СМГ "Паисий Хилендарски" - тема 2

• 82 043
  • 744
  •   1
Отговори
# 225
Според теб, дали СМГ, когато е било на 9 години, е било по-добро от ПЧМГ на 9 години? Това е било през 1980 г. Ако намерим някакъв документ за тогавашните постижения на училището - колко олимпиади имат спечелени за тези 9 години, колко медала, колко участника в националния отбор, колко елитно е било СМГ през 1980, какво точно са му постиженията в онзи отрязък от време - тогава вече можем да говорим за честно сравнение.

За мен такова сравнение между постиженията на СМГ в периода 1971г-1980г. и ПЧМГ 2004-2013г. не е правилно, но след като за теб то би било показателно - ето малко данни за размисъл.

1973г. - СМГ е на 2 години и класира участник в националния отбор за международната олимпиада;
1974г. - СМГ е на 3 години и класира участник в националния отбор за международната олимпиада, който печели бронзов медал;
1977г. - СМГ е на 6 години и класира участник в националния отбор за международната олимпиада;
1978г. - СМГ е на 7 години и класира участник в националния отбор за международната олимпиада, който печели бронзов медал;

http://www.imo-official.org/participant_r.aspx?id=12896
http://www.imo-official.org/participant_r.aspx?id=97
http://www.smgstars.org/za-smg

Това достатъчно ли е?

# 226
И като такъв, мисля, че да се сравняват СМГ и ПЧМГ е също толкова честно, колкото и Оксфорд с някой прохождащ университет, нищо че и в техните имена пише, че са университети.

Ама то всички университети, и прохождащи и стари, се сравняват и с Оксфорд, и с Кеймбридж, и с Харвард и т.н. Нали така се правят рейтингите на университетите - чрез сравнение. И се казва този е номер едно, тези са в топ десет, тези са в топ сто и т.н. И никой не го намира за нечестно. А амбициозните прохождащи университети се сравняват с първите за да ги догонят.

Последна редакция: сб, 22 юни 2013, 20:03 от Черна станция

# 227
Obsolete, ами браво на СМГ, значи са били силни и в началото.  Peace

Но тогава са били гимназия само с горен курс, нали? Колко деца са били във випуск?

Горният курс на ПЧМГ не знам от колко време съществува - а това е важно при сравнението.
Когато са започнали, не е имало горен курс, само 5 и 6 клас. А сега колко ли са децата във випуск в горния курс - 20-30 може би?

Не е едно и също да се избере 1 дете от 120 и 1 от 20.

И постиженията не мога да сравня - не знам ПЧМГ какви медали имат, на сайта си са написали следното:
"Учениците са спечелили над 60 индивидуални награди в международни, национални и градски състезания по математика и други природоматематически предмети."
http://www.parvamatematicheska.com/fpmg-bg/2-vsyako-dalgo-patuva … tvena-stapka.html

Има и още нещо важно (това го знам от приятелка с 2 деца в ПЧМГ) - много родители ползват ПЧМГ като трамплин/школа - децата влизат след 4 клас, готвят се до 7 клас и напускат, защото отиват в елитни гимназии. В горен курс идея нямам кои остават, може би тези, които не са успели да се класират другаде.
Докато, СМГ в началото е било само за горен курс, за най-добрите деца по математика. Сигурно се е влизало и с подбор.
Та сравняваме наистина несравними неща.

Черна станция, добре - съгласявам се, че не съм се изразила правилно. По-скоро идеята ми е, че не е честно да се напада ПЧМГ за това, че няма успехи като СМГ, като няма как за толкова малко време да ги добие, с толкова малко ученици.
Но откъде в теб тази неприрязън към ПЧМГ, нали сте избрали СМГ? Защо те вълнува друго, не толкова добро училище?
А и аз не се наемам за защитник, не познавам училищата, както отбелязах.
За мен и СМГ, и ПЧМГ са много добри училища.

Последна редакция: нд, 23 юни 2013, 11:53 от Анонимен

# 228
Черна станция, добре - съгласявам се, че не съм се изразила правилно - не ми се спори. Но откъде в теб тази неприрязън към ПЧМГ, нали сте избрали СМГ? Защо те вълнува друго, не толкова добро училище?
А и аз не се наемам за защитник, не познавам училищата, както отбелязах.

