СМГ "Паисий Хилендарски" - тема 2

• 82 115
  • 744
  •   1
Отговори
# 255
kodbg, като майка и на момче, бих предпочела информатиката. Марк Зукърбърг или Григорий Перелман - ясно е кой е по-добре платен. Нали това момче трябва след време да гледа семейство. Освен ако не гоним университетска кариера в областта на математиката, тогава ще е различно.

Скрит текст:
Но Марк Зукърбърг от дете се е занимавал с програмиране. Всъщност, от 6-годишен, роден е през 1984, а:
"Неговият баща го запознава с Атари Бейсик програмиране през 1990 г., а по-късно наема разработчика на софтуер Дейвид Нюман за негов частен учител. Нюман го нарича „чудо“. Зукърбърг също изкарва магистърски курс по предмета в колежа Мърси близо до дома му, където той все още е в основно училище." (от Уикипедия)

Та като гледам, май ни е време вече да започваме, моят син е на 6 години.  Twisted Evil
Жасмин, не знам за какво говориш. Къде намеси имена като Зукърбърг, Гейтс или Джобс в информатиката и програмирането. Това са бизнесмени, дали имат базови познания по информатика или математика няма никакво значение.
Отделно, наистина ли мислиш, че основното образование е времето да ставаш програмист Simple Smile

# 256
Отделно, наистина ли мислиш, че основното образование е времето да ставаш програмист

Е, чак програмист не, но после няма ли да изостане от добрите състезатели?

Последна редакция: нд, 23 юни 2013, 15:37 от Анонимен

# 257
Е, чак програмист не, но после няма ли да изостане от добрите състезатели? Но вие си решавате, вашите предпочитания са различни от моите.
Моя син мисля да го запиша още във 2 клас в детската академия на Телерик.  Peace
А на математика ходи от 5-годишен, в Центъра по забавна математика. (до СМГ)

Е, сега. И моят син, а доколкото знам и сина на код се занимават с информатика ( или поне се занимаваха през изминалата учебна година). Що се отнася до моето дете, изборът беше негов. Сам се записа преди две години. Ако реши да се откаже, решението пак ще е негово.
Що се отнася до изоставането от добрите състезатели... Това, че ще го запишеш във втори клас, не означава че ще стане добър състезател. Същото важи и за математиката.

# 258
Що се отнася до изоставането от добрите състезатели... Това, че ще го запишеш във втори клас, не означава че ще стане добър състезател. Същото важи и за математиката.

Разбира се, но все пак е някакво предимство.

Последна редакция: нд, 23 юни 2013, 15:38 от Анонимен

# 259
  • Sumen, Shumen, Bulgaria

Моя син мисля да го запиша още във 2 клас в детската академия на Телерик.  Peace
А на математика ходи от 5-годишен, в Центъра по забавна математика. (до СМГ)
[/quote]

Боже, боже, нашите деца не са Моцарт, той е единствен....  Искам да кажа ,че пети клас не е късно да проявиш математически заложби, защото има деца със скрити заложби, които по една или друга причина не са проявени, недоглеждане от страна на учители и родители, нежелание за изява по олимпиади. Докато за художествена гимнастика ,там просто е късно. Но във втори клас програмиране, според моята сестра, която е програмист е твърде рано, защото трябва да се натрупат определени математически знания в годините и ще бъде излишно даване на средства.Трябва да знае и английски.

# 260
Редактирах се, не искам да споря - уважавам и чуждата гледна точка.

Последна редакция: нд, 23 юни 2013, 16:55 от Анонимен

# 261
  • Sumen, Shumen, Bulgaria
От математическите гимназиии в частност СМГ не излизат само бъдещи програмисти или университетски преподаватели по математика. Има и лекари, юристи, архитекти и вероятно хора с много други професии. Някои от тях вероятно са много успели в областта, в която работят, други - по-малко и едва ли това е свързано с това, че от невръстни дечица се занимават със същото нещо.

За това имам особено мнение. Със сигурност от СМГ излизат много умни и способни деца, убедена съм в това, защото имам 4-5 познати и приятели, завършили СМГ.

