СМГ "Паисий Хилендарски" - тема 2

• 82 116
  • 744
  •   1
Отговори
# 270
  • София
Като цяло имам впечатлението за една по-академична среда, където никой не гони никога насила да учи. Който има мотивация научава. Който няма .... негова работа. Докато в ПЧМГ като че ли е някак си по-грижовно. Или поне така съдя от постингите тук.

Погледът ми тази година върху работата на Емилия Вълкова, преподавателката по немски, ме убеждава, че
работата на преподавателя и, ако щете, неговата личност, са не по-малко важни от желанието на децата да
учат. Госпожата се раздава в клас, изисква много и резултатите, които постига, са поне наполовина лично
нейна заслуга. Не всички деца ще излязат с добър немски, но на тези, които са имали желание, са им създадени условията да го научат.
Не мога да кажа същото за всички преподаватели в гимназията, за чиято работа мога да съдя, макар и
косвено.
Миналата година голямото дете имаше късмета да събере все класни преподаватели по разказвателните предмети - випускът беше първи в страната на всички матури.
Не зная кой преподава на тазгодишните седмокласници, но не изключвам по-слабите резултатите на малките матури да не са само по вина на децата.
Не знам към кои родители спадам - фен или антифен, опитвам се да гледам, доколкото ми е възможно,
обективно, харесвам много неща в гимназията, но за мен е факт, че оплакването от качеството на преподаване по някои предмети при някои учители си има основания.
Да не повдигам пък болната за мен тема за парашутистите 5-7 клас - шепа такива деца превръщат класа на сина ми в кошмар и срам за гимназията  Confused

Последна редакция: нд, 23 юни 2013, 21:01 от Carmela Biscuit

# 271
  • София
Коментарът за обучението в блокове беше ценен.
Виждам, че и в ПЧМГ е такава организацията.

# 272

Обучението по английски на училищно ниво не е моят избор. Синът ми е на 10 години и в момента е на ниво А2-В1.
Може би в ПЧМГ всички са напред с материала и в 5 клас учат по програмата за В2? Сигурна ли си в това? Защото ако е така, то в 7 клас би трябвало всички да завършват със СРЕ Wink А ако не е така пак ще си ходите на курсове. Провери си, а не леж на мантрата "добро обучение по английски".

Възможността да спортува също не искам да пренебрегвам.
Тук съм на мнение, че училищният спорт е само заблуда за родители. Не знам какви спортове се развиват в ПЧМГ, но моето впечатление на активно спортувала на времето е, че всичко е имитация, а истински спорт се тренира извън училище. Малка е вероятността практикуваният в училище спорт да отговаря на интереса и нивото баш на твоето дете. Впрочем СМГ имат много добър баскетболен отбор - май спечелиха градското първенство или нещо подобно.
За мен е важно времето му в училище да се използва рационално, което означава качествено преподаване по всички предмети.
Опитах се да бъда безпристрастна, но ти явно си приела, че в СМГ се преподава едно към гьотере. В този случай не мога да те разубедя, но МОЕТО ЛИЧНО впечатление съвсем не е такова. Нивото е добро по всички предмети.

Ми не бих искала да не се падне при Шаркова или Томова в този случай.
И какво, да чакам да имам късмет и за випуск и за паралелка, за да е сигурна математиката.
Ако отидете в ПЧМГ със сигурност ще се разминете с Шаркова Grinning А и защо си сигурна, че тя е най-подходящият избор за твоето дете? Аз например не бих избрала великия Иван Симеонов за моето, макар да е най-известен.

# 273
Като цяло имам впечатлението за една по-академична среда, където никой не гони никога насила да учи. Който има мотивация научава. Който няма .... негова работа. Докато в ПЧМГ като че ли е някак си по-грижовно. Или поне така съдя от постингите тук.

