СМГ "Паисий Хилендарски" - тема 2

• 82 044
  • 744
  •   1
Отговори
# 210
  • София
Видях в електронния дневник следното съобщение от директора:
"На вниманието на родителите! Среща в СМГ НА УЧЕНИЦИ на тема"Какви са моите шансове да бъда приет във водещ международен университет!
ПОДРОБНОСТИ В ПРИКАЧЕНИЯ ФАЙЛ!"
Нещо не мога да отворя този прикачен файл. Sad Някой знае ли за какво става въпрос? Съобщението е с днешна дата.

# 211
  • София
Аз го отворих:

Скрит текст:
Уважаеми родители,

American College Council  има удовoлствието да Ви информира, че организира на територията на СМГ среща на тема „Какви са моите шансове да бъда приет във водещ международен университет“. На всеки посетил ученик ще се направи безплатна оценка, базирана на ниво на английски, диплома и участие в състезания и извънкласни дейности.
Място:    СМГ, Стая 212
Дата:       21.06.2013 (Петък)
Час:       11:00 – 15:30

АСС провежда и летни подготовителни курсове за TOEFL и  IELTS ексклузивно за ученици от СМГ. Курсовете ще се състоят през юли месец 2013г.

Доказани резултати. - Ученици от СМГ, преминали подготвителни курсове за TOEFL към АСС,  избраха следните университети през 2013г :  Великобритания: Георги Бадаров - University of Southampton, Георги Кирков - Lancaster University, Йордан Рамшев - Bournemouth University, Станислав Рончев - University of Porstmouth, Холандия: Кирил Кирилов - Fontys University,  Александра Стоянова - Avans University.

За повече информация:
American College Council
ул. Пиротска 45, офис 8
Т: 0877 550 860
E: office@accbulgaria.com
W: www.accbulgaria.com

TOEFL или IELTS – 100 учебни часа
Всеки делничен ден по 5 учебни часа. IELTS 10 до 1:45ч. TOEFL 14 до 17:45. Продължителност: 1.07 до 26.07.  Цена: две вноски по 350 лева. Учебниците се заплащат допълнително.
Курсовете изцяло покриват формата на  стандартизираните изпити TOEFL и IELTS . Упражняват тактики и стратегии за  успешно покриване на критериите на отделните секции от изпита, решават се множество автентични тестове и всеки ученик получава съвсем точна представа за резултата, който би постигнал на реалния изпит.

Цената на курса включва индивидуална помощ в подготовката на документи за кандидатстване в международни университети, както и при съставянето на мотивационно писмо!

Отличната подготовка и резултати на изпитите TOEFL и IELTS са задължително условие за успех при кандидатстване в университети в САЩ и Западна Европа.  Признават се от всички европейски и американски университети и се изисква за кандидатстване за бакалавърски и магистърски програми.

Екипът на American College Council

# 212
Има много алтернативи на предложената. И то на цена с поне 10% по-ниска от посочената.
С достатъчен резултат от първо явяване. И това са много деца, които минават за месец през други сертифицирани школи, а не 5-6. Те по принцип са добре с английския, само трябва да усвоят конкретната форма на изпита, което не се оказва проблем и може да стане на по-прилични цени.

Ето пример :
http://www.fulbright.bg/bg/p-iBT-TOEFL-Testove-za-priem-universi … ove-Sasht-USA-14/

По-внимателната сметка показа много много по-ниски цени.

Последна редакция: вт, 18 юни 2013, 23:43 от extremist

# 213
  • София
Благодоря момичета, местя се в др. тема !  Peace

# 214
Ето и СМГ примерно, да не би да е било толкова известно преди 42 години, като се е създало - ами не, естествено! Най-квалитетното училище тогава е бил Образцовият механотехникум...
Ще си позволя да копирам мнение на потребител, изразено в друга тема, и ще му отговоря тук.

