"Обичам" Топлофикация 2

• 189 529
  • 2 156
  •   1
Отговори
# 1 785
Не може ли да се заяви преизчисление/актуализиране на прогнозните стойности?
Може, разбира се!

За колко месеца беше по 600 или е инцидентно веднъж?
Аз доколкото разбрах един или два пъти е била тази месечна сметка и то преди 5 години или повече. Оттогава са на други варианти отопление, съвсем не по-икономични, но за лошата Топлофикация, типично по нашенски, си приказваме и ще приказваме поне още 10 години.

Разпределение на база кубатура съвсем не е честно и не е редно да има. Просто защото и при една и съща кубатура различните домакинства се топлят по различен начин. Зависи от изложение и разположение на жилището, етаж, направените изолации и не на последно място - разбиране и усещане за комфорт. Пена може да иска да ходи гола и боса вкъщи на 30 градуса, а Мима да се облича с клин и блузка и 21-22 да са й достатъчни Laughing на всички по равно е било в соца. Тогава обаче парното е било дотирано, евтино, нямало е вентили и топломери и за 1-2 лв "ощетяване" в сметките никой не се е замислял.

# 1 786
птица  Peace
Само и дотирано сложи в кавички, защото всичко си го е платил народът и то няколко пъти.

# 1 787
Точката не може да бъде остойностена - тя е нещо си, за да се оправдаят парите, които даваме на топлинния счетоводител. За какво ми е топлинна точка, като твърдиш, че честно ни замерват абонатните станции и точното разпределение на база кубатура?!
Не е съвсем така Wink Точката не значи нищо сама по себе си, но значи нещо в модела, който е изготвил топлинният счетоводител. По същество точката представлява произведение от температура по време (уредчетата мерят температурата на радиатора и я интегрират по времето). После вече това показание се умножава по размерите на радиатора, типа на радиатора и някакви други неща за да се изчисли каква мощност е отдал (нали си съгласна, че при еднаква температура и еднаква продължителност 5 ребра ще отдадат двойно по-малка мощност от 10 ребра?). И това е, не плащаш на кубатура. Ако беше на кубатура за какво са ти уредчетата и каква ще е ролята на намаляването на парното???

Не казвам, че щранговете не са наши, но в нормална държава някой трябва да предлага такава услуга, за да може да се възползва човек,  в случая най-резонно е топлофикациите да предложат. Не сме длъжни всички да разбираме от ВиК и топлоинженерство, за да променим инсталациите си.
Ми има си фирми и в България, които предлагат услугата. Ти търсила ли си? Проучвала ли си? Защо трябва Топлофикация да е активната страна и да предлага, при положение, че 99% от кооперациите не са навити на такъв скъп и неприятен ремонт? Ако наистина го искате (всички де, не може само за теб) ще си наемете фирма.

Бедните в Бг са преобладаващо население и са принудени да крадат.
Не съм съгласна. Да крадеш е въпрос на личен избор. Има много бедни, но не всички бедни крадат.

При мен един спрян радиатор не дава отражение върху цялостната прогнозна сметка. Затова трябваше да заявя (има такъв тип декларация!), че спирам всичко без едно, за да усетя чувствително намалената сметка. Едно време и ние не подавахме данни, че само един радиатор ни е спрян.
Така че не е само до крадците на топлоенергия, си мисля.
И как очакваш това, че ти си си врътнала вентила, да ти се отрази на прогнозната сметка? Те счетоводителите да не са врачки та да знаят? Прогнозната сметка се прави на база на миналогодишното потребление - ако едната година си спирала радиатора ще ти върнат пари, но следващата вече ще го смятат все едно е спрян ( При мен е така).  Но също и на база декларации на потребителите и там наистина стават каши, защото един декларирал едно, но прави друго... Ама какво толкова те грее дали първо ще плащаш малко, а после ще доплащаш? В края на краищата пак си плащаш всичко.
И като говорим за цена имам предвид точната крайна цена, а то май недоволстваш от конкретните сметки през сезона. Там наистина има разминавания, защото един декларира едно, а прави друго, но нали накрая при изравняването всичко се оправя и дефакто не плащаш повече?

