Базедова болест - тема 3

• 60 237
  • 741
  •   1
Отговори
# 525
  • вече в собствен дом
ciarabella, да те попитам за капките за очното налягане. На моите пише да не се изьползват повече от 4 седмици, сега в болницата ми каза очната лекарка , че мога  да ги слагам , докато свършат. Ти как действаш с твоите капки?
И друго да ви попитам как сте с чернодробните ензими АСАТ и АЛАТ. Моите от 1 месец за повишени, пих Карсил -нищо, сега пия Трансметил. Даже ще си правя изследвания за хепатит. Смениха ми пропицила с Метизол, защото пропицила бил по-хепатотоксичен и повече увреждал черния дроб.

# 526

И друго да ви попитам как сте с чернодробните ензими АСАТ и АЛАТ.

Моите са Асат-13, Алат-15
реф. граници 4.0 - 40.0

Мисля, че са добре.

# 527
ciarabella, да те попитам за капките за очното налягане. На моите пише да не се изьползват повече от 4 седмици, сега в болницата ми каза очната лекарка , че мога  да ги слагам , докато свършат. Ти как действаш с твоите капки?
И друго да ви попитам как сте с чернодробните ензими АСАТ и АЛАТ. Моите от 1 месец за повишени, пих Карсил -нищо, сега пия Трансметил. Даже ще си правя изследвания за хепатит. Смениха ми пропицила с Метизол, защото пропицила бил по-хепатотоксичен и повече увреждал черния дроб.
Здравей,
Капките,които аз си капя са Латанопрост и са за неограничен период от време...Горе-долу по една,една и половин опаковка на месец ми е (от февруари насам). Каза ми очният, че ще ги капя няколко месеца, сега ми предстои контрола този месец да видим.
Аз все още не съм си пускала чернодробните ензими...съвсем бях забравила за тях.Ще ги пусна другата седмица като си правя контрола на левкоцитите.

# 528

реф. граници 4.0 - 40.0

Мисля, че са добре.
И моите така вървяха, около 14-15 за двете.
Последното изследване показа 19 за едното, и май 18 за другото.
Не помня горната граница, но някъде там беше. Май около 30.

Дано всичко е ок, че не ми се иска и за това да мисля, на фона на всички болести дето ни нападат, а те далеч не се спират само на Токсикозата.  Rolling Eyes

# 529

реф. граници 4.0 - 40.0
Мисля, че са добре.
И моите така вървяха, около 14-15 за двете.
Последното изследване показа 19 за едното, и май 18 за другото.
Не помня горната граница, но някъде там беше. Май около 30.
Дано всичко е ок, че не ми се иска и за това да мисля, на фона на всички болести дето ни нападат, а те далеч не се спират само на Токсикозата.  Rolling Eyes
Аз ги пусках по друг повод, но си поотдъхнах като ги видях, че както казваш....аман вече Confused
 Hug

# 530
Бе страшно си е.
Карала съм хепатит на дърти години и съм ги виждала стойностите с цифри, с няколко нули отзад.
Леля ми кара медикаментозен хепатит. Та страх ме е с тези хапчета, които изобщо не са безобидни и товарят черния дроб. И не става въпрос за едно хапче.

# 531
Бе страшно си е.
Карала съм хепатит на дърти години и съм ги виждала стойностите с цифри, с няколко нули отзад.

Shocked леле.......... #Crazy

# 532
Бе страшно си е.

Shocked леле.......... #Crazy
Тъй, тъй. Като ме вкараха в болницата бяха по 3-4 хиляди стойност.
Взимаха ми кръв на 3 дена. Като станаха по 100 и нещо си като стойност и ме изписаха.
6 месеца ограничения в храната + лекарства. И ай си вкусил нещо забранено, черният дроб си отмъщаваше с болка.
Не искам да се сещам и да си спомням периода.
Повечето хора си мислят, че хепатит А е безобиден. Може би защото е най-лекият от всички, но тежестта и увредата на черния дроб, ако не се лекува, или не се спазват предписанията на докторите, може да доведе до много сериозни последици.
Излишно се впуснах в подробности...
Просто не пречи с тези хапчета да се пускат изследвания АСАТ и АЛАТ поне. Не са скъпи. На мен ми струват двете 3 лв, ако ги пускам в пакет. Поне можем да си помогнем ако има проблем и да се хване навреме.

# 533
  • вече в собствен дом
На мене до сега АСАТ и АЛАТ ми бяха все в норма. Но от миналич месец нещо започнаха да се покачват. Днес си пуснах изследвания за хепатит да видим. Пия трансметил в момента за дроба. В боницата ме гледаха на ехограф, уж казаха ,че дроба не е увеличен, но тези дни с резултатите ще отида на гастроентеролог да видим той какво ще каже.
Merelenda , а на леля ти медикаментозния хепатит какви му бяха симптомите и как се лекуваше тя. Защото специално сега за нашата болест май операцията и спирането на хапчетата е единствената алтернатива.