Не зная кой преподава на тазгодишните седмокласници, но не изключвам по-слабите резултатите на малките матури да не са само по вина на децата.
Confused
За мат и бел вече съм споделяла - само суперлативи.
Географията и химията са ОК, а по история на моето дете и господ не може да му помогне. Но то казва само добри неща са учителката. С биологията и физиката нещата са противоречиви.
Не мога да се съглася, че са ниски резултатите - второ мясно за училище с такъв голям брой деца си е добре. И не помня колко е голяма разликата с първите.

# 274
  • София
extremist, съгласна съм с теб, не се изразих добре, резултатите им са страхотни!
Под по-слаби имах предвид, че тази година бяха изпреварени, но всъщност не
зная дали като абсолютна стойност са по-ниски или по-високи от миналогодишните.
И за мен тези матури не са особено показателни, защото имам съмнения за
начина им на провеждане навсякъде, но това е друга тема, да не я подхващаме пак.  Peace

Догодина и двамата ще имат пълен комплект разказвателни предмети, ще
имам малко по-голяма база за сравнение  Simple Smile

# 275
Не знам как е в СМГ, но в ПЧМГ Иван Симеонов води само СИП и курсовете за 7 клас:
http://www.parvamatematicheska.com/prepodavateli-fpmg.html
Не преподава в часовете по математика.

# 276
Симеонов преподава в СМГ, но не знам точно на кои класове.

# 277
  • София
Черна станция, не изопачавай думите ми.

По-горе съм казала Шаркова или Томова, т.е съвсем не мисля, че Шаркова е точният избор за моето дете.

Нито съм казала, че в СМГ се преподава повърностно. Казах, че е нужен и късмет, дори в СМГ, за да попаднеш при добри преподаватели. Не искам да разитам на това.

Колкото до английския в ПЧМГ: четвъртокласниците им излизат с ниво А2 от "Питагор" . В сайта им пише, че за приетите след  5-ти клас има тест по английски за определяне на нивото и разпределяне в паралелки.
Тък като все пак ще постъпят и деца, които по-интензивно са изучавали английски до 4-ти клас /било в частни училища, било на курсове/, то е логично да се сформира една паралелка от тези деца + децата от Питагор, които ще продължат в ПЧМГ, и тази паралелка да изучава английски на ниво B1 в 5-ти клас. Което на мен ми харесва. Както казах, синът ми в момента се колебае между А2 и B1, а за да се превърнат знанията по езика в реални умения е нужна практика. Така че в периода 4-ти - 5-ти клас ако успее да затвърди на база училищна подготовка нива А2 и B1 бих се радвала. В СМГ това не е възможно да се случи.
А от една възраст нагоре, при добра езикова основа, нивата по-лесно се постигат.

Последна редакция: нд, 23 юни 2013, 22:14 от Prizma

# 278
Не знам как е в СМГ, но в ПЧМГ Иван Симеонов води само СИП и курсовете за 7 клас:

И слава богу.
Силата на този преподавател е състезателната математика, работа в по-ограничен кръг, а не традиционен учител по математика.
СИП или школа на състезателите може би се доближава до таргета му.
А воденето на курсове за куцо и сакато... необходимо зло, трябва и пари да се изкарват.

Опитах се да бъда безпристрастна - Нивото е добро по всички предмети.
Опитваш, но подобно изказване определено не е безпристрастно.
Проблемите с дадени преподаватели по дадени предмети са известни не само на родители, но и на учителското съсловие в СМГ. Но... както всяка държавна работа - важно е да влезеш, после и господ не може да те махне от работното ти място. Добре е все пак, че по математика като че ли всички са читави.
Аз лично бих започнал с метрите издълбан линолеум и бих свършил с бедния речник на хлапето, който по никакъв начин не се обогати тази година в училище.

Как реално стоят нещата могат да кажат само родителите на 7-класници в ПЧМГ.

Нямам идея, но предполагам по същия начин като в СМГ. Силно се съмнявам да се минава без уроци по БЕЛ, може би даже и в 2 варианта - за матури и за АК.
От друга страна, има нещо, което е всеизвестно - след края на годината, който не е бил на ниво по БЕЛ и мат ходи на уроци. В училището. Безплатни.
И опитва да навакса пропуските. Когато няма пропуски през годините, може би абсолютната необходимост от още допълнителни уроци да изчезва. Гъвкавост, невъзможна за голямо общинско училище.

