Черен списък на храни и хранителни продукти - 5та тема

• 160 164
  • 635
  •   2
Отговори
# 420
  • София
Добавям пиле на грил от топлата витрина на Фантастико. Вътре има нещо като слуз със ситни трохи, снежно бяла, вътре в месото. Не е единичен случай, иначе нямаше да го поставя.
Малко повече подробности, моля, тъй като си купувам от време на време от това пиле, поне е вкусно... за разлика от това на билла, да речем.... Rolling Eyes

# 421
  • София
Добавям пиле на грил от топлата витрина на Фантастико. Вътре има нещо като слуз със ситни трохи, снежно бяла, вътре в месото. Не е единичен случай, иначе нямаше да го поставя.

За цялото пиле ли става дума?  Не дали в цялото пиле има, а дали се продава цяло пиле?

Хора, не си купувайте никога неща от топлите витрини на тези магазини (имам предвид не само Фантастико, а всички вериги). Там се приготвя цялото им старо и граничещо с разваляне месо, като вкусът се замазва с много подправки.

Моля за достоверна информация - предположение или ?? Защото някои хора нямат избори се хранят така. Все пак, дано има разлика с ол инклузив хотелите, де снощната храна сервират днес на обяд

# 422
Моля за достоверна информация - предположение или ?? Защото някои хора нямат избори се хранят така.
Е каква достоверна информация искаш? И мои познати имаха проблем след консумацията на печено пиле от Фантастико. Изкараха си вечерта в тоалетната и толкова.
Е чак пък да нямат избор.....

# 423
  • София
Искам да разбера защо хората да не си купуват нищо от никакви топли витрини: Хора, не си купувайте никога неща от топлите витрини на тези магазини (имам предвид не само Фантастико, а всички вериги). Там се приготвя цялото им старо и граничещо с разваляне месо, като вкусът се замазва с много подправки.
Ти го написа, генеразлизираш, освен от пиле едни твои познати, някой друг от нещо патил ли си е?
Виждала ли си как приготвят храната? Липса на хигиена ли е, какво е?

# 424
Искам да разбера защо хората да не си купуват нищо от никакви топли витрини: Хора, не си купувайте никога неща от топлите витрини на тези магазини (имам предвид не само Фантастико, а всички вериги). Там се приготвя цялото им старо и граничещо с разваляне месо, като вкусът се замазва с много подправки.
Ти го написа, генеразлизираш, освен от пиле едни твои познати, някой друг от нещо патил ли си е?

Цитираното съм го писала аз, преди...хм... два месеца и половина. Това си е моето мнение, не казвам, че винаги храната е лоша, но съм попадала на лошо миришещо месо там. А майонезените салати и снежанката не "ухаят" добре също.
Избор винаги има, от топлите витрини не е по-евтино да се яде.
Който иска да купува, никого не съм спряла, опитах се да съм полезна.

А това, че много хора се оплакват от качеството на сготвеното там за мен е показателно. Всички имаме познати и приятели, които са се напатили от храна, включително такава от топли витрини. Поименно ли трябва да ги цитирам?

# 425
Въпрос
Искам да разбера защо хората да не си купуват нищо от никакви топли витрини:

Отговор
Цитат
Там се приготвя цялото им старо и граничещо с разваляне месо, като вкусът се замазва с много подправки.
Ти каква достоверна информация искаш, лабораторни анализи ли?
И да е патил и друг, какво, ще го приемеш ли за достоверна информация, ако е само един - не Rolling Eyes
Ти като искаш, си купувай. Риска е твой.

# 426
  • София
Въпрос
Искам да разбера защо хората да не си купуват нищо от никакви топли витрини:

Отговор
Цитат
Там се приготвя цялото им старо и граничещо с разваляне месо, като вкусът се замазва с много подправки.
Ти каква достоверна информация искаш, лабораторни анализи ли?
И да е патил и друг, какво, ще го приемеш ли за достоверна информация, ако е само един - не Rolling Eyes
Ти като искаш, си купувай. Риска е твой.
Въпросът е - откъде го знае това?! предположение или първа ръка източник? По тоая логика защо пък в ресторанта да е прясно!?

# 427
Всеки знае за топлите витрини и за овкусените меса и скари дето се продават на щандовете, че са с изтичащ срок на годност, замаскиран лош дъх с подправки, никога не купувам, напатила съм се, собствен опит и на познати, това достатъчно ли е newsm78

Последна редакция: вт, 26 май 2015, 22:30 от sisitons

# 428
  • София
Има хора, писали за този проблем, които са работили в супер и хипер маркети. Може да се потърси. Но и без да ми казва някой от кухнята, съм сигурна, че си пробутват развалените меса по този начин, защото контрол в България просто няма. В Кауфланд например няколко пъти съм попадала на развалени пилета, но освен че ми връщат парите, друго нищо не се случва. И като махнат намирисващото месо от щанда за охладени продукти, къде мислите отива? Защо има винаги мариновани, омазани с много подправки пилета, свинско месо и т.н.? Ами защото застояват и трябва да се маскират и продадат някак. Sick
Който има кучешки стомах, нека купува! Peace

# 429
От топлата витрина и от месата с подправки не купувам, но често вземах кайма от Била..., но от зимата,когато ми се наложи да изхвърля едно кило, защото, не знам как са го мелили и с какво,но вътре имаше пластмасови частички -все едно са мелили месото заедно с тарелките и ако примерно бях направила кюфтета нямаше де забележа, но тогава ми трябваше за сарми и като се запържи месото и добавих малко вода заради ориза, тези червени пластмасови неща изплуваха на повърхността. Повече никога няма да направя тази грешка.