У мен няма неприязън към ПЧМГ. Можеш да намериш много мои постинги с добри думи за това училище. Просто пиша от позиция на обективен наблюдател, а тази позиция изисква да се намеся, когато някой каже нещо невярно. А че защитаването на истината изглежда като нападение към ПЧМГ не е моя вина, а на този, който е изтъквал ПЧМГ с невярно твърдение.
Примерът от по-горе е съвсем пресен и нека разгледаме него. Казва се, че ПЧМГ си е извоювала честта да бъде канена на международни състезания. Това звучи похвално за ПЧМГ, аз обаче възразявам и ти оставаш с впечатление, че пиша срещу ПЧМГ от чиста злоба. Да, ама не. Аз просто държа да се знае истината. Това е важно и за мнозина родители, които правят избор между двете училища. Пък и аз казах съвсем ясно - похвално е, че ръководството на ПЧМГ се стреми да даде на своите ученици такава висока трибуна за изява. Но не мога да премълча, че това не е някаква оценка за нивото на ПЧМГ от страна на организационния комитет на IMC.

# 229
ПЧМГ лично за мен е много по-добро в едно отношение - имат поредица от пробни и приемни изпити (8 или 9 на брой), на които ученик от всяко училище може да се яви срещу 10 лв. Резултатите до 2 дни излизат онлайн в сайта на ПЧМГ. Имат си собствено математическо състезание, пак всеки може да се яви срещу 12 лв. Ние занапред няма да пропускаме тези състезания - това е важен тренинг с изпити, за да се преодолява страхът и стресът. Един вид детето да обръгне и да не му пука, като му стоварят блиц състезание, като това на Иван Сименонов - 20 задачи за 60 минути, като някои от задачите почти нерешими (дори състезателите на СМГ не се справиха, което не е чудно - 3 минути за някоя от последните 4 задачи - забрави); а на нас ни предстои изпит в АК, който е точно такъв блиц-изпит и именно това ни е ценно.
Ето задачите за 5 клас: http://prikachi.com/images/973/6183973G.jpg
Аз не можах да реша 16 задача даже и за 30 минути, какво остава за 3.

В СМГ подобно нещо не знам да съществува (което ме учудва, предвид прихода от подобна дейност), иначе бихме се явявали и там.
Тоест, ПЧМГ в някои отношения са доста по-гъвкави и иновативни.

Последна редакция: сб, 22 юни 2013, 21:36 от Анонимен

# 230
Жасмин, при наличието на огромно количество състезания, не виждам основания за притеснение по повод на това, че в СМГ няма 8-9 пробни и приемни изпити. Все пак говорим за общинско училище, прием в което има след четвърти и след седми клас, за разлика от ПЧМГ, където има и междинни приеми.
Мисля, че ако детето ти прояви интерес към състезателната математика, след година-две ще знаеш доста повече за математическите училища. Не се сърди, но в момента не е точно така.  Peace

# 231
Жасмин, при наличието на огромно количество състезания, не виждам основания за притеснение по повод на това, че в СМГ няма 8-9 пробни и приемни изпити. Все пак говорим за общинско училище, прием в което има след четвърти и след седми клас, за разлика от ПЧМГ, където има и междинни приеми.
Мисля, че ако детето ти прояви интерес към състезателната математика, след година-две ще знаеш доста повече за математическите училища. Не се сърди, но в момента не е точно така.  Peace

Не бих могла да го кажа по-добре.

# 232
Само този, който получава поканите, може да даде абсолютно точен отговор за международните състезания, но все пак и аутсайдер като мен си има теория как стават нещата Grinning
Не коментирам как стават, а и не мисля, че някой от нас, родителите го интересува това. Поне мен не ме интересува.
Споменах факта, че ПЧМГ може и участва на две от важните международни състезания.
Което беше като че ли отречено от Obsolete и очаквах отговор от нея, не от теб...
До възможности... всяко училище може да изпрати отбор на международно състезание стига да има позволение за това. Да, в СМГ родителите плащат само 50%, защото парите от курсове и дарения не стигат, но си мисля, че както там се намират родители, плащащи 50%, така и в 125-то ще се намерят плащащи и 50, и 100%.
А пък може да се промени слогана, че златните деца на България са само в СМГ и някоя добра душа да подпомогне и дете от друго училище... надявам се, че златността не се определя от това къде учиш.

