Базедова болест - тема 3

• 60 326
  • 741
  •   1
Отговори
# 630
  • вече в собствен дом
И аз заради тези прескачания пия все още пропранолола по 1/2 таблетка сутрин. Иначе са ми казали отдавна да го спра. Но аз не смея , защото макар и с хормони в норма от толкова месеци наред , пулса отвреме нареме ми се ускорява и имам и прескачания, които в последно време са повечко.

# 631
И аз заради тези прескачания пия все още пропранолола по 1/2 таблетка сутрин. Иначе са ми казали отдавна да го спра. Но аз не смея , защото макар и с хормони в норма от толкова месеци наред , пулса отвреме нареме ми се ускорява и имам и прескачания, които в последно време са повечко.

Бетаблокера може да ти го контролира и личния лекар. Може да се консултираш евентуално за увеличаване на дозата, щом е толкова често прескачането, или за смяна на бетаблокера, като се има предвид щитовидното заболяване.  Simple Smile
На мен половинка ми идва малко. Докторът ми остави 1 таблетка и си я разделям на два приема през деня.

# 632
  • вече в собствен дом
Да, аз вторник постъпвам за втората пулс терапия за очите и ще ми направят пак всички изследвания. Така че ще ги питам за бетаблокера. Аз исках да видя при вас, които сте със същото заболяване дали ги има тези оплаквания като моите и как са ви кардиограмите. Да обменим симптоми  Simple Smile

# 633
Kokona  Hug Аз за теб веднага се сетих, обаче незнайно защо съм останала с впечатление, че твоята диагноза не е чист Базед  newsm78 А от статията, на мен пък ми се породи подозрението, тъй като са казали-че колкото по-висока е стойността на ТРАК, толкова по-малък шанс за изпадане в ремисия, и аз някак си си добавих в логиката - толкова по-рисково за евентуална бременност без операция...Та аз затова и питах и Ели Стоянова колко е бил нейния ТРАК. Ако искаш - сподели и за твоя  Hug
Но разбира се, както често се оказва, мненията са различни на лекарското съсловие, и в някаква степен, може би подхода е леко индивидуален - според историята на заболяването и личните показатели на пациента  newsm78 (поне така ми звучи логично да бъде).
Laura B  Аз не съм си правила кардиограма от може би....преди да родя  newsm78 Меря си само кръвното, преди мерех и пулса доста често, но откакто от няколко месеца нямам сърцебиене и никакви неприятни усещания, съм занемарила и това..Може би трябва да отида все пак на една среща с кардиолог - така профилактично.
Сигурно ще стана досадна с тия въпроси за ТРАК (извинете ме  Hug), обаче Laura, твоят ТРАК с какви стойности е? От вторник нататък, ще имаш едни позитивни мисли от мен, за процедурата, която ти предстои  Hug

# 634
# 635
През бременноста,тоест  в началто на моето заболяване...мисля че не е било тежка форма(въпреки че никой не ми е обяснявал,какво е)просто не съм се чуствала зле,освен че получавах много начесто сърцебиене.А колкото до ТРАК,моята настояща докторка(оля Сарджева) за него период реши че явно нямам нужда от това изследване,всъщност през цялото време докато се лекувах при нея не ми е пускала изследвания различни от ТСХ,Т3,Т4.По тази причина съм решила че сега ще се ходи при доц.Христозов,той е добър диагностик и смятам за напред да ходя при него.Първият път когато ми намериха проблема ходих точно при него,но той каза че трябва да не забременявам 2 години и на мен не ми хареса какво ми каза,затова се отказах да ходя,само хубави неща съм чувала за него,ако някой смята че избора ми е добър,ще се радвам да ми пише.Хубав ден  bouquet

# 636
Смятам, че изборът ти е добър.  Hug
Да, той не препоръчва забременяване, докато не изпадне пациентката в трайна ремисия. А има ли рецидив - то ако реши пациентката да има дете препоръчва да се оперира.
В случая щом не се цели бременност, значи няма да изпаднете в пререкания. Simple Smile

