за хоби,а остатъка от магазина-тогава няма мизерия.

Това обаче, ако имаш 20 крави, 20 овце, кошери, кокошки и 100 декара земя. Стъпвала съм на село, за да знам, че с няколко кози, 20 кокошки, прасе и 1 декар място може и една баба да се оправи (моята добре се справяше).

Изобщо не е нужно да имаш пo 20 от нещо си..
И да не бъркаме понятията-една баба може да се оправи,защото тя това е правила цял живот от малка.Едни съвременни хора дето решават да загърбят цивилизацията и се отдават на селски живот без грам практика,само с четено на възвишени книжки няма как да се оправят."Лозето не ще молитва,иска мотика".
За марулките не знам с каква музика се гледат,ама знам че охлювите много ги обичат.
По-рано имаше коментар,който изтриха(на adelina),а там се казваше,че на прасето му харесвало да се въргаля.Ей това беше поредната заблуда -прави го по необходимост,а не за кефа и т.н.

# 2 281
  • Linz
За домашен хляб и фурната върши работа (хлебопекарните са с тефлон).
Това мисля, че е по-полезен уред: http://www.bioslunceluna.com/shop/kamenni-melnici-za-brashno.html

# 2 282
Първата точка само не ми е ясно как да я изпълня, като дори в хляба има Е-та. Трета точка е почти изцяло изпълняема, но не може човек на сандвич да слага само сирене и маруля, все понякога иска да сложи саламче. Бг-храната е точно толкова пълна с консерванти, колкото и чужбинската, това просто е стандарт в ХВП, а и докарва добра печалба.

Купуваш си пекарна и си правиш сама хляб. Ако можеш да изпълниш 3-та, можеш да изпълниш и първа, защото Е-та има главно във полуфабрикатите.

Много чудесно,но зърното трябва да е смляно в мелница и да се съхранява в чувал,така щото да не се въдят гадини.Брашната от магазина не са "чисти".Другият вариант е да се мели зърното непосредствено преди употреба,което си е пак занимавка.
И без уреди за печене-тефлоново покритие има.Ако ще е на село,хляба се слага в пеща,собствено зидана.

P.S.И никакви ел. мелници-само ръчни с хромел.

# 2 283
Отделно, че тестяните храни определено не са в графа ''полезни'' ... Mr. Green

# 2 284
Първата точка само не ми е ясно как да я изпълня, като дори в хляба има Е-та.

Е как - започваш да купуваш на тройна цена продукти с надпис "еко", "био" и прочие - нищо, че и в тях има Е-та, поне не ги пише  Wink
Защото зад демоничните Е-та, да не забравяме, се крият и някои съвсем безвредни, ежедневно използваеми във всяко домакинство съставки  Sunglasses

Също като в темите със "зравословни" рецепти - щом мъфините са с пълнозърнето брашно и кафява захар, няма проблем да се опаткват по кило и кусур на ден  Wink

# 2 285
Отделно, че тестяните храни определено не са в графа ''полезни'' ... Mr. Green

И какво им има на тестените?

# 2 286
  • Linz
ОМ, учудват ме някои твои постове на фона на претенциите ти за информираност. А иронията ти е излишна.

# 2 287
Хубаво де, ама не може всички да си намерим малко стопанство извън града, до което да търтим 2 пъти седмично с кола за мляко, зеленчук и яйца.
Да не говорим колко трудно е да си намериш качествено. 2 пъти съм си взимала масло от някакви селски производители от различни села и двата пъти беше осолено - нещо, което е недопустимо за диетата, която спазваме вкъщи по медицински причини. Сиренето - още по-лошо, разпада се докато се приберем у дома и е невъзможно да се изкисне от солта. Хитреци са си селяните, няма какво да се заблуждаваме, че им е чиста стоката.
Намерих един дядка, който продава хубаво мляко (но и то е разредено), обаче не мога 2 пъти седмично да си зарязвам работата и задълженията, за да го чакам с 5-литровата бутилка точно по обяд.
В кваратала ни има едно магазинче на производител на млечни - отвратителни са, дори няма опит да се прикрие ниското качество.

# 2 288
ОМ, учудват ме някои твои постове на фона на претенциите ти за информираност. А иронията ти е излишна.

И мен ме учудват много постинги около мен,ама ги трая.Точно щото съм осведомена много, недоумявам какво им е вредното на някои работи,ама ти ако знаеш,можеш да кажеш,всместо да ме обсъждаш.

