Признаха вегетарианството за психично заболяване

• 82 376
  • 2 544
  •   1
Отговори
# 2 355
  • София
останах с впечатление, че най-запалените точно това се опитват да внушат - има чиста храна и е само въпрос на желание и постоянство да я намериш. Останалото е мързел и намиране на причини.

# 2 356
  • Linz
Не абсолютно чиста, но достатъчно чиста, за да може да се консумира спокойно без притеснения за здравето.

# 2 357
  • София
нещо като "нивото на нитратите в марулите е в допустимите норми и са безопасни за консумация".  Simple Smile

# 2 358
  • Linz
За нитратите на марулите на пазара нищо не мога да кажа, но знам, че марулите в моята градина нямат нитрати.
И така, само между другото- нитратите на марулите са много по-безопасни от тези, в саламчетата (които като ги хапнеш се превръщат в нитрозамини).

# 2 359
  • София
говоря за критериите на измерване кое може да се консумира без човек да се притеснява за здравето си. И за саламите има такива.
Много ми е интересно, ако някой си направи труда да види колко екологични са марулите на баба Пена, дето ужким били еко, то какво ли би излязло? Просто нейните никой не ги замерва, така че един Господ знае какво има там.

# 2 360
  • Linz
Мислиш, че на някой държавен орган му пука за твоето здраве?!
Зависи коя е баба Пена и в какви отношения сте. Но ако марулите са от нейната градина, едва ли са торени безразборно. Марулите на пазара също не са замерени, преди да се окажат там.

# 2 361
  • София
тъй де, оказва се, че всичко е лъжа и измама, и най вече въпрос на вяра и някакви много неясни собствени критерии кое е вредно и кое не чак толкова. Ако човек наистина иска да знае какво расте в градината му, трябва да направи всички възможни анализи на почвата, водата и на продукцията, обаче никой не го прави, защото е скъпо. Затова предпочита да подмени незнанието си с увереност, че неговото е чисто.

# 2 362
  • Linz
Няма нужда да правя анализи на домашната продукция, защото знам, че е в пъти по-добра от тази на пазара. Може да я замърси единствено водата, която прониква в почвата извън моя контрол. Но основното замърсяване- третирането с химикали го няма и това ми е достатъчно да не се притеснявам.

# 2 363
  Да, но водата която прониква в почвата не знаеш какво носи. Например до селото, от което бабите ми продадоха едни екологични марули имаше хвостохранилище.
  А твоите домати ще ги ядеш благодарение на слънцето колко месеца в годината - един, един и половина?

Искам да попитам и в тая връзка - домашните луканки екологични ли са? Laughing

# 2 364
 Да, но водата която прониква в почвата не знаеш какво носи. Например до селото, от което бабите ми продадоха едни екологични марули имаше хвостохранилище.

Peace Много интересни изследвания има за почвите около (вече) неработещия комбинат Кремиковци - в обработваемите землища на Яна, Бухово, Кривина, Негован и др.  Около постоянното хранилище за радиоктивни отпадъци в Нови Хан.
И други такива, дребни фактенца - хич, ама никакво влияние не оказващи върху домашната продукция  Whistling

# 2 365
  • Linz
  А твоите домати ще ги ядеш благодарение на слънцето колко месеца в годината - един, един и половина?

Както не знам какво е носила и в продукцията, която се предлага на пазара, нали? Но знам, че тези на пазара малко или много са торени, а моите не са.
Домашни домати ядем 6 месеца в годината. През останалите 6 месеца ядем домашна лютеница. Сега купувам чат-пат, но като знаем вкуса на истинския домат, тия от пазара въобще не ни се услаждат.

Домашните луканки при всички случаи са по-добри.
За Великден мисля да меся козунак. Да, с брашно и яйца от магазина, но поне ще е домашно приготвен, с истински продукти, а не примерно с "яйчен прах".

BirdsFlu, моите домати са гледани далече от комбинати и хранилища за отпадъци, ти за твоите можеш ли да кажеш същото?

# 2 366
Ако човек наистина иска да знае какво расте в градината му, трябва да направи всички възможни анализи на почвата, водата и на продукцията.............
Не е задължително.
За биопродукция например има изискване почвата 5 години назад да не е торена с химикали, и да не са използвани такива и за насажденията.
Така че, ако не си използвал никакви агресивни химически торове, не е необходимо да се правят изследвания.
Не смятам, че има някой , който да вярва, че в 21 век може да намери абсолютно чиста храна.
Но храна, минимално натровена и преработена, все още се намира, слава Богу.

# 2 367
BirdsFlu, моите домати са гледани далече от комбинати и хранилища за отпадъци, ти за твоите можеш ли да кажеш същото?

Не, не мога, но и не ми е важно. Разполагам с достатъчно информация, че чисто производство на достъпно за мен разстояние няма, така че ям това, което се намира в околовръст. Няма да хукна на 250 км за едни домати или на 100 км за краставици, само за да си начеша самолюбието колко добра майка съм, и как осигурявам най-здравословната храна за детето си. На който му е нужно, нека се самозалъгва, че го прави. Няма лошо.

От "баби" не купувам нищо, отново защото имам достатъчно информация за какво става въпрос. И от "еко"-ферми - също. Въобще, информацията е много ценно нещо. И е прекрасно човек да е информиран.  Hug

# 2 368
  • Linz
Не разбрах защо в такъв случай повдигаш въпроса за домашната продукция, като същия стои и за тази на пазара, и то в доста по-голяма степен.
Съгласна съм, че е добре човек да е информиран- така може да вземе правилното за себе си решение.

# 2 369

Домашни домати ядем 6 месеца в годината. През останалите 6 месеца ядем домашна лютеница.

Очевидно обитаваш субекваториалния климатичен пояс. Или имаш парници. Но вкусът на парниковите зарзавати е доста по-различен от сезонните. Дори и отглеждани в еко-почва.

Общи условия

Активация на акаунт