Базедова болест - тема 3

• 57 839
  • 741
  •   1
Отговори
# 570
  • вече в собствен дом
Здравейте, момичета!
Днес почти цял ден ви чета, с надеждата да открия информация за ПУЛС - терапия при офталмопатия, но не успях.
Моля, ако някоя от вас е правила такава, да сподели. В момента съм на лечение в Ендокринологията и ми предлагат тази терапия, но аз не зная нищо за нея- плюсове и минуси.
Благодаря на отзовалите се!
Бъдете здрави!
Здравей.
Аз в момента провеждам пулс терапия за очите със Солумедрол. 3 дни ми слагаха по 500мг. сега тази седмица още един път от 500 мг., следващия месец пак 3 дни и така сигурно 4 месеца. Аз лично първия ден вдигнах малко кръвното 140/90, пулса също ми се покачи. Но с 1 таблетка пропранолол се оправих. наче минусите са много, можеш да прочетеш в листовката на лекарството, но и плюсовете за очите също си заслужават. Поне при мене има ефект още с първите 3 дози. ,Колко ти е екзофталма и какви други симптоми имаш?

# 571
     Добро утро!   Благодаря, че ми отговорихте.
    От 13.06. съм в болницата. Правят изследвания, но никой нищо не казва. Питам дежурните лекари, отговарят- " в понеделник ще излязат резултатите". В петък една от лекарките ми подхвърли да направя скенер на очите /платен от мен/ и евентуално да започна пулс- терапия. Къде провеждате вие лечението? Болезнено ли е? Всяка информация ми е от полза, аз не съм наясно какво ми предстои. Благодаря ви отново.

# 572
  • вече в собствен дом
     Добро утро!   Благодаря, че ми отговорихте.
    От 13.06. съм в болницата. Правят изследвания, но никой нищо не казва. Питам дежурните лекари, отговарят- " в понеделник ще излязат резултатите". В петък една от лекарките ми подхвърли да направя скенер на очите /платен от мен/ и евентуално да започна пулс- терапия. Къде провеждате вие лечението? Болезнено ли е? Всяка информация ми е от полза, аз не съм наясно какво ми предстои. Благодаря ви отново.
В Токуда се лекувам. И аз правих скенер 2 пъти. На втория път излезе задебеляване на 2 очедвигателни мускула, което потвърди нуждата от пулс терапията. Много време Ви държат без да кажат нищо. На мене още първия ден като отидох ми казаха , че съм за пулс и на следващия почнахме. Не е болезнено. Повреме на системата нищо не се чувства, след това се явяват страничните ефекти, като при някои въобще няма такива. На мене и гастрита ми се възпали, та сега пия и хапчета за стомаха.
Не се притеснявайте. Ако сега Ви изпишат без да уточнят какво да се прави , можете да отидете другаде на консултация, за да получите второ мнение по въпроса.

# 573
Благодаря, мила, за успокоението. Оздравявай бързо. В понеделник, след визитация, ще пиша отново. А до тогава, всяка информация и мнение е ценно за мен.

# 574
Лаура, много се радвам, че вече отчиташ ефект, надявам се и занапред всичко да бъде наред  Hug

Здравей  baba-mp3, като начало според мен ендокринолозите трябва да ти обяснят какво точно е ТАО и дали при теб има активност на заболяването. Писала съм по темата  от личен опит. Най-общо казано за това става въпрос:

Диагноза Тироид ориентирана офталмопатия (ТАО) се поставя от ендокринолог с малка помощ от офталмолог! ТАО се определя дали е активно по няколко критерия - по спомен - сълзене и парене, дразнене, болка при движение на очите, напрежение, светобоязън, изоставане на едното или на двете очи при движение, повишено вътреочно налягане, степен на екзофталм и лагофталм. Повече от три критерия, означава че ТАО е активно. Също така се прави и КАТ на очните орбити за да се види дали има задебеляване на очните мускули, кои точно и дали има и някакви други увреждания на очите. .Това е по мой спомен, ето два линка с повече информация: http://dare.uva.nl/document/31283
http://www.cherninkova-oscar.com/pdf/Graves3.pdf

Екзофталма е самото изпъкване на очната ябълка, което се получава в следствие на ТАО.
Офталмолога мери на апарат вътреочното налягане и с един уред, които прилича на линия с две рамена измерва изпъкването на окото. Казва се екзофталмометрия по Хертел. Определя се някаква база, което при мен беше на 102 (може би разстоянието от края на едното око до другото, не знам) и се мери изпъкването на всяко око, например Дясно - 24, ляво -25.  От моя личен опит смятам, че ти трябва единствено добър ендокринолог, който да назначи адекватно лечение на ТАО. Прегледа при офталмолога е само като допълване на общата картинка. Даже моята очна лекарка, при първото ми посещения, когато я питах дали ще ми се оправят очите и за колко време, тя ми каза - Първо ендокринолозите трябва да си свършат работата!
Самата пулс терапия, представлява интервенозни вливания на кортикостероиди. Ендокринолога определя честотата и количеството на вливанията. На мен ми казваха, че за да има ефект трябва да бъдат на кратки интервали с високи дози. Не е болезнено, лежиш и ти тече система. Аз поне не съм имала никакви странични ефекти, добре го понесох, качих някое и друго кило, но като цяло ефекта за очите ми беше добър. За съжаление се изисква време, сега година и половина след последния пулс мога да кажа, че очите ми са добре, почти никакъв дискомфорт не усещам и почти нямам изпъкване.
Това за сега се сещам, дано малко поне съм ти била полезна.