Неее, спирам ги от вентила - за да ми начисляват по-малко прогнозна сметка. Не мога да плащам по 600 лв. месечно, и чака към август да ми връщат примерно 1000 лв., защото съм потребявала по-малко.
Защото съм убедена, че една от спекулациите им е "при неспрени официално радиатори, но засечено в края на сезона по-малко потребление, се връщат някакви пари по нам какви си разчети". Възможно е да греша, но софийската Тплф е безвъзвратно дискредитирана в очите ми.
Сметките не ги прави Топлофикация, а топлинните счетоводители. Топлофикация си мери точно по топломера на абонатната станция и си иска парите за подадената енергия. Разпределянето вече е работа на Бруната или Техем (примерно) и Топлофикация не се меси.

# 1 788
  • София
Не бягам от разговора, но станаха едни двустранни дебати - мани-мани... като в парламента. Laughing Изгонихме и читатели, и писатели...
Не съм съгласна с някои от позициите ти и няма да постигнем консенсус, Черна станцийо. Затова е безсмислено повече да дълбаем в детайлите в пространни постинги.
Само ще вметна, че никой не ти мери големината и вида на радиатора, за да го включи в някакво изчисление.

Пожелавам ти тънки сметки и топла пролет!  bouquet

# 1 789
Само ще вметна, че никой не ти мери големината и вида на радиатора, за да го включи в някакво изчисление.

И как да приема това вметване, като помня все пак как започнахме с нашия топлинен счетоводител???
Дойдоха и описаха всеки радиатор - тип, брой ребра, размери... То иначе няма смисъл #Crazy
Или вас нещо ви лъжат, или ти съвсем не си в час какво става newsm78

# 1 790

И как да приема това вметване, като помня все пак как започнахме с нашия топлинен счетоводител???
Дойдоха и описаха всеки радиатор - тип, брой ребра, размери... То иначе няма смисъл #Crazy
И при нас описаха вида и размера на радиаторите. Плащаме с прогнозни сметки със съвсем малко изравняване. Явно си отчитат както трябва.

# 1 791

Е това болднатото много ме развесели! Сега ако можеш да ни вкараш в час как ни лъжат ще те призная!
              ПП - с един топломер сме за целия апартамент и нямаме описани брой радиатори, тип, ребра и т.н. Топломера е вътре в апартамента.  Друго жилище в същата сграда без парно и топла вода плаща и за сградна инсталация.

# 1 792
Разбира се, че са описани радиаторите? Направено е от техниците на Топлофикация още при монтирането на топломерите преди години и е налично някъде в техните база данни. Да не говорим, че още при монтиране на радиаторите, броят на ребрата е съобразен с размера на помещението, в което са. А вероятно и с изложението му.  При ремонт с евентуална смяна на радиатор, преместване на друга стена и пр., новите параметри наново се въвеждат от техниците при узаконяването на въпросния радиатор. Няма как при стар 5-ребрен радиатор, напр., да си сложиш нов с 10ребра и да си плащаш като за стария. Отразява се веднага в документацията и в изчисляването на разхода.
Същото се отнася и за вашия случай, нищо, че сте с един топломер. Топлофикация всичко знае Laughing

Напълно съм съгласна с Черната станция. Масово хората не са наясно с нещата. Не, че топлофикациите са ангелчета с крилца, но и ширещите се сред повечето потребители теории за черни конспирации обикновено са доста нелепи.
Специално тези дни се заинтересувах от сметките на мои приятели - в панелки, едната двустайна, другата - 3стайна, двете сметки за януари са съответно 100 и 120 лв. При нормално топлене с постоянно включени радиатори навсякъде. На фона на 200-300-400 левовите сметки ток, които се споделят във форума, ми се виждат направо ниски.

ПП. Чухте ли за пловдивчаните, живели месец на аванта Laughing

Последна редакция: чт, 02 мар 2017, 11:05 от птица

# 1 793

Е това болднатото много ме развесели! Сега ако можеш да ни вкараш в час как ни лъжат ще те призная!
Ами как - ако не са описани радиаторите кой знае какво начисляват, може вярно да е на кубатура #Crazy Кой знае с какъв топлинен счетоводител имат договор. То нали затова и се пломбират връзките за да не си сменяш радиатора с друг.
              ПП - с един топломер сме за целия апартамент и нямаме описани брой радиатори, тип, ребра и т.н. Топломера е вътре в апартамента.  Друго жилище в същата сграда без парно и топла вода плаща и за сградна инсталация.
То и аз в новия апартамент съм така - с един топломер и никой нищо не е описвал, нито пломбирал. Ама това е новата система с хоризонтални щрангове, там се мери наистина вярно и с един топломер. Това обаче е друга бира и изобщо не говорим за него Grinning

Цитат
Същото се отнася и за вашия случай, нищо, че сте с един топломер. Топлофикация всичко знае

О, не е така. Ако става дума наистина за новия тип инсталации, то на Топлофикация не и пука какви радиатори и колко ребра имаш, затова не ги и пломбират. То и няма смисъл, щом има пряко измерване.

