Базедова болест - тема 3

• 57 779
  • 741
  •   2
Отговори
# 585
А тези отрицателни гласове са, защото са неточни резултатите или за нещо друго?

Моят е за Много неточен резултат, който ми костваше много нерви и притеснения.

# 586
Да, за неточни резултати. Peace

# 587
Здравейте момичета . Аз съм с хашитоксикоза . Резултатите  от последните ми изследвания  от 14.05.2013 са ТСХ 0,86 ( 0,27 - 5,50 ) ФТ4 9,39 (12,00-22,00) . Доктора ми намали Пропицила от 4 на 3 таблетки дневно , както и ми спря Пропранолола .  Всичко беше ок до онзи ден , когато едва не припаднах - ужасно виене на свят , изпотяване на крайниците , гадене . Помислих , че е от преумора , тъй като работя по цял ден на открито , легнах и ми поотмина . Следващите дни , не знам на нервна почва ли вече , аз ли си втълпявам , но сякаш на моменти пак ми става така . Как мислите вие , какво да правя ? От какво може да се чувствам така ? А съм чак на 12 юли на преглед и няма как да се свържа с доктора тъй като е извън Б-я ?

# 588
Сега тук взех да чета за тази тиреотоксикична криза и взех да се филмирам яко. Пише , че може да се стигне до кома и смърт . Възможно ли е по време на лечение и с почти влзели в норма хормони да ми се е случила тази криза ?

# 589
Здравейте момичета . Аз съм с хашитоксикоза . Резултатите  от последните ми изследвания  от 14.05.2013 са ТСХ 0,86 ( 0,27 - 5,50 ) ФТ4 9,39 (12,00-22,00) . Доктора ми намали Пропицила от 4 на 3 таблетки дневно , както и ми спря Пропранолола .  Всичко беше ок до онзи ден , когато едва не припаднах - ужасно виене на свят , изпотяване на крайниците , гадене . Помислих , че е от преумора , тъй като работя по цял ден на открито , легнах и ми поотмина . Следващите дни , не знам на нервна почва ли вече , аз ли си втълпявам , но сякаш на моменти пак ми става така . Как мислите вие , какво да правя ? От какво може да се чувствам така ? А съм чак на 12 юли на преглед и няма как да се свържа с доктора тъй като е извън Б-я ?
1- во: Никаква преумора. Докторът не попита ли дали работиш, какво работиш и т.н.? Може да се възползваш от болничен още с откриване на токсикозата. Важно е, особено в началото, да почиваш, да не се преуморяваш, за да може по-бързо да влязат хормоните в норма.
Ако се налага, болничен може да се вземе и за по-дълъг период.
Важно е, особено в началото. Някои доктори си правят оглушки.
2-ро: Описано така според мен се дължи на преумора.

Сега тук взех да чета за тази тиреотоксикична криза и взех да се филмирам яко. Пише , че може да се стигне до кома и смърт . Възможно ли е по време на лечение и с почти влзели в норма хормони да ми се е случила тази криза ?
Не я мисли. Повече се отнася за хора с нелекувана тиреотоксикоза. Ти приемаш лекарства. Всичко ще е наред.
Гледай да си почиваш повече и ако можеш вземи болничен. Дори и няколко дена да са от личния, все е в полза.
  bouquet

# 590
Да попитам тези, които са правили ТРАК резултат 7,05 при граница до 1,5 много ли е увеличено и значили със сигурност Базедова болест. На лекар съм във вторник и тогава ще пиша какво е казал и той, но да тогава ако някой е в час с това изследване да пише.

# 591
Да попитам тези, които са правили ТРАК резултат 7,05 при граница до 1,5 много ли е увеличено и значили със сигурност Базедова болест. На лекар съм във вторник и тогава ще пиша какво е казал и той, но да тогава ако някой е в час с това изследване да пише.
Висок резултат е.
Всичко над 1,5 е положителен резултат.

При теб и МАТ беше завишен, нали?
Мисля, че значи - Тиреотоксикоза. Не съм напълно убедена в думите си. Докторката ще ти обясни.
Те всички щитовидни са толкова оплетени, че само можем да ги познаваме дали са хиперфункция или хипофункция по хормоните.
Докторите вече преценяват ехографски + хормони и състояние на пациента, за какво заболяване се касае. А може и те да гадаят...
Иначе, важното е, че каквото и да е - хиперфункцията се лекува с едни и същи лекарства. Те поне няма как да се объркат. Само дозите да се налучкат.

Аз съм с повишено Анти ТРО, повишен ТРАК и се водя тиреотоксикоза, хашитоксикоза м.базедови.
Писала съм го вече.  Laughing
И по спомени, сама по себе си тиреотоксикозата е състояние. Нещо като причина за хиперфункцията - неизяснена, а в хода на самото заболяване и лечение ще се изясни за какво заболяване става въпрос. Някои доктори поставят диагноза още на първа среща с пациента, когато клиничната картина е напълно изяснена и симптомите явни.
Добрите специалисти в тази област са малко. Hug

Прочети тук:
http://www.puls.bg/illnes/issue_351/part_1.html

# 592
  • UK

И аз мисля, като Мереленда  bouquet
От това, което навремето разбрах, е, че ТРАК-а е показателя за наличието/отсъствието на Базедова болест Peace
Но, не се притеснявай с правилна терапия ще го овладеете, моят беше навремето със ст-ст над 13 май и нещо си Crazy

# 593

И аз мисля, като Мереленда  bouquet
От това, което навремето разбрах, е, че ТРАК-а е показателя за наличието/отсъствието на Базедова болест Peace
Но, не се притеснявай с правилна терапия ще го овладеете, моят беше навремето със ст-ст над 13 май и нещо си Crazy

И аз така знам, но четейки разни статии се обърквам.
При 5% от болните, Хашимото може да започне с хиперфункция и повишен ТРАК, освен ТАТ и МАТ.
Същото както при Базедова болест - ТРАК завишен, а ТАТ и МАТ в норми. После пише, че при повишени ТАТ и МАТ и ТРАК говорим за Тиреотоксикоза. После пише, че при 20% от болните от Базед се наблюдава освен повишен ТРАК, то повишени ТАТ или МАТ, или и двете.
Всичко звучи толкова объркано, че...
Нещо като при нас - 5 % пълнеели при Базед и Тиреотоксикоза, а то се оказва, че 95% пълнеем, а 5% са слаби.  ooooh!