Аз бях отначало лека форма на токсикоза ( поне според думите на доцент Христозов). Ехографски каза, че нямало кой знае какво на жлезата. В смисъл - не била толкова увредена. Лека нехомогенност имаше, доколкото помня. Друго не помня.
Но и изобщо не мога да сравня боледуването и възстановяването тогава със сегашното състояние. Онова беше песен направо и на нищо не ми се отрази. За 2-3 месеца хормоните вкарахме в норми и останалите месеци стояха бетон на 1 таблетка. 11 месеца лечение, като за лека форма и всичко приключи.
Ама сега съм с тежката артилерия при доктор Райков. Laughing
А ако някой не е разбрал, защо смених доцент Христозов с доктор Райков, то е защото първият настояваше за операция с рецидива на заболяването, а аз не исках. Доктор Райков ( макар и на същото мнение като доцента, прие решението ми да опитам още веднъж с лекарства след консултациите и изследванията, които направих.
И миг не съжалявам за решението си!

Да допълня за ТРАК. При мен първоначално се смяташе, че се касае за Хашитоксикоза. Вероятно Хашимото, което да започне с хиперфункция и да мине в хипофункция ( не съм убедена в думите си, защото докторът писа, че имам Хашитоксикоза, но ми каза, че съм с Тиреотоксикоза - явно заради завишения Т3). Доцентът ми поиска ТРАК, 8 месеца след започване на лечението. ТРАК вероятно беше влязъл почти в норми. Не знам колко е бил преди това. Резултатът беше 1.06 при норми до 1 - отрицателен, от 1,1 до 1,9 граничен и при над 2 положителен. Остави ме още 3 месеца на лекарства.
След рецидива, доцентът ми поиска ТРАК, но 2 месеца след като пих 4х1 тирозол. ТРАК беше 6,81. Доцентът каза - няма да стане - за операция си. В противен случай ще пиеш хапчета и като ги спреш ТРАК пак ще скача. Това му бяха думите.
А диагнозата Тиреотоксикоза е поставена от трима доктори, но реално само доцент Христозов ( първи) и доцент Пандев са писали, че причина за Токсикозата е Базедова болест. Вероятно и доктор Райков смята така - не съм го питала, но не е и описано. Само Тиреотоксикоза пише.
Ако погледнете в онзи голям текст какво пише - причини за Тиреотоксикоза има 4, от които едната е Базедова болест.
За мен доцент Христозов е отличен диагностик, но от всичко друго съм много по-доволна от доктор Райков. И отношение, и разбиране, и внимание. Вярно е, че за други е по-важно да ги лекуват правилно, отколкото отношението към тях. А и други хора споделят, че са много доволни от Христозов. Просто аз сега съм по-доволна от доктор Райков - на този етап.  Laughing
Утре не се знае. Laughing

Последна редакция: нд, 14 юли 2013, 16:16 от Merelenda

# 637
  • вече в собствен дом
ciarabella, когато ми започнаха проблемите с очите чнуари месец, тогава направих първия ТРАК- беше ми 2.6, след това април  ми беше 1.7. Сега ще видим колко ще е, ако ми го изследват де.
Благодаря ти за съпричастността. Очите ми са много по-добре. Надявам се малко по малко да се пооправят. Сега сърцето ме тормози тези дни. Спрях си сама лтироксина вчера. Останах си само на 1 метизол.Ще видим утре като ми правят изследвания какво ще кажат по въпроса лекарите.
Много здраве на всички желая! Peace

# 638
Здравейте пиша за тези с прескачането на сърцето.При мен проблема е само в това хормоните ми са в норма ТРАКА ми е отрицателен три поредни пъти и от време на време имам сърцебиене.Но за проблема с прескачането правила съм си експеримент как да го спирам.И решението е Мента глог и валериан на хапчета като преди го пиех сутрин и вечер по едно хапче а сега съм го намалила вечер по едно хапче.Спръ ли да ги пия и след ден два се почва пак прескачането което е много неприятно сами знаете.Пробвайте може и при вас да има успех.Искам да питам тези който са от Варна дали биха ми казала добър Ендо понеже моята при която бях диспансеризирана почина и сега трябва да си търся нов доктор.Благодаря.  bouquet