# 534

Merelenda , а на леля ти медикаментозния хепатит какви му бяха симптомите и как се лекуваше тя. Защото специално сега за нашата болест май операцията и спирането на хапчетата е единствената алтернатива.
Да ти кажа, не знам какви са и били симптомите. Лежа и тя в болница след мен. Иначе за хапчетата - тогава се лекувахме с Карзил - и тя и аз. Не знам да са и спирали другите лекарства.
Това беше преди около 10 години. Разболя се от туберкулоза. Година след това, от хапчетата явно направи медикаментозния хепатит.

# 535
АСАТ и АЛАТ на какъв период е добре да се изследват? Последно са ми ги пускали месец май, миналата година в болницата, явно са били нормални  9 и 10 пише.
Лаура, аз също бях с капки на които пишеше да не се ползват след 4-тата седмица - Travatan се казваха. Винаги ги изхвърлях и не съм се сещала да питам очната лекарка, съответно ми излизаха солено, около 40 лева месечно, само за тях. Но тогава не съм знаела, че имам право на рецептурна книжка. Както и  да е... А съвет не мога да ти дам дали да ги ползваш до като свършат, аз не го правех. Но пък очната би трябвало да знае по добре от мен.
Ако имаш желание, може да споделиш как е минал пулса (може и на лични).
Eli Stoqnova, според мен (като човек минал по този път), направи си консултация с ендокринолога, нека ти направи оценка на очните симптоми, характерни за ТАО. Отиди и на очен лекар за проверка на очното налягане и измерване на изпъкването по Хертел. Първо е по добре на очен, за да може ендокринолога да вземе под внимание очното налягане и Хертела, за да направи обобщение. Носи тъмни очила, не се напрягай дълго пред компютъра или телевизора, не стой в запрашена и задимена обстановка. Ако пушиш, опитай да ги намалиш. Ограничи приема на сол и кафе. Дано всичко е наред и нямаш причини за безпокойство Simple Smile

# 536
АСАТ и АЛАТ на какъв период е добре да се изследват? Последно са ми ги пускали месец май, миналата година в болницата, явно са били нормални  9 и 10 пише.
В началото на лечението, когато сме на по-високи дози лекарства е хубаво да се пускат по-често. Примерно, когато се прави контрола на хормоните, да се пуска ПКК и чернодробни.
Вече на ниските дози по 1 хапче, по-рядко, на около 3-4 месеца веднъж.
А ти вече не си на хапчета, но пък е минала година. Може да си ги пуснеш да видиш - ей така, просто за проверка, или ако те притеснява нещо. Hug
Аз в началото като се разболях, май и тук съм писала, че цяла година нищо не изследвах освен хормони. Нито ПКК, нито чернодробни.
Малко преди да ми спрат лечението пуснах липиден профил, чернодробни и ПКК, че бях обострила гастродуоденит и гастроентерологът ми ги искаше. После вече почнах да пускам редовно изследванията с рецидива на заболяването и пак прескачах някои. На едната контрола пусках хормони и ПКК, на другата хормони и чернодробни. Последните месеци обаче пускам всичко, че сега пия и хапчета за диабет, а те доста натоварват черния дроб, та сега гледам да съм по-стриктна в изследванията.

Видях, че обсъждате капките. Мъжа ми е от 10 години на капки за очи. На всички пише, че се ползват до месец. В зависимост от това по колко капки са му изписани и в какви интервали, много пъти ги е ползвал повече от месец, два, три. Не купува нови, а и докторката не му е казвала да не ги ползва. Различни видове, по различно време, редувания - спира едните, почва други, пак се връща на старите, и така. Simple Smile

# 537
Благодаря за инфото Simple Smile На високите дози метизолче, често гостувах в болницата и редовно са ми ги пускали, сега видях по епикризите. Били са по 12-13, явно от лекарствата и вливанията.
Другият месец ще правя контролНо и може да ги пусна, лекарката ми каза само тсх да изследвам, но някак мазохистично ми се иска да пусна още нещо  Crazy

# 538
Благодаря за инфото Simple Smile На високите дози метизолче, често гостувах в болницата и редовно са ми ги пускали, сега видях по епикризите. Били са по 12-13, явно от лекарствата и вливанията.
Другият месец ще правя контролНо и може да ги пусна, лекарката ми каза само тсх да изследвам, но някак мазохистично ми се иска да пусна още нещо  Crazy
Е, че то 12-13 си е в идеалните норми. Simple Smile
Горните граници около 30-40 се въртят.

А за мазохистичното - познато ми е. Страх лозе пази. Laughing

# 539
Дано го опазим това лозе вече  Grinning

Общи условия

Активация на акаунт