# 1 794
Специално тези дни се заинтересувах от сметките на мои приятели - в панелки, едната двустайна, другата - 3стайна, двете сметки за януари са съответно 100 и 120 лв. При нормално топлене с постоянно включени радиатори навсякъде...

Като имай предвид, че 35-40 лв. е за топла вода  Simple Smile

# 1 795
  • София
ние имаме 130лв вече два месеца.
радиатори нямаме  Simple Smile

вчера са налепили нещо за обезщетението, пише че пет дни сме нямали вода и парно, и някакви числа, от които нищо не разбрах.
явно са за общия топломер, накрая с изравнителните сметки може би ще направят нещо.
но от голямото спиране имаме вече два пъти магистрални повреди.
изобщо в нашия район често има повреди, почти свикнах да няма топла вода.

# 1 796
Цитат
Същото се отнася и за вашия случай, нищо, че сте с един топломер. Топлофикация всичко знае
О, не е така. Ако става дума наистина за новия тип инсталации, то на Топлофикация не и пука какви радиатори и колко ребра имаш, затова не ги и пломбират. То и няма смисъл, щом има пряко измерване.
Може и да си права за хоризонталните щрангове, не съм се замисляла за тях.
Радиаторите започнаха да пломбират през последните години защото някои "пестеливи" потребители по време на отопл. сезон ги подменят с такива без топломер.

Цитат
... сметки за януари са съответно 100 и 120 лв. При нормално топлене с постоянно включени радиатори навсякъде...
Като имай предвид, че 35-40 лв. е за топла вода  Simple Smile
Това не го отбелязвам, защото и на тези с бойлерите топлата вода влиза в сметката.
Но, да, на практика е така.

Говорим си тук, ама ще видим какви ще са крайните резултати и изравнителните ни сметки Laughing Да не се окаже, че всички имаме да доплащаме по-много тази година Thinking

Последна редакция: чт, 02 мар 2017, 11:51 от птица

# 1 797
Така е, но винаги ги смятам отделно, защото някои са примерно с топло на газ/дърва, а бойлер на ток.

За сметките гледам най-вече изравнителните. Движат се м/у 180 и 250 за целия сезон, в зависимост от студа.
Водата отделно. Тя е на различна цена в различните сгради и може да има голяма разлика. При нас миналата година имаше повреда и се налагаше да точим много, затова и сумата беше близо 600 лв.
Като си гледам единиците, ще доплащаме за топло, прогнозните са като миналогодишните, което не е реално. Но се надявам да има да връщат от водата, което да го компенсира. Ще видим като ни пуснат честитката  Simple Smile

# 1 798
  • София
 #Crazy Егати, колко нови неща научих.
С нова абонатна станция сме. Нямам пломби на радиаторите, те са чугунени, а знайно е, че те най-дълго топлоотделят. Преди 5 години смених този в банята с друг на "Корадо" (май е стоманен), не съм видяла да го замерват техници.
Не поддържам тезата на конспирации, но за мен софийската Топлофикация са крадливи мързеливци като цяло, толерирани и с държавна протекция, затова се държат нагло и безхаберно. И сигурно са най-мразената държавна служба наред с банките и мобилните оператори.
Нямам обяснение защо само 1 км мрежа са ремонтирали за цяла година. Но ми прозира защо упорито крият, че от юрисконсултски "защити" в съда са взели 15 милиона и как са похарчени.

Последна редакция: пт, 03 мар 2017, 02:06 от iv6

# 1 799
Българинът мрази всеки, на когото трябва да плати, без значение каква услуга е получил от него.
И перфектни да бяха, пак щяха да са мразени.
Че са крадци, крадци са, но крадат на други ниво, не на това долното стъпало със сметките. Това е най-евтиното отопление.

Общи условия

Активация на акаунт