Интересно ми е обаче, има ли дете, което е успяло да се пребори   в конкуренция с 5-6 други деца за място в СМГ, след което да избере ПЧМГ? Все пак там е по-чисто и спретнато, класовете са малки...не се сещам за други мотиви
Има. Все повече ще има. Училището не е само подготовка за състезателна математика...
За сегашния 7-ми клас нещата в СМГ са горе долу ОК, но скромната ми прогноза е, че 100% от сегашните 5-то и 6-токласници ще ходят на здрави курсове по БЕЛ за да не се изложат. Дано те им помогнат да се задържат в тройката на матурите следващите години.
Това без никакво съмнение са най-умните деца в София (говоря общо без да влагам конкретика, надявам се някой да не се обиди, може неговото дете да е сред най-умните и да не е в СМГ, но цялостно твърдението ми е вярно на 200%) и всичко различно от 1-во място говори за обучението... При еднкаво ниво на обучение във всички училища, резултатите на СМГ трябва да са мноого пред тези на останалите и въобще да не се споменава друго освен 1-во място.
Оказва се, без да се обиждат учениците в частни училища, че с деца, с по-ограничени възможности могат да се постигнат по-добри резултати, благодарение на по-добро обучение...

Жасмин, при наличието на огромно количество състезания, не виждам основания за притеснение по повод на това, че в СМГ няма 8-9 пробни и приемни изпити.
Хмм, пробните изпити в СМГ не са ли повече от тези в ПЧМГ? Защо да няма?
Да не са луди да ги шкартират... 10лв тук, 10 там Simple Smile

Засега е пределно ясно кой бие в областта на математиката и едва ли някой се съмнява в това.

На мен не ми е пределно ясно. Ако говорим за върхови постижения,каква е картинката при набора, който аз следя - 5-класниците:
Топ математиците са дете от частното ЕСПА, дете от МГ Пловдив и дете от обикновенно ОУ в Свищов. Чак после идва ред на гениите от СМГ...
За да си дадем реална сметка - на първия кръг на IMAS, детето 5-класник от ЕСПА има най-високия брой точки, заедно с един от мозъците от 6-класните СМГ-ци. Само те двамата. После има още 4-5 деца от 6-ти клас в СМГ и чак после 5-класник от СМГ.
Разбира се, цялостната картинка не е такава, но това е предимство на децата и личните им възможности, а не на училищата, в които учат.  Визирам основното образование, после състезателната математика се занемарява навсякъде, освен в СМГ към момента май.

Нещата за мен се променят в основното образование. Вече няма явен фаворит. Както и при гимназиите, където Ак, СМГ, НЕГ и други са с изравнени възможности, така и в основното конкуренцията се повиши и вече няма топ училище. Което е прекрасно - нека да има все повече и повече добри училища.

Последна редакция: сб, 22 юни 2013, 21:53 от kodbg

# 233
Споменах факта, че ПЧМГ може и участва на две от важните международни състезания.
Което беше като че ли отречено от Obsolete и очаквах отговор от нея, не от теб...

кodbg, моля прочети какво съм написала и какво е изречението, което репликирам. Оцветяването на текста е мое.

[ПЧМГ] вече е канено по международни състезания, което е огромен успех.

PS: В голяма грешка си за международните състезания на ПЧМГ и поканите, но за това - друг път и в друга тема.

Единственото, с което мога да допълня Черна станция, е, че участието в Хонг Конг и IMAS е аналогично на IMC - не е въпрос на постижения или оценка от страна на организаторите, а показва инициативност на ръководството на училището и желание за инвестиране в децата.

# 234
не е въпрос на постижения или оценка от страна на организаторите, а показва инициативност на ръководството на училището и желание за инвестиране в децата.

Хъх?? Ами нали точно за това говорим - разговорът се завихри в сравнението на две училища - точно в "инициативност на ръководството на училището и желание за инвестиране в децата. "
А не в това къде учат по-умни деца...

# 235
не е въпрос на постижения или оценка от страна на организаторите, а показва инициативност на ръководството на училището и желание за инвестиране в децата.

Хъх?? Ами нали точно за това говорим - разговорът се завихри в сравнението на две училища - точно в "инициативност на ръководството на училището и желание за инвестиране в децата. "
А не в това къде учат по-умни деца...

???

# 236

Въпросителните са от моя страна - продължавам да не разбирам голямата грешка, която допускам аз и Жасмин...
Теорията, че който иска, участва, стига да може да плати пътните разходи на отбор от 4 деца и двама преподавателя за мен е несъстоятелна.
Теорията, че държавата и министерството определят кой да участва по подобни на Кук и EMIC състезания, а не организаторите им - също.

Това изказване:
PS: В голяма грешка си за международните състезания на ПЧМГ и поканите, но за това - друг път и в друга тема.
продължава да ме озадачава и да не разбирам какво трябва да казва.

