Базедова болест - тема 3

• 60 257
  • 741
  •   1
Отговори
# 540
Дано го опазим това лозе вече  Grinning
Дано!  Hug

Погледнах си аз старите резултати:
15-16
18-19
14-15
18-19
Ей така се въртят при норма 31.
Малко се спичам като ме заболи черния дроб ( както днес), но си разбутах нещо стомаха тия дни с едно ястие. Не знам кой от продуктите е причината, защото не само аз имах проблем, ама при мен е по-изявен, защото ми се обади и гастродуоденита. И сега ме е присвило около черния дроб  и ми е неспокойно.
Увеличавам дозата на пектина, пък дано бързо се успокои и размине.

Хубави резултати на всички! Hug

# 541
Ох, сега влизам и като ви чета коментарите-ми аз не съм разбрала въпроса на Laura  Embarassed Извинявам се за блондинското изпълнение  Embarassed Embarassed И моите капки след отваряне пише да се съхраняват в хладилник и да се използват до 4 седмици след отварянето. Незнам защо, но различните опаковки ми свършват за различно време  newsm78- понякога купувам втора опаковка в рамките на месеца, веднъж една опаковка ми стигна за около 5 седмици-използвах си я, без да се консултирам с никой лекар  Peace
Днес си взех направление за очен, но успях да си запиша час чак за края на месеца ooooh! Иначе оплаквания нямам, та това ме държи в спокойно състояние  Party

# 542
Здравейте, вчера ходих при ендрокринолог, като видя изследванията /ТСХ - почти 0 FT3 и  FT4 доста завишени/, каза тиреотоксикоза, при което аз попитах "Ясно, ама това Хашимото ли е, Базед или нещо друго", тъй като и МАТ беше доста завишен, а тя ми отговори "Ми то лечението е едно и също". Жлезата ми била умалена, а на ехографа не каза нищо, нямало възли. Предписа ми Пропицил 3*2 ими даде изследване за след 20 дни-ПКК, чернодробни ензими и само FT4 без ТСХ.
И сега съм в голяма чуденка, само тиреотоксикоза диагноза ли е трябва ли да има екстри към нея, като Базед или Хашимото или нещо друго исамо FT4 ще бъде ли достатъчен, за да опредили понататъшната дозировка.
И още малко въпроси относно пропицила каза ми на 8 часа по 2, но това ми е много сложно, проблем ли ще е ако го пия сутрин, обед и вечер.
И задължително ли е да качиш кила от това лекарство, Вие как се справяте с този проблем.

# 543
Мама Вики, тук може да прочетеш за тиреотоксикозата:
http://www.puls.bg/illnes/issue_351/part_1.html
Принципно - токсикозата сама по себе си е сигнал за започнал процес, а не конкретна диагноза.
Не се изразявам медицински, защото не съм доктор, но в най-общи линия, в хода на заболяването ще се отличи за какво заболяване се касае - предполагам.
Аз също като теб, записвайки се в тази тема и в темата за Хашимото съм задавала същите въпроси. Отговор не получих. Започнах да питам доктори, защо след като ми диагностицираха заболяването пишеше - вероятен автоимунен тиреоидит, вероятна Хашитоксикоза, Тиреотоксикоза, Рецидив при Базедова болест и т.н.. Един от тях ми каза това, което писах по-горе. Друг ми каза, че се касае за едно и също - хиперфункция на щитовидната жлеза. И Хашитоксикозата и Базедова болест, Тиреотоксикоза, хиперфункция при Хашимото - всички се лекуват по един и същи начин.
Относно завишените антитела - те се повишават при автоимунно заболяване на щитовидната жлеза - не конкретно при едно определено.

Последно съм с диагноза - Тиреотоксикоза - Хашитоксикоза М. Базедови/ + нодозна струма. Каквото и да значи това. Все хиперфункция на щитовидната жлеза + възли ( нодозна струма).

За хапчетата - няма проблем да разпределиш таблетките сутрин, обед и вечер по 2.
Даже се учудих, че са ти предписани на 8 часа.

Докторката хубаво ти е казала за ПКК, чернодробни.
Не се притеснявай, че ти иска само ФТ4. И по него могат да разберат колко се е променил ТСХ. Преди време и затова съм разпитвала доктори. Laughing В зависимост стойността на ФТ4 може да се определи ориентировъчно стойността на ТСХ. Това да не те тревожи.