# 639
Laura B  Hug
Значи теорията, че вероятността ТАО да се отключи се повишава значително при висок ТРАК не е съвсем вярна  newsm78
Сега като прочетох Ерика какво е написала за капките Мента,глог, валериана се сещам да добавя и от мен - аз пия от март. В началото бях един месец на доза 3х20 капки, следващият месец - 2х20капки, и от следващият нататък неограничено съм на доза 1х20 капки, които обаче пия сутрин. Ако усетя повече нервно напрежение, пия и едни 20 капки преди лягане  Peace Иначе, както съм казвала и преди нямам сърцебиене, сърцето не ми прескача (освен в много емоционални и/или нервни състояния  Simple Smile ) и бетаблокер не съм пила като съпътстващ лечението до момента  Hug

# 640

Обикновено пациентите с ТАО са позитивни за ТСХ рецепторни антитела (ТРАБ, ТРАК), като при 25% от все още асимптомните пациенти хипертиреоидизмът се проявява за период от няколко години. При пациентите с хипертиреоидизъм ТАО може да възникне в различен момент в 20% предхожда изявата на хипертиреоидизма, в 40% съпътства развитието му и в 40% възниква няколко години след разгръщане на тиреоидната симптоматика. Противно на очакванията, само от 5 до 15% от пациентите с ББ развиват тежкостепенна форма на ТАО, а 30-40% развиват по-леки форми. Орбитопатията обикновено е билатерална, в 15% е унилатерална (най-честата причина за едностранен екзофталм). Качеството на живот на всички пациенти с ТАО е силно влошено.
Постигането на трайно еутиреоидно състояние в общия случай води до намаляване на оплакванията и от страна на очите.
При пациенти с тиреотоксикоза и ТАО медикаментозното и оперативното лечение са еднакво безопасни. Радиойодтерапията може да ускори влошаването на ТАО при 15% от случаите.
Влошаването започва през първите няколко месеца след радиойодтерапията, като при 2/3 от пациентите е транзиторно.
Това допълнително усложнение може да бъде предотвратено чрез глюкокортикоиди, приложени в първите седмици след аблацията – особено препоръчително при активна ТАО, тежка тиреотоксикоза (високи нива на fТ3), висок титър на ТРАТ и при пушачи.

На всички пациенти с ТАО трябва да се препоръча задължително да прекратят тютюнопушенето.

Класифицирането на ТАО се извършва според тежестта, определена по точковата система NOSPECS – клас 0-VI (ATA), а активността на заболяването се определя по Clinical Activity Score
(Mourits et al.).
Приложение 6:
TAO – Clinical Activity Score (Mourits et al., 1989).

1. Спонтанна орбитална болка.
2. Болка при поглед встрани.
3. Оток на клепача (инфламаторна фаза на ТАО).
4. Еритема на клепачите.
5. Инекция на конюнктивата, дължаща се на инфламаторната фаза на ТАО.
6. Хемоза (оток на конюнктивата).
7. Оток и възпаление на карункула или на plica semilunaris.
8. Проптоза ≥ 2 mm от нормата.
9. Намалена подвижност на окото в която и да е посока с ≥ 8°.
10. Намалена зрителна острота до 1-вия ред на таблото на
Snellen.
Приложение 7:
Класификация на ТАО по точковата система NOSPECS:

0. Липсват субективни оплаквания и обективни промени.
1. Налични са само обективни признаци, без субективни
оплаквания.
2. Промени в периорбиталните меки тъкани (очна цепка, mm).
3. Проптоза (Hertel, mm).
4. Очедвигателни нарушения (със/без диплопия).
5. Въвличане на роговицата.
6. Ангажиране на зрителните нерви, загуба на зрението.
Леките форми на ТАО могат да бъдат успешно лекувани с ретробулбарна лъчетерапия. Тя повлиява най-вече болката и подобрява движението на очната ябълка, но няма ефект върху
проптозата. Умерените по тежест форми на ТАО могат да бъдат лекувани с имуносупресивни медикаменти (глюкокортикоиди за интравенозно приложение). Тежкостепенните форми (клас V и VI) трябва да бъдат третирани или с високи дози глюкокортикоиди (по схема), или оперативно – метод на избор е декомпресивната орбитотомия. Авторите акцентират върху необходимостта пациентите, за които се обмисля назначаване на имуносупресивно лечение или декомпресивна орбитотомия, да бъдат насочени към специализирани за тези дейности центрове.

