И тя е човек

• 16 354
  • 272
  •   1
Отговори
# 120
  • На земята, която е всъщност звезда.
Ако не е манипулация, значи е неразбиране на проблема.
Не отговаряш на останалата част от мнението ми. Даже на всичките.

Laughing Защото ги дописваш.

Това е опит за манипулация на мнението, отново в посока липса на толерантност, в което няма нищо вярно.
Толерирането на просяците не означава проява на толерантност към хората с увреждания, категорично.
И аз не мисля, че с подобни мнения някой оправдава насилието към едно дете с проблем.
За съвсем различно нещо става въпрос и аз не разбирам защо толкова малко хора го разбират.
Ако успеем да дефинираме къде е истинският проблем за такива случки, може би ще е по-лесно да дефинираме и какво ще е най-адекватно за решаването му.
А тук проблемът изобщо не е липса на толерантно отношение.
Това дете ще живее също толкова зле, дори и минувачите да му се усмихват. Дори и всеки да му дава не по четири, а по десет лева. Дори да го бяха поканили да изпие една напитка, дори да го бяха нахранили.

За мен конкретният казус е за две неща: грубостта към тези хора, която е приета за нормална и редна от десетилетия, дотолкова нормална, че дори не се усещаме, че я вършим, а когато се усетим, винаги намираме оправдание /кога смислено, кога безпочвено/ и нерешаването на проблемите им от страна на държавните институции. Най- често нещо номер 2 е използвано като оправдание за нещо номер 1.

А минувачите трябва да му се усмихват на първо място, защото децата с олигофрения различават усмивките и ласкавото говорене, това ги успокоява и се чувстват по- добре и на второ място заради себе си и децата си, които ги наблюдават и копират.

# 121
Така е гледката е неприятна. Аз също не бих била очарована да ме навести подобно същество, докато пия кафето си, нито пък да се чувствам отговорна за съдбата му. Стига вече ми вменявали вина, вина, която трябва да изпитва държавата, за липсата й на отговорност към бедните, болните.

Не мога, просто вече не мога да съпреживявам всяка чужда мъка, болест, тегоба, загуба. Нещастието е навсякъде. Сутрин в метрото ме лъха мизерията и отчаянието. Чета го в очите на хората, виждам го по дрехите и обувките ми. След това на спирката на СУ ме заливат звуковете на всички бездарни улични музиканти, които седят там по цял ден за няколко лева, после са просяците, после са ровещите по кофите... След това във вестника, в новинарските сайтове, във ФБ, във форума идва ред на лошите новини....Ако за всеки от гореизброените ме е грижа, ще трябва да се самозапаля и аз, защото няма да издържа на емоционалното напрежение. Поне кафето си е редно да изпия на спокойствие.
Много вярно описано.
И на мен ми писна да ми вменяват вина ,дори и затова,че съм се родила тук.
Разглеждахме случката предадена от Терзийски.Любопитно ще бъде  да знаем
и мнението на барманчето. Може би някои неща не е забелязал,не е от редовните
посетители,а съчетание писател+психиатър+бивш алкохолик ..... е интересно.
Бих искала да зная за случилото се и от момчето.

# 122
Не знам откъде дойдоха всички тия умозаключения за организираната просия. В статията специфично се казва, че още като е влезнало детето, преди да прави каквото и да е, е било извлечено навън.

Честито, дето се вика, кой каквото си направи, друг не може да му го направи. Пийте си щастливи кафенцата в тая среда, за която сте отговорни самите вие.
Ти нали си в Америка и не си отговорна за тази среда ?

# 123
Вселена, Касита не се гнуси от никого и от нищо. Нито я притесняват инвалидите или кротките психично болни. Не й допадат просяците и явните манипулации на тема толерантност към хората с увреждания.

Инвалидите и кротките психично болни са също са част от всеобщото нещастие, мизерия и отчаяние, и останах с впечатление, че и от тях не би могла да изпиеш кафето си на спокойствие:  

Нещастието е навсякъде. Сутрин в метрото ме лъха мизерията и отчаянието. Чета го в очите на хората, виждам го по дрехите и обувките ми. След това на спирката на СУ ме заливат звуковете на всички бездарни улични музиканти, които седят там по цял ден за няколко лева, после са просяците, после са ровещите по кофите... След това във вестника, в новинарските сайтове, във ФБ, във форума идва ред на лошите новини....Ако за всеки от гореизброените ме е грижа, ще трябва да се самозапаля и аз, защото няма да издържа на емоционалното напрежение. Поне кафето си е редно да изпия на спокойствие.

Е, явно сега си решила да се ограничиш до просяците.

# 124
  • София
вселена, разбира се, че грубостта и отношението подобно е неприемливо.
Разбира се, че трябва да се работи повече в обществото за интегриране на хората с особености, да ги кажем защото не всички са с увреждания.
Това, което не приемам е погрешната интерпретация на подобни случки и неглижирането на истинската отговорност за тези хора, отделно проблемът с просяците и отделно адекватните мерки за справяне с всичко описано по-горе.

Иначе дописвам, да Simple Smile

Не знам откъде дойдоха всички тия умозаключения за организираната просия. В статията специфично се казва, че още като е влезнало детето, преди да прави каквото и да е, е било извлечено навън.

Честито, дето се вика, кой каквото си направи, друг не може да му го направи. Пийте си щастливи кафенцата в тая среда, за която сте отговорни самите вие.
Ами измислям си ги. Плод на развинтеното ми въображение.
Сигурна съм, че в Америка ги нямате такива.

Последна редакция: пт, 22 мар 2013, 17:16 от Azzy

# 125
  • Kопенхаген
Което пък не означава, че с подобни действия и демонстрации трябва да се отстрани обекта нарушаваш рахата на пиещите кафе.

