Малки сме родени , но ще станем силни и големи :)

• 92 788
  • 753
  •   1
Отговори
# 75
Stanislava,
Възмутена съм от мненията, които даваш.
Всяко дете, родено преди 37 г.с. и с тегло под 2500 гр, е недоносено и е редно да се правят специфичните прегледи, както вече са написали - ТФЕ, очен, невролог.
Какво означава "в родилното са го прегледали, щом не са поставили диагноза, няма смисъл да го водите..........". ДЦП в родилното ли се поставя според теб? Нали се сещаш, че невролога проследява двигателното и психическо развитие на детето в динамика и е нужно проследяване през определен период от време, не просто един преглед!!!
Моите деца са родени в 35 г.с. (това че е сравнително късна седмица не гарантира липса на усложнения). До 10 мес правихме ТФЕ, до 1г и 2-3м се следяхме при невролог и дори с едното дете правихме 5 мес рехабилтация. Така, че това, че ражданео е в по - късна седмица няма никакви гаранции. Все пак са недоносени и се изисква внимателно следене от неонатолог, невролог, ТФЕ и очен!!!

От кои точно мнения си възмутена?
Недоносените деца се водят на "специфичните прегледи" които са препоръчителни спрямо състоянието им при раждане и при изписването.
На мен ми е ясно, че диагноза ДЦП не се поставя в родилното.

ТФЕ се прави след раждането, ако се установят изменения, кисти, кръвоизливи те се описват в епикризата и се насочва детето за късно проследяване. Ако при раждането не се наблюдават мозъчни изменения аз не разбирам, какво му следите на бебето като го водите на ТФЕ?

А ако следвам твоята логика е трябвало да водиш децата и на УНГ. Лечението с определени препарати, които вливат на недоносените, а и самата недоносеност в редки случаи е предпоставка за пълна загуба на слуха.

Аз съм привърженик на здравия разум и правилната преценка от майката и лекарите, какво би помогнало на детето и има ли нужда детето от определени прегледи. Не подкрепям идеята, че някой трябва да си води детето на 3 вида прегледи, които някой тук е написал. Пък който иска може и от родилното да си води детето веднага при Чавдаров.

Станислава,

Познавам вече толкова майки на недоносени деца и досега не съм чула, начален резултат от ТФЕ - б.о. Да не кажа всички, но много голяма част от недоносените бебета се раждат с мозъчни изменения, които трябва да се следят, така че ТФЕ си е задължителен преглед при недоносените докато специалиста не предцени, че вече всичко е ок и не се изисква по - нататъшно проследяване. Да не говорим, че наскоро дори една майка сподели, че ТФЕ изобщо не е правено в неонатологичното отделение!!! Та за какво насочване говориш.......и какво доверяване на лекарите......винаги трябва да си имаме едно наум и при най - малкото съмнение да търсим второ мнение. Все пак става въпрос за децата ни. Та ако ще и на три излишни прегледа да трябва да ги заведа....

Относно прегледа от невролог - моите деца са родени в МД, София и там не са прегледани от невролог. А и какво от това, че детето ти е било прегледано от невролог преди изписването? Това достатъчно ли е според теб? Двигателното развитие на бебето се проследява в динамика, през определен период от време, за да се види развива ли се според възрастта, овладява ли нови умения и как........, на 3 месеца към бебето има едни изисквания, на 6 месеца други, на 9м и така, затова считам че до прохождането прегледите при невролог са задължителни, а това че вас не са ви насочили към такива при условие, че сте родени в толкова малка седмица и с тежки кръвоизливи, си е направо безотговорност!!!  

Освен Чавдаров има и други лекари по физикална медицина и невролози, така че избора си е личен. И да, би било добре още след изписването да се започне с прегледите. Та нали твоето дете още в родилното е било прегледано?! Колкото по - рано се открие проблема, толкова по - голяма е възможността да се въздейства върху него.

И за какъв здрав разум и правилна преценка от майката говориш - та в този момент всяка майка е изпаднала в ужас от преждевременното раждане, не знае на кой свят се намира, камо ли да предценява от какви прегледи има нужда детето. Както виждаш, някои дори не знаят какво е ТФЕ. В повечето случаи лекарите също не ни обясняват много, много......и така стигаме до този форум и се намира някоя майка "със здрав разум", която категорично заявява няма смисъл от ТФЕ, не водете детето при невролог, защото не са ви написали в епикризата. Уважавам твоето решение да не водиш детето си по прегледи и да се доверяваш на който си предценила, макар да не го удобявам, но не ангажирай с твоето мнение майките, които тепърва се сблъскват с преждевременното раждане и последиците от него и се опитват да разберат какви са основните прегледи, които трябва да извършат.

Много се радвам, че майките тук споделят моето мнение, че по - добре излишни прегледи(макар, че продължавам да твърдя че ТФЕ, очен и невролог са задължителни), отколкото закъсняли проблеми.

И аз подкрепям изцяло мнението на Ина.