Последна редакция: пн, 17 юни 2013, 10:59 от Shanel_05

# 575
  • вече в собствен дом
Лаура, много се радвам, че вече отчиташ ефект, надявам се и занапред всичко да бъде наред  Hug

Hug

# 576
Здравейте, днес бях при Др. Темелкова в Александровска болница за още едно мнение.
Каза ми, че при мен FT3 e повишен повече пъти от FT4, което се случвало рядко и затова трябвало на контролите винаги да пускам и FT3. Каза ми също да сменя Пропицила с Метизол, последните световни тенденций били пропицил да се пие само ако ще има скорошна планирана бременност. Много се чудя сега дали да го сменя, някой има ли мнение по този въпрос?
Каза ми да си пуста и ТРАК изследване, за да се знае дали е Базедова болест.
Не трябвало да ходя на море, но си мисля, че ако седя на сянка става.

# 577
Здравейте, днес бях при Др. Темелкова в Александровска болница за още едно мнение.
Каза ми, че при мен FT3 e повишен повече пъти от FT4, което се случвало рядко и затова трябвало на контролите винаги да пускам и FT3. Каза ми също да сменя Пропицила с Метизол, последните световни тенденций били пропицил да се пие само ако ще има скорошна планирана бременност. Много се чудя сега дали да го сменя, някой има ли мнение по този въпрос?
Каза ми да си пуста и ТРАК изследване, за да се знае дали е Базедова болест.
Не трябвало да ходя на море, но си мисля, че ако седя на сянка става.
Сменяй го с метизола. Няма проблем. Все тиреостатик е. Просто ако има някаква нежелана реакция сподели с доктора. Случват се, да не те плаши и обикновено с продължаване на приема отшумяват, и рядко се налага смяна на лекарството. Това не само с метизола, а с всички тиреостатици - по принцип.
Щом е споменала за ТРАК - пускай го. После чак при решение за спиране на терапия се изследва. Не е като другите хормонални изследвания.
За морето - не е препоръчително, ама аз си ходя. Добре се чувствам. И на слънце се излагам. Принципно слънчевите лъчи провокират хиперфункцията на щитовидната, затова не се препоръчва да се печем на плажа, но умерено излагане на слънце няма да навреди.
Просто да не е целодневно висене на плажа.
И стой повече под чадърчето.
И, каквото ти е казала да изследваш докторката - това. Няма страшно, всичко ще си дойде на мястото. Hug

# 578
Merelenda, благодаря ти. Да попитам само, че гледам ценоразписа на Рамус, ТРАК и TSH- рецепторни антитела едно и също ли е?

# 579
Merelenda, благодаря ти. Да попитам само, че гледам ценоразписа на Рамус, ТРАК и TSH- рецепторни антитела едно и също ли е?
Същото, да.  ТСХ рецепторни антитела (TRAb, TRAK) - различно го пишат в някои лаборатории. Кажи им, че искаш ТРАК, те си знаят.
Между другото, няма много добри мнения за лаборатория Рамус в темата за Хашимото. Нещо е недолюбвана от момичетата.
Добри мнения има за Кандиларов, Бодимед и още една имаше, ама я забравих.
За хормоните е хубаво като ги пускаш да е в централа на лаборатория, където на място се изследват, а кръвта не се транспортира. Избери си една, или да препоръчат една и ги изследвай на едно и също място.
Ако докторката държи на Рамус, то изследвай ги там. Hug

# 580
Брех, те навсякъде 30-35 лв. Shocked
В Бодимед 30 кинта. В Рамус - 35 лв. В Кандиларов 35 лв.

Във Варна в Лаборекспрес е около 20 лв изследването. Да не кажа по-малко. Без таксата взимане на кръв.

# 581
Ми то в нашия град никъде не се правят на място. Аз си избрах Рамус и там ги правя от началото, защото мога да видя резултатите в интернет,а други такива май тук няма.
Лекарката, при която ходя пък държи да ги правя в болницата, където работи мъжа и, та контролите ще ги правя там.

# 582
Ми то в нашия град никъде не се правят на място. Аз си избрах Рамус и там ги правя от началото, защото мога да видя резултатите в интернет,а други такива май тук няма.
Лекарката, при която ходя пък държи да ги правя в болницата, където работи мъжа и, та контролите ще ги правя там.
Значи, както ти е казала тя, така ще действаш. Simple Smile

# 583
От мен още един отрицателен глас за Рамус.

# 584
А тези отрицателни гласове са, защото са неточни резултатите или за нещо друго?

Общи условия

Активация на акаунт