Но трима високопоставени съдии познавам, единият е референдер в съда на ЕС в Люксембург (специализирал е право в Харвард, след като е завършил 1АЕГ и право в СУ, 3 перфектни езика + 4 работни), другите са във висши съдилища - апелативен и административен и преподават право - всичките са завършили езикови гимназии (ФЕГ или АЕГ), никой СМГ.
Моя близка пък завърши архитектура в Строителния техникум, имам поглед и върху архитектите - ако дете от Строителния техникум и дете от СМГ влязат да следват архитектура във ВИАС, детето от СМГ веднага ще изостане от първото - нито е учило конструкции, стоманобетони и подобни, нито чертежи и проекти знае да прави, а другото 5 години само с това се е занимавало. Едното влиза с основа, която надгражда, а другото тръгва от нулата. Обратното ще е, ако тези две деца отидат да следват математика, там детето от СМГ няма да има догонване.
Подобно е и с медицината - преди да се следва медицина, е добре да се учи биология в НПМГ, или пък детето да учи във ФЕГ, защото медицинската литература е на френски. Не че детето от СМГ няма да се справи в МА, но защо тогава толкова години е учило математика, след като няма да му трябва в лекарската му практика?
А най-логично е СМГ - математика в някой университет. Или информатика, или нещо от сорта, но не специалности като право и медицина, несвързани с математиката, защото това е разпиляване на потенциал и знания.
Може и да бъркам, не знам, но досега такива наблюдения имам - най-успешните ми познати са учили и дерзали все в една посока; а не първо едно, после друго, а накрая - средна работа.

Виж за медицината изобщо не съм съгласна. Сред нас лекарите има много,които са завършили математически гимназии с математическа насоченост и смея да твърдя са едни от най-добрите лекари. Математиката развива логиката и възможността да реагираш бързо и интуитивно, нещо, което е особено свързано именно със състезателната математика.Така, че едни от най-добрите лекари са от МГ.

# 262
  • София
Моя близка пък завърши архитектура в Строителния техникум, имам поглед и върху архитектите - ако дете от Строителния техникум и дете от СМГ влязат да следват архитектура във ВИАС, детето от СМГ веднага ще изостане от първото - нито е учило конструкции, стоманобетони и подобни, нито чертежи и проекти знае да прави, а другото 5 години само с това се е занимавало. Едното влиза с основа, която надгражда, а другото тръгва от нулата. Обратното ще е, ако тези две деца отидат да следват математика, там детето от СМГ няма да има догонване.

Toва е мноооого далеч от истината. Да , вярно е , че децата от строителния техникум имат положена основата по чертане, но всичко останало , и най-вече математиката, физиката, която се учи там за тях е мноого трудна. Голяма част от колегите от техникума така и не завършиха, за разлика от тези от МГ-тата. Пиша от собствен опит Peace

# 263
  • най-шареното място
Отделно, наистина ли мислиш, че основното образование е времето да ставаш програмист

Е, чак програмист не, но после няма ли да изостане от добрите състезатели?

Случайно влизам в темата, но съм впечатлена от дискусията. И това, което съм цитирала горе, и мненията колко е по-удачно да дерзаеш в една посока, за мен са резултат от идеята, че за да успее човек трябва да започне възможно най-рано в съответната област.

Не е така. Ако е талантлив, или мотивиран човек, времето не е фактор. И в университет не е вярно - тя програмата е направена за да започне от нула. Може да изглежда така както пишешеш, ако сравняващ дете от техникум в първите години на университет със същата насоченост с дете от гимназия с друг профил. Може да изглежда така ако едно ддете в първи клас е започнало да решава материала за трети. Но 2 години по-късно, и в единия, и в другия случай нещата са съвсем различни. Изключение ще са даровитете деца "натиснати" рано с математика, или идващи от подходяю техникум, но тогава вече ще е ясно че е можело и без това "изпреварване".

ПП Знам за дете от МГ /основните класове/, прието в ЕГ без изпит по математика /заради олимпиада/ и продължило с медицински университет. Всичко все успешно.

# 264
  • София
"Сравнението" между СМГ и ПЧМГ и мен ме вълнува /за периода 5-ти - 7-ми клас/.

Мнението, което съм си изградила на база форума, е следното:

В СМГ  подборът все още е значително по-добър, респ. средата е по-добра.

Откъм обучение обаче сякаш нещата в СМГ стоят така:

Има 10-15 деца на випуск, които имат данни и са състезатели.
Останалите около 100 деца са по-скоро силни математици, но без конкретни изяви.
Ако детето е част от тези 100-тина деца, то сякаш СМГ не е непременно най-добрият избор заради:

- несигурността в преподаването по БЕЛ, че дори и по математика, ако съдя по писаното в темата;
- отсъствието на обучение по английски;
- учене на смени;
- по-големи паралелки;
- липса на обратна връзка с родителите както за резултатите, така и за дисциплината.