А защо тук, след като цитираният няма как да го види?  Simple Smile

Obsolete, понеже ти е станало интересно:
Скрит текст:
Математика в София е съществувала и преди СМГ. Още през 60-те години е имало национален отбор. През 1964-65 заниманията на отбора в София са се водели в Физико-математическия факултет (на Джеймс Баучър) и Двореца на пионерите (там са се провеждали олимпиадите). Треньор на отбора е бил Алипи Матеев, но са преподавали и Благовест Сендов и Иван Димовски (тогава асистент по мат. в СУ). Йордан Табов, който е бил в нац.отбор, отива на Международната олимпиада по математика в Берлин и печели медал.

За противоборството СМГ-ПЧМГ мога да кажа следното - аз засега такова не виждам.
Особено във върховите постижения - нац. отбор е от деца, учещи в СМГ. Никой не оспорва това.
Но. Директорката на ПЧМГ е бивш възпитаник на СМГ. Взела е най-доброто от СМГ - практики, учители, опитала се е да елиминира слабите страни на СМГ, които със сигурност много добре познава от личен опит и една от които е да се дундуркат изоставащи ученици (в ПЧМГ изключват за успех под 4,50). И е направила училище, което, въпреки размера си, възрастта си, броя на децата, обучавани там, които са в пъти по-малки от СМГ, въпреки, че елитът отива в СМГ, стремително върви нагоре и вече е канено по международни състезания, което е огромен успех. Допреди няколко години ПЧМГ е било с размера на школа по математика, не е имало горен курс, само 5 и 6 клас. Ако продължават с добрите си практики, стипендиите, след 10 години вече ще са на съвсем друго ниво, защото ще придърпат елитни състезатели. Засега няма как да се мери със СМГ, а и не се опитва, напротив - най-честно си изнася на сайта резултатите от математическите си състезания, където победители са деца от СМГ (за която откритост и честност евала).
Естествено, че най-добрите математици сега отиват в СМГ. Както преди 50 години са отивали в Механото и др. техникуми. Както след 50 години изобще не се знае къде ще отиват, кой може да каже ще има ли СМГ? Баща ми всеки път, като минем покрай Механотехникума се ядосва, как е умряло това велико училище. Но това е животът.

Последна редакция: нд, 23 юни 2013, 11:44 от Анонимен

# 215
Като гледам как вървят нещата за след 50 години се очертава държавата да ги ликвидира всичките. . Не знам за формата, ама на съдържанието няма да му се размине. Как така ще си подават главата от казана на всеобщо невежество. Едни ще ги преименуват, на други отдега им намаляват приема (и ЕГ ще са в кюпа) и така докато всички след като завършат училище ще могат само да продават дънки и дъвки говорйеки на кой знае какъв език и без да могат да направят сметката.  И колко лесно ще ни (по-скоро ги) управляват тогава.

Последна редакция: сб, 22 юни 2013, 17:25 от extremist

# 216
А защо тук, след като цитираният няма как да го види?  Simple Smile

Жасмин, тук пиша за СМГ, защото:
а) това е мястото за обсъждане на СМГ;
б) това е темата, която хората, интересуващи се от СМГ, четат;
в) на базата на (а) и (б) реших, че след като пишеш за СМГ, следиш и тази тема;
г) целта ми е не да споря с някого (в частност с теб), а да изразя моята позиция по тема, която следя от години и с която съм лично ангажирана.

По отношение на написаното от теб - разрових се и установих, че си права. Наистина математика е имало и преди СМГ  Wink. Моята теза обаче не беше свързана с това, а беше контратеза на твоето мнение, че

много нечестно ми се струва да се сравнява СМГ с ПЧМГ

В поста си казах, че според мен могат да се сравняват и че има обективни показатели, които могат да се използват за това сравнение.

PS: В голяма грешка си за международните състезания на ПЧМГ и поканите, но за това - друг път и в друга тема.

# 217
PS: В голяма грешка си за международните състезания на ПЧМГ и поканите, но за това - друг път и в друга тема.

Защо в друга, аз имам информация, че от няколко години ПЧМГ получава покани за IMC и Po Leung Kuk, не е ли вярно това според твоите източници?