Последна редакция: чт, 04 апр 2013, 15:58 от Botten Mary

# 76
Аз също съм на мнение ,че трябва да се водят на прегледи ,може и на мен някой да ми препоръча  за Сф добър невролог,очен лекар също би ме интересувал ,и също искам да попитам откога се правят тези изследвания(колко м, трябва да е бебето).Ние вече сме на 1 месец ,родени 2200,35 седмица,според лекарите в идеално здраве.

# 77
tik1984, eli_r,

Добри невролози в София има в:

Педиатрията, Летвиненко преглежда с направение;
Детско здраве, Калева; и Летвиненко преглежда тук, но платено;
Токуда, Христова преглежда с направление;
Болницата на Чавдаров, всеки вторник има безплатни прегледи с предварително записване, при Чавдаров прегледа е платен.

Това е което на пръв прочит ми хрумва.

Eli_r,
За очен бих ти препоръчала доктор Димитрова от Токуда. Много съм доволна от нея. Иначе добри отзиви съм чувала и за детската очна клиника към Александровска болница.

Последна редакция: чт, 04 апр 2013, 15:59 от Botten Mary

# 78
Момичета,аз също съм заинтересувана за добър детски невролог в София.
  Моля,помагайте Praynig

# 79
  • Плевен
Двигателното развитие на бебето се проследява в динамика, през определен период от време, за да се види развива ли се според възрастта, овладява ли нови умения и как........, на 3 месеца към бебето има едни изисквания, на 6 месеца други, на 9м и така, затова считам че до прохождането прегледите при невролог са задължителни, а това че вас не са ви насочили към такива при условие, че сте родени в толкова малка седмица и с тежки кръвоизливи, си е направо безотговорност!!!  

......и така стигаме до този форум и се намира някоя майка "със здрав разум", която категорично заявява няма смисъл от ТФЕ, не водете детето при невролог, защото не са ви написали в епикризата. Уважавам твоето решение да не водиш детето си по прегледи и да се доверяваш на който си предценила, макар да не го удобявам, но не ангажирай с твоето мнение майките, които тепърва се сблъскват с преждевременното раждане и последиците от него и се опитват да разберат какви са основните прегледи, които трябва да извършат.

Много се радвам, че майките тук споделят моето мнение, че по - добре излишни прегледи(макар, че продължавам да твърдя че ТФЕ, очен и невролог са задължителни), отколкото закъсняли проблеми.

И аз подкрепям изцяло мнението на Ина.

Мисля, че напълно погрешно тълкуваш мнението ми.
Относно невролога - няма нужда да водиш детето при невролог, само за да му следи развитието. Развитието, за което говориш на 3, 6 и т.н. месеца може да се следи прекрасно от неонатолог и даже от обикновен педиатър. Ако той забележи нещо нередно, тогава те насочва към невролог. Невролога е специалист все пак, не е лекар който следи общото развитие на бебето.
Извинявай, но смятам, че залиташ в някаква грешна посока. Няма такова нещо, че детето до прохождането трябва да се следи от невролог. Питай който лекар искаш. Първо да ти кажа, че децата предражположени към увреждания се следят за неврологични проблеми до 7 годишна възраст, а не до прохождането.
И незнам защо толкова лесно класифицираш лекарите на детето ми, като безотговорни. Приеми все пак, че те имат по-големи познания от теб, колкото и ние да четем в интернет. Моето дете е насочено към невролог, когато е установено че има нужда от такъв.

Плюс това, аз никъде не съм заявила категорично, че детето не трябва да се води по прегледи. Незнам защо ми опонираш на всяка цена. Казала съм, че ако не е насочено към специалист, няма поставена диагноза и майката няма някакви съмнения относно състоянието на детето няма нужда да се ходи по прегледи. Не можеш да се застраховаш. Тук по-скоро се прокрадва една идея, че като заведеш детето на ТФЕ, очен и невролог, един вид си направил всичко необходимо. Аз вече писах за преглед УНГ, има случаи в които при недоносените се получава загуба на слуха, както от медикаментозното лечение, така и от мозъчни измемения, които обаче на се виждат на ТФЕ. Относно този преглед какъв съвет да дадем на майките?

Аз също смятам, че няма излишен преглед, но значи ли това, че всеки трябва да си води постоянно детето при специалисти, въпреки че не се забелязва нещо обезпокоително в развитието?

Вие казвате детето трябва да се води на прегледи, въпреки че лекарите казват че няма нужда, ме притеснява със следното:
Има майки, които притиснати от постоянното мнение, че е задължително да водят децата на прегледи, водят напълно здрави деца. Но някъде там се намира невролог, който да каже - детето малко изостава, може и да се назначи рехабилитация. Тогава майката решава, че рехабилитацията трябва да се прави на всяка цена, за да се презастрахова. Пък и нали мнението е че ако не помогне, то поне няма да навреди. Бебето е водено на рехабилитация, но много плаче, тъй като някои от методите са доста стресиращи. В резултат на това и на слабата коремна стена при недоносените, получава хернии. Следва операция и.... увреждане в следствие на упойката. Знам, че това е по-скоро изключение, но го разказах само, за да кажа че монетата винаги има две страни.
Както каза и  ~Ина~ не трябва да се вярва на лекарите на 100%, тъй като понякога могат да те насочат по грешен път от един просто рутинен преглед.