Последна редакция: нд, 23 юни 2013, 22:24 от kodbg

# 279
Следя дискусията и си размишлявам.
Детето ми е в СМГ, в 7 клас по математика няма да ходи на уроци ( В СМГ математиката е и във въздуха  даже), по български обаче ще се наложи.
В този ред на мисли, ако децата от ПЧМГ в 7 клас си взимат матурите с отличен, без да ходят на уроци по математика и БЕЛ, значи училището си заслужава. Ако обаче ходят на уроци се получава двойно плащане. Плащаш си частното училище и отново си плащаш същите, вече платени уроци, по БЕЛ и математика.

# 280
Призма, ти си взела своето решение и нито ще те окуражавам, нито ще те разубеждавам. Мисля, че можеш да пропускаш моите писания по темата от тук нататък. ПЧМГ безусловно е най-добрият избор за вас и ви желая всичко най-хубаво там.

# 281
Опитах се да бъда безпристрастна - Нивото е добро по всички предмети.
Опитваш, но подобно изказване определено не е безпристрастно.
Проблемите с дадени преподаватели по дадени предмети са известни не само на родители, но и на учителското съсловие в СМГ. Но... както всяка държавна работа - важно е да влезеш, после и господ не може да те махне от работното ти място. Добре е все пак, че по математика като че ли всички са читави.
Аз лично бих започнал с метрите издълбан линолеум и бих свършил с бедния речник на хлапето, който по никакъв начин не се обогати тази година в училище.

Това за линолеума и речника не го разбрах, но ние (аз и моето дете) проблеми с преподаватели не сме имали. Как тогава да кажа, че нещо не е наред? Да, по музика и по рисуване преподавателите са някакви чешити, но не правят проблеми, ако детето се държи прилично и прави каквото се иска. Пък и това не са важни предмети.

# 282
  • София
Призма, ти си взела своето решение и нито ще те окуражавам, нито ще те разубеждавам. Мисля, че можеш да пропускаш моите писания по темата от тук нататък. ПЧМГ безусловно е най-добрият избор за вас и ви желая всичко най-хубаво там.

По-скоро се колебая /средата изобщо не е за подценяване !/, но сякаш вече повече клоня към ПЧМГ. Тази тема също помогна мислите ми да тръгнат в такава посока.

Предстои ни 4-ти клас, така че ще видим и младежът как ще се справи през тази учебна година с математиката.

# 283
Следя дискусията и си размишлявам.
Детето ми е в СМГ, в 7 клас по математика няма да ходи на уроци ( В СМГ математиката е и във въздуха  даже), по български обаче ще се наложи.
В този ред на мисли, ако децата от ПЧМГ в 7 клас си взимат матурите с отличен, без да ходят на уроци по математика и БЕЛ, значи училището си заслужава. Ако обаче ходят на уроци се получава двойно плащане. Плащаш си частното училище и отново си плащаш същите, вече платени уроци, по БЕЛ и математика.
Ето оценките на децата от ПЧМГ. Браво, че ги публикуват (за разлика от СМГ, където публикуването на полезна информация си е събитие)
http://www.parvamatematicheska.com/news-bg/99-rezultati-nvo-7-klas-2013.html

Има и отлични оценки по БЕЛ. Не съм броила, ама не ми се видяха преобладаващи. По мат, естествено са повече.

# 284
  Съжалявам ,че се включвам,но все пак да попитам - дали има дете, прието и  отказало се от СМГ и да се премести в ПЧМГ - май няма.
  Колкото до спорта - това не го разбрах - как си мислите че 10-15 деца от випуск и пол могат да направят какъвто и да е отбор. Между другото - момичетата от 7 клас СМГ са градски първенци по баскетбол

Общи условия

Активация на акаунт