Дори, и пиещия кафе може да стане и да изведе детето, а не да сумти и върти очи отвратен и да се жалва колко е шибана системата ни колко паплач е избълвала през годините

# 126
Мен пък друга ми е питанката, защото този психиатър така загрижен за олигофеничното дете не се е намесил в момента на извличането му от въпросното заведение, а си е седял и кротувал и чак след случката се е включил?

Уж работил в разни клиники, би трябвало да се намеси адекватно след като е поставил на детето диагноза във въздуха.
И аз се опитах това да попитам. Един психиатър щом не може да реагира адекватно в тази ситуация....кой да го направи? Ок обадил се, но видял, че никой не реагира адекватно и тогава? Дава 4лв на човек, който не съм сигурна, че знае какво да прави с тях и до там....
П.С.
Не знам колко е добър като психиатър, но като писател не ми допада

# 127

Бубка, въпросът е важен и наивността е вредна в случая.

Просията в БГ е организирана от мафията. Просяк тук е професия, те са много брутални и не биха допуснали някой външен или случаен да им влиза в територията, София е малка по размери и особено центърът е доста ценен. Плащат си за правото да просят. Ако въобще можеш да си го представиш, звучи ужасно, но е така  Confused
А думата "погнуса" дойде от статията от сноба - писател.
Болните никога не са ми били гнусни. И според мен от кафето са я извели точно защото я познават, знаят с какво се занимава и за кого работи. Ако вместо да я изведат от заведението бяха повикали полиция и бяха написали две писмени оплаквания по каналния ред, резултатите щяха да са много по-брутални за момичето, страхувам се.

# 128
  Навсякъде просията е организирана дейност, още от времената на Оливър Туист. Това не е някаква новост.

# 129

Бубка, въпросът е важен и наивността е вредна в случая.

Просията в БГ е организирана от мафията. Просяк тук е професия, те са много брутални и не биха допуснали някой външен или случаен да им влиза в територията, София е малка по размери и особено центърът е доста ценен. Плащат си за правото да просят. Ако въобще можеш да си го представиш, звучи ужасно, но е така  Confused
А думата "погнуса" дойде от статията от сноба - писател.
Болните никога не са ми били гнусни. И според мен от кафето са я извели точно защото я познават, знаят с какво се занимава и за кого работи. Ако вместо да я изведат от заведението бяха повикали полиция и бяха написали две писмени оплаквания по каналния ред, резултатите щяха да са много по-брутални за момичето, страхувам се.
Аз пък сигурна, че ако бяха звъннали на 112 някоя пикла щеше да почне да им философства толкова ли не могат да изведят едно момиче от заведението  и че "полицаите по-тежки престъпници да търсят". И все пак щеше да е хубаво да се включи някой присъствал, защото ние гадаем. "Детето" е на видима възраст като тинейджър и може да е по-едро от половината пишещи в темата...

# 130
вселена, разбира се, че грубостта и отношението подобно е неприемливо.
Разбира се, че трябва да се работи повече в обществото за интегриране на хората с особености, да ги кажем защото не всички са с увреждания.
Това, което не приемам е погрешната интерпретация на подобни случки и неглижирането на истинската отговорност за тези хора, отделно проблемът с просяците и отделно адекватните мерки за справяне с всичко описано по-горе.

Иначе дописвам, да Simple Smile

Но пък ти, в опита си да изтъкнеш "правилната" интерпретация, неглижираш точно проблема с всекидневната общоприета агресия към тези, които са умствено увредени.

Щом дописваш недей да се чудиш защо се отговаря на част от поста ти.

# 131
Съжалявам,но статията не ме трогна.Не ми харесва как е написана,не я намирам за искрена.Не одобрявам и действия на барманът,но аз като клиент не бих стъпила отново в заведение,в което персоналът не пази спокойствието на клиентите.Без значение ми е дали някой ще ми прати питие,дали някоя баба ще ми предлага цветя,цигулар ще ми свири на ухото,или някой ще ме моли за стотинки-спокойствието ми е нарушено.И понеже тук всеки прави интерпретации както му е угодно-нямам против хората с увреждания.Имам против хората,които с просене,или по друг сходен начин нарушават спокойствието ми.

# 132
  • София
О, постът ми не е един.
Последният към теб е повторение на онова, което бях изказала преди като становище.
така, че дописала, недописала, все едно.
И тук, отношението е било в качеството и на просяк, каквито минават оттам поне по десет на ден.
Казах вече, че и аз се подвизавам в района, макар да предпочитам заведение на следващия ъгъл и знам за какво става въпрос.

# 133
Аззи,в "Дон домат" и "Кривото" това не може да се случи !
/Може би имаш предвид "О,Шипка"/

Последна редакция: пт, 22 мар 2013, 17:50 от красива белла

# 134

На теб, с голямото сърце оставям да се терзаеш за всеки подобен случай персонално. Нооо, не само да се тревожиш и морализаторстваш на форумно ниво, но да се разтърсиш и намериш "И тя е човек" и да й помогнеш наистина да бъде такъв. Иначе по нищо не се различаваш от  красива белла, да речем. Е, само по опитите си да блеснеш с ум и сърце.

Първо аз не се терзая Simple Smile Много бъркаш ако мислиш, че роня крокодилски сълзи. Такива неща само могат да ме обогатят като човек, като възприятия. И си имам лични каузи, които следвам, осъществявам и помагам, а не се оправдавам, че има много такива и не на всеки мога да помогна. Нито искам да помагам на всички. Но и не ми присяда кафето от дете с олигофрения. Само от хора с тъпотия.  Grinning

Общи условия

Активация на акаунт