# 641
Merelenda това за мен ли е? Поста с болдната информация? Ако да - точно така и аз го разчетох и разбрах  Hug ТАО може да се прояви преди, по време и години след разгръщане на симптоматиката на хиперттиреодизма. Но и тук казват , че са позитивни на ТРАК, пациентите, които го развиват. А и на други места е подчертано, че именно висок ТРАК увеличава риска...та аз затова питах - какъв е личният опит на всяка от нас  Hug

# 642
Да, за теб.  Hug
Аз разбрах, че дори и ако си в ремисия, с няколко думи - с ТРАК в норми, може да се отключи ТАО.
Един вид, при веднъж отключена болест може да се развие ТАО, независимо дали си в ремисия или не. Но пък се споменава, че често предхожда и самата хиперфункция. Това го разбирам, че първо се е повишил ТРАК, появило се е ТАО и след това вече в следствие на повишения ТРАК се отключва и хиперфункцията.
Така го разбрах аз. Hug
И между другото се срещнах с жена пред кабинета на доктора. От много години в ремисия след операция на щитовидната жлеза. Едното и око е изпъкнало изведнъж. Носеще изследвания в нормални стойности - докторът и ги поискал. Не помня дали имаше изследван Трак, но предполагам, защото беше с Базедова болест.

# 643
  • UK
Kokona  Hug Аз за теб веднага се сетих, обаче незнайно защо съм останала с впечатление, че твоята диагноза не е чист Базед  newsm78 А от статията, на мен пък ми се породи подозрението, тъй като са казали-че колкото по-висока е стойността на ТРАК, толкова по-малък шанс за изпадане в ремисия, и аз някак си си добавих в логиката - толкова по-рисково за евентуална бременност без операция...Та аз затова и питах и Ели Стоянова колко е бил нейния ТРАК. Ако искаш - сподели и за твоя  Hug
Но разбира се, както често се оказва, мненията са различни на лекарското съсловие, и в някаква степен, може би подхода е леко индивидуален - според историята на заболяването и личните показатели на пациента  newsm78 (поне така ми звучи логично да бъде).
Laura B  Аз не съм си правила кардиограма от може би....преди да родя  newsm78 Меря си само кръвното, преди мерех и пулса доста често, но откакто от няколко месеца нямам сърцебиене и никакви неприятни усещания, съм занемарила и това..Може би трябва да отида все пак на една среща с кардиолог - така профилактично.
Сигурно ще стана досадна с тия въпроси за ТРАК (извинете ме  Hug), обаче Laura, твоят ТРАК с какви стойности е? От вторник нататък, ще имаш едни позитивни мисли от мен, за процедурата, която ти предстои  Hug

ciarabella

Моят ТРАК съвсем първоначално беше, дали 13или 18 Crazy (ами, като не помня Rolling Eyes). Изследван е след ремисията, преди това не са ми го изследвали никъде Peace

# 644
  • Bulgaria/Pakistan/Germania
Здравейте на всички,днес мина и вторият ми преглед при друг доцент и за  newsm45 и тои потвърди диагнозата на 1-ят лекар.И той ми каза ,че е добре да се напражи операция. За по сигурно ще мина на преглед при ДОЦ.ПАНДЕВ в България и тогава ще правя операция,но първо да видим какво ще ми каже ПАНДЕВ ,предстои ми ИКСИ и май ще трябва да го отложим . ooooh!Стига съм ви занимавала с мойте черни мисли .На вас спокойна вечер а аз отивам малко да си успокоя нервите с  newsm79 wash hang newsm55 прегръщам ви всички . Hug Hug Hug

Общи условия

Активация на акаунт