# 2 289
И аз винаги съм се чудила защо редом до вредните храни се слага и пицата. Това може да е чудесна храна, стига да е направена добре.

# 2 290

И мен ме учудват много постинги около мен,ама ги трая.Точно щото съм осведомена много, недоумявам какво им е вредното на някои работи,ама ти ако знаеш,можеш да кажеш,всместо да ме обсъждаш.

Хайде тогава да ми обясниш ползите от белия хляб Wink

# 2 291
Ами да, как не съм се сетила за свободата, която ти носи собственото производство! Можеш да правиш каквото си искаш в промеждутъка между прекопаването, плевенето, поливането, доенето и храненето на животните. Ама наистина каквото ти сърце пожелае - екскурзии, театър, опера, концерти, срещи с приятели...
Баба ми от такъв "свободен" живот нямаше време да иде за изследвания до града. Трябваше все да ангажира някого да чува стопанството /декар двор, десетина кокошки, десетина пуйки и една козичка/. Та нейната "отпуска по болест" костваше на майка ми взимане на неплатена отпуска, пътуване по 300 км в посока, зарязване на семейство с малко дете. Страшна свобода, няма що! Яла съм я тази свобода.

# 2 292
  • София

Не само белия, но и пълнозърнестия не е особено полезен:

http://www.gutsense.org/fibermenace/about_fm.html

# 2 293
Първата точка само не ми е ясно как да я изпълня, като дори в хляба има Е-та.
Е как - започваш да купуваш на тройна цена продукти с надпис "еко", "био" и прочие - нищо, че и в тях има Е-та, поне не ги пише  Wink
Защото зад демоничните Е-та, да не забравяме, се крият и някои съвсем безвредни, ежедневно използваеми във всяко домакинство съставки  Sunglasses
Също като в темите със "зравословни" рецепти - щом мъфините са с пълнозърнето брашно и кафява захар, няма проблем да се опаткват по кило и кусур на ден  Wink
Извърташ тотално нещата, за да са ти удобни на теб.Но така лъжеш единствено себе си.....   Laughing
Има и биопродукти с Е-та.ПИше си ги, ако четеш.    Peace
Сега, дали ще ги купиш, е личен избор.
Да, има и безвредни Е-та.Но Е-тата вече са хиляди.Как да запомня кои са безвредни?А и един хранителен продукт не съдържа само безвредни.Вредните често са повече....И понеже нямам лаборатория, за да "отделя" вредните и да оставя само добрите Е-та, по-лесно ми е изобщо да не се занимавам с Е-та.
И ми е интересно, ако може с цитат, кой е писал , че яде по килограм и повече мъфини на ден?

А хлябът е полезен.
Хубаво де, ама не може всички да си намерим малко стопанство извън града, до което да търтим 2 пъти седмично с кола за мляко, зеленчук и яйца.
Аз не тичам никъде.Поръчвам по таблица, и всяка сряда само отивам до магазина-посредник да си ги взема.Най-често ходи мъжа ми де, след работа.
Относно качеството:работи се с няколко производителя.Ако има недоволен клиент от някой продукт, се говори с производителя как?, защо?, дали може нещо да се промени или не.Досега няколко продукта са отпадали от таблицата, именно защото качеството не се харесва.
То това е и идеята да имаш връзка с производители на храната ти.Има комуникация, можеш да кажеш какво не ти харесва.....Не съм много сигурна, но мисля, че миналата година дори отпадна един производител.Като не можеш да доставиш исканото качество, няма и кой да ти поръча стоката.
Аз съм поръчвала например биволско кисело мляко , а не ми е доставяно с обяснението, че производителката не го е дала, защото нещо не й се е получило.Има и съвестни хора, колкото и да не ви се вярва, които не държат да си пробутат стоката на всяка цена.
Също ми се е случвало , ако не харесам марули например, да ги откажа.Или ако реша да ги взема , ми дават 1 безплатно като компенсация ....но никой не ме задължава да я купя, макар че съм я поръчала, хората са си направили разходите да ми я докарат до града ...

Мога още да пиша.Но основното е, че има ли желание, начини се намират.
Търсиш ли лесното, ей ти го супермаркета, пазаруваш за минути и готово.

# 2 294

Не ми отговаряй на въпроса с въпрос? Не писа никъде за белия хляб,писа общо за тестените.Чакам.
И черният хляб не е безобиден-трудносмилаем е,предизвиква киселини.Което не прави тестените автоматично вредни-прави ги неправилната им употреба,това което важи и за всяка една друга храна.

Общи условия

Активация на акаунт