# 218
Obsolete, ето какво съм написала в другата тема, откъдето си ме цитирала:

"Малко по малко СМГ е дръпнало, за да бъде това, което е сега, но това са 42 години стаж. Затова, много нечестно ми се струва да се сравнява СМГ с ПЧМГ. Ако и двете училища бяха на по 9 години, колкото е ПЧМГ, щеше да е равностойно сравнение"

Според теб, дали СМГ, когато е било на 9 години, е било по-добро от ПЧМГ на 9 години? Това е било през 1980 г. Ако намерим някакъв документ за тогавашните постижения на училището - колко олимпиади имат спечелени за тези 9 години, колко медала, колко участника в националния отбор, колко елитно е било СМГ през 1980, какво точно са му постиженията в онзи отрязък от време - тогава вече можем да говорим за честно сравнение.
А сега, с тази му 42 годишна алея на славата, с тези постижения, да го сравняваме с едва прохождащо ЧУ - наистина не го намирам за честно. Дай да сравним Охфорд с някое университетче  на 10 години тогава, кой ще бие (пък и макар с еднакви преподаватели по някоя дисциплина)?  Simple Smile

Колкото до това, канено ли е ПЧМГ на международни състезания - прочетох го в постинг на kodbg тук: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=702169.msg25443336#msg25443336
и съм склонна да му вярвам, той е доста запознат с всички състезания.

Но общо взето, нямам преки наблюдения върху учебния процес в ПЧМГ и СМГ, децата ми не учат там.
Имам няколкомесечни наблюдения върху ПЧМГ, голямото дете им ходеше на изпитите, затова пишех в темите за ПЧМГ. Но тук не съм се включвала, по обясними причини - никакъв допир нямам с това училище.

----

А, кодбг сам е отговорил, докато съм писала.  Peace

# 219
  • София

Защо в друга, аз имам информация, че от няколко години ПЧМГ получава покани за IMC и Po Leung Kuk, не е ли вярно това според твоите източници?

Абсолютно вярно!

# 220
Само този, който получава поканите, може да даде абсолютно точен отговор за международните състезания, но все пак и аутсайдер като мен си има теория как стават нещата Grinning
Та значи за всяко едно от споменатите състезания квота има България (примерно 4 отбора), а не се канят конкретни училища. И отиват не баш най-добрите, а тези които успеят да си финансират начинанието. Ако мераклиите са повече от квотата вече би трябвало да има квалификации, но май никога не се стига до там, а училищата се разбират помежду си. За доказателство мога да дам пример с МГ от Димитровград, които няколко години подред пращаха отбори, а успехите им бяха, така да го кажем, в съответствие с олимпийския принцип. Ако покани се даваха за заслуги това МГ никога нямаше да припари до международно състезания. Също така и ПЧМГ не би имало как да отиде първия път Grinning Та по гореизложените причини явяването на ПЧМГ на тези състезания говори за похвалната амбиция на ръководството на училището да предостави на децата си възможност за изява на най-високо ниво, но съвсем не значи, че някой в Азия следи успехите на ПЧМГ и им изпраща покани.

P.S.
Ето цитат от правилника на IMC:
"We will prioritize and accept the participating teams recommended by the education agency or non-profit organization of your country. In case, your country expresses its interest to participate in the competition in excess of the allotted slots, a written elimination exam must be conducted and given by the third party of that particular country duly recognized by the Executive Board of International Mathematics Competition, so that only qualified contestants will be selected.".

"4. Participation and Application
Participation in the competition is by invitation. Any invited city or country may put forward up to 2 teams to participate in each division. Each team may comprise a maximum of 6 members: a team leader, a deputy leader, and 4 students, except these countries: Bulgaria, China, Hong Kong, India, Indonesia, Macau, Malaysia, Nepal, Philippines, South Africa, South Korea and Thailand, whose status as former or soon-to-be hosts of the IMC activities allows them to send four teams to participate in each division. "

http://www.taimc2012.org/en/about

Както виждате няма персонални покани към училища, а изборът е оставен в ръцете на държавата да си определи отборите. И ако България има право на 4 отбора, а не на 2, това не е заради постиженията на това или онова училище.