Не се тревожи за килограмите. Ако си отслабнала много от токсикозата може да качиш малко, но принципно не качваме. Имаме проблем със свалянето на килограми. Някои са с нормално тегло. други сме по-пълни.
Аз нито свалях, нито качвах - и с хапчета и без тях. На мен ми откриха висока кръвна захар и след като почнах лекарства за кръвната захар свалих и килограми.

Ако има нещо друго - питай! Hug

# 544
Merelenda, страхотна си. Благодаря ти. Тази болест ми дойде като гръм от ясно небе и сега започвам да чета за проблемите със щитовидната жлеза.
При мен основния проблем е със сърцето-сърцебиене и аритмия, както и обилно потене.
Още след първото раждане качих малко кила, които си влача още. Преди около година спрях да кърмя малката и тогава свалих 5 килограма, но сега не свалям нищо и затова се ядосвам, че ако ще качвам от лечението, поне да бях сваляла до сега, а аз само се потя. И друго незнам дали е нормално, но устата ми пресъхва и постоянно пия вода.

# 545
Всички сме с аритмии, сърцебиене, потене ( то е типично особено в началото, когато ТСХ е към нулата). Нервност, безпокойство, емоционалност ( от най-малкото се разплакваш). Типично е и безсънието, късното заспиване, краткия сън.
Най-вече в сърцето се усеща и нервната система. Тремор, влажни очи, кожата сякаш се състарява. Разстройство или кашави изпражнения.
Ще се оправят нещата като почнеш хапчетата - ще видиш. Hug
Бетаблокер не ти ли изписа ендокриноложката за сърцебиенето и аритмиите? Колко ти е пулсът?

Жаждата и сухотата в устата са типични при увеличена кръвна захар. Няма да е лошо да пуснеш една кръвна захар на гладно да видиш как е. Това разбира се не е задължително да има проблем, просто като симптом те насочвам към там. Особено като сме с повече килца, които не се свалят, и особено ако в талията си понапълняла - пусни да видиш как е захарта.

# 546
Merelenda, пия бетаблокер Метостат от около една седмица и мисля, че вече усещам промяна, поне прескачане май нямям вече, иначе пулса е около 100 в нормално състояние. Захрта я изследвах и беше 4.
Прочетох, че Пропицила се поема на половина от НЗОК, вие вземате ли го с рецептурна книжка и въобще заслужава ли си разправията. Освен ходене всеки месец при личния друго нещо трябва ли да се прави.
Това хапче е ужасно горчиво, нищо чудно, че уврежда черния дроб.

# 547
Мама Вики, аз не си взимам хапчетата с рецептурна книжка. Аз съм на Тирозол. 20 хапчета са около 3 лв. Обикновено първите 30-45 дена се приемат най-много хапчета, като целта е да се овладее хиперфункцията, както е при теб в случая - 6 таблетки. След това се пускат хормонални изследвания и на база резултати се намаляват таблетките. Рядко се проточва с месеци да се приемат по-високи дози. Обикновено още след първата контрола се намаляват таблетките постепенно. Теб докторката ти е казала след 20 дена, понеже си на 6 таблетки и за 20 дена ТСХ би следвало да се покачи, и да ти намали таблетките. В случая тя по ФТ4 ще разбере. Ако е спаднал на долна граница на референтните стойности, значи ТСХ се е покачил.
Като пример ще дам само себе си, което не е меродавно за всички: Като се разболях започнах с 4 таблетки тирозол и след два месеца минах на 1 таблетка, и така останах 9 месеца на лечение с  1 таблетка.
С рецидива на заболяването ( аз имам един рецидив. След като се излекувах и спрях лекарствата заболяването се завърна) започнах пак на 4 таблетки и тоя път бях 2 месеца на 4 таблетки, месец на 2 таблетки и отново 2 месеца на 4 таблетки, понеже ТСХ не искаше да се покачва, но след това скочи рязко и минах на 1 таблетка.
Та, затова не съм мислила за рецептурна книжка.
Пропицил е по-скъп, но в опаковка са петорно повече хапчета от тирозола, та излиза еднакво.
Но може да се интересуваш при личната как стоят нещата и да прецениш.