Като прибавим към това и наличието на транспорт + доста интересни допълнителни дейности /клуб по астрономия напр./ + добре застъпен спорт /баскетбол и футбол/ в ПЧМГ,
сякаш преценката ми не надделява в полза на СМГ.
В ПЧМГ сякаш балансът в обучението повече е спазен.

# 265

- несигурността в преподаването по БЕЛ, че дори и по математика, ако съдя по писаното в темата;
- отсъствието на обучение по английски;
- учене на смени;
- по-големи паралелки;
- липса на обратна връзка с родителите както за резултатите, така и за дисциплината.

Като цяло най-вероятно си права и в ПЧМГ може би има повече предимства за несъстезателите. Въпросът е само дали предимствата са чак толкова, че да си струват парите. Всеки си решава за себе си, защото хората са различни.

Искам обаче да коментирам тиретата по-горе. В СМГ има випуск от +120 деца до 7 клас, а тук пишещите родители на деца от всеки випуск се броят на пръстите на ръцете. С други думи и положителните и отрицателните постинги са твърде малко за сериозно сравнение. Освен това пишещите са измежду по-запалените фенове и антифенове, респективно оценките са крайни. Умерените родители изобщо не влизат тук.
Има и друго - как се преподава БЕЛ, английски или математика зависи много от випуска, защото учителите са различни. Аз например съм много доволна от подхода и метода на Люси по БЕЛ. Родителите на по-малки деца пък не харесват техните учители. Това обаче би трябвало да те наведе на извода, че учителят на бъдещите СМГ-ейци ще е трети човек и не можеш да отсъдиш по написаното тук как ще бъде обучението. Английски също се учи колкото в нормално училище, но много деца са доста напред с материала, което неизбежно прави часовете скучни за тях.
Като цяло имам впечатлението за една по-академична среда, където никой не гони никога насила да учи. Който има мотивация научава. Който няма .... негова работа. Докато в ПЧМГ като че ли е някак си по-грижовно. Или поне така съдя от постингите тук.

Обективните измерители обаче са категорични - СМГ традиционно води убедително в най-важните (и единствените сравнително стриктно контролирани) малки матури по БЕЛ и МАТ. Това се дължи главно на децата (т.е. средата), но няма как да се получи при чак пък толкоз небрежно и некачествено преподаване, нали?

Последна редакция: нд, 23 юни 2013, 20:17 от Черна станция

# 266
Като споменахте учене на смени...в СМГ се учи на блокове от по 2 часа. За мен това е предимство, защото се носят по-малко неща и защото доста дисциплини се учат по 1 път седмично, което позволява подготовка в събота и неделя за тези, които нямат време през седмицата.
През учебните дни се готвят математика, български и може би език.
И казах предимство, ама не знам в ПЧМГ как е организирано разписанието.

# 267
Като споменахте учене на смени...в СМГ се учи на блокове от по 2 часа. За мен това е предимство, защото се носят по-малко неща и защото доста дисциплини се учат по 1 път седмично, което позволява подготовка в събота и неделя за тези, които нямат време през седмицата.
През учебните дни се готвят математика, български и може би език.

Категорично това е огромно предимство. Не само защото се носят по-малко учебници, но и ефективното време за упражнение и преподаване е повече. Но нищо не пречи на ПЧМГ да прави същото. Не знам как е там.

# 268

Програма на 5 клас ПЧМГ за 2011/2012:
https://fbcdn-sphotos-e-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash4/316548_17 … 3_586927144_n.jpg

Последна редакция: нд, 23 юни 2013, 21:13 от Анонимен

# 269
  • София
Черна станция, затова използвах думата "несигурност".
Някак да разчитам на късмет за преподавател ме притеснява. Иначе разбирам, че има и страхотни преподаватели в СМГ, но изглежда не са всички.
Обучението по английски на училищно ниво не е моят избор. Синът ми е на 10 години и в момента е на ниво А2-В1.
Възможността да спортува също не искам да пренебрегвам.
За мен е важно времето му в училище да се използва рационално, което означава качествено преподаване по всички предмети.
Има и друго - как се преподава БЕЛ, английски или математика зависи много от випуска, защото учителите са различни. Аз например съм много доволна от подхода и метода на Люси по БЕЛ.
END QUOTE

Това не е съвсем вярно. По математика не води един и същ преподавател всички паралелки.  Преподавателите не са равностойни /Шаркова срещу Стоев напр./.
Същевременно децата се разпределят в паралелки на случаен принцип, а не по бал. Ми не бих искала да не се падне при Шаркова или Томова в този случай.
И какво, да чакам да имам късмет и за випуск и за паралелка, за да е сигурна математиката. БЕЛ - отново така.

Общи условия

Активация на акаунт