Казва се, че ПЧМГ си е извоювала честта да бъде канена на международни състезания. Това звучи похвално за ПЧМГ, аз обаче възразявам и ти оставаш с впечатление, че пиша срещу ПЧМГ от чиста злоба. Да, ама не.
Аз просто държа да се знае истината.
Но не мога да премълча, че това не е някаква оценка за нивото на ПЧМГ от страна на организационния комитет на IMC.

Злоба конкретно към ПЧМГ не, по-скоро към всичко, що не е СМГ. Simple Smile Дали е ПЧМГ, НЕГ, АК, Св. София, 125-то... все тая.
Учудвам се наистина на изводите ти. Досега не бях видял някой компетентен открито да споделя какви са критериите за получаване на покана.
В по-горен твой пост виждам написано, че това могат да кажат единствено кандидатствалите и поканените, 10 минути по-късно оставам с впечатление, че ти си сред тях и можеш да гарантираш на каква база е поканата. Obsolete също се ангажира, че има необходимата информация, но не иска да ни обясни конкретните критерии. Ако наистина са само пари за участие - ще ме амбицирате да отида до близкото 119-то училище и да агитирам директорката му да спретне един отбор за следващата година. Гарантирам, че ще намеря 4 деца, които с удоволствие ще си покрият разходите от цялото училище Simple Smile
И в крайна сметка... поканата е покана. Както е получена за СМГ, така и за другите училища. Пак се прави някакво разделение май... за СМГ се получава по един начин, за останалите по друг.

Отговора може да намериш както се запиташ кой е поканил лично СМГ, ПЧМГ, 125 ОУ, МГ Димитровград, ПМГ Бургас, МГ Варна да участват в Хонг Хонг или IMC? (под лично разбирам покана от някого, изпратена специално към тези училища).

Нямам идея кой ги е поканил, ако имах бих споделил, вместо да подхвърлям догадки

Драги kodbg. Имаш поразителен талант да се правиш на ударен, когато се окаже, че тезата ти е грешна, но не желаеш да го признаеш Grinning Забелязвам го не за пръв път.
Не мисля да споря повече.  Peace

Черна станция... Ти... не спориш. При теб няма промяна на становището с развитието на диалога. Както казах по-рано, за добро или лошо си като кон с капаци - строго праволинейно и само напред. Без промяна на първоначалното становище, независимо от изложените данни.
Подобен тип хора, изцяло убедени в своята правота не спорят, така че... възприемам горния ти пост като липса на отговор и напускане на бойното поле по долни гащи Simple Smile

Последна редакция: сб, 22 юни 2013, 22:24 от kodbg

# 237
20 задачи за 60 минути, като някои от задачите почти нерешими (дори състезателите на СМГ не се справиха, което не е чудно - 3 минути за някоя от последните 4 задачи - забрави); а на нас ни предстои изпит в АК, който е точно такъв блиц-изпит и именно това ни е ценно.
Ето задачите за 5 клас: http://prikachi.com/images/973/6183973G.jpg
Аз не можах да реша 16 задача даже и за 30 минути, какво остава за 3.

Няма да коментирам двете училища, а написаното за блиц турнира. Нали казваш, че се готвите за подобен, та може да ти е от полза. И така 20 задачи за 60 минути не значи, че реално имаш по 3 минути за всяка задача. Първите 10-15 задачи на такива състезания се решават от  добрите състезатели "на бегом" за броени секунди. И за съответната 16 задача остават 10, 15 или даже 20 минути. За толкова време може да се реши и хамалски.

Иначе блиц турнирите си имат особена тактика, но вярвам, че няма нужда да те занимавам с нея.

# 238
Отговора може да намериш както се запиташ кой е поканил лично СМГ, ПЧМГ, 125 ОУ, МГ Димитровград, ПМГ Бургас, МГ Варна да участват в Хонг Хонг или IMC? (под лично разбирам покана от някого, изпратена специално към тези училища).

# 239
Драги kodbg. Имаш поразителен талант да се правиш на ударен, когато се окаже, че тезата ти е грешна, но не желаеш да го признаеш Grinning Забелязвам го не за пръв път.
Не мисля да споря повече.  Peace

Напълно съм съгласна обаче с тезата, че на състезания се явяват деца, а не училища. И затова има такива разлики от випуск до випуск при еднакво преподаване.

Последна редакция: сб, 22 юни 2013, 22:25 от Черна станция

Общи условия

Активация на акаунт