# 548
  • вече в собствен дом
Здравейте на всички.
Моите чернодробни ензими са се намалили,  от трансметила  е явно. Бях на гастроентеоролог и каза, че това ми е станало от пропицила. Да пия 1 месец трансметил и после пак изследвания. А болките в дясно са ми били от стомаха. Изписа ми пък сега и лекарство за стомаха, който ми се е раздразнил от пулсовете. Каза, че имам гастрит, но ми предложи гастроскопия, за да се види дали няма язва или бактерия в стомаха. И сега незная дали да го правя това изследване.
Ще видя това лекарство как ще ми подейства първо.
И така -лекуваш едно-то друго се появява, заради лекарствата.

# 549
Може да си пуснеш кръвно изследване за хеликобактер пилори преди да правиш каквито и да е други изследвания като гастроскопия.
Ако покаже наличие на хеликобактер пилори ще се лекуваш, но ако няма наличие на бактерията, не виждам защо ще се налага гастроскопия ( в смисъл, ако ще е само заради това, да се определи дали има хеликобактер пилори, то това може да стане и чрез даване на кръв).
Ако излезе положителен резултат, вече доктор ще прецени дали ще прави гастроскопия.

# 550
  • вече в собствен дом
Да, и аз прочетох, че може и с кръвни изследвания да се види. Най-вероятно така ще направя. Лекарката каза, че и с гастроскопията щяла да види дали има язва. Това не се ли вижда и на ехограф?

# 551
Мисля, че не, но не съм сигурна. По-често докторите обаче гледат ехографски. Може би нещо показва ехографията и се преценява по-нататък какви изследвания да се направят.
Иначе за язва:
Рентген с бариева каша ( май така се казваше) или гастроскопия.
Но наличие на хеликобактер пилори в кръвта е сигнал да се направят изследванията, ако доктор прецени, според общото състояние и оплаквания на пациента.

# 552
Мислех си дали влияе на пропицила кафето, алкохола или някакви храни?
Merelenda, мисля че ти беше писала за цигарите. Наистина ли като ги намалиш и нямаш проблеми, по колко малко пушеше тогава?
Май трябва да ги отказваме. Аз почти 3 години не пуших покрай второто раждане и кърменето, но щом отбих и айде пак.

# 553
Мислех си дали влияе на пропицила кафето, алкохола или някакви храни?
Merelenda, мисля че ти беше писала за цигарите. Наистина ли като ги намалиш и нямаш проблеми, по колко малко пушеше тогава?
Май трябва да ги отказваме. Аз почти 3 години не пуших покрай второто раждане и кърменето, но щом отбих и айде пак.
smile3524 Дремя още.

На пропицила - не, но на самата щитовидна жлеза влияят. По възможност е добре да се ограничават: кафе, алкохол, цигари, енергийни напитки. За храните - чак толкова, айде! То не ядем всеки ден соя, зеле, орехи, броколи и т.н. Като ти се хапва - хапваш.
Хубаво е да се ограничи глутена, ама не само заради щитовидната, а като цяло, дори и при здрави хора.
Аз пия много кафе и пуша много.
Алкохол рядко, но пия. Шоколад хапвам също рядко.

За цигарите - около 8 пушех дневно и се чувствах страхотно. В смисъл, от близо кутия дневно ги намалих на половина и то за месец и нещо, близо 2 месеца. Не знам дали си въобразявам, но мисля, че и ТСХ скочи след като намалих цигарите и не пих никакъв алкохол 2 месеца. Това на една и съща доза лекарство в един сезон - зимата.
Сега пак я карам през просото. Като пуша повече, направо ще ми изскочи сърцето, а и започва да ме души и задавя в жлезата. Ставам нервна и неспокойна, както когато съм в хиперфункция. Въздух не ми стига. Като пуша по-малко през деня и пия 1 кафе, изобщо ги няма тези симптоми.

Последна редакция: нд, 09 юни 2013, 08:40 от Merelenda

# 554
Много си права, правих си експеримент и си мерих пулса сутринта преди първата цигара точно 15 удара повече след цигарата. Стана ми ужасно гадно пия бетаблокери, а цигарите колко вдигат пулса.
Да попитам и друго, чета във форума, че на някои хора им е писнало от умората и другите симптоми, а те не трябва ли да изчезнат след примерно месец лечение. Аз още не усещам промяна - четвърти ден, но се надявам, че скоро ще стана по-добре. При теб кога изчезнаха симптомите.

Общи условия

Активация на акаунт