Относно честното и нечестното.
1. ПЧМГ е включила в името си и двоебуквието "МГ". Според вас тогава с кого трябва да бъдат сравнявани? Може би с НГДЕК?
2. ПЧМГ е по-младо училище от СМГ и се бори за своето място под слънцето. Та кой с кого се състезава според вас - СМГ с ПЧМГ или обратното?
3. Моят няколкогодишен опит в този форум сочи, че сравненията по правило се инициират от привърженици на ПЧМГ, а после като загубят в тези сравнения следват оплаквания.
4. Накрая, но не и по важност, когато едно дете-състезател избира къде да се запише то не се интересува от това дали сравненията между СМГ и ПЧМГ са честни или нечестни, дали едното училище е по-младо и защо другото нямало толкова успехи. Детето решава според ситуацията към момента, защото за него това има значение. Теориите какво било преди 50 години и какво щяло да бъде след 50 са за нас тук да си чешем езиците.

Последна редакция: сб, 22 юни 2013, 19:01 от Черна станция

# 221
Детето решава според ситуацията към момента, защото за него това има значение.

Решава само ако родителите му могат да платят таксата.

Аз много уважавам стремежа на ПЧМГ да гони нивото на СМГ, не знам от къде тръгна темата с противоборството.

Интересно ми е обаче, има ли дете, което е успяло да се пребори   в конкуренция с 5-6 други деца за място в СМГ, след което да избере ПЧМГ? Все пак там е по-чисто и спретнато, класовете са малки...не се сещам за други мотиви

# 222
Интересно ми е обаче, има ли дете, което е успяло да се пребори   в конкуренция с 5-6 други деца за място в СМГ, след което да избере ПЧМГ? Все пак там е по-чисто и спретнато, класовете са малки...не се сещам за други мотиви

Винаги има такива. Малко са наистина, но ги има. Все пак всеки си има приоритети и за някои деца ПЧМГ е по-добрият вариант.

# 223
Благодаря за информацията.

Естествено всеки си знае какво е най-добро за него. То за периода 5-7 клас хубавите училища са малко и за всички има място под слънцето. Разликите в нивото се виждат само по състезания и олимпиади. НВО е с толкова ниски изисквания, че не може да бъде критерий за знания нито по БЕЛ нито по МАТ.

# 224
Черна станция, никога не съм се интересувала от математически състезания, особено от международни.
Дала съм си мнението единствено като страничен наблюдател. И като такъв, мисля, че да се сравняват СМГ и ПЧМГ е също толкова честно, колкото и Оксфорд с някой проходждащ университет, нищо че и в техните имена пише, че са университети.

Колкото до това:
Та кой с кого се състезава според вас - СМГ с ПЧМГ или обратното?

Аз не съм видяла да има състезание някъде. Кой родител с дете в ПЧМГ е дошъл да пише тук колко по-добро училище е ПЧМГ от СМГ? Докато обратното е масова практика в темите за ПЧМГ.  Wink
Засега е пределно ясно кой бие в областта на математиката и едва ли някой се съмнява в това.

Лично за мен, ПЧМГ е по-добро за дете като моето по-голямо, със средни математически заложби, което по никакъв начин не иска да следва математика, или инженерство; но обучението в ПЧМГ би било трамплин към елитните гимназии, защото детето ще се подготви много добре по математика и БЕЛ, при едни от най-добрите учители.
Но за надарените математици СМГ е единственият избор в София засега. Ако отглеждах математически гений, нямаше да имам дилема.

Последна редакция: нд, 23 юни 2013, 11:50 от Анонимен

Общи условия

Активация на акаунт