ВИСЯЩОТО КАФЕ

• 25 000
  • 456
  •   1
Отговори
# 195
Оставете кафетата, в нашенски условия явно ще става дума за хляб и салам. Ако въобще.

Е, на човек в нужда кое му е по-важно- кафето или насъщият?

# 196
Оставете кафетата, в нашенски условия явно ще става дума за хляб и салам. Ако въобще.

Много по-практично е да е нещо от първа необходимост.

# 197

Много по-практично е да е нещо от първа необходимост.

Това го казах заради изказванията за това на кого щяло или нямало да му е приятно да си пие кафето с  такива хора (препратка към темата "И тя е човек"). Аз цялата инициатива не я приемам като дарение на кафе, а на неща от първа необходимост. То ако ще е кафе, ще трябва да даряваме и цигари. Аз поне иначе не пия кафе.   Laughing

# 198
Нали?  Grinning
Питах днес в едно малко семейно магазинче за хранителни стоки какво мислят за инициативата и собственичката ми каза, че висящ хляб от години върви при нея. Тихо и кротко вярвам, че на много места се практикува.

# 199
Мидичка, не си права.

Кафетата могат да бъдат изнасяни и при задния вход на заведението или даже и пред него в определено време. Навъртащите се редовно наблизо клошари бързо ще научат хорицата кога ги изнасят. Би могло да се прави в определени часове няколко пъти дневно.

Иначе, да, кой не е виждал поне веднъж мръсен бездомник. Човечността е нещо повече от хигиената. То е хигиена на духа. За там няма перилни препарати и мокри кърпички измислени все още. Всеки се гнуси, но няма да го вземаш вкъщи човека все пак.

# 200
Така де, и на мен ми беше любопитно как влиза някой клошар, да речем, знаем какво представляват; и сервитьорът в лъскавото заведение бърза да му сервира, пък другите клиенти хич не се мръщят...
"Добро утро" от непознат звучи свежо, но аз май бих пропуснала, ако наистина това е идеята.

Може би ще им го дават в пластмасова чашка, без да сядат в заведението. Thinking

# 201
Да, да на задния вход, в пластмасова чаша! Дискриминационно е! И меко казано подигравка! Или прави, или не прави! Дъхът и мирисът за голямото сърце не значат нищо, нали така?

# 202
  • В кошера...
Според мен това е приложима само в квартални магазини и кафета, където повечето се познават, дето се казва магазинера често дава "на вересия" и добре може да прецени кой е нуждаещия се днес. То затова звучи и романтично идеята идваща от Италия...
В нашата махала има такъв магазин, продавача си е и собственик, всички ни знае. Имаме и перманентно нуждаещи се. Даже и кафе-машина има.
Като говорим за големи хипермаркети, модерни кафенета и клиентела се отдалечаваме от идеята.
За мен обаче идеята с кафето си е строго италианска /там кафето наистина си е цяла философия и може да "ободри" някой човек с проблеми/.
При нас става въпрос за оцеляване и благотворителност.
Различни са много и народите, и традициите, и реалността...

# 203
Доста хора ми се струва, че ще злоупотребят с това. Защо не направят някакви талончета да дават на хората, които са платили и те вече да си преценят на кого да ги дават.  Peace
А който пък има доверие на продавачите, да не си взима талон, да има избор, но да е възможна и такава опция.

Иначе инициативата е чудесна.  Wink

# 204
Не е дискриминационно, нито е подигравка според мен, Касита.
Не е нужно да се лицемерничи. Да, някои миришат, да някои са психично нездрави, някои може да са пияни. И да, заведението има за цел все пак да има клиентела, а не да бъде благотворително дружество. В светлината на това му предназначение, е нормално да се опита да комбинира двете неща без едното да пречи на другото. Здрав разум му викам аз. Иначе ми бие малко на лозунги. Маргинали винаги ще има.

# 205
  • София
Е нали цената си е същата като на другото кафе, как така ще го пробутват отвън на студа.
Или прави, или не прави!

# 206
Висящ хляб и мляко наистина са по-удачни и се надявам, че суперите, малки и големи, няма да се гнусят да пускат видимо много бедни хора да се възползват от тях.

Ще е много хубаво, ако в България се появят хранителна банки и безплатни кухни за бедни.

Хубаво е да помним, че целта на благотворителността не е на нас да ни стане хубаво, а бедните да преодолеят бедността си. Затова кафета на бездомни и дори хляб на бездомни са просто капка в морето. Човекът и утре ще се събуди бездомен, все едно колко висящо кафе е пил.

# 207
Няма значение дали "висящ" хляб, кафе или каквото и да било, нека този, който го плаща, си прецени какво да даде на нуждаещ се.  Peace

Единственото, от което се притеснявам, е начинът на мислене на някои хора и това, че може да се злоупотреби с каузата.

# 208

Ще е много хубаво, ако в България се появят хранителна банки и безплатни кухни за бедни.

Има в рамките на църкви. До нас има евангелистка църква и постоянно виждам опашки от чакащи, както и залепени обяви за желаещите да даряват и да работят доброволно. Това от години, не от вчера или днес. Всъщност не е много, не навсякъде има евангелистки църкви, а БПЦ за съжаление няма такива инициативи.

# 209
  • на правилното място, в точното време
Хранителна банка има в България от година, ако не и от повече. Кухни за бедни също и то не малко, почти във всеки град. Някои са по проекти, към общини, към църкви, неправителствени организации.
Това с талончето и аз си го мислех като вариант, но и там си има своите "но" и несъвършенства. Друго, което може да се направи, ако държиш помощта ти да е по предназначение. Докато пазаруваш, виждаш възрастна жена/мъж, които плахо казват 200 гр. сирене и си броят стотинките. Можеш просто да им платиш сметката, или да поръчаш по-голямо количество, което да платиш. Така знаеш, че ето на тази /този възрастен човек си помогнал поне малко.

Общи условия

Активация на акаунт