Черен списък на храни и хранителни продукти - 5та тема

• 159 833
  • 635
  •   1
Отговори
# 435
poohito, говорим за готови продукти на топла витрина, а не принципно за влагане на продукти в производство.

Допълвам:
А щом търсим норматив: http://eur-lex.europa.eu/legal-content/BG/ALL/?uri=CELEX:32000L0013

В чл. 9 е определено какво означава срок на "трайност" (годност). Когато в производственият (технологичен) процес не се добавят вещества, които удължават този срок (както при продуктите в топла витрина на магазин), то срока на приготвеното ястие се счита този, на продукта с най-бързо изтичащ такъв.
Справка може да се направи и в БАХБ.

Последна редакция: чт, 28 май 2015, 13:56 от Жени Калчева

# 436
Искам да разбера защо хората да не си купуват нищо от никакви топли витрини: Хора, не си купувайте никога неща от топлите витрини на тези магазини (имам предвид не само Фантастико, а всички вериги). Там се приготвя цялото им старо и граничещо с разваляне месо, като вкусът се замазва с много подправки.
Нали не очакваш да ти сготвят прясно месо, а застоялото да седи на витрината да чака да го купят?   Laughing
Месото пристигнало в магазина, отива първо на витрината.Като поседи известно време, се "овкусява" с подправки и маринати и ти го продават като мариновано.Ако и така не го купиш и вече яко понамирисва, отива за приготвяне в кухнята, за топлата витрина.
Да ви е сладко!    Laughing

# 437
  • Близо до гората...
Агенцията по храните хвана фалшиви масла на пазара, без да знае и без да иска!

http://offnews.bg/news/%D0%A0%D0%B0%D0%B7%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B … D0%B0_517289.html

# 438
Гледах репортаж по новините, но там не казаха кои марки са тествани. Аз купувам масло на Пилос от Лидл и ми е най близко до Президент, а цената е доста по ниска.  Дано маслото е наред.

# 439
Гледах репортаж по новините, но там не казаха кои марки са тествани. Аз купувам масло на Пилос от Лидл и ми е най близко до Президент, а цената е доста по ниска.  Дано маслото е наред.

Не се знае колко е наред.  Като се сложи да се топи на котлона и започва да мирише на риба????????

# 440
Зависи за кое масло говориш. Аз говоря за по скъпото.3лв и нещо е 250 гр. Аз готвя с него и никога не съм имала оплаквания. Евтиното масло не съм го купувала, но не ми вдъхва доверие.

# 441
Може би става въпрос за тези, таблицата се увеличава:
http://www.blitz.bg/news/article/341847

# 442
И аз купувам по-скъпото масло Пилос от Лидл.

Ползвам за мазане на филии и приготвяне на сладкиши, но все още не съм видяла да е тествано.

# 443
  • София
Преди взимахме това масло на Милтекс

И беше много вкусно, струва към 7-8 лв. Но вероятно само на вкус са го докарвали.
Сега взимаме от мандра Вършец, хубаво е, макар, че май не е толкова жълто като милтексовото.
Най-неприятни са ми тези в малките пактчета, с надпис Масло. И пергамент, и лъскави. Едни пенести са, меки.

# 444
Зависи за кое масло говориш. Аз говоря за по скъпото.3лв и нещо е 250 гр. Аз готвя с него и никога не съм имала оплаквания. Евтиното масло не съм го купувала, но не ми вдъхва доверие.

за това от 3.39лв. говоря. Другото не го купувам.

# 445
  • Sofia
топено пушено сирене на Жоси,много гадно на вкус Sick

# 446
Никога не ми е мирише ло на нещо по различно от масло. А и винаги купувам ако има с изтичащ срок на годност. Пак никога не съм усещала нещо странно. Аз готвя с масло доста често ориз и супи и картофи и пилешко.... и за сандвичи ползвам. Смея да кажа че в нас много масло се ползва, но никога нищо странно не съм усещала.

# 447
  • София
Топеното сирене се прави от всякакви млечни остатъци - стари сирена, кашкавали... Затова го опушват, да му се придаде някакъв ядлив вид и вкус.

Това е рутинната рецепта още от социализма.

Има обаче един производител, който ме втрещи Simple Smile - правят топено сирене от мляко - Шипка 99 или нещо подобно.
Скрит текст:
Сирената са им чудесни, опитвала съм ги всичките, но закриха магазина от който купувах.

# 448
В черния списък може да се сложи и кравето масло на  фирмите от Варна  Хранинвест и Милтекс ( Miltex ) както и фирмата  Профи Милк от Благоевград която продава в Кауфланд.
Маслата в детските градини са предимно от тези фирми и нашите деца ядат боклуци. Мами попитайте с какво масло готвят в детските градини и ако е от тези марки горко ни за децата. Моето дете е в ЦДГ №124 "Бърборино" и от там знам с какво масло готвят. Затова съм толкова ядосана

# 449

Общи условия

Активация на акаунт