Никой не е длъжен да се съобразява с мнението ми. Просто давам още една гледна точка.

# 80
За добър детски невролог аз мога да препоръчам
Литвиненко - преглежда в Педиатрията и в Детско здраве - прегледът е може би повърхностен, но е страхотен специалист
Калева - преглежда в Детско здраве с направление и платено, доста подробно преглежда
И в клиниката на Чавдаров, но там нямам лични наблюдения. Само сме ходили на преглед при самия Чавдаров - доста подробен преглед, платено беше 80 лева тогава. Но той ми каза същите неща, които и Калева, така че бих се доверила на нея.

За очен лекар ние сме ходили при Димитрова в Токуда, доволна съм, но със записването на часове  е кошмар, свържат доста бързо. В Александровска има добри отзиви за Кемилев.

# 81
A кога е добре да се направи прегледа? На каква възраст, коригирана? Имам предвид прегледа при невролог.

# 82
Подкрепям казаното от Stanislava_ . Peace
Всичко трябва е с мярка и по преценка на неонатолог .
Моето дете наистина не беше консултирано с невролог преди изписването . В епикризата имаше препоръка за консултация , но по преценка на неонатолога я направихме доста по-късно ( да не казвам пък , че беше ни поставена невярна диагноза  ooooh! ) и наистина нямаше нужда .

Неонатологът , обаче , е човек с голям опит и му имах пълно доверие .  bouquet

# 83
Станислава-и ти си противоречиш.
Никой не казваа да водиш детето нон стоп по лекари.
Хубаво е да се направи консултация със СПЕЦИАЛИСТ за съответния проблем. Най-добре с двама. И ако те кажат ,че няма нужда от повече посещения не мисля,че има майка която би водила детето си отново и отново.
А относно преценки на майки и лекари на такива глупости съм се наслушала. Crazy
НАпример-няма проблем, че не се обръща още просто е по-мързеливичко. И все подобни.
Рехабилитацията не е мъчение.
tik1984 -ние отидохме за първи път на около месец коригирана( по препоръка от МД).
Чавдаров каза ,че е рано и да отидем на три месеца -коригирани. След това вече,в зависимост от състоянието на бебето, се решава какво да се предприеме.
Успех  bouquet

# 84
Ами ако искаш вярвай , но при моето дете , забавянето с обръщането  беше точно защото е мързеливичко ! Mr. Green
Рехабилитаторката веднага го усети ! Joy

# 85
Ами ако искаш вярвай , но при моето дете , забавянето с обръщането  беше точно защото е мързеливичко ! Mr. Green
Рехабилитаторката веднага го усети ! Joy
Това казвам и аз.  PeaceСпециалиста е преценил.
П.С.Толкова ли неясно се изразявам да му се невиди. Tired

# 86
  • Плевен
Станислава-и ти си противоречиш.
Никой не казваа да водиш детето нон стоп по лекари.
Хубаво е да се направи консултация със СПЕЦИАЛИСТ за съответния проблем.

Щом мислиш, че си противореча, така да бъде.
Цялата тази дискусия се породи от едно питане на eli r, която писа, че е родила в 35г.с. бебе с тегло 2200гр, не е било в кувьоз, лекарите са казали че детето няма проблеми, не са я насочили към специалисти и няма някакви предписания в епикризата. Единственото нещо, което каза, че я притеснява е че има силни колики.
И след това аз писах, че няма нужда от специфични прегледи, ако няма нещо конкретно, което да я притеснява.
След което повечето ме обвиниха в какво ли не.

Ето и ти пишеш да се консултира със СПЕЦИАЛИСТ за съответния проблем. Жената никъде не пише, че бебето има проблем. Както и че бебето има колики. Аз не виждам с какъв СПЕЦИАЛИСТ да се консултира за колики, които са нормални за бебе на тази възраст.

Незнам защо сте решили, че всички недоносени имат проблеми. Повечето бебета родени в тази седмица и с това тегло, при сегашното ниво на медицината са си напълно здрави. А ако жената си се притеснява от нещо, може спокойно да си заведе детето на преглед. Просто да сподели с педиатъра какво я притеснява и направление за какъв специалист иска. От мен какво се очакваше да й кажа в случая - заведи детето задължително на ТФЕ, невролог, кардиолог, офталмолог, УНГ, пълна кръвна картина, ортопед, ендокринолог и т.н.

# 87
Мисля,че е време да сложим точка . Peace

# 88
Мисля,че е време да сложим точка . Peace
Да.То това е проблема при невербалната комуникация,т.е. пишем едно и също всички,но не можем да се разберем напълно.Смятам ,че всяка една от нас писала до този момент,всъщност мислим еднакво,но го пишем по различен начин,затова се получава неразбирателтво Hug

Кажете сега,какво мислите за времето Joy/ това с цела да заровим томахавката Hug/

# 89
~Ина~ -на тази тема ще подпаля. Crossing Arms Много се ядосвам на скапаното време. Искам вече слънце и топло време. Егати и пролетта. #Cussing out

Общи условия

Активация на акаунт