# 430
  • София
От топлата витрина и от месата с подправки не купувам, но често вземах кайма от Била..., но от зимата,когато ми се наложи да изхвърля едно кило, защото, не знам как са го мелили и с какво,но вътре имаше пластмасови частички -все едно са мелили месото заедно с тарелките и ако примерно бях направила кюфтета нямаше де забележа, но тогава ми трябваше за сарми и като се запържи месото и добавих малко вода заради ориза, тези червени пластмасови неща изплуваха на повърхността. Повече никога няма да направя тази грешка.
Ужас, ужас, аз взимам само цели печени пилета от фантастико, надявам се те да не са "сглобени" от остаряла храна  Grinning

# 431
  • Sofia
Преди години имах познати,които работеха във Фантастико,и те ме бяха предупредили да не взимам от пилетата на грил/взимах 1-2пъти седмично/,з-то на грил ползвали именно застояли и леко вмирисани....

# 432
И аз съм на това мнение .Близка приятелка на майка ми работи в една голяма хранителна верига в Плевен .От нея знаем ,че топлата витрина е приготвена от развалено месо или такова на което му остават ден два до изтичана срока на годност .Имаме и доверие.От там топла храна прясно приготвена не взимаме Simple Smile .Освен ако няма информация от нея кое случайно е годно за ядене .

# 433
У нас е забранено срока на годност на продуктите да се удължава с преработка - това, което твърдите вие. Преработващият е длъжен да постави срок на годност на крайният продукт, който е в рамките на срока на годност на вложените съставки.
Че има управители на магазини, които са за ... потупване по главицата - има такива. Съвестният търговец не би предприел нищо такова.
Риск има и в ползваната технология, в личните (най-вече хигиенни) навици на персонала. Нещо, която няма как да се следи от клиента непрекъснато. Но пък си личи какъв контрол има в магазина по много неща - подреденост на стоки, отношение към клиент, чистота ...

Купувам готова храна рядко, но се случва. От големият избор, който имам само в един магазин имам доверие на кухнята. Обикновено купувам неовкусени салати (например сварени картофи, боб и/или др.), за да гарантирам качеството на ползваните овкусители (оцет, олио, сол и др.).
Рядко купувам сготвена храна, защото масово се използват подобрители на вкусовите качества (като Е621) под формата на универсални подправки. Основно купувам скара и грил и то само, ако знам от къде идва каймата/месото.
Всичко това стана възможно след години пазаруване от един обект. Персонала си ме знае и ме предупреждават и сами, ако нещо не ми е по вкуса.

# 434
  • Пловдив
Цитат
У нас е забранено срока на годност на продуктите да се удължава с преработка - това, което твърдите вие. Преработващият е длъжен да постави срок на годност на крайният продукт, който е в рамките на срока на годност на вложените съставки.
Не мога а се съглася с това твърдение. Конкретно да се цитира нормативна база по въпроса?!
Не мисля, че нито у нас, нито където и да е това може да се случи /подобна забрана/.
Твърдението може да е вярно, когато говорим за обработка, която не променя качеството на съставките. Например от сурово месо, правим не топлинно обработена месна заготовка, мариновано месо, опаковано месо и т.н. В този случай ние не можем да увеличим срока на месото, защото по никакъв начин не повлияваме показателите за безопасност. Ако месото има Х колонии микроорганизми от нашите действия те няма да намалеят, а с времето ще стават все повече и съответно в определен срок ще настъпи развала.
Когато обаче месото търпи топлинна обработка или друга променяща показателите за безопасност нещата не са същите. Едно сурово прясно /трупно/ месо е със срок на годност 7-10 дни и според горното твърдение колбас или дори консерва от такова месо направена на ден пети би трябвало а е годно 5 дни  hahaha hahaha hahaha. Съвсем естествено е, че обработката в случая термична, но може и да е сушене, солене и т.н. се прави не просто за да се получи нов продукт, а за да се получи продукт с намалени /мъртви/ онези Х колонии микроорганизми, който е безопасен и по-траен.
Изпичането на пиле с 2 оставащи дни срок на годност е абсолютно законно, както и продажбата на това пиле, докато е още сурово с намалена цена /оранжев етикет/. Изпичането на пиле с изтекъл срок на годност е незаконно. Въпрос на организация и мениджмънт в случая е да не се стига до незаконното, а ако се е стигнало до там съответните хора трябва да понесат отговорност.
Естествено и законно е, че ако аз продавам печени пилета и имам сурови с оставащи 2 дни ще предпочета да изпека именно тях, а не пресните, които мога да продам на реална цена.
Както обикновено мога да пиша доста по въпроса, но да се повтарям ли?
Гаранцията пи каквото и да е обществено хранене /не само топли витрини, но и бързо хранене, ресторанти и т.н./ е... абе няма гаранция. Тук мога да си кажа мнението за контрола, но ще замълча. Цялата отговорност остава на добрата съвест на работещите и управляващите магазините, ресторантите и т.н.

Общи условия

Активация на акаунт