# 594
  • UK
Ами, то май, има разлика и между Базед и Тиреотоксикоза Thinking Защото Начев ми беше казал, ако ТРАК-а, е завишен е Базед, ама ако ТСХ е ниско и ФТ4 не помня Rolling Eyes вече какво е Тиреотоксикоза newsm78
После, бях чела някакви стъатии и аз с размисли в тази посока абе, да се объркаш, нищо не е
Joy

# 595
Здравейте момичета  Hug
В неделя се завърнах от разкошна морска едноседмична ваканция:)))) Освен че беше доста горещо време ( за моите претенции в момента:)) други забележки нямам  Mr. Green
И сега отчета:
В понеделник бях на контрола за очното налягане - в граници е вече, благодарение на капките. Но капки ще се капят...дълго...Иначе общото състояние на очите ми е добро, а и аз нямам никакви оплаквания, откакто коригирахме налягането (пу пу ) Praynig
В вторник - при Начев. Този път реших да отида в ендокринологията. Имах записан час за сряда за Панацея, но реших да пробвам как е достъпа до него в ендокринологията. Чаках го по-малко отколкото обикновено в Панацея, при това там с час, в ендокринологията-без. Иначе TSH ми е паднало много последния месец - 0.019 (малко по добре от началото, когато беше 0.005), FT4  си е в норма - 17.19. Начев ми увеличи дозата на 3т/ден за седмица, и после по 2т./ден за 3 седмици и след това нова контрола (досега бях 2 месеца на 1 т./дневно след хипо, и хормоните и двата бяха в норма)> Каза ми Начев, че ако след тази корекция в дозата седи ниско TSH или пада, ще ми включи и л тироксин.
Между другото си пуснах този път и чернодробни ензими - всичко е наред. Даже и хемоглобина ми е 135 Simple Smile))) Но аз усещах, че TSH  е паднало, защото косата започна много да пада пак последния месец, а и като че ли загубих 1-2 кила от качените, при хранене без промяна в последните месеци...но това с килограмите може да е просто от жегата де  Simple Smile

# 596
Така е лятото, ciarabella.  Simple Smile
Моето ТСХ беше 1,8, ама доктора ми увеличи с половин таблетка тирозола заради жегите ( превантивно) и затова сега ще правя контрола на 45 дена, а иначе правя на 2-3 месеца, за да видим как е ТСХ и ако е паднало още да вдигне дозата. Иначе и аз го държах в хладното време в норми с 1 таблетка тирозол.
Тая жега ни е проблема, ама няма как.  Simple Smile

Браво и за очния преглед и за добрите резултати!  Hug

# 597
Жегата не мога да я понасям от около 2-3 години....сигурно възрастта (освен болестта  Mr. Green) си казва думата...а преди като си помисля, как се пържех целодневно на плажа и философията ми беше - колкото по-топло, толкова по-добре  Crazy
TSH още миналия месец ми беше паднало - гранично почти, и Начев тогава се чуди да ми увеличи ли дозата, обаче заради онзи скок в хипофункция, каза - "Длъжни сме да изчакаме да видим дали
ще падне извън граница и тогава...". Иначе и аз си мислех, че заради това, и заради жегите и предстоящото ми тогава море, ще ми увеличи превантивно  newsm78
Днес обаче беше страхотно време - с хладен вятър-точно като за моето TSH  Laughing. На площадката с децата, само аз обаче му се радвах, и бях доста лятно облечена, в сравнение с останалите, които ме гледаха малко странно  Joy Joy

# 598
Ох момичета и аз се чувствам много зле в тези жеги . Дори имам чувстото , че дозата Пропицил ми идва ниска , тъй като през хладните месеци ТСХ стремглаво се движеше нагоре , а взе ли да се затопля , даже малко е паднало надолу . От известно време започнаха страшно много да ми се изпотяват ръцете и краката - ужасно неприятно , а не ми се е случвало преди . Може ли да е от болестта ?

Последна редакция: сб, 29 юни 2013, 12:34 от nonameeee

# 599
И аз съм с това заболяване т около 2 години. ТСХ доста трудно влезе в нормите, но миналоо лято след почти едногодишно лечение с Пропицил беше в норма, но за няколко месеца. След това се случиха приятни стресови ситуации в семейтвото ми /брат ми почина/ и сички хормони се разбъркаха, но в началото на юни ендокриноложката ми пусна всички изследвания и учудващо за мен ТСХ беше в норми, както и ФТ3 и ФТ4, Тат и Мати пълна кръвна всичко ми е в норма, само Траб - ТСХ е високо, но да не чуе дявола. Продължавам да пия Пропицил заради Траб. Нямам оплаквания, очните налягания са в норма, но трябва да ги следя през 3-4 месеца. Това е накратко.
Желая на всички ви бързо да оздравявате.

Общи условия

Активация на акаунт